περπατώντας-στα-βήματα-εβραίων-της-θε-1148123

Agenda

Περπατώντας στα βήματα Εβραίων της Θεσσαλονίκης – Έρχεται μια συγκλονιστική εμπειρία

Ένα βιωματικό project προσεγγίζει με ανατρεπτικό και συμπεριληπτικό τρόπο μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της πρόσφατης, σκοτεινής ιστορίας της πόλης

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Στις 9 Απριλίου του 1941, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, με την πόλη να βιώνει την πρωτοφανή γερμανική κατοχική τρομοκρατία και τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό του «διαφορετικού» στοιχείου. Αντί να γίνει κραυγή, το μεγάλο αυτό τραύμα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν ψίθυρος και χάνεται μέσα σε θραυσματικές αφηγήσεις και αοριστολογίες, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην γνωρίζουν σε ποια πόλη ζουν και ποια γεγονότα την άλλαξαν για πάντα.

Μία διαφορετική εμπειρία θα βιώσουν όσοι συμμετάσχουν στο βιωματικό project «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, προσεγγίζοντας με ανατρεπτικό και συμπεριληπτικό τρόπο μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της πρόσφατης, σκοτεινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης: τον εκτοπισμό και τη δολοφονία των Εβραίων συμπολιτών μας στο Άουσβιτς.

Η εταιρεία θεάτρου ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ και η ομάδα πολιτιστικών διαδρομών THESSALONIKI WALKING TOURS ενώνουν τις δυνάμεις τους και την ευαισθησία τους για ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και δημιουργούν ένα οδοιπορικό εμπειρίας και μνήμης που θα συγκλονίσει όλες τις αισθήσεις των συμμετεχόντων και θα ενώσει τα κομμάτια της χαμένης ιστορίας.

«Αυτό είναι ένα project το οποίο σχεδιάζουμε πάνω από χρόνο. Πρόκειται για μία ιδέα σύνθετη» αναφέρει ο ηθοποιός Στάθης Μαυρόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ» στην Parallaxi, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το project. «Ξεκινάει με έναν περίπατο και μία ζωντανή αφήγηση με απαραίτητη συνοδεία ακουστικών όπου ακούγεται όλο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής πριν τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή διαδρομή θα είναι στην περιοχή από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και πάνω, εκεί που τώρα είναι τα Ξυλάδικα, η Chinatown και τα λοιπά, όπου αυτό ήταν το τελευταίο σημείο πριν την αναχώρηση για το Άουσβιτς. Οι συμμετέχοντες θα ακούσουν όλο το ιστορικό πλαίσιο και παράλληλα ο περιπατητής ακούει ταυτόχρονα την αφήγηση της Εύης Καρκίτη ζωντανά από τα ακουστικά και ενδιάμεσα παρεμβαίνουν φωνές όπου είναι AI που έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτή την εμπειρία, που δίνουν  οδηγίες στους περιπατητές, που κατευθύνουν, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα και ενδιάμεσα ακούγονται αφηγήσεις από αρχειακά και ιστορικά που δημιουργούν μία ατμόσφαιρα σε αυτό το περπάτημα. Αυτό όλο, καταλήγει στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Από εκεί περνάμε στο δεύτερο κομμάτι της βιωματικής διαδρομής που όσοι έρθουν θα καταλάβουν πως το λέμε έτσι ακριβώς γιατί δουλεύουν πολύ οι αισθήσεις. Εκτός από την όραση και την ακοή θα νιώσει ο θεατής την «κούραση» από το περπάτημα, στην αποθήκη οι μυρωδιές του χώρου δίνει την αίσθηση που θέλουμε να δημιουργήσουμε και έχει να κάνει με τον εγκλεισμό με συνθήκες που θα μπορούσαν να θυμίζουν εκείνες τις εποχές. Ένα λεωφορείο παραλαμβάνει από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από το σημείο δηλαδή που φύγανε οι αμαξοστοιχίες για το Άουσβιτς, και συμβολικά θα λέγαμε πως κάνουν την διαδρομή προς το Άουσβιτς, μόνο που διαρκέσει μόλις δέκα με δώδεκα λεπτά, αλλά σε όλη αυτή τη διαδρομή οι θεατές φορούν τα ακουστικά τους και ακούν διάφορες ηχογραφήσεις. Στο τελευταίο κομμάτι, φτάνουν σε αυτή την αποθήκη που μας έχει παραχωρήσει ο δήμος Κορδελιού –Ευόσμου στους Μύλους Μελισσάρη όπου εκεί έχουμε φτιάξει το τελευταίο κομμάτι αυτής της διαδρομής. Εκεί έχουμε δημιουργήσει την τελική ατμόσφαιρα που θα εκτυλιχθεί το τελευταίο κομμάτι που είναι η παράσταση που έχει φτιαχτεί ειδικά  για αυτό το project» αναφέρει.

Σταθμός Πρώτος: Δυτικά του κέντρου της πόλης

Η βιωματική διαδρομή ξεκινά με μια περιπατητική αφήγηση στα δυτικά του κέντρου της πόλης από τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη, αναζητώντας τα ορατά αλλά και τα αόρατα ίχνη του εκτοπισμού των Εβραίων συμπολιτών μας προς το γκέτο Χιρς και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου, τον Μάρτιο του 1943, αναχώρησαν τα πρώτα τρένα για το Άουσβιτς. Με τη χρήση ατομικών ακουστικών μέσων και τη βοήθεια της τεχνολογίας ΑΙ, μεταφερόμαστε νοερά στη συνταρακτική εκείνη εποχή, μέσα από τις φωνές των ανθρώπων: εκείνων που έφυγαν, εκείνων που έμειναν και εκείνων που δεν ήθελαν να γνωρίζουν. Έτσι, το χαμένο στις σκιές και τη λήθη παρελθόν ζωντανεύει στο παρόν και γίνεται κάτι που μπορούμε να αγγίξουμε, να νιώσουμε, να κατανοήσουμε.

Σταθμός Δεύτερος: Λεωφορείο

Επιβιβαζόμαστε σε ένα λεωφορείο-χώρο μνήμης, το οποίο μας μεταφέρει από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό σε μια σκοτεινή βιομηχανική αποθήκη στα δυτικά της πόλης. Με τη χρήση των ατομικών ακουστικών, ακολουθούμε νοερά την πορεία των συμπολιτών μας προς το Άουσβιτς.

Σταθμός Τρίτος: Μια σκοτεινή αποθήκη στα δυτικά της πόλης

Η αποθήκη είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας, η οποία ολοκληρώνεται με μια ξεχωριστή παράσταση, σε πρωτότυπο κείμενο του Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου και σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου, που αναδεικνύει την οικουμενικότητα όχι μόνο του Ολοκαυτώματος, αλλά συμπεριληπτικά των φυλετικών, ταξικών και κοινωνικών διαχωρισμών.

Πιστό στα γεγονότα, το «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή και στοχεύει στη διαχείριση του τραύματος που άλλαξε διά παντός την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

«Η πρόθεση μας είναι η μνήμη» λέει χαρακτηριστικά ο Στάθης Μαυρόπουλος στην επικοινωνία μας μαζί του, ενώ συνεχίζει εξηγώντας πως «Η δουλειά της τέχνης δεν είναι να βγάζει κάτι καινούριο αλλά να επεξεργάζεται και να αναδεικνύει αυτό που ήδη υπάρχει. Έτσι λοιπόν αυτό που εμείς στοχεύουμε να εστιάσουμε, είναι το κομμάτι της μνήμης αλλά με μια διαφορετική ματιά και επεξεργασία. Αυτό που νομίζω πως κάνει πολύ ιδιαίτερο αυτό το project είναι ο συνδυασμός και το πώς έχει ενορχηστρωθεί αυτή η ιστορία και η παρουσίαση», ενώ καταλήγει ξεκαθαρίζοντας σε όσους υποθέτουν πως πρόκειται για ένα «δύσκολο» θέματα πως «Συγκινητικό θα είναι, βαρύ όμως δεν θα είναι».

*Κατά τη διάρκεια της βιωματικής διαδρομής, ακούγονται αποσπάσματα από την «Τζιοκόντα» του Νίκου Κοκάντζη,  καθώς και έργων των Γιώργου Ιωάννου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Dante Alighieri, Friedrich Nietzsche, Γιτσχάκ Κατσνέλσον κ.ά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωτότυπο Κείμενο: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος | Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Παπαδημητρίου | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη | Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης | Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Χρύσα ΛαζαριώτουΧρήστος Γκουγκούμας | Τεχνική Επιμέλεια – Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος | Φωτογραφίες – Trailer: Γιώργος Κόγιας | Σχεδιασμός αφίσας: Can Temizgezek | Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας | Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου | Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν: Διονύσης Καραθανάσης | Μαρία Κατσιά | Ιωάννα Λαμνή | Στάθης Μαυρόπουλος | Ιωάννα Σιδηροπούλου | Σάββας Τραπεζάνογλου | Τραγούδι – Φωνητικά: Χρύσα Λαζαριώτου | Μουσική επί σκηνής: Χρήστος Γκουγκούμας | Αφήγηση: Εύη Καρκίτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ημερομηνίες & ώρα: Από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30 | Διάρκεια διαδρομής: 125 λεπτά  | Σημείο συνάντησης/εκκίνησης: Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10 | Σημαντικό: Μετά την ολοκλήρωση της βιωματικής διαδρομής, το λεωφορείο θα επιστρέψει τους συμμετέχοντες στο σημείο εκκίνησης | Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ | Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ligo-fai-gia-ton-dromo-1/  

Σημαντικό: Σε κάθε διαδρομή μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά 50 άτομα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων και η προαγορά εισιτηρίων μέσω more.com. Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το σημείο συνάντησης/εκκίνησης της διαδρομής.  

Πληροφορίες: 6986818052, info@thessalonikiwalkingtours.com, info@granginioltheatro.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα