Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και πόλεις της Βορείου Ελλάδας

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ Ραντεβού στη ραδιοφωνική συχνότητα του Δημοτικού Εθελοντικού Ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης 100.6 FM μπορείτε να έχετε με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, κάθε δεύτερη Δευτέρα σε μια ωριαία εκπομπή από τις 17.00 ως τις 18.00. Τίτλος της «Το Τελλόγλειο μιλάει…». Η εκπομπή ξεκίνησε από τις 4 Νοεμβρίου 2013 και θα είναι στον […]

Parallaxi
πολιτιστικές-εκδηλώσεις-στη-θεσσαλο-15980
Parallaxi
d25e1d2355a06563daa3db7b5a8d3178_xl.jpg

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Ραντεβού στη ραδιοφωνική συχνότητα του Δημοτικού Εθελοντικού Ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης 100.6 FM μπορείτε να έχετε με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, κάθε δεύτερη Δευτέρα σε μια ωριαία εκπομπή από τις 17.00 ως τις 18.00. Τίτλος της «Το Τελλόγλειο μιλάει…». Η εκπομπή ξεκίνησε από τις 4 Νοεμβρίου 2013 και θα είναι στον αέρα κάθε δεύτερη Δευτέρα.

Το Τελλόγλειο φιλοξενεί επίσης μια σειρά σεμιναρίων, masterclasses, με τη σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη. Στόχος του Ιδρύματος είναι αυτή η σειρά σεμιναρίων να οδηγήσει σε μια μεγάλη, τελική συναυλία, όπου επιλεγμένοι, νέοι τραγουδιστές θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από όπερες. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου στις 20 Οκτωβρίου, 10 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2013, από τις 10.00 ως τις 18.00. Τα σεμινάρια γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης «Wagner-Verdi: 200 χρόνια». Με πηγή έμπνευσης αυτήν την έκθεση, αλλά και την άλλη έκθεση που φιλοξενεί το Τελλόγλειο αυτήν την εποχή («Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών»), το ίδρυμα ανακοινώνει τη λειτουργία μιας σειράς εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από την προσχολική έως την εφηβεία, καθώς επίσης και σε ενήλικες. Η σειρά περιλαμβάνει Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης– Ζωγραφική-Χαρακτική-Ιστορία της τέχνης, Σκηνογραφίας, Χορωδίας  και Όπερας για νέους.

Μουσείο Εκμαγείων

Το Μουσείο Εκμαγείων, ένας άλλος οργανισμός του ΑΠΘ, οργανώνει ξεναγήσεις για παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η γνωριμία των παιδιών με την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, οργανώνονται τα ακόλουθα προγράμματα: i. «Μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα» (απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Σκοπός είναι η πρώτη γνωριμία των παιδιών με την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καθημερινή ζωή). ii. «Κάποτε στον Όλυμπο» (απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν στα παιδιά οι βασικοί θεοί των αρχαίων Ελλήνων και οι ιδιότητές τους). iii. «Ο κούρος και η κόρη» (απευθύνεται σε παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Σκοπός είναι μια εισαγωγική παρουσίαση στα παιδιά της τέχνης της αρχαϊκής εποχής). iv. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Σκοπός είναι μια συνολική σύντομη παρουσίαση της τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου δίνεται η ευκαιρία για μια περιήγηση στην τέχνη της Ελλάδας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα).

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένας άλλος σημαντικός φορέας της Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990) με μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον ίδιο τον συλλέκτη. Η έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» συνεχίζεται στο ΚΜΣΤ έως τις 29 Δεκεμβρίου 2013. Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στα ‘7 μαθήματα’ που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2013, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επαναλαμβάνει τον εκπαιδευτικό κύκλο, από 12 Νοεμβρίου 2013 έως 14 Ιανουαρίου 2014 με 7 + 1 μαθήματα αυτήν τη φορά, για όλους τους φίλους της συλλογής Κωστάκη και της ρωσικής πρωτοπορίας, και για όλους εκείνους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για αυτή τη συναρπαστική περίοδο και να συμμετέχουν ενεργά με την παρουσίαση ειδικών θεμάτων. Το Μουσείο συνεχίζει φυσικά όλες του τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» (EverywherebutNow) με επικεφαλής επιμελήτρια την Αdelinavon Fürstenberg, Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά με γενικό τίτλο: «Παλιές Διασταυρώσεις–MakeitΝewΙΙ»  κτλ.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα όμως πραγματοποιεί και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Απευθύνονται σε όλες τις σχολικές τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς, ανάμεσα στους στόχους του Μουσείου, σημαντική θέση έχει η καλλιέργεια, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία μέσα από την τέχνη. Συνεχίζονται τα εξής προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού: Ι. Τέχνη και Καθημερινότητα,  ΙΙ. Γνωριμία με τους Καλλιτέχνες της Μόνιμης Συλλογής του ΜΜΣΤ, ΙΙΙ. Η Έννοια του «Σπιτιού» στη Σύγχρονη Τέχνη, ΙV. «Θεσσαλονίκη», V. Άλεξ Μυλωνά. Για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζονται τα προγράμματα: Ι. «Της Τέχνης τα Παράξενα. Eνότηται. Σώμα: αφαίρεση – παραμόρφωση», ΙΙ. Παλιές διασταυρώσεις – Νέες ιδέες: Η μεσογειακή εμπειρία.

183 έργα από τα συνολικά 361 που παρουσιάστηκαν στην έκθεση International Art Exchange Exhibition 2013 (Akashi City Museum of Culture , Akashi, Ιαπωνία), επιλέχθηκαν για να εκτεθούν στην ΤRIENNALE 2013 της Πινακοθήκης των Χρωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν και όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν στην Ιαπωνία (Μαρία Κομπατσιάρη, Ιουλία Μανούση, Αφροδίτη Καραμανλή, Έφη Γανέλη, Εύα Διβάρη).

Το Κτήμα Γεροβασιλείου άνοιξε εδώ και κάποιες εβδομάδες τις πύλες του στα σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικού αγαθού σε μικρούς και μεγάλους. Το μουσείο βρίσκεται σε έναν ενεργό χώρο αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της τάξης τους, να επιλέξουν ανάμεσα στη δημιουργική ξενάγηση και στα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα, μια σειρά εκδηλώσεων με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιούνται και εκτός Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται η  έκθεση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη με τίτλο “ET IN NICOPOLE EGO” στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.  Η  έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, διοργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Το φεστιβάλ του 2013 έχει ως βάση την συμμετοχή των νέων – μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας αλλά και ανεξαρτήτων μονάδων. Γι’ αυτό οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα–συμμετοχές φοιτητών από τα τμήματα μουσικών σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μικρές συναυλίες σε σχολικούς χώρους, μουσικά εργαστήρια και συζητήσεις. Φιλοξενεί συναυλίες από τα μουσικά φεστιβάλ που οργανώνει κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου. Οργανώνει ραδιοφωνικά αφιερώματα και προβάλει ταινίες και ντοκιμαντέρ που συμβάλουν στην γνωριμία με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου όπου και θα παρουσιαστεί και ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ για την επόμενη πενταετία.

Αξιόλογη είναι και η προσπάθεια που ξεκίνησε τό Μαξίμειο Πνευματικό καί Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Στο χώρο της Μητρόπολης διδάσκονται η πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη κοσμική μουσική, η αγιογραφία και η εκμάθηση μουσικών οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο στεγάζεται πλέον ἡ πλούσια σε βιβλία πολυθεματική βιβλιοθήκη «Μυριόβιβλος», στην οποία βρίσκονται πέραν των 25.000 τόμων, με παράλληλη λειτουργία οργανωμένου και σύγχρονου χώρου αναγνωστηρίου και εκμάθησης των τεχνολογιών της πληροφορικής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα