Τα μουσεία της πόλης παίρνουν φωτιά!
«Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»: μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με θέμα τη φωτιά.
Η κίνηση των Μουσείων που αφορούν στα 4 στοιχεία της φύσης ξεκίνησε το 2010. Τη διετία 2010-2011 αφιερώθηκε στη θεματική του πρώτου από τα τέσσερα στοιχεία, του νερού. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας άνοιξαν τις πύλες τους σε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, με ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Ο τίτλος της δράσης αντλήθηκε από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, συνοψίζοντας τις αναρίθμητες μορφές του νερού, του υδάτινου τοπίου και των ανθρώπινων έργων που προέκυψαν από αυτές. Φέτος η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση για μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με θέμα τη φωτιά. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, αφού η φράση «Παντέχνου Πυρός Σέλας» είναι σε στίχο της τραγωδίας. Οι δράσεις αφορούν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, διαχρονικού συμβόλου δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας. Στόχος είναι να αναδειχθεί η πανανθρώπινη σημασία της φωτιάς, μιας πύρινης δύναμης που ο άνθρωπος όχι μόνο κατόρθωσε να τιθασεύσει αλλά και να την καταστήσει ένα πολύτιμο εργαλείο εξέλιξης του πολιτισμού.
Τις λαμπερές αυτές ιστορίες της φωτιάς φιλοξενούν φέτος 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας που συμμετέχουν στον εορτασμό. Οι επισκέπτες μπορούν να τις αφουγκραστούν εντοπίζοντας το λογότυπο της δράσης, εκεί όπου ενώνονται η ορμή της φλόγας και της σπείρας, κάνοντας τη φωτιά να προβάλει ως αέναη κίνηση, αστείρευτη ενέργεια, πηγή δημιουργίας και αισιοδοξίας.
Στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους.
Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Βυζαντινό Λουτρό
Η Εφορεία αρχαιοτήτων τη ςπόλης συμμετέχει στον εορτασμό με μια έκθεση πινακίδων στο Βυζαντινό Λουτρό στην Οδό Θεοτοκοπούλου στην Άνω Πόλη. Μέσα από φωτογραφίες και σύντομα, επεξηγηματικά κείμενα παρουσιάζει τον φωτισμό, τα εργαστήρια, αλλά και τα μέσα μαγειρέματος της βυζαντινής εποχής. Τις επτά πινακίδες επιμελήθηκε η αρχαιολόγος της Εφορείας Λίλα Σαμπανοπούλου και οι δύο αφορούν τον φωτισμό, η μία τον τρόπο μαγειρέματος και οι άλλες τέσσερις τα εργαστήρια (κεραμικής, υαλουργίας, μεταλλοτεχνίας). Τα σχολεία καλό θα είνια να την επισκεφτούν την Παρασκευή 21/10 που εκεί θα βρίσκεται ο αρχαιολόγος, Κώστας Ράπτης για να ξεναγήσει μαθητές σχολείων στην έκθεση και να τους μυήσει «στην τέχνη του πύρινου άνθους». Η έκθεση θα είναι ανοικτή από το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι από την Πέμπτη 20/10 μέχρι το Σάββατο 22/10. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310204868. *Το Βυζαντινό Λουτρό χρονολογείται στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα και βρίσκεται στην οδό Θεοτοκοπούλου, στις παρυφές της Ανω Πόλης, κοντά στη βυζαντινή κιστέρνα της οδού Ολυμπιάδος και τον Ναό των Ταξιαρχών.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις πολύπλευρες όψεις τις φωτιάς, ως δύναμης δημιουργίας και καταστροφής, μέσα από επιλεγμένες θεματικές ξεναγήσεις σε σχολεία και σε ενήλικες καθώς και ένα εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων: Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (ΣΧΟΛΕΙΑ) Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Κυριακή 23 Οκτωβρίου (Ευρύ κοινό) Ώρα: 11:00 θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (30 άτομα). Εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας Σάββατο 22 Οκτωβρίου Θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, από τον αρχαιολόγο, Χ. Ματζάνα για φοιτητές αρχαιολογίας με αντικείμενο τις τεχνικές ανάμματος της φωτιάς στην προϊστορική εποχή, καθώς και τον ρόλο της στην παρασκευή της τροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη αναπ. καθηγ. Σ.Μ. Βαλαμώτη). Το εργαστήριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για ακόμη μία φορά στην πανελλαδική δράση “Περιβάλλον και Πολιτισμός”, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα της δράσης για το 2016 είναι η φωτιά, με τίτλο “Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς”. Το Μουσείο έχει προγραμματίσει εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολή ταινίας, θεματικό φυλλάδιο και θεματικές ξεναγήσεις. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 10.00
– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ και Δ΄ δημοτικού με τίτλο “Σπίθα, φλόγα, φωτιά!”
– Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο “Lux in Vitro”, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος*.
– Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, 10.00
– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ και Δ΄ δημοτικού με τίτλο “Σπίθα, φλόγα, φωτιά!”
– Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο “Lux in Vitro”, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος*.
– Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.
Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 στις 11.00
– Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες από αρχαιολόγο του Μουσείου.
– Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο “Lux in Vitro”, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος (* Η ταινία είναι προσφορά του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.)
– Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.
Η είσοδος στους συμμετέχοντες στις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη .