Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα απολαύσει το επιστημονικό μυαλό του Interstellar!

Ο νομπελίστας Κιπ Θορν θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
σήμερα-η-θεσσαλονίκη-θα-απολαύσει-το-ε-447396
Parallaxi

Σήμερα, Παρασκευή 24 Μαΐου θα λάβει χώρα η ομιλία του Κιπ Θορν (Νόμπελ Φυσικής 2017), στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Εκεί, ο νομπελίστας επιστήμονας θα μιλήσει με θέμα “Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις μαύρες Τρύπες”. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, αλλά θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας με βάση την σειρά προσέλευσης (δείτε αναλυτικά στο τέλος).

Ο Κιπ Θορν, που συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν ”Interstellar” και ανέλαβε επίσης την επιστημονική επιμέλειά της,  θα ταξιδέψει όσους παρευρεθούν στην ομιλία του, στον κόσμο των μελανών οπών καθώς και στα όρια του σύμπαντος στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα τα βαρυτικά κύματα και όχι μόνο. Ο νομπελίστας βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του “Η Επιστήμη του Ιnterstellar”, σε συνδυασμό, με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης #IAU100.

ΚΙΠ ΘΟΡΝ

Ο Kιπ Θορν γεννήθηκε το 1940 στη Γιούτα των ΗΠΑ και 22 χρόνια αργότερα πήρε το πτυχίο Φυσικής (1962). Το 1965 παρακολούθησε το διδακτορικό του στο Πρίνστον με αποτέλεσμα να  διατελέσει καθηγητής στο Caltech από το 1967 ως το 2009. Εκεί αναδείχθηκε ως Ομότιμος Καθηγητής στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, τιμητικούς τίτλους και θέσεις σε επιστημονικές ακαδημίες. Η κύρια ασχολία και έρευνα του ήταν για την “Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Άινστάϊν”, ενώ συνεχίζει ν’ ασχολείται με την επιστημονική έρευνα και ως επιστημονικός σύμβουλος με πιο γνωστή τη συνεισφορά του στην κινηματογραφική ταινία Interstellar.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν

Τέλος, το 2017 ο Θορν μαζί μαζί με τον Ράινερ Βάις και τον Μπάρι Μπάρις, βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για τις αποφασιστικές συνεισφορές του στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων. 

Όσο για τις μαύρες τρύπες ο Θορν μαζί με τους Ιγκόρ Νόβικοφ και Ντον Πέιτζ ανέπτυξε τη γενική σχετικιστική θεωρία των λεπτών δίσκων προσαυξήσεως γύρω από μαύρες τρύπες. Με χρήση αυτής της θεωρίας βρήκε ότι με διπλασιασμό της μάζας της από έναν τέτοιο δίσκο μια μαύρη τρύπα θα επιταχύνει την περιστροφή της μέχρι το 0,998 του μέγιστου ρυθμού περιστροφής που επιτρέπει η γενική σχετικότητα, αλλά ποτέ περισσότερο από αυτό το όριο. Αυτή είναι πιθανώς η ταχύτερη περιστροφή μαύρης τρύπας που επιτρέπεται στη φύση. Ας σημειωθεί ότι μέχρι και το 30% της μάζας του δίσκου που πέφτει στη μαύρη τρύπα μετατρέπεται σε ενέργεια.

* Ώρα: 19.00, Χώρος: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Διοργάνωση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, Εκδόσεις Ροπή – ROPI Publications, Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ, υπό την αιγίδα της Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. SOS: Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στο φουαγιέ της αίθουσας (κεντρική είσοδος από την πλευρά της Ν. Εγνατίας) από τις 17:30 της ίδιας ημέρας (κάθε άτομο μπορεί να λαμβάνει δύο δελτία). Παρακαλούμε για έγκαιρη προσέλευση (θα τηρηθεί η σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων)!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα