Σύντομα μια βραδιά καινοτομίας που αξίζει την προσοχή σου!
Συνδέει την επιστήμη και την καινοτομία για έναν σπουδαίο σκοπό.
Η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο Άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο Άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή. Ποιες είναι, λοιπόν, οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών φαινομένων στη ζωή μας; Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα κινδύνων και ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Παρουσίαση/ Συντονισμός της βραδιάς από τους Γιώργο Τούλα, Δημοσιογράφο -εκδότη του freepress περιοδικού “Παράλλαξη” &Γιώργο Γονιάδη, Διεθνολόγο με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.
18.30 – 19.00: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Έναρξη της βραδιάς
PhilippeRay, Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
MohamedRochdi, ΑκόλουθοςΕπιστημονικήςκαιΠανεπιστημιακήςΣυνεργασίαςτηςΠρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ή εκπρόσωπό του
Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ή Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού).
Εναρκτήρια Ομιλία
Καθ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Εισαγωγικό σχόλιο
Νικόλαος Θεοδοσίου,Καθηγητής, ΔιευθυντήςτουΕργαστηρίουΤεχνικήςκαιΔιαχείρισηςΥδατικώνΠόρωντουΤμήματοςΠολιτικώνΜηχανικών(ΑΠΘ).
19.00 – 20.15: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων
«Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»- Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός.
«Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού»
– ΣτυλιανόςΚωτσόπουλος, project manager, Draxis.
«Εργαλεία Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών »
– Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).
«Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» – SamuelAuclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).
«Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων μέσω της επιτήρησης με χρήση μη-επανδρωμένων αεροχημάτων,(UAV)»– Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ).
«Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών»– GaëlMusquet, Διευθ. τουHackersAgainstNaturalDisasters (HANDS).
20.15 – 21.15: ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κιδύνων;
Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030;
Τι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων;
Ποιες προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;
Συμμετέχουν:: SamuelAuclair, ΙωάννηςΓήτας, ΧαράλαμποςΚοντοές, GaëlMusquet, NικόλαοςΘεοδοσίου, ΚυριάκοςΥάκινθος.
21.15: ΛΗΞΗ
Ομιλητές της βραδιάς
Kωσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α.Π.Θ.
Ο Κωσταντίνος Κατσιφαράκης γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1978 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Το 1980 πήρε μάστερ από το University of Florida, όπου σπούδασε έχοντας researchassistantship, ενώ το 1984 έλαβε πτυχίο Γεωλόγου από το Α.Π.Θ).Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Γιώργος Τούλας, Δημοσιογράφος και εκδότης του freepress περιοδικό “Παράλλαξη”
Ο Γιώργος Τούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με ειδίκευση στα ΜΜΕ. Εκδίδει από το 1989 την Parallaxi και διευθύνει τη δράση της ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς”. Έχει εργαστεί σε ραδιόφωνα, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής, καθώς και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου διευθύνοντας την εφημερίδα του.
Γιώργος Γονιάδης, Διεθνολόγος με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης
Ο Γιώργος Γονιάδης αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε πρακτική στη MaerskLine, στην Έδρα UNESCO, και στην Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Από το 2016 έως σήμερα είναι στενός συνεργάτης του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Νικόλαος Θεοδοσίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ.
Ο Νικόλαος Θεοδοσίου είναι καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, πρόεδρος του Δικτύου Εφαρμογής Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη SDSNBlackSea, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης.
Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη γραφείου και προγραμμάτων του Δεσμός Θεσσαλονίκης Και Υπεύθυνη προγραμμάτων και εθελοντών του Δεσμός
Η Μαρία Μαρκούδη είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εργάζεται στο γραφείο του Δεσμού στη Θεσσαλονίκη από το 2014.
Η Χριστίνα Κωστάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ.
Στυλιανός Κωτσόπουλος, ProjectmanagerτηςDraxis
Ο Στυλιανός Κωτσόπουλος είναι Γεωπόνος – Γεωργικός Μηχανικός απόφοιτος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Γεωργική Μηχανική και Διαχείριση Υδατικών Πόρων καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον.
Ιωάννης Γήτας Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
Ο καθηγητής Ιωάννης Γήτας είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας τουCambridge. Είναι ο συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών.
SamuelAuclair Σεισμολόγος μηχανικός της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM)
Σεισμολόγος μηχανικός τηςBRGMαπό το 2006, ο SamuelAuclair είναι επίσης υπεύθυνος ενθικού συντονισμού για διάγνωση έκτακτης ανάγκης της Γαλλικής Ένωσης Παρασεισμικής Μηχανικής (AFPS). Ως επιστημονικός υπεύθυνος ασκήσεων εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon2020, DG-ECHO, Interreg), ενδιαφέρεται κυρίως για θέματα λειτουργικής διαχείρισης των φυσικών καταστροφών: συναγερμό και ταχεία αντίδραση, ασκήσεις κρίσης, επίγνωση της κατάστασης, κλπ.
Κυριάκος Υάκινθος Καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντονιστής του Κέντρου Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC στο ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ.
Ο Κ. Υάκινθος διετέλεσε συντονιστής του έργου «Ελληνικό Μη Επανδρωμένο Πολιτικό Αεροσκάφος» (HCUAVRX-1). Το HCUAV είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα που στόχευσε στην ανάπτυξη ενός ΣΜηΕΑ (UAV) σταθερής πτέρυγας για την υποστήριξη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, παρέχοντας δεδομένα και προηγμένη εικόνα σε πραγματικό χρόνο, που στηρίζεται στη συλλογική εργασία τριών κεντρικών οργανισμών της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης (το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και τριών μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Spacesonic, MLS και IntracomDefenseElectronics).
Gaël Musquet Μετεωρολόγος, ιδρυτής της Hackers Against Natural Disasters (HANDS)
Με σπουδές μετεωρολόγου, γοητευμένος από τον σχεδιασμό κλιματολογικών αισθητήρων, ο GaëlMusquet εργάστηκε αρχικά στο Γαλλικό Υπουργείο Οικολογίας πριν αναλάβει την προεδρία του γαλλικού τομέα του OpenStreetMap, ενός έργου χαρτογράφησης του κόσμου με ελεύθερη άδεια χρήσης. Το 2010, ο σεισμός στην Αϊτή σηματοδότησε ένα ορόσημο στη ζωή του: “Είδα τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά και κοινωνικά δίκτυα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ“, δήλωσε.
Χαράλαμπος Κοντοές Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Αριστείας BEYOND
Ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, εργάζεται ως Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Τηλεπισκόπηση του Περιβάλλοντος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ( 1992 ). Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή έχοντας διακριθεί ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογώντου Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της ΕΕ στην ISPRA της Ιταλίας.
*Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 18.30, Αμφιθέατρο “A. Τσιούμης” της Πολυτεχνικής Σχολής – Εγνατία 137, Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.