Ο βιολιστής της ΚΟΘ ανοίγει τα φτερά του!
Πάντα γράφω για αυτά που με καίνε την κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής μου.
Ο ταλαντούχος μουσικός της πόλης, συνθέτης και εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνης Σουσάμογλου επιστρέφει στη δισκογραφία με τη νέα του δουλειά υπό τον τίτλο “Ποιητές με hangover”. Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης μας μίλησε, προσκαλώντας παράλληλα το κοινό σε μια ατμοσφαιρική “μουσική συνεδρία” στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15 Απριλίου.
Εννιά χρόνια μετά το το “Don’t mind the Gap” και μια πενταετία μετά το «One Night Stand», ήρθε το “Ποιητές με hangover” η τελευταία του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, την οποία και το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να βιώσει στην εμπειρία μίας παράστασης σε “αφηγηματική τραγουδοποιΐα σε τζαζ αρμονίες, ήχους εγχόρδων, trip hop και funk ρυθμούς όσα ακριβώς συνθέτουν και το μουσικό κόσμο του Αντώνη Σουσάμογλου. Παρέα με τις μοναδικές blues και soul ερμηνείες του Νίκου Κατικαρίδη, ο Αντώνης Σουσάμογλου μας αφηγείται ιστορίες για εύθραυστες σχέσεις και επικούς χωρισμούς, γυναίκες με μάτια από υδράργυρο, κουρασμένα χαράματα και ρημαγμένους σταθμούς μιας ασπρόμαυρης χώρας, πλανόδιους μάγους και μετανιωμένους προφήτες.
Τι μπορεί να περιμένει το κοινό στην πολυαναμενόμενη παράσταση στο Μέγαρο;
Αντ. Σουσάμογλου: Στο Μέγαρο θα παρουσιάσουμε τον καινούριο δίσκο με μια παρέα από εκλεκτούς μουσικούς, τον Γρηγόρη Σημαδόπουλο στο πιάνο, τον Κώστα Γεωργιάδη στην κιθάρα, τον Τραΐανό Αλμπανούδη στο μπάσο, τον Στέλιο Τσομπανίδη στα τύμπανα, τον Θοδωρή Παπαδημητρίου στο τσέλο και την Αθηνά Αναγνώστου στα φωνητικά. Ταυτόχρονα όμως θα είναι και μια διαδρομή στον μουσικό μου κόσμο, με τραγούδια από όλες τις δουλειές μου και αναφορές σε μουσικές και συνθέτες που αγαπώ και με έχουν επηρεάσει, όπως οι Beatles, o Tom Waits, o Schubert, και φυσικά έχουμε επίσης την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος συμμετέχει στον δίσκο και με τον οποίο θα συμπράξουμε επί σκηνής για πρώτη φορά.
Πόσο εύκολο είναι ένας καλλιτέχνης, μακριά από τα συστήματα, να φτάσει στην απόλυτη, ίσως, στιγμή της πορείας του, κυκλοφορώντας μία ολοκληρωμένη προσωπική δισκογραφική δουλειά, και πιο συγκεκριμένα την 3η του δισκογραφικά εμφάνιση, τα κομμάτια του να μπαίνουν στα top των charts και να μετράει ήδη τόσες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής;
Αντ. Σουσάμογλου: Δεν θεωρώ καθόλου πως είναι η απόλυτη στιγμή της καριέρας μου. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε πως από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει εξέλιξη. Νομίζω πως θα έπεφτα σε κατάθλιψη. Η στιγμή που νομίζεις πως είσαι στην κορυφή του λόφου, είναι ακριβώς πριν αρχίσεις να πέφτεις. Εγώ νιώθω πως δεν έχω ξεκινήσει καλά-καλά.
Η εγχώρια μουσική σκηνή και δισκογραφία δίνει την αίσθηση πως απευθύνεται ως επί το πλείστον σε ένα τελείως διαφορετικό κοινό, εκτός του μουσικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείστε. Πόση ελευθερία κινήσεων δίνει αυτή η πραγματικότητα, σε έναν νέο καλλιτέχνη που θέλει να ασχοληθεί εξαρχής με κάτι το οποίο γνωρίζει ότι απευθύνεται σε ένα πιο περιορισμένο κοινό;
Αντ. Σουσάμογλου: Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει οποιοσδήποτε από μας που κάνει μουσική είναι το «γιατί». Αν είναι για τα λεφτά ή την φήμη, θα είναι δυστυχισμένος. Η φήμη από μόνη της δεν έχει νόημα. Δεν είναι ο στόχος, είναι ένα νόμισμα που στην καλύτερη περίπτωση η μοναδική του εξαργύρωση είναι το να διευκολύνει τον τρόπο να κάνεις την τέχνη σου, τίποτε άλλο. Και φυσικά δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που να βγάζει λεφτά από την δισκογραφία. Το μόνο πραγματικό κίνητρο για μένα είναι το να μην μπορείς να ζήσεις αν δεν κάνεις μουσική. Ούτως ή άλλως το χαρακτηριστικό της εποχής είναι πως υπάρχουν όλο και πιο περισσότερες και μικρότερες κατηγορίες κοινού. Η τεχνολογία άλλαξε εντελώς τον τρόπο που ακούμε δίσκους και πλέον δημιουργείται μια εντελώς διαφορετική ηθική στον χώρο στην οποία δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμα. Η δισκογραφία έχει μετατραπεί από κατανάλωση αγαθού σε διακίνηση πληροφορίας. Εμείς που ζούμε μέσα σε αυτή την εποχή μετάβασης βιώνουμε την κατάρρευση, η επόμενη γενιά όμως θα το βρει πολύ φυσιολογικό.
Ένας από τους πλέον δημιουργικούς σολίστ σήμερα, για ποιον γράφει μουσική; Που απευθύνονται οι στίχοι και οι συνθέσεις σας;
Αντ. Σουσάμογλου: Συνήθως μέσα μου απευθύνομαι σε ένα πρόσωπο. Ο ιδανικός ακροατής είναι ένας τη φορά. Δεν θα έχω ποτέ το ταλέντο να γράψω κάτι φοβερά μαζικό. Θα ‘θελα αυτοί που ακούνε τα τραγούδια μου να βρίσκουν στους στίχους ένα κομμάτι από τον εαυτό τους και στη μουσική κάτι που να τους ξαφνιάζει.
Με ένα ενεργητικό γεμάτο σπουδαίες συνεργασίες, ξεχωρίζετε ιδιαίτερα κάποια;
Αντ. Σουσάμογλου: Κρατάω όλες μου τις συνεργασίες σαν ξεχωριστές και αυτό γιατί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν πάντα μια προσωπική σφραγίδα που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο. Ωστόσο θα κρατήσω πάντα το πιο σημαντικό μάθημα στην τραγουδοποιία που μου το έμαθε η Δήμητρα Γαλάνη: πως στο τραγούδι δεν έχει τόσο σημασία η καλλιφωνία. Σημασία έχει το να δίνεις νόημα στις λέξεις που τραγουδάς, να πιστεύεις το κείμενο.
Από πού εμπνέεται ένας σύγχρονος μουσικός; Ποιες είναι οι δικές σας πηγές έμπνευσης γενικά και ποια ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης που διαπερνά το αποτέλεσμα στο πρόσφατο «Ποιητές με Hangover»;
Αντ. Σουσάμογλου: Πάντα γράφω για αυτά που με καίνε την κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής μου. Είναι τα πράγματα που δεν μπορώ να πω στον πεζό λόγο, είναι τα κορίτσια που ερωτεύτηκα, είναι τα σενάρια των ταινιών που γυρίζω στο μυαλό μου. Είναι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στο σήμερα, ή μάλλον είναι η ματιά μου στο σήμερα με αφορμή προσωπικές αφηγήσεις. Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου τελειώνει με ένα στίχο που αναφέρεται στην κόρη μου, επειδή ήθελα συμβολικά ο δίσκος να κλείσει με το καινούριο κεφάλαιο της ζωής μου που τώρα ανοίγει. Οι Ποιητές με hangover ωστόσο, δεν είναι ένα ενιαίο έργο. Μαζί με τα καινούρια τραγούδια είναι και κάποια ακυκλοφόρητα που για διάφορους λόγους δεν έτυχε να συμπεριληφθούν στους προηγούμενους δίσκους. Ο ενοποιητικός παράγοντας που όλα αυτά τα τραγούδια εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο σύνολο είναι η ερμηνεία του Νίκου Κατικαρίδη, που προσωποποίησε τους χαρακτήρες μοναδικά και δημιούργησε ένα νήμα που διατρέχει τις ιστορίες.
Μετά και από την ολοκλήρωση αλλά και κυκλοφορία του “Ποιητές με Ηangover”, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιος είναι ο απόλυτος στόχος σας;
Αντ. Σουσάμογλου: Το επόμενο βήμα είναι να παίξουμε ζωντανά τον δίσκο με τον Νίκο Κατικαρίδη και τους μουσικούς της μπάντας και θα ‘θελα να ευχαριστηθώ αυτήν την φάση πριν καταπιαστώ με καινούριο υλικό. Δεν σκέφτομαι καθόλου με απόλυτους στόχους στην καριέρα μου. Εξακολουθώ να χαίρομαι και να ενθουσιάζομαι με την μουσική και δεν θέλω με τίποτα να φτάσει κάποια στιγμή που θα πάψουν να με συνεπαίρνουν καινούρια πράγματα. Είναι πολλά αυτά που θα ‘θελα να κάνω – ένα από αυτά είναι το να γράφω για ορχήστρα.
*Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο “Crossover” και φιλοξενεί δημιουργούς της πόλης, συνδέει κόσμους που μέχρι πρότινος φάνταζαν παράταιροι και όλοι μαζί μιλούν για τη μουσική, που είναι μία και είναι για όλους.
Παρασκευή 15 Απριλίου, 21:00, κτήριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
«CROSSOVER» │ Αντώνης Σουσάμογλου: Ποιητές με hangover Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικά – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας) Πληροφορίες ‒ εισιτήρια: ▪ Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, ▪ Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ▪ Στα τηλ. 2310.895938-9 ▪ Στην ιστοσελίδα: http://www.tch.gr