Agenda

Πώς η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει την επέτειο των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο

Συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, προβολή ταινιών και συζητήσεις μνήμης

Parallaxi
πώς-η-θεσσαλονίκη-θα-τιμήσει-την-επέτε-1081292
Parallaxi

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, διοργανώνονται ήδη εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για όλους εκείνους τους φοιτητές που αγωνίστηκαν για ιδανικά που τα επόμενα χρόνια θεωρήσαμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας.

Στη Θεσσαλονίκη σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με την μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία την Παρασκευή 17 Νοέμβρη που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, καλούν Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Νωρίτερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι οργανώνουν επίσης, την Τετάρτη 15/11, στις 10 π.μ., τοποθέτηση πλακέτας στην Πλατεία Χημείου, σημείο της πρώτης παράνομης συγκέντρωσης φοιτητών, από όπου θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο. Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, οργανώνουν συναυλία αφιερωμένη στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, είναι παρακάτω:

ΣΕΚ στην ΕΔΟΘ 17:00

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Τιμούμε αυτήν τη μεγάλη επέτειο μέσα σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το θράσος να μιλάει για το «τέλος της Αριστεράς». Αυτοί που διαχειρίζονται την πολυκρίση του συστήματος που σπέρνει φτώχεια, ρατσισμό και πόλεμο, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Όμως, το Πολυτεχνείο μας θυμίζει ότι η κοινωνία αλλάζει με εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Το φοιτητικό κίνημα άναψε τη σπίθα για να βγει στο προσκήνιο η εργατική τάξη και να κλονίσει τα θεμέλια του καπιταλισμού, από τη Γαλλία μέχρι την Πορτογαλία και την Ταϋλάνδη. Για να ανοίξει αυτός ο επαναστατικός δρόμος, που κέρδισε τις εργατικές κατακτήσεις που ακόμα προσπαθούν να ξηλώσουν οι Μητσοτάκηδες και οι Γεωργιάδηδες, χρειάστηκε να μπει μπροστά μια νέα επαναστατική Αριστερά. Μια Αριστερά που στήριξε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κόντρα στον ψεύτικο ρεαλισμό του «Καραμανλής ή τανκς».

Αυτός ο δρόμος του Νοέμβρη είναι επίκαιρος και σήμερα. Σήμερα η κρίση του καπιταλισμού είναι ακόμη πιο βαθιά, η εργατική τάξη πιο μεγάλη παγκόσμια, η νεολαία εξοργισμένη όχι μόνο με τη μαύρη εργασία, αλλά και με τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν τις εμπειρίες για τα αδιέξοδα του κοινοβουλευτικού δρόμου, τις διαψεύσεις των προσδοκιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα. Το Σάββατο 11 Νοέμβρη ανοίγουμε τη συζήτηση για τη μεγάλη επιλογή για τον κόσμο της Αριστεράς: Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση; Θα είμαστε εκεί πολλοί και πολλές, από τη γενιά του Πολυτεχνείου μέχρι τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες στους αγώνες του σήμερα σε όλα τα μέτωπα. Ελάτε να στείλουμε μαζί το μήνυμα ότι η Αριστερά της εξέγερσης και της επανάστασης είναι εδώ!

Σάββατο 11 Νοέμβρη, ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλά 51)

5-7μμ, Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ομιλητές:

Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Πανεπιστημιακός

Γιάννης Κούτρας, Συνδικαλιστής στην Υγεία

7-9μμ, Ο δρόμος του Νοέμβρη στην εποχή των καταστροφών

Ομιλητές:

Αργυρή Ερωτοκρίτου, Γιατρός, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ

Γιώργος Λιάκας, μέλος ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων Μαλαματίνα

Ευκλείδης Μακρόγλου, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΚΔΕ στην ΕΔΟΘ 18:00

Εκδήλωση – συζήτηση: 50 χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εκδηλώσεις: 50 Χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Θεσσαλονίκη: Κυριακή 12/11 6:00 μμ, ΕΔΟΘ, Κορομηλά 51

Για τα 50 χρόνια της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου από φορείς στο ΑΠΘ

Στη φετινή επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 φορείς του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του αντιδικτατορικού αγώνα τιμούν από κοινού τη μεγαλειώδη φοιτητική εξέγερση και αυτούς που αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, με σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Ο επετειακός εορτασμός περιλαμβάνει ομιλίες, μουσικά αφιερώματα στο αντιδικτατορικό τραγούδι και έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων της φοιτητικής εξέγερσης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων Α.Π.Θ., τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974, την Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτρης Μαυροσκούφης με θέμα: «Δικτατορία, πανεπιστήμιο και φοιτητές: Από τα προεόρτια στα μεθεόρτια». Θα προηγηθούν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης δυο μουσικές βραδιές στον στεγασμένο χώρο της εισόδου της Πολυτεχνικής.

  • Η πρώτη συναυλία με αντιδικτατορικά τραγούδια, που οργανώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, θα γίνει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.
  • Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, φοιτητικοί σύλλογοι του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Από την Τρίτη 14 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στον χώρο της εισόδου της Πολυτεχνικής Σχολής θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του αντιδικτατορικού αγώνα. Το βασικό τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Τα άλλα Πολυτεχνεία» είναι αφιερωμένη, πέρα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις φοιτητικές εξεγέρσεις του Νοέμβρη στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Πατρών.

Με ψήφισμά του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ. (Ε.Σ.Δ.Ε.Π.) τονίζει ότι «η εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, με τα μηνύματα της για «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία» και «έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» να παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της πόλης σε ενεργή συμμετοχή στην Πολυτεχνική Σχολή, το «Πολυτεχνείο» της Θεσσαλονίκης.

“Εξέγερση του ΄73”, του Κώστα Ζυρίνη

Η ταινία του Κώστα Ζυρίνη, «Εξέγερση του ΄73» θα προβληθεί το στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς, στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές. Στην ταινία αποτυπώνονται τα γεγονότα που προετοίμασαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

«Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για ψωμί, παιδεία, ειρήνη και ελευθερία!» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί σήμερα. Αν θυμηθούμε ότι το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» ήταν το κεντρικό στο Πολυτεχνείο το 1973, θα καταλάβουμε ότι κάτι έχει αλλάξει, αλλά προς το χειρότερο. Η εποχή μας απαιτεί και ειρήνη, όπως και να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε σήμερα. Άρα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τότε, είναι ακόμη επίκαιρα.

Η ταινία του Κώστα Ζυρίνη, «Εξέγερση του ΄73», έχει ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, χωρίς να έχει γίνει κάποια επεξεργασία στον ήχο ή στην εικόνα. Αυτοί που έχουν «τραβήξει» τα πλάνα δεν ονομάζονται. Οι κινηματογραφιστές ήταν αγωνιστές εναντίον στη δικτατορία και, φυσικά, ήταν ανώνυμοι. Ο Κώστας Ζυρίνης φάνηκε ως συντονιστής.

Μετά την προβολή της ταινίας θα γίνει συζήτηση για αυτά τα γεγονότα, όπως είχαν συμβεί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στόχος της κινηματογραφικής προβολής είναι να γίνει ενημέρωση για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίσης να συνδυάσουμε τις πολιτικές διεκδικήσεις εκείνης της εποχής με αυτές της σημερινής. Να δούμε που έχουμε βαδίσει και ποιο είναι, κατ’εκτίμηση το μέλλον μας.

Δεν είναι μια επετειακή μόνο κινηματογραφική προβολή. Πολύ περισσότερο θα δούμε το πολιτικό πεδίο όπως εγγράφεται σήμερα. Ακόμη τον τρόπο κινηματογράφησης εκείνη την εποχή, την περίοδο του λεγόμενου αγωνιστικού κινηματογράφου: Τότε ο πολιτικός αγώνας μπόλιαζε την κινηματογραφία και το αντίστροφο. Ένα κίνημα που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μετά την προβολή της ταινίας «Εξέγερση του ‘73» θα συντονίσει τη συζήτηση ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου και παραστασιολόγος. Σας περιμένουμε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές, στο στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς.

Μαρτυρίες από την ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Αγωνιστικές Κινήσεις στη Θεσσαλονίκη σας προσκαλούμε στην εκδήλωση μας

την Τετάρτη 15/11 στις 18:30 στο Πολυτεχνείο του Α.Π.Θ.

Μια εκδήλωση που αφορά τόσο την αθέατη -και στους περισσότερους άγνωστη- ιστορία του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών της, όσο και το κόκκινο νήμα που συνδέει άρρηκτα το χθες με το σήμερα και το αύριο των αγώνων της νεολαίας σε μια εποχή που το μήνυμα του Νοέμβρη παραμένει ανεξίτηλα επίκαιρο.

Ομιλητές: μέλη της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης το ’73:

  • Ηλίας Γιαννακόπουλος (φοιτητής Χημ. Μηχανικών)
  • Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου (εκφωνήτρια της κατάληψης, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής)
  • Βασίλης Σαμαράς (απόφοιτος Ο.Π.Ε)
  • Στέφανος Χατζησάββας (φοιτητής Χημ. Μηχανικών)

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ‘’ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ’’, ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ)

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973,  η κινηματογραφική ομάδα του Πανοράματος Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ ‘’Κινηματογραφικές Νυχτερίδες’’, η Εταιρεία ‘’Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967 – 1974) στη Θεσσαλονίκη’’, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν επετειακή προβολή – συζήτηση, με θέμα την αναπαράσταση της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 στη μεγάλη οθόνη. 

Θα προβληθούν οι ταινίες:  Μαρτυρίες (1975) του Νίκου Καβουκίδη, μια από τις  αντιπροσωπευτικές ταινίες τεκμηρίωσης που αποτυπώνει όχι μόνο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και την απαρχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και Ο Φοιτητής (2021) του Βασίλη Καλαμάκη,  μυθοπλαστική αναπαράσταση της παραβίασης της πύλης του Πολυτεχνείου από την οπτική ενός νέου κινηματογραφιστή.

Τις ταινίες θα προλογίσουν ο Πάρης Μουρατίδης, διδάσκων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και μέλη της κινηματογραφικής ομάδας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον  Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τον  Χρίστο Ζαφείρη, δημοσιογράφο – συγγραφέα. 

Στην προβολή θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες των ταινιών.

Η επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου  θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους) –   ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

‘’Μαρτυρίες’’ 1967-1974 (Νίκος Καβουκίδης, 1975, διάρκεια 1.38’’)

Η κάμερα του βετεράνου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα από την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως τον Αύγουστο του 1975. 

Παρουσιάζονται  τα δραματικά γεγονότα στην τριήμερη κατάληψη του Μετσόβιου  Πολυτεχνείου και όσα  ακολούθησαν, όπως η πτώση της Χούντας, ο ερχομός του Κων. Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων του δικτατορικού καθεστώτος, η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, το τηλεοπτικό διάγγελμα του έκπτωτου μονάρχη, οι πρώτες επέτειοι του Πολυτεχνείου, οι συγκρούσεις των ΜΑΤ με διαδηλωτές, η πάνδημη κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη, οι διαδηλώσεις για θέματα παιδείας και αποχουντοποίησης με αφορμή την πολυήμερη απεργία πείνας του δάσκαλου Γιάννη Βαγενά στην Αθήνα κ.α. 

‘’Ο Φοιτητής’’ (Βασίλης Καλαμάκης, 2021, διάρκεια  8.53’’)

 Μετά την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς κατέστειλε στρατιωτικά τη μεγαλειώδη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973. Στην  ταινία μικρού μήκους καταγράφονται τα τελευταία δραματικά λεπτά του στρατιωτικού προσωπικού του άρματος, από τη λήψη της διαταγής ως την εισβολή στο Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη του. Δίνεται με κινηματογραφική πληρότητα η κλιμάκωση των συναισθημάτων του πληρώματος και η ατμόσφαιρα πανικού που επικράτησε στο κλειστοφοβικό περιβάλλον του άρματος. «Φοιτητής» ήταν το προσωνύμιο που δόθηκε από στρατιωτικούς στο μοιραίο τανκ του Πολυτεχνείου. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα