Agenda

Καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά

Άπειρα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα να περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Parallaxi
καλοκαιρινές-δράσεις-για-παιδιά-113921
Parallaxi

Τα σχολικά μαθήματα μπορεί να τελειώνουν, όμως τα ιδιωτικά σχολεία και οι φορείς της πόλης σίγουρα δεν κλείνουν τις πόρτες τους, με άπειρα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα να περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για τους καλοκαιρινούς μήνες με δημιουργική απασχόληση κι όχι μόνο.

Καλοκαίρι στο Κολλέγιο Ανατόλια: Μικροί επιχειρηματίες, Υπερήρωες και Χαρισματικά Παιδιά

Anatolia

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά αυτό το καλοκαίρι στο Κολλέγιο Ανατόλια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Young Business Creators» που απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των δεξιοτήτων τους σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Το τετραήμερο πρόγραμμα (21/6- 24/6) υλοποιείται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki και βασίζεται στη μέθοδο του Jacobson Institute for Youth Entrepreneurship του University of Iowa (Πληροφορίες – εγγραφές 2310 398370).

Οι Superheroes είναι το θέμα του φετινού Rainbow Discovery, του θεματικού προγράμματος θερινής δημιουργικής απασχόλησης του Κολλεγίου Ανατόλια. Από τις 20 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2016, παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, θα δράσουν ως μικροί υπερήρωες, θα δημιουργήσουν κόμικς και στολές, θα λύσουν γρίφους και θα πρωταγωνιστήσουν στις περιπέτειες της φαντασίας τους. Το πρόγραμμα γίνεται κατά κύριο λόγο στα Αγγλικά (Πληροφορίες – εγγραφές 2310 398 288, www.anatolia.edu.gr/rainbow).

Στις 25 Ιουνίου αρχίζουν τα καλοκαιρινά μαθήματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece.  Φέτος θα γίνουν τρία θερινά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μαθητών που έχουν  πετύχει στις εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου του CTY Greece. Το Κέντρο ξεκίνησε το 2013 τη λειτουργία του σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο  Johns Hopkins και με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

4η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού

waterland

Ένα αλλιώτικο ταξίδι διακοπών υπόσχεται φέτος η 4η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού, που ανοίγει τις πόρτες της στη «Waterland» Θεσσαλονίκης, από τις 27 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2016, με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό. Πρόκειται για μια ευκαιρία για παιδιά και νέους να περάσουν δυο βδομάδες του καλοκαιριού τους συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την καλλιτεχνική μάθηση και δημιουργία. Κι αυτό καθώς στα πλαίσιά της, μια ομάδα από καταξιωμένους καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπαιδευτές θα δώσουν την δυνατότητα σε παιδιά και νέους να μάθουν, να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε όλες τις βασικές μορφές των τεχνών, από θέατρο και χορό μέχρι μουσική και τραγούδι. Η Ακαδημία απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω, εφήβους και νέους, αρχάριους ή σχετικά έμπειρους, καθώς και σε εξαιρετικά ταλέντα, ενώ στόχοι της είναι η εισαγωγή και η εκπαίδευση στην έννοια των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στο ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η μεταφορά των σπουδαστών με λεωφορεία, από και προς τη Waterland, μικρό γεύμα στο διάλειμμα, πλήρες πρόγραμμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αθλημάτων, κολύμπι, παιχνιδιών στις πισίνες και ψυχαγωγίας. Ένα ταξίδι γεμάτο τέχνη και διασκέδαση περιμένει. (27/6-8/7/2016, «Waterland» Θεσσαλονίκης, Πληροφορίες και δηλώσεις: 2310 220 582 Πολιτεία Πολιτισμού)

Καλοκαίρι στη Χ.Α.Ν.Θ.

therini4

Η ΧΑΝΘ και φέτος το καλοκαίρι ψυχαγωγεί με ενδιαφέρουσες και ενεργητικές δραστηριότητες τους μικρούς μας φίλους, με το εβδομαδιαίο της πρόγραμμα για παιδιά 5 έως 12 ετών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, να αθληθούν και να διασκεδάσουν στο διάστημα των θερινών τους διακοπών στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. στο κέντρο της πόλης. Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Θερινής Απασχόλησης θα περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους με δραστηριότητες όπως θεατρικά παιχνίδια με θεατρικές παραστάσεις στο τέλος της εβδομάδας, αθλητισμό όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλλευ κι όχι μόνο, μοντέρνο χορό, μουσική, ζωγραφική, θεματικές κατασκευές, κεραμική και ομαδικά παιχνίδια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Το πρόγραμμα της ΧΑΝΘ μάλιστα συντονίζεται και πραγματοποιείται με την επιμέλεια ειδικών παιδαγωγών, γυμναστών και προπονητών. Η Θερινή Απασχόληση στη Χ.Α.Ν.Θ.  λειτουργεί από τις 07:30 το πρωί έως τις 16:30 το μεσημέρι, Δευτέρα με Παρασκευή, για όσες και όποιες εβδομάδες επιλέξετε, με δυνατότητα άφιξης αργότερα και αναχώρησης νωρίτερα. (16/6-9/9/16, ΧΑΝΘ, Πληροφορίες και δηλώσεις: 2316001000)

Μουσικό καλοκαίρι στο Μέγαρο

boy_playing_violin_music

Φέτος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζει το δικό του καλοκαιρινό μουσικό σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους της μουσικής να ανακαλύψουν την πολύπλευρη μορφή και λειτουργία της, μέσα από μία σειρά ξεχωριστών εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου λοιπόν, στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ, διοργανώνεται το θερινό «Μουσικό Σχολείο», σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής – MOYSΑ. Πεδία που σχετίζονται με την τεχνική, την κοινωνική, την τεχνολογική διάσταση της Μουσικής, καθώς και την αλληλεπίδρασή της με τις υπόλοιπες Τέχνες, συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, μεμονωμένων και εξελικτικών workshops. Και βέβαια στο πρόγραμμα συμμετέχουν «Μαέστροι» του Μουσικού Σχολείου, καταξιωμένες προσωπικότητες και ειδικοί του χώρου. Το Μέγαρο Μουσικής σας καλεί σε μια μοναδική μουσικό-εκπαιδευτική εμπειρία. (29/6-3/7/16, Μέγαρο Μουσικής, Πληροφορίες: 2310895800, www.tch.gr)

«Καλοκαιρινές αποδράσεις» για παιδιά στο Τελλόγλειο

Tellogleio

Αυτό το καλοκαίρι, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ μετατρέπεται για τέσσερις εβδομάδες σε εναλλακτικό καλοκαιρινό προορισμό για παιδιά με πολλές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016, παιδιά ηλικίας 5-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να «αποδράσουν» από τη ζωή στην πόλη, χωρίς να απομακρυνθούν από την καρδιά της, συμμετέχοντας σε μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς ένα πλούσιο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εικαστικά, μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, εργαστήριο comics, χορού, φωτογραφίας και κινηματογράφου στήνεται σε ένα ιδιαίτερο Summer Camp. Τα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης θα πρωταγωνιστήσουν στη θεματική του προγράμματος, καθώς θα πάρουν μορφή μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εργαστηρίων, ενώ στο τέλος, το υλικό που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί στον χώρο του Τελλογλείου. (20/6-15/7, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Πληροφορίες: 2310999074)

Δράσεις κι αποδράσεις στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

mandoulidis2

Τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη συνεχίζουν να παρέχουν δημιουργικές δραστηριότητες και τους καλοκαιρινούς μήνες με θερινά εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα. Με τις πολλές τους δράσεις, αξιοποιούν ευχάριστα και δραστήρια τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, με παιχνίδια, εκδρομές και εξορμήσεις, καθώς και τα αγαπημένα τους αθλήματα.

Τα διαστήματα 16/06-29/07 και 01-09/09/2016, παρέχουν Θερινή Δημιουργική Απασχόληση σε παιδιά από 4-12 ετών, με ένα πλήθος δραστηριοτήτων και πρωτοποριακών προγραμμάτων. Καθημερινά από τις 07:30 έως τις 17:00 διαβάζουν, αφηγούνται και δραματοποιούν αγαπημένα παραμύθια, γνωρίζουν την πόλη τους, τη χώρα τους και τον κόσμο μέσα από δραστηριότητες και διαδικτυακά παιχνίδια, γνωρίζουν τη φύση και τη φυσική, αγαπούν τα μαθηματικά μέσα από έξυπνα μαθηματικά παιχνίδια, σερφάρουν μαθαίνοντας στο διαδίκτυο, αθλούνται, χορεύουν, παίζουν και τραγουδούν.

Ακόμη, το διάστημα 20/06-01/07/2016, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη διοργανώνουν το English & Adventure Camp, για μαθητές προνηπίων έως και ΣΤ’ Δημοτικού. Με την πεποίθηση ότι τα παιδιά του σήμερα στερούνται τη φύση, καθιέρωσαν το πρόγραμμα, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πάρουν μέρος σ’ ένα δεκαήμερο αληθινής περιπέτειας, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, τη δημιουργία και παράλληλα την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας. Μαθητές όλης της πόλης από 4 έως 12 χρονών έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση, παιχνίδι προσανατολισμού, εναέριες διαπεράσεις, river trekking, κυνήγι θησαυρού, paint ball, τοξοβολία, ιππασία, τένις, κολύμβηση, ποδηλασία, hip hop, master chef διαγωνισμό, art και πολλά ακόμα. Και μην ξεχνάμε όλα τα αθλητικά camps που θα τρέχουν το καλοκαίρι, με μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, κολύμβηση και βόλεϊ κοριτσιών. (16/6-9/9/16, Μαντουλίδη, Τηλ. 2310473813, Δηλώσεις http://mandoulides.edu.gr/scholiki-zoi/therina/)

Αυτό το Καλοκαίρι πάμε Διακοπές στο Θέατρο!

κθβε

Από τις 21 Ιουνίου έως 9 Σεπτεμβρίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας όπου τα παιδιά μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους. Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς δημιούργησε για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (ειδικά τμήματα 4-5 ετών, 6-7 ετών, 8-9 ετών, 10-11 ετών) έντεκα (11) διαφορετικές θεματικές εβδομάδες με συγκεκριμένες δράσεις όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές- εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.  Σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν τον κόσμο που επιθυμούν. Μα πάνω απ’ όλα διασκεδάζουν!

Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 – 16:00, και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (21 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα διαθέτει την ευελιξία συμμετοχής από μία εβδομάδα και για όσες και όποιες εβδομάδες επιλέξετε (με δυνατότητα άφιξης αργότερα και αναχώρησης νωρίτερα). Τα τμήματα ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (ολιγομελή, αυστηρή ηλικιακή σύνθεση) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους. Το κόστος συμμετοχής είναι 70 € ανά εβδομάδα, ενώ ισχύουν ειδικές τιμές για εγγραφές έως  δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου και για αδέλφια, και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πρωινό και μεσημεριανό. Το ΚΘΒΕ επιλέγει αυτό το Καλοκαίρι να μεταμορφώσει δημιουργικά τον κόσμο των παιδιών! (21/6-9/9/16, ΚΑΘΒΕ, Πληροφορίες: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 5200029)

PP0709J0002v21

«Χέρι βοηθείας» του Δήμου στην εργαζόμενη μητέρα

Στην εποχή της έντονης και πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν επέλθει έντονες κοινωνικές αλλαγές που, μεταξύ άλλων, έχουν επιφέρει την  πολύωρη επαγγελματική απασχόληση και των δύο γονέων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης των νεαρών μαθητών κατά τη διάρκεια απουσίας, κυρίως της μητέρας, από το σπίτι. Το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και την μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων γονέων κατά την εφαρμογή του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια, προχωρά και φέτος στην υλοποίησή του, δίνοντας λύση στην εργαζόμενη μητέρα και τη χαρά στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά, συνευρισκόμενα με συμμαθητές, γείτονες και φίλους τους.

 Το πρόγραμμα υλοποιείται το χρονικό διάστημα από 21 Ιουνίου μέχρι και 19 Αυγούστου και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές- μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων του Δήμου καθώς και  οι μαθητές – μαθήτριες που έχουν τελειώσει το νηπιαγωγείο. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι να εργάζονται και οι δύο γονείς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από φύλαξη των παιδιών, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορό, γυμναστική, μουσική. Για την υλοποίησή του δημιουργούνται τμήματα «Δημιουργικής Απασχόλησης» σε τρία Δημοτικά σχολεία του Δήμου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (στην οδό Τάκη Οικονομίδη 52, στο Καραμπουρνάκι), στο 11ο Δημοτικό (Φιλελλήνων 9, στον Αγ. Παντελεήμονα), στο 10ο Δημοτικό (Βρυούλων 51 – Αγ. Ιωάννης) καθώς και στο 10ο Νηπιαγωγείο (Ιωακείμ Γ΄ 46 , Αρετσού).

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν από την Πέμπτη 2 Ιουνίου να αρχίσουν να  καταθέτουν την αίτηση συμμετοχής έως και την Τρίτη 14 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι, στην Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, (Καραμαούνα 1 – Πλατεία Σκρα), προσκομίζοντας φωτοτυπία του Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού στην οποία να εμφαίνονται οι εμβολιασμοί και βεβαίωση εργασίας της μητέρας ή κάρτα ανεργίας. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 2313 314170-173-174).

Θερινά για προβάδισμα στα Φροντιστήρια Βακάλη

assets_LARGE_t_420_540483441

Και για τους πιο επιμελείς και προσηλωμένους του καλοκαιριού, μην ξεχνάτε και τα θερινά μαθήματα που έχουν ετοιμάσει τα Φροντιστήρια Βακάλη. Εδώ και χρόνια, προετοιμάζει με θερινά μαθήματα τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ λυκείου σε όλους τους Προσανατολισμούς Σπουδών. Τα καλοκαιρινά μαθήματα συνιστούν ένα ταχύρρυθμο και ευέλικτο πρόγραμμα μαθημάτων, διάρκειας τριών εβδομάδων, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Άλλωστε, οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολουθούν  το θερινό πρόγραμμα, αποφορτίζουν τον χειμώνα τους από ένα σημαντικό τμήμα της ύλης, ενώ γνωρίζουν τα μαθησιακά αντικείμενα στα οποία θα εξεταστούν στη Γ΄ λυκείου και αποδεσμεύονται από το άγχος της πρώτης επαφής. Και καθώς το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ελαχιστοποίησε τα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά αύξησε τόσο την ύλη όσο και τις απαιτήσεις, οι μαθητές που επιλέγουν να παρακολουθήσουν το θερινό πρόγραμμα στα Φροντιστήρια Βακάλη, αποκτούν σίγουρα προβάδισμα, τόσο στην ύλη των μαθημάτων, όσο και στην ψυχολογία. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Φροντιστήριο Βακάλη που βρίσκεται κοντά σας ή την ιστοσελίδα www.vakalis-fro.gr.)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα