Θέατρα, εκθέσεις και θερινές προβολές το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη

Τσέκαρε εδώ όλα όσα θα παρακολουθήσουμε απόψε!

Parallaxi
θέατρα-εκθέσεις-και-θερινές-προβολές-329424
Parallaxi

Δευτέρα σήμερα και η καινούργια εβδομάδα έχει μπόλικα όμορφα πράγματα για να κάνεις τόσο εντός όσο και εκτός Θεσσαλονίκης. Από θέατρο, εκθέσεις μέχρι θερινές προβολές – διάλεξε ότι σου κάνει κέφι και απόλαυσε το καλοκαιρινό βράδυ με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο

“Το μαγικό κλειδί” της Κάρμεν Ρουγγέρη | Χαλκιδική 

Ένα υπέροχο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα, που προσφέρει τροφή για σκέψη, ζωντανεύει στη σκηνή στα ανοιχτά θέατρα στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τον μοναδικό τρόπο της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Χριστίνας Κουλουμπή.

Η σκηνή του θεάτρου θα γεμίσει χρώματα, χορούς, παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας μας και παραδοσιακές μουσικές της κάτω Ιταλίας, σε ένα σύμπαν όπου η μαγεία της ζωής θα συναντηθεί με αυτή του θεάτρου.

Μέσα σ’ αυτό η συγγραφέας θίγει ζητήματα όπως η Αφοσίωση, η Αλληλεγγύη, η Χαρά της Προσφοράς, η Αγάπη για την Πατρίδα και την Οικογένεια, ο Θάνατος, η Ευτυχία, η Δυστυχία, η Λύπη, η Χαρά, όλα στοιχεία που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε σ’ αυτή τη ζωή.

Δευτέρα 12/08, 21:00 | Ανοιχτό θέατρο Μουδανιών, Χαλκιδική

Συντελεστές: Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη | Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή – Κάρμεν Ρουγγέρη | Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή | Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας | Μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας | Στίχοι και Επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής | Διδασκαλία – Προσαρμογή τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα | Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση | Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ελίνα Γιαννάκη, Άρης Δελαγραμμάτικας, Μαρία Καμακάρη, Στέφανος Κορρές, Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Μπουκουβάλα, Γιάννης Νικολάου, Αλεξάνδρα Σκένδρου

Η ωραία κοιμωμένη | Χαλκιδική

Η παιδική θεατρική παράσταση Η Ωραία Κοιμωμένη που είναι βασισμένη στο κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περώ. Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.

Το αγαπημένο κλασικό παραμύθι σε μία παράσταση με αφήγηση, θεατρική κούκλα, τραγούδι και χορό!

Δευτέρα 12/08, 21:00 | Θερινό Αμφιθέατρο Σταυρού, Σταυρός Θεσσαλονίκης

Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό.

Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για ν’ ανατρέψει το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.

Συντελεστές παράστασης: Κείμενο – σκηνοθεσία: Αναστασία Αναστασούδη | Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Αναστασία Αναστασούδη

| Μουσική: Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ | Χορογραφίες – κινησιολογία: Αντζελίνα Αμπατζίδου | Κατασκευή κούκλας: Ντόμινι Λυμπέρη | Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γκάρας | Σκηνικά: Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Κινηματογράφος

Γάτες στο μουσείο (Cats in the museum | Koty Ermitazha, 2023) | Σινέ Τζένη Καρέζη

Mία ξεκαρδιστική περιπέτεια για όλη την οικογένεια.

Δευτέρα 12/08, 21:15 | Σινέ Τζένη Καρέζη

Μια νεαρή γάτα που ονομάζεται Βίνσεντ, πιάνει φιλίες με τον Μορίς το ποντίκι σε μια όχι και τόσο ιδανική συνθήκη: μια μεγάλη πλημμύρα! Οι δυο τους θα καταφέρουν να ξεφύγουν μέσα σε ένα παλιό πιάνο, το οποίο όμως τελικά σώζεται από μια ομάδα ναυτικών και στέλνεται στο Ερμιτάζ, το θρυλικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί, ο Βίνσεντ συναντά μια επίλεκτη ομάδα από γάτες, η οποία εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να φυλάει από τρωκτικά και άλλα παράσιτα τα αριστουργήματα της τέχνης που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Τα παιδιά του χειμώνα (The holdovers, 2023) | Σινέ Παράδεισος

Βρισκόμαστε σε ένα προπαρασκευαστικό οικοτροφείο αγοριών της Νέας Αγγλίας, στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, την περίοδο που η Αμερική πολεμούσε με το Βιετνάμ, κάπου το 1970.

Ένας δύστροπος καθηγητής της κλασικής φιλολογίας, ο κος Χανχαμ τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Πολ Τζιαμάτι, αναγκάζεται να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του σχολείου για να προσέχει τους μαθητές, οι οποίοι δεν θα φύγουν για τις γιορτές και θα είναι εκεί ολομόναχοι, μακριά από τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το σχολείο, έρημα από τις φωνές των μαθητών αποτελεί ένα σκηνικό πλήρους απομόνωσης, ο Κος Χανχαμ, πρώην μαθητής και ο ίδιος, ζει και εργάζεται εκεί.

Στο απομονωμένο σχολείο, όπου το κρύο και το χιόνι καταπίνουν τα πάντα, ο καθηγητής έχει την ευθύνη να φροντίσει τους μαθητές που παρέμεινα εκεί, ένας εκ των οποίων ο Άγκνους, ένα θυμωμένο, δυστυχισμένο και αυτοκαταστροφικό αγόρι, ο οποίος προέρχεται από ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον και τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικά ταλαντούχος πρωτοεμφανιζόμενος Ντομινίκ Σέσα.

Ο κύριος Χανχαμ και ο Άγκνους θα βρουν τρόπο να σπάσουν τον πάγο και να συμπαθήσουν ο ένας τον άλλο αλλά θα δώσουν χώρο στην παρέα τους και στην αρχιμαγείρισσα του κολεγίου (Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ), η οποία θρηνεί την απώλεια του γιου της, ο οποίος σκοτώθηκε στο πόλεμο του Βιετνάμ.

Οι τρεις φαινομενικά αταίριαστοι χαρακτήρες, ο καθένας τους φορτωμένος με βαθιές πληγές, με ευστροφία, στυλ, ευθύτητα και ευφυή αφηγηματική επινόηση θα βρουν τρόπο να έρθουν κοντά.

Δευτέρα 12/08, 21:15 | Σινέ Παράδεισος

Εγώ, καπετάνιος  (Io Capitano, 2023) | Σινέ Άλσος

Η ταινία “Εγώ, Καπετάνιος” (Io Capitano) του Ματέο Γκαρόνε αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών ανδρών από τη Σενεγάλη, του Σεϊντού και του Μούσα, οι οποίοι θα ξεκινήσουν μια επικίνδυνη και αβέβαιη πορεία προς την Ευρώπη.

Η ταινία παρουσιάζει τον αγώνα τους για επιβίωση και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, μέσα από μια σύγχρονη Οδύσσεια που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες.

Η ταινία έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπως τον Αργυρό Λέοντα για τη Σκηνοθεσία και το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού.

Επιπλέον, έχει επιλεγεί ως η επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Παραγωγής. Ο Γκαρόνε, γνωστός για τις δυνατές του ταινίες όπως “Γόμορρα” και “Dogman”, προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία που είναι ταυτόχρονα λυρική και ειλικρινής, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πλευρά της μεταναστευτικής κρίσης.

Απομακρυνόμενη από την «δυτική» οπτική που συχνά χαρακτηρίζει ταινίες με θέμα τους πρόσφυγες, η ταινία “Εγώ, Καπετάνιος” επικεντρώνεται στην προσωπική διάσταση της μετανάστευσης, προσφέροντας μια πιο βαθιά και πολυδιάστατη κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ήρωες της ιστορίας.

Η ταινία, μέσα από την αφήγηση των δύο κεντρικών χαρακτήρων, αποτυπώνει την ανθρώπινη αντοχή και την αναζήτηση της ελπίδας σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες και κινδύνους.

Δευτέρα 12/08, 21:15 | Σινέ Άλσος

Εκθέσεις

The river | Voicing water | Αρχαιολογοικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων.

The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας.

Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα.

Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Συντελεστές: Χριστίνα Νάκου / The river | Άννα Παγκάλου / Voicing Water | Ηχητικές συνθέσεις και ηχητικός σχεδιασμός εγκατάστασης The river Κατερίνα Τζεδάκη | Μελέτη φωτισμού εγκατάστασης The river Στέφανος Δρουσιώτης | Αρχιτεκτονική μελέτη εγκατάστασης The river Κωνστάντιος Δασκαλάκης | ΑΜΚΕ: Silent Ising

Έκθεση κειμηλίων στρατιωτικής ιατρικής | Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Σκοπός της έκθεσης είναι η συγκέντρωση, η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η μελέτη και η παρουσίαση κειμηλίων που αναφέρονται στην ιστορία Στρατιωτικής Ιατρικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιατρικά, φαρμακευτικά, οδοντιατρικά, νοσηλευτικά και κτηνιατρικά κειμήλια που μαρτυρούν την ιστορία και τη δράση του Υγειονομικού Σώματος στην Ελλάδα.

Τα κειμήλια της έκθεσης ανήκουν στη Συλλογή του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μέρος αυτών στη Συλλογή Βασιλείου Νικόλτσου. Η ιδέα για τη δημιουργία «Μουσείου Στρατιωτικής Ιατρικής» είχε εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά τελικά καμία προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.

Όταν ο Γενικός Αρχίατρος ε.α. Χρίστος Παπαγιάννης ανέλαβε την προεδρία της ΕΕΥΕΔ, ξεκίνησε και πάλι δυναμικά η προσπάθεια για τη δημιουργία «Μουσείου Στρατιωτικής Ιατρικής».

Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη 17ος – 20ός αιώνας | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Επίσης, αξιοποιεί και τεκμήρια από άλλους αρχειακούς φορείς, όπως είναι τα ΑΧΑΚ/ΙΑΜ, αντικείμενα της ιδιωτικής συλλογής του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου, όπως και την πλούσια βιβλιογραφική παραγωγή για το θέμα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και το τέλος του έτους. Όπως πάντα, η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε πολίτη.

Αθλητισμός και αδερφοσύνη | Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Η έκθεση, με τίτλο «Αθλητισμός και αδερφοσύνη», δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Απαρτίζεται από 24 φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που προβάλλουν στιγμιότυπα τόσο από ολυμπιακές διοργανώσεις όσο και από διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτυπώνοντας στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό. Επιτρέπει έτσι να αναλογιστούμε το πώς ο αθλητισμός διευκολύνει την επαφή, τον διάλογο, τη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Στη σύγχρονη εποχή ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, παροτρύνοντας τα έθνη να διακόψουν τις εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και ειρήνης. Για τους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή στις αξίες του Ολυμπισμού και να γιορτάσει ο πλανήτης τις στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης που βιώνουν οι αθλητές, οι ομάδες τους και το κοινό.

Η έκθεση «Αθλητισμός και αδερφοσύνη» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος θα την εγκαινιάσει μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Από τις 17 Απριλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα