Summer Kids: Θερινές Δραστηριότητες
Αυτό το καλοκαίρι πολλές είναι οι όμορφες δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που ετοιμάζονται στην πόλη, με κάποιες να τρέχουν ήδη και να σας περιμένουν!
Αυτό το καλοκαίρι πολλές είναι οι όμορφες δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που ετοιμάζονται στην πόλη, με κάποιες να τρέχουν ήδη και να σας περιμένουν!
Αυτό το Καλοκαίρι πάμε Διακοπές στο Θέατρο
Από τις 21 Ιουνίου έως 9 Σεπτεμβρίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας όπου τα παιδιά μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους. Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς δημιούργησε για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (ειδικά τμήματα 4-5 ετών, 6-7 ετών, 8-9 ετών, 10-11 ετών) έντεκα (11) διαφορετικές θεματικές εβδομάδες με συγκεκριμένες δράσεις όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές- εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές. Σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν τον κόσμο που επιθυμούν. Μα πάνω απ’ όλα διασκεδάζουν!
Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 – 16:00, και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (21 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα διαθέτει την ευελιξία συμμετοχής από μία εβδομάδα και για όσες και όποιες εβδομάδες επιλέξετε (με δυνατότητα άφιξης αργότερα και αναχώρησης νωρίτερα). Τα τμήματα ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (ολιγομελή, αυστηρή ηλικιακή σύνθεση) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους. Το κόστος συμμετοχής είναι 70 € ανά εβδομάδα, ενώ ισχύουν ειδικές τιμές για εγγραφές έως δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου και για αδέλφια, και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πρωινό και μεσημεριανό. Το ΚΘΒΕ επιλέγει αυτό το Καλοκαίρι να μεταμορφώσει δημιουργικά τον κόσμο των παιδιών!
Με αφορμή παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. τα παιδιά γνωρίζουν κλασικά και λαϊκά παραμύθια, έργα Ελλήνων δημιουργών, όπερα και ανακαλύπτουν τη χαρά και τη δύναμη του ομαδικού παιχνιδιού.
Δείτε τις εβδομαδιαίες Θεματικές του Ολοήμερου Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου:
27 Ιουνίου-1 Ιουλίου: Ο Τρελαντώνης
4-8 Ιουλίου: Η Πεντάμορφη και το Τέρας
11-15 Ιουλίου: Στη Ντενεκεδούπολη
18-22 Ιουλίου: Ο μαγικός αυλός
25-29 Ιουλίου: Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
1-5 Αυγούστου: Ένα παιδί μετράει τα άστρα
8-12 Αυγούστου: Η φάρμα των ζώων
22-26 Αυγούστου: Πήτερ Παν
29 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου: Ο παπουτσωμένος γάτος
5-9 Σεπτεμβρίου: Οικογένεια Νώε
*Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200029
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια για την Κλιματική αλλαγή και τον παγκόσμιο ρόλο των δασών
Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ξεκίνησε στους Δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών, κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.
Σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης με νέες δραστηριότητες τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα παρακολουθήσουν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με θέμα: «Η Κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος ρόλος των δασών».
Στόχος, του προγράμματος είναι η εξοικείωση και πληροφόρηση των παιδιών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, και στο ρόλο των δασών σε αυτή. Επίσης, τα παιδιά μέσα από το συμμετοχή τους στις δράσεις θα κατανοήσουν την αλληλουχία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης και την σύνδεση της, με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα από το δημιουργικό -ομαδικό παιχνίδι και την αξιοποίηση της βιωματικής και ελεύθερης μάθησης.
Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν μια ολιστική αντίληψη της ανθρώπινης ύπαρξης και συμπεριφοράς, προωθώντας την συμμετοχή τους σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες και ενθαρρύνοντας την ανάληψη δράσης για το περιβάλλον.
Οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες σε ηλικιακές ομάδες και θα περιλαμβάνουν μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες για κάθε ενότητα. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι τρεις και αφορούν:
- Ενότητα 1: «Μάθε τα βασικά!»
- Ενότητα 2: «Μάθε τις επιπτώσεις!»
- Ενότητα 3: «Γίνε μέρος της λύσης!»
Συγκεκριμένα: η κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει την εφαρμογή εκπαιδευτικού υλικού, την οργάνωση και τον συντονισμό ομαδικών projects, στις παραπάνω θεματικές ενότητες. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το ομαδικό παιχνίδι, quiz, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, οπτικοακουστικό υλικό και τα εικαστικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα περίπου και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου EYD2015 – Το μέλλον που θέλουμε – Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του προγράμματος EuropeAid, στο οποίο συμμετέχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
*Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης – Κέντρο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού & Ενίσχυσης της Τοπικής Οικονομίας, Τηλ. 2310 463930
Θερινό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά στην Casa Bianca
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εικαστικά εργαστήρια, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Πιο συγκεκριμένα, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου θα προσφέρονται εργαστήρια για παιδιά της α΄ (έτος γέννησης 2009), της β΄ (2008) και της γ΄ τάξης (2007) και τις δύο επόμενες για παιδιά της δ΄ (2006), της ε΄ (2005) και της στ΄ τάξης (2004) αντίστοιχα.
Τα εργαστήρια θα έχουν εβδομαδιαία διάρκεια και προσφέρονται δωρεάν. Η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί στον υπέροχο κήπο της Casa Bianca. Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε ένα μόνο εργαστήριο.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 2ωρη καθημερινή δραστηριότητα με εικαστικές δράσεις. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ημερήσιες δραστηριότητες, στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της Casa Bianca, που θα αφορούν στην εξοικείωση με τη Δημοτική Πινακοθήκη, το κτήριο, την ιστορία του, καθώς και με έργα από τη συλλογή της.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την Πινακοθήκη τόσο από άποψη χώρου όσο και από την άποψη του ρόλου και της λειτουργίας της (συλλογές, εκθέσεις), η γνωριμία και η ανάγνωση οπτικών πληροφοριών στο χώρο και στα εκθέματα (μορφή, υλικά, τεχνικές), η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων μέσα από ασκήσεις και βιωματική συμμετοχή, η ενθάρρυνση για πειραματισμό και πρωτοτυπία και η ανάπτυξη μιας μόνιμης συναισθηματικής σχέσης των παιδιών με το μουσειακό χώρο, ως έναν χώρο φιλικό και ελκυστικό.
Πρόγραμμα:
10:00 – 12:00 Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
1η εβδομάδα (4 – 8/7) για παιδιά α’, β’ και γ’ τάξης
2η εβδομάδα (11 – 15/7) για παιδιά α’, β’ και γ’ τάξης
3η εβδομάδα (18 – 22/7) για παιδιά δ΄, ε΄ και στ΄ τάξης
4η εβδομάδα (25 – 29/7) για παιδιά δ΄, ε΄ και στ΄ τάξης
Αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 10 παιδιά – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Για τη δήλωση συμμετοχής υποβάλλεται συμπληρωμένη η συνημμένη φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
*Πληροφορίες: Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, Τηλ. 2313 318534
Aπό το …Μηδέν Vol.2
Αυτόν τον Ιούλιο, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, εξερευνούμε το design και την αρχιτεκτονική, σε δύο αλλιώτικα καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, ξεκινώντας από το Μηδέν.
Το πρόγραμμα “Aπό το …Μηδέν vol.2”, που έχει οργανωθεί από τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ και τους συνεργάτες τους, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και τα υποδέχεται στον κόσμο του design, της αρχιτεκτονικής, της κίνησης, του φωτός και των κυκλωμάτων. Οι μικροί μας φίλοι-συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα, να έχουν μαζί τους καπέλο, παγούρι, και δεκατιανό για το ενδιάμεσο μικρό διάλειμμα.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, τα διαστήματα 12-15/7 & 19-22/7, τις ώρες 11:00-14:00.
Συμμετοχή: 45 / το παιδί, ανά κύκλο εγγραφής. Έκπτωση 10% για αδέρφια.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270 (Τρίτη-Παρασκευή 11:00-16:00).
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Α’ κύκλος: Τρίτη 12 – Παρασκευή 15 Ιουλίου
Το θέμα το πρώτου εργαστηρίου θα κινηθεί γύρω από τον κόσμο του design και της αρχιτεκτονικής. Με σημείο εκκίνησης την έκθεση με αντικείμενα design της συλλογής του Στέργιου Δελιαλί που θα φιλοξενείται εκείνο το διάστημα στο ΚΣΤΘ, θα εμπνευστούμε μέσα από διάφορα αντικείμενα-εκθέματα για να φτιάξουμε απλές αλλά και πολύπλοκες κατασκευές, που έχουν να κάνουν με καθημερινά αντικείμενα μικρής και μεσαίας κλίμακας (π.χ. φωτιστικά, μακέτες επίπλων κ.ά).
Β’ κύκλος: Τρίτη 19 – Παρασκευή 22 Ιουλίου
Το δεύτερο εργαστήριο θα είναι επίσης κατασκευαστικό και θα εμπλέξει την τεχνολογία. Φτιάχνουμε κυκλώματα με μπαταρίες, κατασκευές με χαρτιά και ανακυκλώσιμα υλικά , μηχανές που κινούνται, δονούνται, αναβοσβήνουν παίρνουν μορφές και φτιάχνουν σχηματισμούς και πορείες.
«Παιχνίδια του Κόσμου» για όλο τον κόσμο!
Ένα όμορφο εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιών για τον προσφυγικό καταυλισμό θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι από 28 Ιουνίου μέχρι 21 Ιουλίου.
Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Α.Π.Θ. και την ΑΡΣΙΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καλούν γονείς και παιδιά από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Λιμάνι, καθώς και τον κόσμο της πόλης να παίξουν και να φτιάξουν «Παιχνίδια του Κόσμου».
Τα εργαστήρια κατασκευής των «Παιχνιδιών του Κόσμου» απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής παιχνιδιών ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα. Στόχος της συλλογικής αυτής δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης μας με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργατικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και η άρση του περιορισμού των παιδιών που φιλοξενούνται στο λιμάνι μέσω των παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που θα κατασκευαστούν θα παραχωρηθούν στον προσφυγικό καταυλισμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-10 ετών και τους γονείς τους. Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος είναι επιθυμητή η ενεργός συμμετοχή των γονέων/ ενήλικων συνοδών. Η κάθε ομάδα θα παρακολουθήσει ένα εργαστήριο διάρκειας τριών ωρών που θα πραγματοποιείται Τρίτη και Πέμπτη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τις ώρες 10:30-12:00. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι συναντήσεις θα γίνουν τις εξής ημέρες:
Ομάδα 1: Τρίτη 28 και Πέμπτη 30 Ιουνίου
Ομάδα 2: Τρίτη 5 και Πέμπτη 7 Ιουλίου
Ομάδα 3: Τρίτη 12 και Πέμπτη 14 Ιουλίου
Ομαδα 4: Τρίτη 19 και Πέμπτη 21 Ιουλίου
*Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ, στο τηλ.: 2310 566 716 τις ώρες 11:00-16:00.