Agenda

Πέντε πρεμιέρες που θα απολαύσουμε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Στις μεγάλες σκηνές της πόλης, δίνουμε τα επόμενα ραντεβού μας - Δείτε αυτά που περιμένει η πόλη

Γιώργος Σταυρακίδης
πέντε-πρεμιέρες-που-θα-απολαύσουμε-το-931717
Γιώργος Σταυρακίδης

Επιστρέψαμε στις μεγάλες παραστάσεις από τον Οκτώβρη ακόμα, αλλά ο Νοέμβρης του 2022 υπόσχεται επίσης μεγάλες παραγωγές που ανυπομονούμε να πάμε.

Οι θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης φαίνεται να επενδύουν ξανά σε ωραίες δουλειές που ετοιμάζουν για το κοινό της πόλης, μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας και την έλλειψη θεαμάτων.

Αλήθεια, πόσο πολύ μας έλειψε να μπορούμε να επιλέγουμε τις παραστάσεις που θα πάμε κάθε εβδομάδα…

Ο Νοέμβρης λοιπόν μας χτυπάει την πόρτα και η ατζέντα περιμένει να σημειώσουμε αυτά που θα πάμε (και θα συναντηθούμε όλοι), κυρίως θεατρικά, αλλά και με μία παράσταση όπερας που έρχεται για μία βραδιά και, σίγουρα, θέλουμε να είμαστε (και) εκεί!

«ΠΡΑΓΑ» από το ΚΘΒΕ

praga.jpg

Η αρχή έγινε με μερικές εξαιρετικές δουλειές που συνεχίζουν να «παίζουν» στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δείχνοντας μας κυρίως τη διάθεση των ανθρώπων εκεί για καλό θέατρο και μία νέα πορεία που αξίζει στήριξη, ενώ τον Νοέμβριο περιμένουμε να δούμε την, πολυσυζητημένη, «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός στο Φουαγιέ της ΕΜΣ σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Θέμη Θεοχάρογλου.

Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα είκοσι χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη μετά από καιρό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται, επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων.

Με αφορμή τη διαφωνία των δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα.

Η «Πράγα» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στη Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίζεται από τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες του, τη δυνατή πλοκή, τον τρόπο που το χιούμορ και η ελαφρότητα συνδυάζονται με την πιο πικρή πλευρά της ζωής, με ένα κείμενο ευχάριστο και τολμηρό που υπενθυμίζει την κρυστάλλινη ευθραυστότητα αλλά και ανθεκτικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και ψυχισμών.

Ο Χαβιέρ δε Διός [Javier de Dios] θέτει ερωτήματα γύρω από τους αναγκαίους συμβιβασμούς μέσα στις σχέσεις που διαρκούν αλλά και γύρω από τις δυνατότητες κατανόησης του εαυτού και του άλλου μέσα από τα μεταβατικά στάδια ενηλικίωσης, στο πέρασμα προς την ωριμότητα.

Οι τρεις φίλοι αναμετρώνται με τον εαυτό τους, με τον χρόνο, με τις σταθερές της ζωής τους, δοκιμάζουν τα όρια της σχέσης τους και της αγάπης τους, προσπαθούν να κατανοήσουν τους άλλους, να ρίξουν τις άμυνες τους και να υπερασπιστούν τις επιλογές που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Ένα έργο βαθιά κοινωνικό που καθρεφτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα αλλά και τον κάθε άνθρωπο ως μονάδα σε ένα σύνολο συναισθημάτων.

Η «Πράγα» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)

Παίζουν: Λουκία Βασιλείου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Γιάννης Τομάζος

«ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ» στο Θέατρο Αυλαία

kapios-na-me-prosexi.jpg

Με ένα έργο που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα, το Θέατρο Αυλαία κάνει τη δική του παραγωγή και πρόταση για αυτή τη σεζόν.

Το θεατρικό έργο «Κάποιος να με Προσέχει» του Frank McGuinness, μετέφρασε και σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου, μετά από μία ιδέα του Αντίνοου Αλμπάνη (όπως μου είπε σε πρόσφατη συζήτηση μας που θα διαβάσετε τις επόμενες μέρες στην Parallaxi) και βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Η ιστορία μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το «Κάποιος να με Προσέχει» ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1992, στο Hampstead Theatre του Λονδίνου. Στο Μπρόντγουέι, έριξε αυλαία αφού συμπλήρωσε 292 παραστάσεις, τον Ιούνιο του 1993. Το 2005 ανέβηκε από το West End New Ambassador Theatre, ενώ το 2009 παρουσιάστηκε στη σκηνή του Carolina Actors Studio Theatre. Συνέχισε στις θεατρικές σκηνές το 2010 αλλά και το 2011.

Το 2013 που συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη παράσταση στην Ιρλανδία, το έργο ξανανέβηκε κερδίζοντας κριτικές 5 αστεριών, ενώ το 2017 η παράσταση παίχτηκε στην Δυτική Αυστραλία, από τους Irish Theatre Players in Perth.

Το έργο διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές.

Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας).

Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς.

Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Οι δραματικοί διάλογοι φτάνουν στο σημείο του παραλογισμού, όπου τα όρια ανάμεσα στην παραφροσύνη και το χιούμορ γίνονται δυσδιάκριτα. Είμαστε θεατές σε μια χιουμοριστική κατάσταση που οφείλεται στην φρικτή απώλεια του ορθολογισμού.

Το «Κάποιος να με προσέχει» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ)

Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ

Το Εθνικό Μπαλέτο Βαρσοβίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

theatro-barsobias.jpg

Το πιο ιστορικό Θέατρο της Πολωνίας και ένα από τα ιστορικότερα της Ευρώπης έρχεται στη Θεσσαλονίκη με σπουδαίους χορευτές, μουσικούς και λυρικούς τραγουδιστές για μία βραδιά μουσικοχορευτικής πανδαισίας για να μας γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο με το μαγικό κόσμο του μπαλέτου και της όπερας της Βαρσοβίας.

Η Λίμνη των Κύκνων, ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, η Ζιζέλ και πολλά ακόμα θα εναλλάσσονται με την Τραβιάτα, την Τουραντό, και τον Δον Κάρλος, ταξιδεύοντας μας στις κορυφαίες στιγμές του μπαλέτου και της όπερας.

Στην παράσταση της Θεσσαλονίκης θα απολαύσουμε τους κορυφαίους χορευτές και μουσικούς της Πολωνίας, σε ένα μοναδικό πρόγραμμα που θα παντρεύει τα σημαντικότερα έργα του κλασικού μπαλέτου με τις διασημότερες όπερες.

Με έτος ίδρυσης το 1833 το σπουδαίο Θέατρο της Βαρσοβίας έχει δημιουργήσει μια θριαμβευτική παράδοση με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κλασικών έργων πολλών συνθετών και χορογράφων. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με διεθνείς προσωπικότητες αποτελώντας σημείο αναφοράς στον κόσμο του μπαλέτου και της όπερας.

Το πιο ιστορικό Θέατρο της Πολωνίας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μία μοναδική βραδιά το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1(25ης Μαρτίου & Παραλία)

«ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ» στο Θέατρο Τ

me-dynami-apo-tin-kifisia-1-YaydQ.jpg

Μία παράσταση που μπορεί να κάνει πρεμιέρα την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, όμως ουσιαστικά τον Νοέμβρη θα την δούμε οι περισσότεροι (και θα είμαστε πολλοί) αφού πρόκειται για μία ακόμα σπουδαία δουλειά με εγγύηση ενός θεάτρου που μόνο καλές δουλειές δίνει στους θεατές του.

Το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, γίνεται μια παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό και πολύ χιούμορ, που απεικονίζει τις προσπάθειες τεσσάρων γυναικών να βγουν από τα συναισθηματικά τους αδιέξοδα. Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της νέας ομάδας θεάτρου Drama Queens, την οποία σκηνοθετεί ο Γιάννης Μαυρόπουλος.

Τρεις ώριμες γυναίκες που αγωνίζονται να απαγκιστρωθούν από τους άντρες της ζωής τους και μια νεαρή αφηγήτρια που πιστεύει πως δεν θα γεράσει ποτέ.

Η Αλέκα, η Φωτεινή, η Μάρω και η Ηλέκτρα μας μεταφέρουν στην Κηφισιά του 1995 και μας παρασύρουν σε ένα ρυθμικό παραλήρημα που ισορροπεί ανάμεσα στη γλύκα και την πίκρα, το πραγματικό και το φανταστικό, το χιούμορ και την απόγνωση μπροστά σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου: τη μοναξιά.

Μπορεί ένα ταξίδι στην εξωτική Ταϊλάνδη να απαλλάξει τις τέσσερις γυναίκες από τις νευρώσεις τους και να τις απελευθερώσει από τις εξαρτήσεις της ζωής τους; Είναι αργά για βρουν, επιτέλους, τον εαυτό τους;

To «Με δύναμη από την Κηφισιά» κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και θα παίζει έως 30 Νοεμβρίου 2022, κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:30 στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16)

Παίζουν: Στέλλα Νικολαΐδου, Σοφία Ταγταλενίδου, Μελίνα Ταχτσίδου, Δόμνα Χουρναζίδου

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» στο θέατρο Metropolitan

amerikanikos-bubalos.jpg

Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, το εμβληματικό έργο «Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου, ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Metropolitan.

Το εκρηκτικό έργο του David Mamet για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της «κανονικότητας» ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα.

Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τωντριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.

Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο των τριών ανδρών που κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή». Μια πικρή κωμωδία για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, για περιορισμένες παραστάσεις, στο Θέατρο Metropolitan (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2)

Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσολιάς, Θανάσης Σαράντος