Ο Ιούλιος στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτος από πολιτιστικές εκδηλώσεις που υπόσχονται να κάνουν κάθε βραδιά ξεχωριστή.
Μαζέψαμε πολλές ιδέες για εσένα, δες όλα όσα μπορείς να κάνεις απόψε στη πόλη.
Θέατρο
ΚΘΒΕ: Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στη Θεσσαλονίκη | Θέατρο Δάσους
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Δάσους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Η πρεμιέρα της παράστασης Πλούτος του ΚΘΒΕ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2024 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους 2024 και στη συνέχεια θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
Τετάρτη 3/07 | 21:15, Θέατρο Δάσους
«Πλούτος» του Αριστοφάνη-περιοδεία καλοκαίρι 2024
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία και μετάφραση / απόδοση κειμένου Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4 Ιουλίου 2024, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 & 20 Ιουλίου 2024θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green.
Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου
Το έργο:
Ο Χρεμύλος ανησυχεί για το μέλλον του γιου του. Ποιον δρόμο θα πρέπει να επιλέξει στη ζωή του: τον τίμιο, που θα τον αναγκάσει να ζει στη φτώχεια και στην ανέχεια ή τον δρόμο της ατιμίας και της διαφθοράς, που θα τον βοηθήσει να ζήσει άνετα τη ζωή του;
Η συνάντηση με τον Πλούτο, που κυκλοφορεί τυφλός και τιμωρημένος από τον Δία, θα τον βοηθήσει να λύσει το πρακτικό του πρόβλημα.
Τι θα γίνει όμως με το ηθικό; Μπορεί να συμβαδίσει ο πλούτος με την αρετή;
Ποια η διαφορά των ανθρώπων με λεφτά από τους πραγματικά πλούσιους ανθρώπους; Και ποιο είναι τελικά το συμφέρον των πολιτών;
Ο άκρατος ατομικός πλουτισμός ή ένα πλούσιο δημόσιο ταμείο;
Ο Πλούτος παρουσιάστηκε το 388 π.Χ,, σε μια εποχή που η Αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Ο Γιάννης Κακλέας υπογράφει τη μετάφραση- ελεύθερη απόδοση & σκηνοθεσία του αριστοφανικού κειμένου και αναμετριέται με την ουτοπία του σατιρικού ποιητή, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο.
Συντελεστές
Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση κειμένου -Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Βάιος Πράπας
Πρωτότυποι Στίχοι: Τελευταίος Καλεσμένος
Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Συνεργάτις σκηνογράφος- ενδυματολόγος: Δανάη Πανά
Βοηθός ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Βοηθός φωτίστριας: Ιφιγένεια Γιαννιού
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
(βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Δέσποινα Παπαδημητρίου
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μαίρη Ανδρέου (Αερόπη), Μάνος Βακούσης (Χρεμύλος), Δημήτρης Διακοσάββας (Κλεώνυμος), Άννα Ευθυμίου (Πενία 3), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Πλούτος), Αναστασία Κελέση (Παρέα του Καρίωνα), Φαίη Κοκκινοπούλου (Αρχιδάμια), Ελένη Μισχοπούλου (Λυσιμάχη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ελπίνωρ), Φαμπρίτσιο Μούτσο (Παρέα του Καρίωνα), Χριστίνα Μπακαστάθη (Παρέα του Καρίωνα), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Πενία 2), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πενία 4), Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Ελπινίκη), Πολυξένη Σπυροπούλου (Πενία 1), Γιάννης Σύριος (Καρίων), Φωτεινή Τιμοθέου (Λευκοθέα), Γιάννης Τομάζος (Παρέα του Καρίωνα), Χρήστος Τσάβος (Παρέα του Καρίωνα) Γιάννης Τσεμπερλίδης (Αρτεμίδωρος), Θάνος Φερετζέλης (Καλισθένης), Γιάννης Χαρίσης (Θρασύμαχος)
Χορευτές, χορεύτριες:
Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Μουσικοί επί σκηνής: Βάιος Πράπας, Τελευταίος Καλεσμένος, Χατζηφραγκέτα, Nalyssa Green.
Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου
Γείτονες- Μύστες – Χορογραφία Χρεμύλου και Πενίας – Συνδαιτημόνες στο πάρτυ: Ο Θίασο
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Ο Χρεμύλος το alter ego του Αριστοφάνη βιώνει με τραυματικό τρόπο μια πραγματικότητα όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική στη Νέα Εποχή έχουν δυστυχώς εκπέσει.
Η έλλειψη πόρων, κοινωνικής δικαιοσύνης όπως κι ο φόβος μιας οδυνηρής φτωχοποίησης τρομάζει αυτόν τον ρομαντικό ουτοπιστή, ιδιαίτερα σε σχέση με το μέλλον του παιδιού του.
Έντρομος καταφεύγει στο Μαντείο του Απόλλωνα με το αγωνιώδες ερώτημα «τι να κάνω για να έχει ένα εξασφαλισμένο μέλλον το παιδί μου». Η διφορούμενη απάντηση του Απόλλωνα είναι να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει στο διάβα του και να τον πείσει να έρθει μαζί του στο σπίτι του.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον θεό Πλούτο που χαρίζει απλόχερα χρυσάφι, χρήμα και όλα τα υλικά αγαθά που ονειρεύεται ο Χρεμύλος, στην οικογένεια του αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία!
Είναι πια όλοι πλούσιοι! Το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα. Η ευτυχία είναι πια παρούσα!
Όμως αυτή η προσφορά του θεού Απόλλωνα στο βάθος αποδεικνύεται μια δοκιμασία που αποκαλύπτει την ένδεια των αξιών, την έλλειψη της κοινωνικής συνοχής και της έννοιας της αλληλεγγύης, στοιχεία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνείδησης που χωρίς αυτά δεν μπορείς να έχεις λογική διαχείριση του πλούτου με στόχο το κοινό καλό της Πόλης και απλώς οδηγείσαι στην απληστία, στον ατομικό πλουτισμό, στην ανόητη συσσώρευση υλικών αγαθών, στην αχρείαστη υπερκατανάλωση και στην κακόγουστη επίδειξη χλιδής.
Ο ποιητής μας με τον δικό του μοναδικά σατιρικό τρόπο μας δείχνει ένα δρόμο διαχείρισης των υλικών αγαθών, πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον της Πόλης .
Μιας Πόλης με δίκαιους, έντιμους και ενάρετους πολίτες.
Ουτοπική σκέψη; Ίσως.
Αλλά ο Αριστοφάνης διατηρεί το δικαίωμα να ονειρεύεται!
Γιάννης Κακλέας-Σκηνοθέτης
Παιδικό Θέατρο: “Η Ωραία Κοιμωμένη” | Ανοικτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης”
Η παιδική θεατρική παράσταση Η Ωραία Κοιμωμένη που είναι βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περώ έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης για μία παράσταση.
Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού. Το αγαπημένο κλασικό παραμύθι σε μία παράσταση με αφήγηση, θεατρική κούκλα, τραγούδι και χορό!
Τετάρτη 3/07 | 21:00, Ανοικτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης”
Μια θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι.
Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό.
Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για ν’ ανατρέψει το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.
Συντελεστές παράστασης:
Κείμενο – σκηνοθεσία: Αναστασία Αναστασούδη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Αναστασία Αναστασούδη
Μουσική: Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ
Χορογραφίες – κινησιολογία: Αντζελίνα Αμπατζίδου
Κατασκευή κούκλας: Ντόμινι Λυμπέρη
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γκάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Παρασκευόπουλος
Μουσική
«Προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη» | Θέατρο Κήπου
Το 2024 είναι για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης μία χρονιά πολυποίκιλων δράσεων τιμώντας αλλά και εορτάζοντας τα 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας.
Η επόμενη μεγάλη συναυλιακή δράση που προγραμματίζει ο Σύλλογος είναι μία παράσταση αφιερωμένη στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου» του Δήμου Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 3/07 | 21:00, θέατρο κήπου – είσοδος ελεύθερη
Η Θεσσαλονίκη, η αρχόντισσα της Μεσογείου, δέχεται πάντα όλους τους κατατρεγμένους πρόσφυγες στην αγκαλιά της, ομοεθνείς και αλλοεθνείς, τους δίνει άσυλο και τους στηρίζει.
Και ύστερα αυτοί με την σειρά τους, την κάνουν νέα πατρίδα, την αγαπούν και την στολίζουν, γεμίζοντας έτσι κι άλλες λαμπρές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία και πολιτιστική πορεία της.
Πόντος, Ανατολική Ρωμυλία και Θράκη, Καππαδοκία, Σμύρνη, Ίμβρος και Τένεδος είναι μερικές από τις σημαντικότερες φυλές που εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Περιπέτειες από την εγκατάσταση τους, τραγούδια και χοροί, ήθη κι έθιμα με το σημαντικότερο το μπόλιασμα όλων αυτών στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη της δίνουν τον τίτλο «Προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη».
Συμμετέχουν χορεύοντας:
Χορευτική ομάδα Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης | Εργαστήρι Παράδοσης «Η Αχειροποίητος» | Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ναύαρχος Βότσης» | Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου | Χορευτικός όμιλος Θεσσαλονίκης – Χ.Ο.Θ | Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ Θεσσαλονίκης | Λαογραφικός Σύλλογος Ν.Ρυσίου «Η Αρετσού» | Χορευτική ομάδα Ι.Ν.Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας
& τραγουδώντας : Χορωδία Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης | Εργαστήρι Παράδοσης «Η Αχειροποίητος» | Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων | Ι.Ν.Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου Δήμου Αμπελοκήπων | Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου | Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου | Συνοδεία πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας | Σενάριο – σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης & θεατρική ομάδα Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέκος Πετσής – Ιωάννης Τσάμης
Οι γάμοι του Φίγκαρο | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Για 3 η συνεχή χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Summer Music Performance Program του ACT (American College of Thessaloniki), παρουσιάζει το “The Opera Project” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τετάρτη 3/07 | 20:00, Μέγαρο Μουσικής – κτήριο Μ2.
Την ορχήστρα νέων ΜΟΥΣΑ του ΜΜΘ διευθύνει η μαέστρος Safira Antzus – Ramos, την επιμέλεια και μουσική προετοιμασία των τραγουδιστών έχει η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν, τη σκηνοθεσία ο καθηγητής Kent Smith και τη συνοδεία των τραγουδιστών ο κορεπετίτορας Αθανάσιος Παπαϊσίου. Οι έρωτες, οι απιστίες, οι ανατροπές και οι διπλοπροσωπίες συνθέτουν την πλοκή της δημοφιλέστερης κωμικής όπερας του Μότσαρτ, που διαδραματίζεται την ημέρα των γάμων του Φίγκαρο και της Σουζάνας – μια ημέρα τόσο απρόβλεπτη που μοιάζει με τρελή κωμωδία. Από τη διάσημη εισαγωγή μέχρι το τελικό μάθημα που παίρνει ο Κόμης για τη συζυγική πίστη, το ευρηματικό λιμπρέτο του Ντα Πόντε “παντρεύεται” την ιδιοφυή μουσική του Μότσαρτ παράγοντας ένα εκρηκτικό μείγμα που παραμένει διαχρονικό.
Στην παραγωγή συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι λυρικοί τραγουδιστές και μουσικοί υπό την καθοδήγηση μιας διεθνούς ομάδας έμπειρων καλλιτεχνών και παιδαγωγών. To Opera Project πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10 ου Summer Music Performance Program που διοργανώνει το ACT το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια, στις εγκαταστάσεις του από τις 24 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2024. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη εξέχοντες σολίστες με διεθνείςπεργαμηνές οι οποίοι συνδυάζουν ταυτόχρονα την ιδιότητα των κορυφαίων παιδαγωγών · απευθύνεται σε σπουδαστές κλασικής μουσικής – κάθε ηλικίας και όλων των επιπέδων – οι οποίοι έρχονται σε επαφή με καλλιτέχνες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.
Το Summer Music Performance Program έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μουσική Εταιρεία Μακεδονίας. Τη διεύθυνση της διοργάνωσης έχει ο Χρίστος Γαλιλαίας και την καλλιτεχνική διεύθυνση η Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία.
Κινηματογράφος
Νυχτερινός Εκφωνητής | Απόλλων Θερινός
Οι αναμνήσεις ενός νεανικού, μακρινού έρωτα, η θητεία του στην προεδρική φρουρά ως Εύζωνας και, η συνειδητοποίηση ότι στα 50 του, δεν συγκαταλέγεται πλέον στους νέους, είναι τα “δεινά” που αντιμετωπίζει ο νυχτερινός ραδιοφωνικός εκφωνητής, στη νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη.
Τετάρτη 3/07 | 22:45, Απόλλων Θερινός
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας καθώς, τα 50α γενέθλια σηματοδοτούν την κρίση μέσης ηλικίας και ένας φόρος τιμής στο ραδιόφωνο και στις ομορφιές της πρωτεύουσας.
Ο πρωταγωνιστής, αναζητά τη γυναίκα που είχε ερωτευτεί τη δεκαετία του ’90 και το μόνο που του έχει μείνει, είναι τα παθιασμένα ερωτικά μηνύματα σε έναν παλιό τηλεφωνητή.
Χρησιμοποιώντας τα “εργαλεία” της δουλειάς του και με τη χρήση απαρχαιωμένων τεχνικών μέσων, βλ. κασετόφωνο, πικαπ, μπομπινόφωνο, τηλεφωνητής, θα καταφέρει να βγάλει τα μηνύματα στον “αέρα” της αθηναϊκής νύχτας, με την ελπίδα να τα ακούσει η παλιά του αγάπη.
Ο μεταμεσονύκτιος ραδιοφωνικός του μαραθώνιος ξεκινά, με νοσταλγία και ρομαντική διάθεση για να καταλήξει σε ένα λυτρωτικό ταξίδι αυτογνωσίας.
Σινεμά με Θέα 2024 | Θερινός Κινηματογράφος στο Μέγαρο Μουσικής | Το αλάνι (Scrapper)
Το Σινεμά με Θέα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο, με τη συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και παραμένει πιστό στο σινεφίλ ραντεβού του με το κοινό της πόλης, από την Ταράτσα του κτηρίου Μ2 για όλο το καλοκαίρι του 2024.
Ντοκιμαντέρ, συγκίνηση, χιούμορ, ενσυναίσθηση και όπως πάντα υψηλή αισθητική, χαρακτηρίζει και τις φετινές επιλογές, για τις ταινίες που προβάλλει το Σινεμά με Θέα.
Τετάρτη 3/07 | 21:30, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Επισκόπηση ταινίας “To αλάνι” :
Η Τζόρτζι, ένα ονειροπόλο 12χρονο κορίτσι, ζει ευτυχισμένη μόνη στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, γεμίζοντας το με μαγεία. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο εν διαστάσει πατέρας της και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
Η ταινία “Το Αλάνι” της Σάρλοτ Ρέγκαν φέρνει ένα τρυφερό και ευφάνταστο χιούμορ, αποστασιοποιημένο από το κλασικό βρετανικό σινεμά της εργατικής τάξης.
Tο Σινεμά με Θέα 2024 στην ταράτσα του κτηρίου Μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, είναι και φέτος το καλοκαίρι το απόλυτο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μαγικές νύχτες κάτω από τον έναστρο ουρανό, μεταινίες που συγκινούν, προβληματίζουν, διασκεδάζουν και μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της 7ης τέχνης
Το πρόγραμμα του Σινεμά με Θέα του φετινού καλοκαιριού, που επιμελείται όπως κάθε χρόνο τοΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπόσχεται να προσφέρει στους θεατές μια μοναδική εμπειρία, που θα μας χαρίσει όμορφες αναμνήσεις.
Οι μαγευτικές, δροσερές, καλοκαιρινές βραδιές του “Σινεμά με Θέα” επιστρέφουν και φέτος, φέρνοντας μαζί τους μοναδικές κινηματογραφικές αποδράσεις με εξαιρετικές ταινίες στο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στήνουν, για δέκατη συνεχή χρονιά, ένα θερινό σινεμά που μαγεύει το κοινό, στην ταράτσα του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέα που κόβει την ανάσα στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Από το 2015, το Σινεμά με Θέα έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία καλοκαιρινή εξόρμηση για τους λάτρεις του σινεμά που μένουν στην πόλη.Το φετινό πρόγραμμα ταινιών είναι πλούσιο και ποικίλο, προσφέροντας κάτι για κάθε κινηματογραφικό γούστο και υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες κάτω από τα αστέρια.
Εκθέσεις
“ Όσο είσαι εδώ” | Poseidon art gallery
-Η Poseidon art gallery παρουσιάζει στην Μύρινα της Λήμνου την ομαδική έκθεση
“ Όσο είσαι εδώ” | Εγκαίνια Πέμπτη 6 Ιουνίου ως Κυριακή 4 Αυγούστου 2024.
– Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιώτα Ανδριάκαινα, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Σύνθια Γεροθανασίου, Θεανώ Γιαννέζη,
Μάνια Ευσταθίου, Θωμάς Μακινατζής, Μαρία Πασχαλίδου, Νίκος Ποδιάς, Ελευθερία
Στόϊκου και Στέλιος Τόλιος.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά : 10:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00
Επιμέλεια έκθεσης Έφη Μανιατάκη.
«Όσο είσαι εδώ» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που παρουσιάζει η Poseidon art gallery. Τίτλος απεύθυνση, προσωπικός, αφηρημένα υπαινικτικός. Ο καλλιτέχνης στον ιδιωτικό χώρο της δημιουργίας απευθύνεται στο είναι του ωθούμενος από πνευματικές κινήσεις που σφυρηλατούν το έργο του ως μυστική υπόσχεση επικοινωνίας προς τον άγνωστο θεατή. Υπόσχεση που παραδίδεται προσωπική, μοναδική στον κάθε ένα στο παρόν, το εδώ και το τώρα της γνωριμίας, μέχρι σαν πυροτέχνημα να φωτίσει αιθέριους δρόμους στον περιπλανητικό νου. Το σύστημα αναφοράς δημιουργός – έργο – θεατής σχηματοποιείται μέσα από τη συνύπαρξη των τριών στοιχείων, που αποκτούν δυναμική ως κινούμενο σύμπλεγμα φορητό στον χώρο και τον χρόνο, καθώς ομολογούν την ύπαρξή τους το ένα στο άλλο: όσο είσαι εδώ.
Έφη Μανιατάκη (Ιστορικός τέχνης- Aρχαιολόγος)
Event information – Poseidon Art Gallery (Ποσειδώνος 17, Μύρινα Λήμνου)
Τηλ: 22540 20028 | email: [email protected]
SKieS | f14 gallery
Θέατρο σκιών, κινηματογραφικές ταινίες με αναφορά στη σκιά (ων ουκ έστιν αριθμός), σκιά στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, έως τον Λούκυ Λουκ που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του! Μία απειλητική σκιά στα θρίλερ, μία αστεία σκιά στα καρτούν. Και στη φωτογραφία ένας τρόπος, ένα μαγικό ραβδί μεταμορφώσεων της εικόνας. Μετατρέπουμε ό,τι θέλουμε σε ό,τι φανταζόμαστε! Και το ανάποδο. Δεν είναι ένα παιδάκι, είναι ένας γίγαντας. Το δέντρο είναι πιο χαμηλό από την παπαρούνα, μία πόρτα είναι τρομακτική απειλή. Τέσσερεις νέοι φωτογράφοι φωτογράφισαν λοιπόν σκιές. Ο καθένας κάτι είδε, φαντάστηκε, δημιούργησε, πρόσθεσε, αφαίρεσε. Και βλέπουμε τελείως διαφορετικές εικόνες. Τις διαμόρφωσαν όπως επιθυμούσαν. Έναν διαφορετικό κόσμο ο καθένας, φανταστικό, υπαρκτό, δεν έχει σημασία… Σημασία και εικαστικό ενδιαφέρον έχει η μορφοπλασία, η παρουσία, η απουσία, το ίχνος στις φωτογραφίες με τη χρήση της σκιάς.
Ας τις απολαύσουμε!
Φώτης Παλαιολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής f14
Συμμετέχουν τα νέα μέλη του f14: Ανέστης Ελευθεριάδης, Κώστας Κουρτέσης, Χάιδω Παναρέτου, Πέτρος Παπαμιχαηλίδης
Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου 2024 – 30 Σεπτεμβρίου 2024
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 19:00 – 22:00
Κλειστά 01.08-04.09.2024