Η Θεσσαλονίκη θα περπατήσει και πάλι για την μνήμη
H φετινή Πορεία Μνήμης, είναι η 7η κατά σειράν.
H φετινή Πορεία Μνήμης, είναι η 7η κατά σειράν. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της πόλης, το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, την Ισραηλιτική Κοινότητα με τη στήριξη των εκδόσεων Επίκεντρο. Τους ευχαριστούμε θερμά.
- Την Τετάρτη έχουμε δύο ξεναγήσεις από 30 άτομα η κάθε μία στο Εβραϊκό Μουσείο και μετά για 1 ώρα αυτό που ονομάσαμε «εβραϊκό περίπατο» (στο κέντρο της πόλης παρά το ότι η εβραϊκή παρουσία ανιχνεύεται και σε πολλά άλλα σημεία). Θα ξεναγήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, ιστορικός, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών και ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ και οι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πορεία Μνήμης (στις 5 και στις 6μμ δηλώνετε σε βάση δεδομένων – σελίδα στο facebook Εβραϊκό Μουσείο και Εβραϊκός περίπατος).
- Την ίδια μέρα στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα προβληθεί η ταινία Φιλιά εις τα παιδιά, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για εκπαιδευομένους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
- Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε την ομιλία του καθηγητή Devin Naar (Σεφαραδίτικης καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη) με τίτλο: “Thessaloniki’s Jews and the Boundaries of the Greek Nation” (Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού έθνους). Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά. Η διάλεξη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Και, τέλος, την Κυριακή ξεκινάμε την πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 για να καταλήξουμε στον Παλιό Σταθμό όπου μετά τους σύντομους χαιρετισμούς
- Η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα τραγουδήσει το αγαπημένο τραγούδι Εli-Eli
- «Ένα τραγούδι και μια ελιά, έτσι θυμούνται τα παιδιά»
Τα παιδιά του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ι.Κ.Θ. θα φυτέψουν μια ελιά στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και θα διαβάσουν το ποίημα μέσα από το Ταλμούδ «Ιλάν, δέντρο» σε μετάφραση Γιοσέφ Ελιγιά. Στη συνέχεια θα τραγουδήσουν στην ελληνική, εβραϊκή και νοηματική γλώσσα το τραγούδι. «Αυτά που ρωτάς» μουσική Μπομπ Ντύλαν και στίχους Θανάση Γκαϊφύλλια, θέλοντας να μας στείλουν ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας.
Διδασκαλία: Πόλα Ταραμπουλούς, Μουσικός,
Στέφανος Διαμαντής, Εκπαιδευτικός,
Σπύρος Κουζέλης, Καθηγητής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Συνοδεύει στην κιθάρα ο κ. Τάσος Κουδούνης.
- Η πορεία μνήμης τιμά τον Αχιλλέα Κουκοβίνο & τον Χάιντς Κούνιο (και οι δύο κρατούμενοι σε στρατόπεδα που βρέθηκαν τότε, κρατούν την επικοινωνία τους και κατάφεραν να σωθούν) για την πορεία τους από τον θάνατο στη ζωή. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας με ευγνωμοσύνη.
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, ώρα 19.30
Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1ος όροφος
το ΜΑ in Politics and Economics of Contemporary Eastern and South-Eastern Europe
σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Πολιτικής Επιστήμης, Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Οικονομικών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας προσκαλούν στην διάλεξη με τίτλο:
“Jewish Salonica. Between the Ottoman Empire and Modern Greece”
του καθηγητή Devin Naar,
The Isaac Alhadeff Professor in Sephardic Studies
Associate Professor, Stroum Center for Jewish Studies & Department of History
The Henry M. Jackson School of International Studies, University of Washington
Η διάλεξη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη