το-αυγό-σύμβολο-δύναμης-και-ευθραυστό-1304179

Agenda

Το αυγό, σύμβολο δύναμης και ευθραυστότητας στα χέρια της Φιλιώς Μαυρίδου

Στην τέχνη, η απεικόνιση του αυγού συχνά συνδέεται με τη γυναικεία ύπαρξη, τη μητρότητα και την έννοια της γέννησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφορική της έννοια

Παύλος Νεράντζης
Παύλος Νεράντζης

Το αυγό ως αρχέτυπο της ζωής και της δημιουργίας, της γονιμότητας και της αναγέννησης, της δύναμης και της ευθραστότητας διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Για αυτό στην τέχνη, η απεικόνιση του αυγού συχνά συνδέεται με τη γυναικεία ύπαρξη, τη μητρότητα και την έννοια της γέννησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφορική της έννοια.

Στη μυθολογία, το αυγό εμφανίζεται ως γενέθλια ουσία του κόσμου και στις παραδόσεις πολλών λαών, η γυναίκα παρουσιάζεται ως η φορέας αυτής της δημιουργικής δύναμης.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Ωογονία, το κοσμικό αυγό, γέννησε τον κόσμο, ενώ στην αιγυπτιακή και ινδική παράδοση το αυγό εμφανίζεται ως το πρώτο στάδιο της ύπαρξης.

Στον χριστιανισμό, αποτελεί σύμβολο ζωής, ανάστασης και ελπίδας, αποκτώντας ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Η παράδοση του βαψίματος των αυγών, κυρίως με κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία του για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Τα πασχαλινά αυγά, διακοσμημένα με ποικίλα μοτίβα, μετατρέπονται σε μικρά έργα τέχνης, εκφράζοντας τη χαρά της Ανάστασης.

Το αυγό, σύμβολο γέννησης, ζωής και μυστηρίου, ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί το χρησιμοποίησε ως μοτίβο στο σουρεαλιστικό του σύμπαν, αναδεικνύοντας το παράδοξο της ύπαρξης.

Ο Ρενέ Μαγκρίτ το ενέταξε σε έργα που εξερευνούν την ψευδαίσθηση και την προσδοκία.

Εικαστικοί, όπως η Λουίζ Μπουρζουά, το «φόρτωσαν» με ψυχαναλυτικά και μητρικά νοήματα.

Στη σύγχρονη τέχνη, το αυγό παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο της γυναικείας εμπειρίας.

Χρησιμοποιείται ως μεταφορά για τη γονιμότητα, αλλά και για τη φυλακή των κοινωνικών ρόλων, για την ελπίδα αλλά και για την εύθραυστη ισορροπία της ύπαρξης.

Είτε ως στοιχείο μιας φεμινιστικής αφήγησης, είτε ως σύμβολο μιας παγκόσμιας αλήθειας, το αυγό συνεχίζει να εμπνέει και να προκαλεί ερωτήματα για την ίδια την έννοια της δημιουργίας.

Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης τέχνης της Φιλιώς Μαυρίδη με τίτλο «Το Αυγό – Σύμβολο Ζωής και Δημιουργίας», που φιλοξενείται στη Γκαλερί Ρω από αύριο Παρασκευή, 11 Απριλίου έως τις 23 του μήνα.

Στην έκθεσή της η Φιλιώ Μαυρίδου διερευνά την πολύσημη φύση του αυγού μέσα από τη δική της αισθητική και φιλοσοφική προσέγγιση.

Όπως σημειώνει η ίδια, «γευόμαστε με ευχαρίστηση το περιεχόμενο ενός αυγού. Συζητάμε για τις θρεπτικές του αξίες και …αφήνουμε κάπου δίπλα τα σπασμένα κομμάτια του κέλυφους-προστάτη.

Με σεβασμό στο συμβολισμό του, στη δύναμη και συγχρόνως στην ευθραστότητά του, προσάθησα, σμιλεύοντας το με πολύ αγάπη και υπομονή, να του δώσω περισσότερο χρόνο ζωής, να αναδείξω το μαγικό και αέρινο της υπόστασής του και να αποδείξω ότι του αξίζει να γίνει ένα μικρό έργο τέχνης με μεγάλο συμβολισμό».

*Έκθεση της Φιλιώς Μαυρίδου: «Το Αυγό – Σύμβολο Ζωής και Δημιουργίας» Γκαλερί Ρω, Ρωμανού 5, περιοχή Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 226552. Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, ώρα 19.30 Διάρκεια έκθεσης: 11-23 Απριλίου 2025.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα