Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Ένα μοναδικό μουσικό εργαστήριο φέρνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
η-στέγη-ταξιδεύει-στη-θεσσαλονίκη-0
Parallaxi

IMousikiAgapaeiTonAutismo©StavrosPetropoulos-4_p

Ένα μοναδικό μουσικό εργαστήριο διοργανώνει και φέτος η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με επίκεντρο τα παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Για δεύτερη χρονιά, η Στέγη φτάνει σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα, με τρίτο της σταθμό την Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της το εργαστήριο «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για τις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015 με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ. Α.Ε.

Στην Θεσσαλονίκη, το μουσικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών, ενώ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.

Ποια η ιδέα πίσω από αυτό; Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μια ανάγκη που είναι μάλλον παραγνωρισμένή, και ιδανικά θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού. Οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι άλλωστε ελάχιστες.

Ποια τα οφέλη; Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί λοιπόν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.

Με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αυτό η Στέγη ανταποκρίνεται σε ένα από τα βασικά στοιχεία της αποστολής της, που είναι «…η εκπαίδευση για τα παιδιά και η διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσιτό σε όλους.» Μία από τις προτεραιότητες της Στέγης άλλωστε είναι να προσφέρει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες σε ειδικές ομάδες κοινού και να προσεγγίσει ευρύτατες δημογραφικές ομάδες, ενώ εδώ και χρόνια προσφέρει εργαστήρια εντός και εκτός των τειχών της, σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκοντας μια ουσιαστική συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.

Με 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 700 σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας να μετρούν την συμμετοχή στα προγράμματά της, το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα προστεθεί στην μεγάλη λίστα των ενδιαφέροντων δράσεών της που πρέπει να προσέξουμε, αυτή τη φορά και στην πόλη μας.

IMousikiAgapaeiTonAutismo©StavrosPetropoulos-18_p

Στοιχεία εκπαιδευτικού προγράμματος:

Τόπος διεξαγωγής: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, Καραϊσκάκη 1α τ.κ. 54641 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ημερομηνίες: Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015:

Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς

Γονείς παιδιών 5-7 ετών: 17.00-18.30

Γονείς παιδιών 8-11 ετών: 18.30-20.00

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015: Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα

Παιδιά 5-7 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους,  Ώρες: 10:00-12:00

Παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους, Ώρες: 12:00-14:00

Επιπλέον δράσεις: Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Προϋποθέσεις: Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, τηλ 2310 817185 & 2310 855200, (9.00 -12.00, εργάσιμες μέρες για το μουσικό εργαστήριο και για το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα