Agenda

Τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στη Θεσσαλονίκη

Η νέα σεζόν ξεκινά και σας βάζει από τώρα σε αναζήτηση νέων χόμπι και δραστηριοτήτων, είτε είστε μικρός είτε μεγάλος.

Parallaxi
τα-καλύτερα-εκπαιδευτικά-προγράμματ-359868
Parallaxi

Η νέα σεζόν ξεκινά και σας βάζει από τώρα σε αναζήτηση νέων χόμπι και δραστηριοτήτων, είτε είστε μικρός είτε μεγάλος. Από ενδιαφέροντα εργαστήρια θεάτρου και τέχνης μέχρι σεμινάρια φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις, έχετε πολλά για να διαλέξετε και να γεμίσετε το πρόγραμμά σας.

Στο Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα αλλάζεις ζωή

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από το 2016, το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα επιχειρεί να μεταγγίσει στην ιδιοσυγκρασία της πόλης, το μεδούλι της θεατρικής διεργασίας και τα καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο όπως όλα δείχνουν. Απεγκλωβίζοντας τους “κοινούς θνητούς” από την εξαναγκαστική σύνδεση του θεάτρου με την ηθοποιία ως αυτοσκοπό, συνθέτει την ιδανική συνθήκη μιας σειράς εξελικτικών εργαστηρίων βασισμένα στις ατόφιες θεατρικές τεχνικές.

Ήδη δεκάδες Θεσσαλονικείς τα έχουν ανακαλύψει κατατάσσοντάς τα στο highlight της ζωής τους στην πόλη. Η βασική του φιλοσοφία αντανακλάται και στο όνομά του “Χωρίς Σύνορα”. Δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί, δεν υπάρχουν φυλετικοί διαχωρισμοί, δεν θα συναντήσετε ούτε ένα… σύνορο. Στόχος είναι να βιώσετε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του θεάτρου χωρίς να στοχεύετε να εξασκήσετε απαραίτητα και το επάγγελμα του ηθοποιού.

Το πρώτο διάστημα τα εργαστήρια επικεντρώνονται στις βασικές ασκήσεις για το δέσιμο των μελών της ομάδας. Με βάση το κείμενο, τον λόγο, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, τις χειροτεχνίες και μία μεγάλη γκάμα θεατρικών τεχνικών η ομάδα ξεκλειδώνει τις δυνατότητές της και κυρίως τα συναισθήματά της δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας που λειτουργεί ως υπόστρωμα για την μεγαλύτερη προσωπική πρόκληση: την έκθεση. Στη συνέχεια τα εργαστήρια εξελίσσονται σχεδόν αβίαστα καθώς πηγάζουν και υποκινούνται από τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της ίδιας της ομάδας. Στο τέλος, ο στόχος της ομάδας εκπληρώνεται με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Η αντίληψη, η ενσυναίσθηση, η αναγνώριση κρυφών πτυχών της προσωπικότητας, το ξεκλείδωμα, η έκθεση η τοποθέτηση του κάθε ένα ξεχωριστά ως μέλος του συνόλου, είναι όλα εκείνα που άνθρωποι οι οποίοι ήδη συμμετείχαν παραδέχονται πώς έζησαν.

Οι εγγραφές στα εργαστήρια έχουν ξεκινήσει. Θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση για δυόμιση ώρες στον υπέροχο χώρο της ομάδας. Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 5 ετών έως… είπαμε, δεν υπάρχουν σύνορα. Έως όσων ετών θέλουν!

Δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα τον Σεπτέμβριο:

  • Τμήμα Ενηλίκων – Δευτέρα 17 & 24, 19.00 – 21.00
  • Τμήμα Παιδικό – Πέμπτη 20 & 27, 18.00 – 20.00
  • Τμήμα Εφηβικό – Παρασκευή 21 & 28 18.00 – 20.00
  • Εγγραφές Δευτέρα με Παρασκευή 17 – 28 Σεπτεμβρίου, 18.00 – 21.30

*Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο Facebook αλλά και στο Website της ομάδας. Και επισκεφθείτε τον χώρο επί της Πτολεμαίων 39 στον ημιώροφο. Το τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 250 353

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Εδώ αλλάζει(ς) κυριολεκτικά ζωή στη Θεσσαλονίκη


Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά από τον «Μικρό Βορρά»

«Ο άνθρωπος που δεν παίζει, έχει χάσει για πάντα το παιδί, που ζούσε μέσα του και θα του λείψει τρομερά!» -Pablo Neruda

Ο «Μικρός Βορράς» με χαρά ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος -από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και για κάθε Σάββατο μέχρι τέλη Μαΐου- ένα ερευνητικό θεατρικό εργαστήρι με 4 διαφορετικά τμήματα (ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών).

Το Α’ τμήμα λέγεται «Θέατρο – παίζω με το παιδί μου!» και αφορά σε παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς. Το εργαστήρι αυτό, συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη μουσικοκινητική αγωγή. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν και κοινωνικοποιούνται, πλάθοντας ένα κόσμο φανταστικό και χαρούμενο, έχοντας μαζί τους την καλύτερη παρέα… τους γονείς τους! Ελάτε λοιπόν να ξαναβρούμε το χαρούμενο παιδί μέσα μας και να αφιερώσουμε δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας!

Για τα άλλα τρία τμήματα ο «Μικρός Βορράς» βάζει πλώρη για το θεατρικό του εργαστήρι με συνεπιβάτες μόνο παιδιά. Με πυξίδα τη φαντασία και φάρο τη δημιουργία, σηκώνει την άγκυρά του και έχει για ανέμους στα πανιά του: 1) Ζέφυρος: προνήπια – νήπια 2) Λεβάντες: Α’ και Β’ δημοτικού 3) Μαΐστρος: Γ’, Δ’, Ε’ δημοτικού

Το εργαστήρι μας έχει στόχο να ξεδιπλώσει την έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών, να θρέψει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση. Όσο για το θεατρικό μας ταξίδι αυτό χωρίζεται σε 4 σταθμούς – κύκλους συναντήσεων:

  • Στον πρώτο σταθμό συναντούμε την τέχνη του χορού και της μουσικής.
  • Στο δεύτερο αξιοποιούμε την τέχνη της φωτογραφίας και του βουβού κινηματογράφου για τη γνωριμία με νέα θεατρικά μοτίβα.
  • Στον τρίτο, όπου κύριο ρόλο παίζει ο λόγος, μεταφερόμαστε στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας (μύθοι, παραμύθια, κόμικς, κ.α) και
  • στον τέταρτο πειραματιζόμαστε με υλικά και ερχόμαστε σε επαφή με νέα θεατρικά είδη (μάσκα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών).

Στην τελευταία συνάντηση κάθε σταθμού, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα συμπλέει μαζί μας, προσφέροντας τις γνώσεις του. Επιπλέον, ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας και λίγο πριν αγκυροβολήσουμε, θα παρουσιάσουμε σ’ ένα «ανοιχτό μάθημα» όλους τους θησαυρούς που αποκομίσαμε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο:

9.40-10.30: «Θέατρο-παίζω» από 3 εώς 5 χρονών 10.40-11.40: Ζέφυρος: προνήπια και νήπια 11.50-13.10: Λεβάντες: Α’ και Β’ δημοτικού 13.15-14.45: Μαΐστρος: Γ’, Δ’, Ε’ δημοτικού

Τόπος διεξαγωγής: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 68)

Το μηνιαίο κόστος για κάθε παιδί είναι 30€ (για δύο αδέρφια το κόστος ανέρχεται στα 40€ και για τα δύο). Η εγγραφή είναι δωρεάν και ο μήνας προπληρώνεται. Στο κάθε παιδί παρέχεται μία πρόσκληση για κάθε παράσταση του Μικρού Βορρά για το έτος 2018-2019.

Συνοδηγοί και υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι οι νηπιαγωγοί και θεατροπαιδαγωγοί Βαλιώτη Ζωή (6977491430), Σγούρου Φούλη (6948178044).

*Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που θα δομηθεί έχει ερευνητικό χαρακτήρα, στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας του ΠΜΣ: Αισθητική Αγωγή: Θεωρία και Δράσεις, με επιβλέποντα τον Επίκουρο καθηγητή θεατρολογίας ΤΕΠΑΕ, Λενακάκη Αντώνη.

www.mikrosvorras.gr

Ο «Μικρός Βορράς» ετοιμάζει και θεατρικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς.

Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σ’ όσους χρησιμοποιούν το θέατρο στη δουλειά τους με παιδιά και εφήβους, σ’ όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να οξύνουν το δημιουργικό τους πνεύμα, σ’ όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους δυναμικό, και φυσικά σ’ όσους θέλουν να κοιτάξουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους!

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων, και κυρίως των εκπαιδευτικών, με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής, με σκοπό να τις μεταφέρουν στη σχολική τάξη.

Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο ηθοποιός και μέλος του «Μικρού Βορρά» από την ίδρυσή του, Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

Σε τακτική βάση θα πραγματοποιούνται πρόσθετα σεμινάρια από τους συντελεστές του «Μικρού Βορρά», αλλά κι από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, με σκοπό ένα άρτιο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπεύθυνη για τα μαθήματα του εκπαιδευτικού δράματος είναι η δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Εκπαιδευτικό Δράμα, Μελίνα Χατζηγεωργίου. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα, που οργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και από άλλους φορείς. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

  • Προσαρμογή και καλλιέργεια της δυναμικής μιας ομάδας και του ατόμου, μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων, και ιστορίες-παραμύθια, επιλεγμένα γι’ αυτόν το σκοπό.
  • Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων, μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα.
  • Αξιοποίηση μιας ιστορίας και καλλιέργεια της αφήγησης.
  • Καλλιέργεια και έρευνα του σώματος, με σκοπό την ελευθερία της έκφρασης.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Τα μαθήματα για το νέο Α’ έτος θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη από 11 Οκτώβρη, 17:30-20:30 και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Μαΐου, στον πολυχώρο τέχνης Grey Studio (Ιασωνίδου 11).

*Στις 4/10 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν μάθημα γνωριμίας! (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

Τα μαθήματα για το Β’ έτος θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 17:30-20:30, από 3 Οκτώβρη, στον ίδιο χώρο.

– Κόστος συμμετοχής 30 ευρώ/μήνα

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Ηλεκτρονικά στο mail: mikrosvorras@gmail.com, τηλεφωνικά στο 6934-600074.

Υπεύθυνη οργάνωσης εργαστηρίου: Τατιάνα Νικολαΐδου

www.mikrosvorras.gr


Νέα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο Τελλόγλειο

Ανανεωμένα, με νέα προγράμματα, που καλύπτουν τους τομείς των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου, της δημιουργικής γραφής και των επιστημών είναι τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για προνήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες, που διοργανώνει για τη χειμερινή περίοδο 2018 – 2019 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ο νέος κύκλος των εργαστηρίων ξεκινά το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ενώ οι εγγραφές αρχίζουν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Εικαστικά εργαστήρια για τρεις ηλικιακές ομάδες (4- 6 ετών, 7-9 ετών και 10- 13 ετών). Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την εικαστική δημιουργία χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά και θα κάνουν μία πρώτη γνωριμία με την ιστορία της Τέχνης.

Εργαστήρια θεατρικής αγωγής για προνήπια (3 – 5 ετών) και για εφήβους (13 – 16 ετών). Τα εργαστήρια για προνήπια θα γίνονται με συνοδεία γονέα, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το θεατρικό παιχνίδι και την χαρά της σωματικής έκφρασης παρέα με τον πατέρα ή με τη μητέρα τους.

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά 6-10 ετών.

Ακόμα θα γίνουν τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα S.T.E.A.M. από την ομάδα S.T.E.A.M Greece για παιδιά 4-12 ετών. Τα προγράμματα αυτά δίνουν έμφαση στην τέχνη σε συνδυασμό με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Εργαστήρια για ενήλικες

Για τη νέα σεζόν το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου προτείνει δύο κύκλους εργαστηρίων για ενήλικες:

Εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου στο οποίο παρουσιάζονται βασικές γνώσεις ελεύθερου σχεδίου, με στόχο την εξοικείωση με τα υλικά, τις σκιές και τους βασικούς τρόπους μετρήσεων, την εικαστική έκφραση (Κυριακή 16-.00 – 18.00).

Μαθήματα ιστορίας Τέχνης που διατρέχουν τον 19ο και τον 20ο αιώνα (Τετάρτη 19.00 – 21.00). Έναρξη Νοέμβριος 2018.

Κόστος συμμετοχής: 

Εικαστικά εργαστήρια: 90 ευρώ S.T.E.A.M., δημιουργική γραφή, θεατρική αγωγή, προγράμματα για ενήλικες: 100 ευρώ

Ισχύει έκπτωση 10% για: ανέργους, αδέρφια, εργαζόμενους του Α.Π.Θ., όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου κύκλου, καθώς και σε όσους έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο, του ίδιου κύκλου.

Πληροφορίες: 2310 991614, education@teloglion.gr – τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τελλογλείου (καθημερινά 9.00 – 14.00).

Εγγραφές: 2310 247111


Τα Θεατρικά Εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Τα Θεατρικά Εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνεχίζουν και φέτος για 4η χρονιά, διοργανώνοντας για πρώτη φορά τμήματα και για τη βρεφική και μεταβρεφική ηλικία. 

Παράλληλα, συνεχίζουν όλα τα τμήματα για προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους με νέο τμήμα για νήπια στη Μονή Λαζαριστών.

Τα τμήματα των ενηλίκων και των νέων με αναπηρίες που ξεκίνησαν την περσινή χρονιά, πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εργαστηρίων και για την περίοδο 2018 – 2019, με δύο νέα τμήματα για τους ενήλικες και στη Μονή Λαζαριστών.

Ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης μέσα από την τέχνη του θεάτρου είναι ανοιχτός πλέον σε όλες τις ηλικίες. Το ΚΘΒΕ έρχεται να επισφραγίσει ότι η τέχνη του θεάτρου, μέσα από καλλιτεχνικά ερεθίσματα, ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς, προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της επικοινωνίας.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών και υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους καλλιτεχνική διαδρομή στον παραμυθένιο κόσμο του Θεάτρου.

Οι εγγραφές αρχίζουν 2 Οκτωβρίου με την τιμολογιακή πολιτική να παραμένει στα περσινά επίπεδα. 

Το κόστος συμμετοχής για όλα τα τμήματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Βασιλικού Θεάτρου ανέρχεται στο ποσό των 200€ ανά έτος (με δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις). Το ποσό μειώνεται στα 120€ ανά έτος, όταν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας συμμετέχουν σε τμήματα θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ.

Το κόστος συμμετοχής για όλα τα τμήματα της Μονής Λαζαριστών ανέρχεται στο ποσό των 150€ ανά έτος (με δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις). Το ποσό μειώνεται στα 100€ ανά έτος όταν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας συμμετέχουν σε τμήματα θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2018 – 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ, ΝΗΠΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ:

ΒΡΕΦΙΚΟ (6-9 μηνών)

Παρασκευή 10.00-10.50 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Απαραίτητα η παρουσία ενός γονέα. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές κάλτσες για τα βρέφη.

ΒΡΕΦΙΚΟ (9-12 μηνών)

Παρασκευή 11.30-12.20 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Απαραίτητα η παρουσία ενός γονέα. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές κάλτσες για τα βρέφη.

ΜΕΤΑ-ΒΡΕΦΙΚΟ (1,5-3 ετών)

Πέμπτη 17.00-18.00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Απαραίτητα η παρουσία ενός γονέα. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές κάλτσες για τα βρέφη.

ΠΡΟ-ΝΗΠΙΑΚΟ

Τετάρτη 17.45-19.00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

ΝΗΠΙΑΚΟ

Σάββατο 10.00-11.15 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Σάββατο 11.30-12.45 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Σάββατο 10.00-11.00 στη Μονή Λαζαριστών

Α’ ΚΑΙ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σάββατο 12.30-14.00 στο Βασιλικό θέατρο Σάββατο 10.30-12.00 στο Βασιλικό θέατρο

Α’, Β’ ΚΑΙ Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σάββατο 11.30-13.00 στη Μονή Λαζαριστών

Γ’ ΚΑΙ Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σάββατο 10.30-12.00 στο Βασιλικό θέατρο Σάββατο 17.30-19.00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ε’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σάββατο 13.00-14.30 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Κυριακή 10.30-12.00 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Δ’, Ε’ ΚΑΙ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σάββατο 13.30-15.00 στη Μονή Λαζαριστών

Α’ ΚΑΙ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ*

Σάββατο 12.30-14.15 στο Βασιλικό θέατρο Κυριακή 12.30-14.15 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Κυριακή 13.00-14.45 στη Μονή Λαζαριστών

*Στα τμήματα Α’ και Β΄ Γυμνασίου θα γίνονται κάποιες ημέρες μαθήματα μουσικής και μαθήματα κινησιολογίας.

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α’ & Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Κυριακή 10.30-13.00 στο Βασιλικό θέατρο Κυριακή 13.00-15.30 στο Βασιλικό θέατρο Κυριακή 10.30-12.30 στη Μονή Λαζαριστών

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

Φέτος με άλλα δύο νέα τμήματα στη Μονή Λαζαριστών 

Τα τμήματα θα αφορούν δύο ηλικιακές ομάδες, με δικαίωμα παρακολούθησης μια φορά την εβδομάδα, που θα καθορίσουν οι συμμετέχοντες. Η πρώτη ηλιακή ομάδα περιλαμβάνει άτομα από 18 έως 35 ετών και η δεύτερη αφορά σε άτομα 36 ετών και άνω.

Στην πρώτη περίοδο των συναντήσεων οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τον αυτοσχεδιασμό, την ανακάλυψη των εκφραστικών τους μέσων, την καλλιέργεια ρυθμού και επικοινωνίας, θα ανιχνεύσουν τα όριά τους μέσα στην ομάδα και θα γνωρίσουν το σώμα τους.

Στην δεύτερη περίοδο οι συμμετέχοντες,  με νέο διδάσκοντα,  θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως προσεγγίζουμε θεατρικά ένα κείμενο.

Από φέτος θα τηρείται το όριο μέχρι και τεσσάρων απουσιών ανά περίοδο.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων Ενηλίκων 2018 – 2019 1ο τμήμα: 18 έως 35 ετών Ημέρες: Δευτέρα  18.00-21.00 Χώρος: Βασιλικό θέατρο

2ο τμήμα: 18 έως 35 ετών Ημέρες: Δευτέρα 18.00-21.00 Χώρος: Βασιλικό θέατρο

3ο τμήμα: 18 έως 35 ετών Ημέρες: Τρίτη 18.00-21.00 Χώρος: Βασιλικό θέατρο

4ο τμήμα: από 36 ετών και άνω Ημέρες: Δευτέρα 18.00-21.00 Χώρος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

5ο τμήμα: 36 ετών και άνω Ημέρες: Δευτέρα 18.00-21.00 Χώρος: Βασιλικό θέατρο

6ο τμήμα: 36 ετών και άνω Ημέρες: Τρίτη 18.00-21.00 Χώρος: Βασιλικό θέατρο

7ο τμήμα: 18 έως 35 ετών Ημέρες: Κυριακή 17.00-20.00 Χώρος: Μονή Λαζαριστών

8ο τμήμα: 36 ετών και άνω Ημέρες:  Σάββατο 17.00-20.00 Χώρος: Μονή Λαζαριστών

Πρόγραμμα για νέους και νέες με αναπηρίες 12-30 ετών 2018-2019. Το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει όλους τους νέους χωρίς αποκλεισμούς ξεκινάει ένα νέο ταξίδι προς την έκφραση, τη δημιουργία και την εξερεύνηση του εαυτού τους και των άλλων συνεχίζοντας και φέτος για δεύτερη φορά το θεατρικό εργαστήρι για νέους και νέες με αναπηρίες από 12 έως 30 ετών.

Μέσα από θεατρικές δραστηριότητες δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθούν οι δυνατότητες των ατόμων, να πειραματιστούν, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν τις ιδέες, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους.

Το θεατρικό εργαστήρι θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στις 17.00 με 18.30 στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλείσθε να περάσετε από το ταμείο του Βασιλικού θεάτρου από Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 έως 18 Οκτωβρίου 2018 ώστε να καταθέσετε συμπληρωμένη την αίτηση για συμμετοχή στο Θεατρικό Εργαστήρι.

Κατόπιν μελέτης των αιτήσεων, θα ειδοποιηθείτε τηλεφωνικώς για την έγκριση της συμμετοχής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των θεατρικών εργαστηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνα Ματζίρη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 09.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ. στο τηλέφωνο 2315200029.


Μουσειοπαιδαγωγικά Εργαστήρια Τέχνης στο ΜΜΣΤ

Ανανεωμένες  προτάσεις με  Μουσειοπαιδαγωγικά Εργαστήρια Τέχνης για παιδιά & οικογενειακό κοινό στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αρχίζουν στις 11, 12,13 Οκτωβρίου και οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Α΄ κύκλος συναντήσεων Οκτώβριος –Ιανουάριος 2018-2019

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει σε παιδιά, οικογενειακό κοινό & σχολικές ομάδες μια ποικιλία αγαπημένων στο κοινό προγραμμάτων που ανανεώνονται και εμπλουτίζονται με νέες συνεργασίες-εκπλήξεις,  καθώς και  νέων, καινοτόμων τμημάτων!  Τα Μουσειοπαιδαγωγικά Εργαστήρια Τέχνης είναι στοχευμένα ηλικιακά, χαρακτηρίζονται από διατμηματικές-διεπιστημονικές συνεργασίες  και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης όπως εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, θέατρο-σκηνογραφία, ρομποτική!

Ειδικότερα τα εργαστήρια τέχνης Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ:

Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ… με τους γονείς μου για παιδιά 3-4 ετών με την συνεργασία  & συνοδεία γονέα

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 60’+ η καθεμία Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία & συμμετοχή του γονέα Πέμπτη 18.00 Κόστος 90€

Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ στο μουσείο για παιδιά 4-12 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Παρασκευή 17.00-19.00  και Σάββατο 11.30-13.30 Κόστος 90€

Μεταμορφώνομαι-Σκηνογραφώ-Δημιουργώ για παιδιά 8-12 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Παρασκευή 17.00-19.00  και Σάββατο 11.30-13.30 Κόστος 90€

Museum Animated Lab για παιδιά 8-13 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Σάββατο 11.30-13.30 Κόστος 90€

Τεχν-Ι/Ο-λογια: Ανακαλύπτοντας την Τέχνη με Τεχνολογία και Ρομποτική σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για παιδιά 8-12 ετών

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Παρασκευή 17.00-19.00  ή  Σάββατο 11.30-13.30 AAT Laboratory

Art-Architecture-Technology για παιδιά 8-12 ετών     

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Παρασκευή 17.00-19.00  ή  Σάββατο 11.30-13.30

Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής εδώ

Για σχολικές ομάδες:

«Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» |Περιοδική έκθεση

Μαθητές Νηπιαγωγείου & Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€

«Ακούστε να δείτε: Ηχητικά γλυπτά & Μουσική στο ΜΜΣΤ» σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Orpheus Soloists

Μαθητές Γ- ΣΤ  Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά

«Το Φως στη σύγχρονη τέχνη» |Μόνιμη Συλλογή ΜΜΣΤ

Μαθητές Νηπιαγωγείου & Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€

 «Τα πολλά πρόσωπα της τέχνης» |Μόνιμη Συλλογή

Μαθητές Νηπιαγωγείου & Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€.

Kinderdocs art lab Ταινία & εργαστήρι γλυπτικής σε συνεργασία με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Kinderdocs, www.kinderdocs.com

Μαθητές Γ-ΣΤ  Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 7€.

«Γνωριμία με τους καλλιτέχνες της Μόνιμης συλλογής του ΜΜΣT»|Μόνιμη Συλλογή ΜΜΣΤ

Μαθητές Νηπιαγωγείου & Δημοτικού| Διάρκεια προγράμματος:75 λεπτά| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός, Μουσειολόγος ΜΜΣΤ, Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ., Τ: 2310 240 002, Ε-mail: mmca.education@gmail.com, FB: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ενήλικες στο Θέατρο Τ

Δημιουργικά και δυναμικά ξεκινά η φετινή χρονιά στο Θέατρο Τ, με ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας και εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμένο από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, το πρόγραμμαπεριλαμβάνει συνοπτικά τρία εργαστήρια – Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Δημιουργικής Γραφής -, τέσσερα σεμινάρια με εισηγητές τους Γιάννη Παρασκευόπουλο, Πηγή Δημητρακοπούλου, Δημήτρη Καραντζά και Άρη Μπινιάρη και τρεις εργαστηριακούς κύκλους που καλύπτουν συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και πτυχές του θεάτρου – εμψύχωση μάσκας, θεατρικός κλόουν, επικοινωνία και marketing θεατρικών παραστάσεων.

Αναλυτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Θεάτρου Τ για τη χρονιά 2018 – 2019: 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρι Υποκριτικής

Το Εργαστήρι Υποκριτικής περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, που ξεκινούν από τη γνωριμία με το σώμα και τις δυναμικές του στον χώρο, την επαφή και την επικοινωνία με τον άλλον, τη δημιουργική συνεργασία και την ανάπτυξη της φαντασίας και φτάνουν ως το χτίσιμο ενός ρόλου, την κατάκτηση βασικών αρχών της σκηνικής λειτουργίας και τη δημιουργία παράστασης στο τέλος της χρονιάς (Ιούνιος 2019).

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Υποκριτικής απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία της τέχνης του θεάτρου και της σκηνής, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία και τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες, μέσα από ομαδικές δράσεις, σκηνικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Πληροφορίες

Διδάσκουν: Αλέξανδρος Μιχαήλ (σκηνοθέτης, ερευνητής), Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις), Άλκης Σπυρόπουλος (ηθοποιός, εμψυχωτής)

Έναρξη εργαστηρίου: 16 Οκτωβρίου 2018 Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 18:00-22:00 Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη Open Day: 9 Οκτωβρίου 2018, 18:00 – 21:00 Φόρμα συμμετοχής: http://bit.do/ewot9

Εργαστήρι Σκηνοθεσίας

Με οδηγούς συγκεκριμένα κείμενα και μέσα από ασκήσεις και μικρά projects, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μελετά τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει ένας σκηνοθέτης, αρχικά με το κείμενο, πριν και κατά τη διάρκεια της πρόβας, και στη συνέχεια με τους συνεργάτες του, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Σκηνοθεσίας απευθύνεται σε άτομα που είτε ενδιαφέρονται, είτε ασχολούνται με τη σκηνοθεσία, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Πληροφορίες

Διδάσκει: Γιάννης Παρασκευόπουλος (σκηνοθέτης) Διάρκεια εργαστηρίου: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2018 (α’ κύκλος) και 13 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2019 (β’ κύκλος) Ημέρα & ώρα μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 22:00 Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη Φόρμα συμμετοχής στον α’ κύκλο του εργαστηρίου: http://bit.do/ewoxk

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές και τα εργαλεία της δραματουργίας, αρχικά μέσα από αυτοσχεδιασμούς που στόχο έχουν να φέρουν στην επιφάνεια ένα βιωματικό υλικό, αλλά και μέσα από ασκήσεις που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν τις ιδιαίτερες θεατρικές τεχνικές και να διευρύνουν τη φαντασία τους σε ό,τι αφορά την επιλογή ιστοριών και θεμάτων.

Στη συνέχεια, θα ανατεθούν στους συμμετέχοντες μικρά projects, προκειμένου να κατανοήσουν τη χρήση των τεχνικών της θεατρικής γραφής, τους τρόπους με τους οποίους συντίθεται η πλοκή και οργανώνεται η δομή, το πώς εξελίσσεται και κορυφώνεται η δράση, το πώς πλάθονται και αναπτύσσονται οι χαρακτήρες, το τι σημαίνει εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε όσους γράφουν ή ενδιαφέρονται να γράψουν για το θέατρο. Προηγούμενη εμπειρία δεν απαιτείται.

Πληροφορίες

Διδάσκουν: Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις), Μαγδαληνή Μπεκρή (ηθοποιός) Διάρκεια εργαστηρίου: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2018 (α’ κύκλος) και 13 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2019 (β’ κύκλος) Ημέρα & ώρα μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 22:00 Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη Φόρμα συμμετοχής στον α’ κύκλο του εργαστηρίου: http://bit.do/ewox6

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεπτέμβριος 2018

Σεμινάριο Υποκριτικής και Πρακτικής Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και Τεχνικές Ακρόασης για ηθοποιούς με την Πηγή Δημητρακοπούλου

Η γνωστή σκηνοθέτιδα Πηγή Δημητρακοπούλου (Αίθουσα του Θρόνου, Mega – Δέκα, Alpha) έρχεται στο Θέατρο Τ για ένα σεμινάριο για την υποκριτική και πρακτική του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και τις τεχνικές ακρόασης για ηθοποιούς. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το βιογραφικό τους και την προετοιμασία τους για επαγγελματικές ακροάσεις (θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές), αλλά και να τους μυήσει στα μυστικά της υποκριτικής τέχνης σε ένα κινηματογραφικό γύρισμα, μέσα από πρακτικές ασκήσεις μπροστά στην κάμερα.

Πληροφορίες

Ημέρες & ώρες σεμιναρίου: 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00 – 22:00 Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη Φόρμα συμμετοχής: http://bit.do/ewoiU


Σεμινάριο Υποκριτικής από το Θέατρο Εταιρότητα

Σεμινάριο Υποκριτικής με αφορμή το έργο του Τ. Μπέρνχαρντ “Ιμμάνουελ Καντ” διοργανώνει το Θέατρο Εταιρότητα.

Διδασκαλία: Θωμάς Βελισσάρης  στο εργαστήρι χορού και μουσικής ΧΟΡΟΔΕΝΤΡΟ

Στο σεμινάριο θα γίνει μία σύντομη θεωρητική εισαγωγή πάνω στο έργο του Τ. Μπέρνχαρντ – πεζογραφικό και θεατρικό – και θα ακολουθήσει μία πρακτική – υποκριτική προσέγγιση των ρόλων στο έργο «Ιμμάνουελ Καντ». Με αφορμή την θεωρητική εισαγωγή του σεμιναρίου, θα εξεταστούν παράλληλα λογοτεχνικές και θεατρικές φόρμες που είτε επηρέασαν τον Τ. Μπέρνχαρντ, είτε επηρεάστηκαν από αυτόν. Με αφορμή την πρακτική προσέγγιση του έργου, θα δοθούν ερεθίσματα πάνω σε σύγχρονες μορφές και φόρμες σκηνικής εκφραστικότητας με σημεία αναφοράς από τις κατά καιρούς μεταμορφώσεις του μίμου και του κλόουν.Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών, σε φοιτητές θεωρητικής κατεύθυνσης στο αντικείμενο του θεάτρου,  σε ηθοποιούς, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν εκ των έσω την δημιουργική διαδικασία της σκηνικής αναπαράστασης.

Το σεμινάριο διαρκεί 24 ώρες, και είναι χωρισμένο στα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη.

Πιο αναλυτικά:

Σάββατο 6, 13 και 20 Οκτωβρίου 2018, 13:00μμ – 17:00μμ και Κυριακή 7, 14 και 21 Οκτωβρίου 2018, 17:00μμ – 21:00μμ Το κόστος συμμετοχής είναι 120 ευρώ. Στο σεμινάριο θα γίνουν δεκτοί και ακροατές: κόστος 70 ευρώ.


Σεμινάρια παραστατικών τεχνών στο Sourliboom

Α. ΚΥΚΛΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Τα σεμινάρια απευθύνονται τόσο σε καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς όσο και σε σπουδαστές και φιλότεχνους που επιθυμούν να έρθουν σ’ επαφή σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο με διάφορες και διαφορετικές εκφάνσεις του θεάτρου, καθώς και των ονομαζόμενων παρασταστικών τεχνών γενικότερα.

Υπάρχει η δυνατότητα για παρακολούθηση μεμονωμένων σεμιναρίων (drop in). Η τιμή για το κάθε σεμινάριο είναι ανάλογη της διάρκειάς του και αναγράφεται παρακάτω. Το κόστος για την παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου των σεμιναρίων είναι 120€. Η κράτηση της θέσης-εγγραφή γίνεται με την καταβολή του μισού ποσού και η αποπληρωμή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Εγγραφές-πληροφορίες: από 17 Σεπτεμβρίου Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 18.00-20.00 στον Χώρο Τέχνης SourLiBooM και στο τηλ.: 6932325080

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

Το Εργαστήρι έχει στόχο να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες και να δώσει το κίνητρο για πειραματισμό τόσο σε καλλιτέχνες, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, που προέρχονται από τον χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, λυρικοί τραγουδιστές κλπ) όσο και από άλλους τομείς (όπως μουσικοί, εικαστικοί, φωτογράφοι κ.ά), καθώς και σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διερευνήσουν τη δυναμική, τις δυνατότητες και την ελευθερία της επί σκηνής δημιουργίας και (επι)τέλεσης.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν έναν κύκλο αυτοτελών σεμιναρίων με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες (βλ. αναλυτικά παραπάνω) και θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συζητήσεων και ασκήσεων βασισμένες στις θεματικές των σεμιναρίων.

Στο δεύτερο μέρος (Ιανουάριος-Ιούνιος) οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν, θα οργανώσουν και τελικά θα παρουσιάσουν ένα σύντομο πρότζεκτ με αφορμή τα σεμινάρια και τις ασκήσεις του πρώτου μέρους και φυσικά σε συνάφεια με το αντικείμενο/θέμα ενδιαφέροντος του κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι ο πειραματισμός και η προσπάθεια μιας εναλλακτικής προσέγγισης της επί σκηνής δημιουργίας, ο διάλογος μεταξύ των τεχνών και των τεχνικών και η ανακάλυψη νέων προσωπικών τρόπων έκφρασης κι επικοινωνίας.

Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019 Δευτέρες 18.00-21.00 Κόστος: 45 ευρώ/μήνα Υπεύθυνη εργαστηρίου: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου


Θεατρικά εργαστήρια στο Θέατρο Σοφούλη

Από το 2002 τα θεατρικά εργαστήρια του Σοφούλη φέρνουν παιδιά και ενήλικες σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της έκφρασης και της δημιουργίας μέσα από μαθήματα υποκριτικής, κινησιολογίας, χορού και τραγουδιού όλα μέσα από μία θεατρική θεώρηση.

Στα θεατρικά εργαστήρια του Σοφούλη λειτουργούν τρία παιδικά τμήματα, το baby, το παιδικό και το εφηβικό με μαθήματα κάθε Σάββατο. Τη Δευτέρα λειτουργεί το τμήμα ενηλίκων. Υπεύθυνος των εργαστηρίων είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μελίδης. Το πρόγραμμα των σπουδών περιλαμβάνει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, κινησιολογία, χορό, θεατρικό τραγούδι και θεατρικό παιχνίδι. Φέτος μία νέα επιλογή προστέθηκε στο πρόγραμμα σπουδών, με θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών στα Αγγλικά. Στο τέλος της χρονιάς όλα τα τμήματα παρουσιάζουν παραστάσεις με τη δουλειά τους.

Τα θεατρικά εργαστήρια δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάδειξη ηθοποιών. Προάγουν τη γνώση των καλών τεχνών, την πνευματική καλλιέργεια και ευαισθησία αλλά και κοινωνικές δεξιότητες χρήσιμες σε κάθε περίοδο της ζωής του ανθρώπου, από το σχολείο μέχρι την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Τμήματα που λειτουργούν: Baby Τμήμα: (4-7 ετών) Σάββατο 10:00-14:00 Παιδικό Τμήμα: (7-11 ετών) Σάββατο 10:00-14:00 Εφηβικό τμήμα (12-17 ετών) κάθε Σάββατο 14.00-18.00 Τμήμα Ενηλίκων (18 και άνω) κάθε Δευτέρα 18.00-22.00 Θεατρικό Παιχνίδι στα Αγγλικά (5-10 ετών) κάθε Τετάρτη 17.00-19.00

Καθηγητές που διδάσκουν:  Μαρία Κεχρή: Αυτοσχεδιασμός, Ορθοφωνία Λένα Πετροπούλου: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός (εφήβους) Τάσος Παπαδόπουλος: Κινησιολογία, Χορός (εφήβους) Αποστολία Γκούτη : Θεατρικό τραγούδι (ενήλικες) Μαρία Γάσπαρη: Θεατρικό τραγούδι (εφηβους) Ελευθερία Μυτιλιού: θεατρικό τραγούδι (παιδιά) Τζόρτζια Βοριά: Κινησιολογία, Χορός (παιδιά) Άννα Μπογιατζιάν: Θεατρικό παιχνίδι στα Αγγλικά Κωνσταντίνος Μελίδης: Υποκριτική

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Κωνσταντίνος Μελίδης

*Εγγραφές: 5 Σεπτεμβρίου 2018 – 30 Σεπτεμβρίου 2018, Θέατρο Σοφούλη, Τηλ: 2310 423925


Μάθε κινηματογράφο με τους Cine Freaks στο Rehab Pub

Οι Cine Freaks απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για την δημιουργία κινηματογραφικής ομάδας σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο.

Σκοπός της ομάδας είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης και κατόπιν να ξεκινήσουν την δημιουργία παραγωγών (ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ κτλ).

Η γνωριμία με τις αρχές της 7ης τέχνης θα γίνει μέσα από έναν κύκλο σεμιναρίων, που θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο.

Εγγραφές Δευτέρα με Παρασκευή, 17:00-23:00, Βαλαωρίτου 19 στην Rehab Pub.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Η 7η ΤΕΧΝΗ ΣΕ 7 ΣΤΑΔΙΑ

1ος Μήνας: ΣΕΝΑΡΙΟ

Βασική Δομή – Κλασσικό Αμερικάνικο Σινεμά / Γραμμική – Μη γραμμική Αφήγηση / Ο Ήρωας Με τα Χίλια Πρόσωπα – Τα 12 Βήματα του Ήρωα (Joseph Campbell) / Εργασία Συγγραφής Μικρού Μήκους Σεναρίου

2ος Μήνας: ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Σκηνοθετικά Στυλ και Ύφη / Αμερικάνικο Σινεμά – Nouvelle Vague – Ιταλικός Νεορεαλισμός – Δόγμα 95 – Σύγχρονο Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο Πλαίσιο / Ρεπεράζ – Ντεκουπάζ – Πλάνο – Λήψη – Σκηνή – Σεκάνς κ.α. / Προτροπή Δημιουργίας Μικρών Σκηνών – Κλιπ Εντός ή Εκτός της ReHab / Παρατήρηση – Παραδείγματα – Ανάλυση

3ος Μήνας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Θεωρητική και Ιστορική Προσέγγιση της Τέχνης της Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο / Σπουδαίοι Διευθυντές Φωτογραφίας – Ανάλυση του Έργου τους / Robert Burks – Michael Chapman – Roger Deakins -Christopher Doyle – Sven Nykvist – Vittorio Storaro – John Alcott κ.α. / Παρατήρηση – Παραδείγματα – Ανάλυση

4ος Μήνας: ΜΟΝΤΑΖ

Θεωρητική και Ιστορική Προσέγγιση της Τέχνης του Μοντάζ / Σπουδαίοι Μοντέρ – Ανάλυση του Έργου τους / Gerald B. Greenberg – Peter Zinner – Dede Allen – Thelma Schoonmaker κ.α. / Η Σημασία των Διαφορετικών Τρόπων Σύνδεσης και Αποσύνδεσης Πλάνων και Σκηνών / Παρατήρηση – Παραδείγματα -Ανάλυση

5ος Μήνας: ΗΧΟΣ

Η Σημασία του Ήχου Αλλά και της Απουσίας του / Η “Φωνή” του Βωβού Σινεμά / Διάλογος – Περιβάλλον – Ηχητικά Εφέ / Μουσική και Σύνθεση Για Κινηματογράφο / Η περιγραφή της Εικόνας με Νότες

6ος Μήνας: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Λεπτομερής Ανάλυση της Ιστορίας της Τέχνης του Κινηματογράφου – Από τις Απαρχές Μέχρι Σήμερα / Οι Σπουδαιότεροι Δημιουργοί – Τα Σπουδαιότερα Φιλμ / Κινηματογράφος και Κοινωνικό – Πολιτικό Πλαίσιο

7ος Μήνας: ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Τί είναι και Πώς Αναλύεται / Οι Σπουδαιότεροι Σταθμοί στην Κινηματογραφική Θεωρία / Από το Κλασσικό στο Μοντέρνο κι Από το Μοντέρνο στο Μεταμοντέρνο / Πώς ο Κινηματογράφος Αλλάζει το Κοινωνικό Ασυνείδητο

Τα Μαθήματα Θα Είναι Εβδομαδιαία και Θα Διαρκέσουν Από τον Οκτώβριο Μέχρι τον Απρίλιο.

Υπεύθυνος Μαθημάτων: Μιλκίδης Αλέξανδρος

Απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ – Αθήνα) και του Paris 8 (Παρίσι) / Εικονολήπτης και Μοντέρ.

Περισσότερες πληροφορίες στο: leesalivan@gmail.com ή στο  695 111 0232

Δείτε κι εδώ: https://www.facebook.com/events/1681365241972571/?active_tab=about


Σεμινάριο τεχνικής και φωτογραφικής αντίληψης

Έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων φωτογραφίας από τον Γιάννη Τζιμπρέ, τον Οκτώβριο. 

Τα μαθήματα καλύπτουν τον χειρισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της φωτογραφικής σας μηχανής (διάφραγμα, ταχύτητα, iso, ισορροπία λευκού, σύνθεση κάδρου) κ.λπ. Τεχνικές φωτογράφισης, νυχτερινή φωτογράφιση, φωτογράφιση δρόμου, φωτογράφιση προϊόντων, πορτρέτα, κοντινές λήψεις, τοπία. Παρουσίαση βασικής επεξεργασίας φωτογραφίας με το Lightroom. Στο πλαίσιο των μαθημάτων γίνονται φωτογραφικές εξορμήσεις στην πόλη και σε κοντινές περιοχές. Επίσης φωτογράφιση στο studio με πλήρη εξοπλισμό. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, δημιουργείται έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές.

Το σεμινάριο έχει τρίμηνη διάρκεια και γίνεται στο στούντιο του Γιάννη Τζιμπρέ.  Η διάρθρωση του σεμιναρίου θα γίνει σε εβδομαδιαία μαθήματα των 2.5 ωρών (Πέμπτη ή Παρασκευή 19:00 – 21:30). Τμήματα των 6-8 ατόμων για αρχάριους και προχωρημένους. Κόστος 35 ευρώ/μήνα. Αριθμός ατόμων περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:  (*) στα τηλέφωνα 2310 282070 και 6932 78 3712 κάθε απόγευμα από τις 19:00 έως τις 21:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) (*) στο προσωπική σελίδα του Γιάννη Τζιμπρέ στο Facebook: https://www.facebook.com/tzibres (*) στην ομάδα του Facebook: Φωτογραφική/δημιουργική ομάδα by Tzibres


Σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν οι εγγραφές για τα σεμινάρια Φωτογραφίας και Photoshop με εισηγήτρια την Μαρία K. Θαμνίδου, υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με την Ε΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τέχνη της φωτογραφίας. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι (αρχαρίων): Διδάσκονται οι βασικές τεχνικές γνώσεις θεωρητικά και πρακτικά για τη δημιουργία φωτογραφιών, και βασική αναφορά και στα είδη της φωτογραφίας. Εργαζόμαστε κυρίως με DSLR μηχανές. Μέσα από τις διαδρομές που θα κάνουμε μαζί, θα κατακτήσετε την χαρά και την τέχνη της αποτύπωσης του κόσμου σας μέσα από την φωτογραφία. Ίσως να ανακαλύψουμε και λίγο Bresson μέσα μας.

Έναρξη: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

Διάρκεια Οκτώβριος –Ιανουάριος

Τμήματα πρωινά 10.00-13.00

Απογευματινά 18.00 -21.00

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ: Οι μαθητές χρειάζεται να έχουν τις βασικές φωτογραφικές γνώσεις. Έχουμε εξειδίκευση σε είδη της φωτογραφίας (πορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, φωτογραφία ντοκουμέντο, φωτογραφία δρόμου κλπ), ιστορία της φωτογραφίας, μελέτη σημαντικών φωτογράφων. Μαζί συνεχίζουμε να επεκτείνουμε και να εφαρμόζουμε όλα όσα μάθαμε ή ήδη γνωρίζουμε με έμφαση στη λεπτομέρεια και την αυτοέκφραση. Ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε μαζί περισσότερα, με αναγκαία καθοδήγηση, ενθάρρυνση και προγραμματισμό. Που μπορεί να μας οδηγήσει αυτό το ταξίδι;

Έναρξη τμημάτων :Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

Διάρκεια Οκτώβριος –Ιανουάριος

Τμήματα πρωινά 9.00-11.30

Απογευματινά 5.00 -20.00

  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (PHOTOSHOP) Ι: Διδάσκονται τα βασικά εργαλεία και επεξεργασίες εικόνας. Εδώ διδάσκεται η τέχνη της αποπλάνησης.

Έναρξη Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

Διάρκεια Οκτώβριος –Ιανουάριος

Τμήματα πρωινά 11.30-13.30

Απογευματινά 20.00- 22.00

Εγγραφές πληροφορίες: 2310 304647 κινητό τηλ : 6977355218, email: mathamnidou@gmail.com.

Κόστος συμμετοχής 30 ευρώ/μήνα


Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν και φέτος (Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, κατά τις πρωινές ώρες (10.00-12.00), δηλώνοντας από πριν την συμμετοχή τους για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεών τους. Η συμμετοχή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο Ζωή Πρόζου, καθημερινά 9.00-14.00, στα τηλέφωνα 2310424132 και 2310424133 και όχι με e-mail.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν από τις 26/9/2018.

«Παίζουμε με τα βιβλία, γνωρίζουμε τη βιβλιοθήκη»

Οι φοιτητές του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά θέματα όπως το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός των δράσεων είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα και να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες, αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης με απώτερο σκοπό να γίνουν αναγνώστες της.

Για παιδιά από Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ»

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Ανδρέα Καρακίτσιου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδι και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Θέατρο στην Εκπαίδευση και Φιλαναγνωσία»

Οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της Μάρθας Κατσαρίδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που περιλαμβάνει θεατρoπαιδαγωγικά εργαστήρια. Μέσα από βιωματικές, θεατροπαιδαγωγικές πρακτικές και τεχνικές ασκήσεις γνωριμίας, ανάπτυξης και χαλάρωσης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να νοηματοδοτήσουν τα λογοτεχνικά κείμενα-παραμύθια, βάσει των δικών τους αναγκών. Βιώνοντας κοινωνικές καταστάσεις και ανακαλώντας εμπειρίες, τα παιδιά θα οδηγηθούν σε πιθανή αλλαγή στάσεων και τελικά θα αναγνωρίσουν την αξία της ανάγνωσης.

Για παιδιά από Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘεατροπαιχνIδια και Δρωμενα»

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του λέκτορα Αντώνη Λενακάκη της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, θα παίξουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο, βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Για παιδιά από Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Παιδιά παίζουμε… ποιήματα;»

Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα του ποιητή.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΖΟΥΜΕ-ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΡΙΒΙΖΑ»

Η Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου», που την αποτελούν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Θεοδωρίδη, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με παιχνίδια εμπνευσμένα από τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά, “Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας” και “Τα τρία γουρουνάκια”.

Για παιδιά από Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την κοινωνική υποστήριξη νέων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, βιώνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής περιθωριοποίησης:

  1. Βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του “Compasito – εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά”.
  2. “Ολόκληρη η πόλη ένα σπίτι για τους αστέγους”.
  3. Προστασία Ανηλίκων-Παιδική Εργασία-Παιδιά σε κίνδυνο.

Για παιδιά από Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 20 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Η Φανή Καρποζήλου, υπεύθυνη της ομάδα “Αυτογνωσία και Αυτοβελτιώση”, θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την εσωτερική τους ομορφιά, καθώς και τις αρετές που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους. Οι μαθητές μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα ανακαλύψουν τις έννοιες Συνεργασία, Αγάπη, Ελευθερία, Συγχώρεση κ.λ.π..

Για παιδιά από Β’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Παίζω…παίζεις; Πίστεψε με, δε διαφέρεις!!!»

Η Μαρίνα Κουγιουμτσίδου, εκπαιδευτικός, προσκαλεί τους μικρούς φίλους σε ένα ταξίδι διαφορετικό. Ένα ταξίδι όπου τα παιδιά θα μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του άλλου, που αφορά διαφορές στη σωματική ή την πνευματική του κατάσταση, το φύλο τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα. Μέσα από το ταξίδι αυτό οι μαθητές θα αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να γίνουν σωστοί αυριανοί πολίτες μακριά από κάθε προκατάληψη και μισαλλοδοξία.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Πολυγλωσσικό εργαστήρι: Αναπτύσσοντας πολυγλωσσικές δεξιότητες στα παιδιά»

Η Παναγιώτα Γάτση, υπ. Διδάκτωρ της Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές γλώσσες (γλωσσική αφύπνιση) και πολιτισμούς. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και πολλαπλές δεξιότητες, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε πολλά κοινωνικά θέματα.

Για παιδιά από Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Το μυστικό της Νίκης»

Η Διαλεχτή Ταουσιάνη, παιδαγωγός-βρεφονηπιοκόμος, θα παρουσιάσει μια ταινία κινουμένων σχεδίων με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Θα ακολουθήσει δραματοποίηση της ταινίας αυτής που έχει τίτλο “Το μυστικό της Νίκης” και με διάφορα διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά θα κατανοήσουν τα μηνύματα της ταινίας.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Ταξίδι στον κόσμο του Κουκλοθέατρου»

Το εργαστήρι κουκλοθέατρου, του Τμήματος “βοηθός Βρεφονηπιοκόμου” του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, θα ταξιδέψει τους μαθητές στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη της κούκλας του κουκλοθεάτρου και με ανακυκλώσιμα υλικά θα κατασκευάσουν τους δικούς τους κουκλοήρωες, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις προσωπικές τους ιδέες και σκέψεις.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Πολιτισμός – Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Η ομάδα παρέα με τα παιδιά, θα περπατήσουν στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν με την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας.

Επίσης θα συνδιοργανώσουν με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο μια επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και τάξεων Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- Εκπαιδευτικά προγράμματα»

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα συνεργαστούν με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και την έννοια του Μουσείου, αλλά και ιδιαίτερα με το Βυζαντινό Πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη Βυζαντινή εποχή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου και είναι τα εξής:

  • «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» , για Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: μιάμιση ώρα.
  • «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου», για τάξεις Γυμνάσιου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Παιδί και θάλασσα»

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Ν.Ο.Θ.) σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνουν συναντήσεις που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τα αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας στους χώρους του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Αγαπώ τα δόντια μου και το χαμόγελό μου»

Οι φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της αναπλ. καθηγήτριας Βασιλικής Τοπίτσογλου, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα θεατρικό δρώμενο και επιτραπέζια παιχνίδια. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τη στοματική υγεία, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και εξασφαλίζεται με μια απλή πράξη αυτο-φροντίδας που είναι το απλό βούρτσισμα των δοντιών.

Για παιδιά από Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ; ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ”

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσουν τη χαρτογραφική παιδεία. Οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια θα κατανοήσουν και θα αντιληφθούν με απλό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους όπως : ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα κ.α.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και τάξεων . Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ”

Οι Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Οι μαθητές θα ενημερωθούν και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα διαμορφώσουν την κυκλοφοριακή νοοτροπία των σημερινών μαθητών-μελλλοντικών οδηγών.

Για παιδιά από Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Παιδί και Διατροφή»

Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα μάθουν για την ολοκληρωμένη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Τα μέλη της Ένωσης μέσα από διάφορες δράσεις και παιχνίδια θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν «διατροφική νοημοσύνη».

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ… ΤΕΧΝΗ»

Ο Γιώργος Ηλιάδης, εικαστικός, προσκαλεί τα παιδιά να γευτούν την χαρά της δημιουργίας και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες τέχνης, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν κλείσει τον πρώτο κύκλο της ζωής τους. Τα μαθητές με την φαντασία τους θα μάθουν να κατασκευάζουν μικρά έργα τέχνης ανακυκλώνοντας υλικά, για την προσωπική τους συλλογή.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠAΡΑΜΥΘΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΑ”

Η Ζωή Καραγεωργίου, εκπαιδευτικός θα αφηγηθεί ένα παραμύθι με έναν πρωτότυπο τρόπο αξιοποιώντας κατά τη διάρκεια του διάφορα πολυμεσικά στοιχεία. Πρόκειται για μία ωριαία, βιωματική και αλληλεπιδραστική παράσταση που προωθεί τη φιλαναγνωσία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επί της θεατρικής σκηνής. Τα παιδιά με ένα βιωματικό και πλήρως διαδραστικό τρόπο θα συμμετέχουν και θα αλληλεπιδρούν, άλλοτε με την αφηγήτρια κι άλλοτε με το 3d κινούμενο σχέδιο.

Για παιδιά Α΄ και Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«…και ζήσανε αυτοί καλά και καλύτερα»

Η ACTION ART/ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης Α.Μ.Κ.Ε., θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά αφήγηση παραμυθιών απ’ όλο τον κόσμο. Παραμύθια που υφάνθηκαν από τον προφορικό λόγο και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδραστικότητα, τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία και την οικειότητα. Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και μέλη της ομάδας του εργαστηρίου αφήγησης της Action/Art.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και από Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«Με ένα τσουβάλι ψέματα κι ένα σακί αλήθεια…»

Η Γεωργία Ηρακλή, μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης και θα ξετυλίξει όμορφα και σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά. Παρέα πάντα με τα μικρά μουσικά της οργανάκια, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους ήρωες των παραμυθιών υποσυνείδητα ή συνειδητά και θα φτάσουν στο νόημα που κρύβει το κάθε παραμύθι. Στο ταξίδι αυτό, η δική τους φαντασία θα είναι εκείνη που θα χρωματίσει μοναδικά τις αφηγήσεις της.

Για παιδιά από Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Ταξιδιάρικα Παραμύθια»

Η Ελπίδα Μποσταντζή, νηπιαγωγός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι αφηγήσεις παραμυθιών θα συνοδεύονται με δράσεις φιλαναγνωσίας με συνοδεία τη μουσική και τα εικαστικά. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν πως τα παραμύθια συναντάνε τη μουσική, τη δραματοποίηση, τις τέχνες και φυσικά το παιχνίδι.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και από Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ”

Η Αναστασία Κουτσιλιέρη-Τασιώνα, η Ελένη Γιουρτσίδου και Αγάπη Ζίζικα, φοιτήτριες του ΠΤΔΕ ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν ένα μουσικοπαιδαγωνικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές με εργαλεία τη μουσική και τις θεατρικές δραστηριότητες θα έρθουν σε επαφή με τα βιβλία με ένα διαφορετικό τρόπο.

Για παιδιά Α΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ»

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ιατρική, ανθρωπιστική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση, θα πραγματοποιήσουν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια και ιστορίες. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το έργο των Γιατρών του Κόσμου και θα ευαισθητοποιηθούν στις αξίες της αγάπης, της προσφοράς και αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, μέσα από την εμπλοκή και τη χαρά του παιχνιδιού.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“Η ΚΥΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ…ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ”

Η Ηρώ Μενέγου, μουσικός και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν πως μπορούν μαθηματικές έννοιες, με λογοτεχνικές δημιουργίες και μουσικά θεατρικά δρώμενα να “μένουν στην ίδια γειτονιά”

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΟΤΑΝ Η ΣΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ…ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ”

Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος και η Μαίρη Ποτίου, ειδική κινηματογράφου, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις έννοιες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την τέχνη του φωτισμού – η ισορροπία του φωτός και της σκιάς, το παιχνίδι των χρωμάτων στην οθόνη, την τοποθέτηση και την κίνηση της κάμερας οι οποίες κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή αποτυχία ενός έργου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ”

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό και θα μάθουν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τον γαλαξία και του κομήτες. Οι μαθητές μέσα από ιστορίες και παραμύθια θα ανακαλύψουν τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

Για παιδιά Α΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”

Ο Γρηγόρης Τσελεπίδης, φωτογράφος και μέλος του φωτογραφικού ομίλου του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν την ιστορική πορεία της φωτογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα μάθουν τις βασικές τεχνικές χρήσης της φωτογραφικής μηχανής.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

“ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ”

Μέλη της ομάδας «Σείριος», Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, θα πραγματοποιούσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά μέσα από βιωματικά εργαστήρια θα γνωρίσουν τη συναισθηματική ανάπτυξη, την ενδυνάμωση τους σε θέματα αυτοεκτίμησης και την παροχή βιωματικών γνώσεων σε θέματα που τους απασχολούν.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ»

Η Αννα Καϊνάρου και η Φωτεινή Καϊνάρου , μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την μουσική παιδεία. Οι μαθητές με εργαλείο τη μουσική θα αναπτύξουν την ικανότητα κινητικής έκφρασης, την ακουστική έκφραση και αντίληψη μέσω της συνεργασίας.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«μια φορα κι εναν καιρο»

Η Ανθή Θάνου, νηπιαγωγός-αφηγήτρια, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

«ΟΥΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΟΥΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ! »

Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα όπου θα αναδείξει το παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης γλωσσικών, γνωστικών δεξιοτήτων, ως εργαλείο αξιολόγησης και αναπτυξιακής πρόβλεψης και ως μέσο θεραπείας και διδασκαλίας, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

«Καροτοπάντζαρο»

Η Ιωάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος – κουκλοπαίχτρια, θα παρουσιάσει την παιδική θεατρική παράσταση “Καροτοπάντζαρο” παίζοντας κουκλοθέατρο με λαχανικά και κλόουν, για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα