Ο λόφος των αναμνήσεων της πόλης
Υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα σημείο που η συναισθηματική του φόρτιση είναι μεγάλη. Όπως ιερός είναι και ο σκοπός που δημιουργήθηκε και τον οποίο συνεχίζει να επιτελεί δεκαετίες.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε όλες τις δεκαετίες λειτουργίας της έχει δημιουργήσει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις. Μια από τις πιο συγκινητικές από αυτές αποτελεί ο δικός της Λόφος των Αναμνήσεων με τα αμέτρητα δέντρα του, το καθένα με την ιδιαίτερή του σημασία.
Πρόκειται για μια όμορφη κίνηση μνήμης που έχει υιοθετήσει εδώ και περίπου πενήντα χρόνια η Σχολή, μετά από την ευγενική παράκληση των φίλων της που έχουν χάσει κάποιον συγγενή, φίλο ή συνάδελφο, κατά την οποία οι μαθητές της φυτεύουν ένα δέντρο «εις μνήμην» στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το δέντρο άλλωστε αποτελεί ζωντανό σύμβολο αιωνιότητας, αλλά και προσφοράς και σεβασμού στο πνεύμα ενός αγαπημένου προσώπου που έχει φύγει.
Tο πρόγραμμα αυτής της «Δενδροφύτευσης» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν τo 1922, όταν o Ιδρυτής της Σχολής John Henry House με τη βοήθεια μαθητών, φύτεψε τις πρώτες μουριές σε 50 εκτάρια του χώρου της Σχολής. Η ανάγκη εκείνης της εποχής, για φύτευση δένδρων τόσο στο campus της Σχολής αλλά και σε σημεία της γύρω περιοχής, όπως και η ανάγκη για εύρεση δωρεών προς υποστήριξη των άπορων μαθητών οι οποίοι σπούδαζαν στα εκπαιδευτικά της προγράμματα, έφερε κοντά τον πρώτο κύκλο «εις μνήμην» δωρητών.
Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα, οι εκτάσεις τόσο μέσα όσο και έξω από τον φράχτη να γεμίσουν με πεύκα, πικροδάφνες, κυπαρίσσια και άλλα είδη δημιουργώντας έτσι μια όαση πρασίνου. Σήμερα, ο λόφος που βρίσκεται αριστερά της εκκλησίας της Σχολής, ονομάζεται Λόφος των Αναμνήσεων και τα δένδρα του έχουν φυτευτεί μέσω δωρεών εις μνήμην, μια κίνηση που συνεχίζεται κάθε χρονιά.
Πως λειτουργεί η δενδροφύτευση; Με την προσφορά 50€, καλύπτονται τα έξοδα φύτευσης και συντήρησης ενός δέντρου και ενισχύονται τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, για τους μαθητές της οι οποίοι προέρχονται από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Η δωρεά καταγράφεται στο «Βιβλίο των Αναμνήσεων», που φυλάσσεται στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Μετά από παράκληση των δωρητών, η Σχολή ενημερώνει την οικογένεια ή τους φίλους για τη χειρονομία τους. Ακόμη, εκτός των «εις μνήμην» δωρεών, πραγματοποιούνται δωρεές «προς τιμήν» συμβολίζοντας έτσι τη γέννηση, τον γάμο ή την επέτειο αγαπημένων συγγενών και φίλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους αμέτρητους δωρητές βρίσκεται και μία ομάδα βετεράνων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που πολέμησαν στην Ιταλία, οι λεγόμενοι «Ριμινίτες», οι οποίοι δημιούργησαν ένα ολόκληρο αλσύλλιο – εντός της Σχολής και μάλιστα με μνημείο- εις μνήμην συμπολεμιστών τους, ως σύμβολο ανάμνησης και τιμής για τους συμμάχους τους.
Η δενδροφύτευση εντάσσεται στις αρκετές «πράσινες» δραστηριότητες της Σχολής, καθώς παλιότερα συμμετείχε μαζί με την Diners Club International σε μία καμπάνια με την οποία θέλησε να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την ανάγκη πρασίνου σε αστικές περιοχές, να δώσει έμφαση στην περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και να φέρει κοντά της νέους φίλους. Επίσης, στο παρελθόν, μαθητές της Σχολής έχουν δενδροφυτεύσει εκτάσεις και σε άλλες περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκε ανάγκη όπως στη Σιθωνία Χαλκιδικής και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Τα Ψυχοσάββατα που οι άνθρωποι θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς τους αυτός ο λόφος αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Χρυστοστόμου της Σχολής, περίπου στις 10.00 π.μ., θα τελεστεί μνημόσυνο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση για όλους όσους προσέφεραν δωρεές εις μνήμην καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι μαθητές μας, μαζί με τις οικογένειες των εκλιπόντων και τους δωρητές θα φυτέψουν ένα δέντρο «εις μνήμην». Μετά τη δενδροφύτευση θα ακολουθήσει καφές.
Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε δωρεά πατήστε εδώ. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2310-492-725 & 726 ή στείλτε email στο [email protected].