Σε λίγες μέρες έλα να στηρίξουμε τη διαφορετικότητα στον Δεντροπόταμο!
Μέσα από μια σπουδαία εκδήλωση πολιτισμού.
Ένα επιτελεστικό συμβάν στο πλαίσιο ενός γενικότερου project, που αφορά τη δημόσια παρουσία αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων- όπως είναι οι φυλακισμένοι, οι ψυχιατρικά ανένταχτοι, οι πρόσφυγες, οι Ρομά, οι LGBTQ +κ.ά.- θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Δεντροπόταμο και καλείσαι να δώσεις και εσύ με τη σειρά σου “το παρών”.
Ο λόγος για την ιδιαίτερη Performative ανάγνωση των Βακχών του Ευριπίδη που θα πραγματοποιηθεί από γυναίκες Ρομά στον Δεντροπόταμο Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Μαϊου 2019.
Στόχος μιας τέτοιας δημόσιας παρουσίας αποβλέπει στην αμοιβαία κατανόηση του εν γένει Άλλου. Για αυτόν τον σκοπό, προτείνεται ένα είδος Ποιητικής διαδικασίας, ένα εν γένει πεδίο παραγωγής έργου Τέχνης, όπου ετερογενείς θεσμοί, «αποκλεισμού», «κανονικότητας», να μπορούν να βρεθούν σε ένα κοινό και μη αφομοιωτικό πεδίο, που αποδέχεται τις διαφορές, όπως και μη ιεραρχημένο, αλλά ισότιμο μόνο με βάση τη λειτουργική διάταξη των ρόλων του ποιητικού κειμένου.
Αυτό το πεδίο, λοιπόν, προσδιορίζεται από μια minimum παρουσίαση, μία performative ανάγνωση ενός υψηλής και οικουμενικής Τέχνης θεατρικού κειμένου, αρχαίου ή νεότερου, που λαμβάνει χώρα σε ένα τόπο επίσης υψηλής και οικουμενικής Τέχνης (αρχαιολογικοί χώροι και σύγχρονοι δημόσιοι χώροι). Αυτού του τύπου η ποιητική διαδικασία μπορεί, ενδεχομένως, να πετύχει ένα μνημοτεχνικό ίχνος, ως έργου Τέχνης.
Αν η παράδοση του Απόλλωνα κληρονόμησε στην Δύση την κυριάρχια του λογοκεντρισμού (την απολυτότητα της αλήθειας του λόγου +λογικής) και κατεπέκταση τον ευρωκεντρισμό, ο Διόνυσος προερχόμενος από την Ανατολή έφερε την αλήθεια της “μη λογικής” του συν-αισθήματος και της αίσθησης. Οι Βάκχες, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αποτελούν την αρχή μιας γενεαλογίας, στο πλαίσιο της λογοτεχνικής παράδοσης της ελληνικής αρχαιότητας, ως αντίσταση στον λογοκεντρισμό και το είδος εξουσίας που συνεπάγεται η μονοσήμαντη εξουσία του. Η κοινότητα των Ρομά, με την στάση της απέναντι στη ζωή, αν και περιθωριοποιημένη, διεκδικεί την δική της διαφορετική ύπαρξη.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου
Concept, κείμενα – διαδικασίες επιτέλεσης: Φίλιππος Ωραιόπουλος
Συμμετέχουν: Αννούλα Μάγγα, Φένια Ηλιού, Μαριάννα Μπατιά, Πέτρος Παπαζήσης, Φίλιππος Ωραιόπουλος Φιλική Συμμετοχή: Ειρήνη Κυριακού
Παραγωγή: TooFarEast Productions
Το συγκεκριμένο συμβάν είναι ενταγμένο στις ακόλουθες δράσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με προϊσταμένη την αρχαιολόγο και θεατρολόγο Πολυξένη Αδάμ Βελένη: Πολιτιστικές συναντήσεις: κείμενα, χώροι, άνθρωποι.
Μην το χάσετε!
Σημείωση: Το Άτυπο στούντιο νεοΠοιητικής ασχολείται με την έρευνα και την παραγωγή επιτελεστικών αστικών συμβάντων. Τα άτομα που το συγκροτούν δεν χρηματοδοτούνται από καμια πηγή για τις performative αναγνώσεις.
*Τετάρτη 22/5 στις 18.00 στο 5ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Δενδροποτάμου, Μ.Αλεξάνδρου και Αγίου Νεκταρίου 1, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, είσοδος ελεύθερη