Agenda

Συνάντηση επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη 40 χρόνια μετά τον σεισμό του ‘78

16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής τον Ιούνιο του 2018 στην πόλη.

Parallaxi
συνάντηση-επιστημόνων-στη-θεσσαλονί-207486
Parallaxi

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής έρχεται στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του επόμενου έτους (2018) ως μία συνάντηση του επιστημονικού και επαγγελματικού κλάδου, 40 χρόνια μετά τον σεισμό του ‘78.

Eικόνα: Κωνσταντίνος Σολδάτος / parallaxi 2013

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής (European Association of Earthquake Engineering, EAEE), η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – ΙΑΕΕ).

Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τον επιστημονικό, ερευνητικό και επαγγελματικό κλάδο σε διεθνές επίπεδο, με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες και την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών απ’ όλο τον κόσμο, όπως και μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο της σεισμικής μηχανικής.

Οι αντίστοιχες διοργανώσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις όπως η Οχρίδα (2010), η Γενεύη (2006), το Λονδίνο (2002), το Παρίσι (1998), η Βιέννη (1994), η Μόσχα (1990), ενώ η διοργάνωση του 2014, όπου και ολοκληρώθηκε η διαδικασία διεκδίκησης της διοργάνωσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 31 προσκελημένες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερες από 800 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες και 24 ειδικές συνεδρίες σε επιμέρους θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο δομείται σε 4 ημέρες και λαμβάνει χώρα παράλληλα σε 12 αίθουσες στους εξαιρετικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο φιλοξενεί χώρο έκθεσης φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα σε περισσότερα από 2000 τμ, και πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους συνέδρους και ενημερωτικών δράσεων για το ευρύ κοινό της πόλης. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σύνδεση με θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων. Ταυτόχρονα, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης σε σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός και φυσικά να απολαύσουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΆ

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου παγκόσμιας εμβέλειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης σκοπεύει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα και την δυναμική του Ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού σε μια επιστημονική περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Σημειώνεται οτι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στηρίζει ουσιαστικά την οργάνωση του συνεδρίου θεωρείται από τα καλύτερα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στις θέσεις 50-100 σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις.

Το συνέδριο φιλοδοξεί επίσης να συνδράμει στην προβολή και ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημαντικό συνεδριακό προορισμό, αλλά και τη γνωριμία των συνέδρων με τον προορισμό μέσα από ένα εκτεταμένο σχέδιο προβολής πριν την άφιξή τους στην πόλη, και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων και καινοτόμων δράσεων κατά την παραμονή τους σε αυτήν.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χρόνος του συνεδρίου έχει επιλεγεί να συμπίπτει με την 40η επέτειο από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (20 Ιουνίου 1978), και ως εκ τούτου η επιστημονική αυτή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή σύνδεσης ενός επιστημονικού γεγονότος με θέματα που αφορούν στην ίδια την πόλη, αλλά και πλατφόρμα ανάπτυξης περαιτέρω δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό  και εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα προβλέπονται

  • παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης για τον σεισμό του 1978 (θεματικές εκθέσεις, ειδικές συνεδρίες και εργαστήρια, αρχεία εφημερίδων, ντοκουμέντα ήχου και εικόνας)
  • δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, οργανώσεων και πολιτών (π.χ. 100 Resilient Cities/Δήμος Θεσσαλονίκης)

Μόλις ένα χρόνο πριν το συνέδριο, η Οργανωτική Επιτροπή εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση ανάπτυξης συνεργασιών με κυβερνητικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμών και οργανισμών που άπτονται του αντικειμένου της σεισμικής μηχανικής και της διαχείρισης της σεισμικής διακινδύνευσης για τη σύνδεση της διοργάνωσης με την κοινωνία και την προστασία των πολιτών, ειδικά στο πλαίσιο της επετειακής συγκυρίας των 40 χρόνων από τον σεισμό του 1978.

*Κυριαζής Πιτιλάκης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Διαβάστε Επίσης: Σεισμός ’78: Το καλοκαίρι της αθωότητας 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα