Σε λίγες μέρες πάμε Κωνσταντινουπολίτικα να στηρίξουμε τους…άλλους!
Ώρα να κάνεις κάτι σπουδαίο για τους συνανθρώπους σου.
Μια υπέροχη δράση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στα Κωνσταντινουπολίτικα και ήρθε η ώρα να συμμετέχεις και εσύ σε αυτήν, βοηθώντας μια φορά όχι εσένα αλλά… τους άλλους! Ο λόγος για την Εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, στο πλαίσιο της δράσης «Εμείς για τους άλλους» και στην οποία η συμμετοχή σου θα είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.
Είναι η πρώτη φορά που η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό υποστήριξη των σχολείων του Συνοικσιμού και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Πυλαίας, καθώς και των αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Συνοικισμό ΑΕΣΧ Πυλαίας (χάντμπολ), Προμηθέας Πυλαίας (βόλεϊ) και ΑΟ Μαλακοπής (μπάσκετ).
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Επίσης, την ημέρα της αιμοδοσίας κλιμάκιο του ΚΕΠ Υγείας Πανοράματος, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας, θα βρίσκεται στο σχολείο για να ενημερώσει για τη δωρεά μυελού των οστών, αλλά και να εγγράψει όσους θέλουν να δώσουν δείγμα: με μια μπατονέτα, τόσο απλά!
Στην αιμοδοσία μπορεί να συμμετάσχουν όχι μόνο μέλη του Συνδέσμου αλλά οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Οι υποψήφιοι αιμοδότες θα πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε μαζί τους το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.
Με δεδομένη την ώρα της αιμοδοσίας, καλό θα είναι να δοθεί προσοχή στα παρακάτω από τον υποψήφιο αιμοδότη:
#1 να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον την ημέρα της αιμοδοσίας
#2 να κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες το προηγούμενο βράδυ
#3 να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ μεσημεριανό 1-2 ώρες νωρίτερα
Δίνοντας μια μονάδα αίμα:
-
- Βρίσκεσαι σε προστασία, δεδομένου ότι είσαι συνεχώς σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και επιβεβαιώνεται έτσι η καλή σου υγεία.
- Η κάλυψη των αναγκών με πραγματικά εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας (για την στιγμή της ανάγκης για όποιον και όποτε το χρειαστείς) και υπερηφάνειας (για την συμμετοχή) και καθιστά την χώρα μας αυτάρκη και ανεξάρτητη.
- Βοηθάς στην εθελοντική αιμοδοσία δείχνοντας ευαισθητοποίηση και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
- Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου
- Δεν πρέπει να ξεχνάς πως υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
Σε περίπτωση λήψης φαρμάκων πρέπει να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας.
Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης οφείλουν να ενημερώσουν το προσωπικό της αιμοδοσίας.
Ομοίως και στην περίπτωση πυρετού ή κρυολογήματος.
Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
Να μην καπνίσει για 2 ώρες.
Να μην οδηγήσει για 2 ώρες.
Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
Οι οδηγοί λεωφορείου ή ταξί, οι δύτες, οι οικοδόμοι, οι αθλητές και όσοι ασκούν επικίνδυνο επάγγελμα, πρέπει να απέχουν από την εργασία τους για 24 ώρες μετά την αιμοδοσία.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Οι εξετάσεις που προηγούνται εξασφαλίζουν την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης.
*Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, από τις 4 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, Σεφέρη 24, Κωνσταντινουπολίτικα