Agenda

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη

Η Άννα Μυκωνίου μοιράζεται με την Parallaxi τα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ για το Πάσχα και το Καλοκαίρι.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
το-φεστιβάλ-επταπυργίου-επιστρέφει-τ-653193
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Η μοναδική αίσθηση του Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει σε ένα καλοκαίρι που ο πολιτισμός είναι αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη!

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση να είναι για ακόμη μια χρονιά στα «χέρια» του Θανάση Κολαλά το Φεστιβάλ Επταπυργίου έρχεται στις 5- 28 Ιουλίου με έξι μεγάλες παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα στηθούν εδώ, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με μεγάλους φορείς, όπως είναι η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, η Κρατική Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και φυσικά με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, πρόκειται για μια επιτυχημένη δράση του Κέντρου Πολιστισμού και φέτος μεταξύ άλλων θα μας παρουσιάσει την όπερα ”Τόσκα” του Πουτσίνι με τη Σοφία Μητροπούλου, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά, μουσική διεύθυνση Λίζας Ξανθοπούλου και σε συμπαραγωγή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (διεύθυνση τουρισμού και πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης).

«Η όπερα είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη παραγωγή. Θα κάνουμε φέτος όπερα με εξαιρετικούς συντελεστές, θα προβάλλουμε τους λυρικούς δικούς μας τραγουδιστές, τους Έλληνες δηλαδή και νομίζω ο συνδυασμός μιας μεγάλης και γνωστής όπερας με τον χώρο του Επταπυργίου  θα είναι ένας μαγικός συνδυασμός», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Άννα Μυκωνίου στην Parallaxi.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ είναι ότι οι δυο μεγάλες παραγωγές του, θα ταξιδέψουν στις 6 Περιφερειακές Ενότητες που είναι γύρω από τη Θεσσαλονίκη, σε ζωντανή μετάδοση με ελεύθερη είσοδο. 

«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα στήσουμε γιγαντοοθόνες με προβολικά μηχανήματα και ήχο υψηλής ποιότητας στις 6 γειτονικές με τη Θεσσαλονίκη Περιφερειακές Ενότητες: Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική, όπου θα προβάλλονται σε live streaming κάποιες παραστάσεις από το χώρο του Επταπυργίου. Αυτό είναι μια προσφορά για το κοινό της Περιφέρειας με ελεύθερη είσοδο και με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε ότι θα επικοινωνήσει το Φεστιβάλ σε πολλές χιλιάδες ακόμα άτομα ανά παράσταση τις εκδηλώσεις του», τόνισε η κα Μυκωνίου.

Η μεγάλη ανάγκη για την επανεκκίνηση του πολιτισμού

«Φέτος οι χώροι πολιτισμού πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν. Πρέπει να λειτουργήσουν με τα όποια μέτρα, τις όποιες αποστάσεις, με τις όποιες συνθήκες. Αλλά πρέπει να δώσουμε και ανάσα στον κόσμο που χρειάζεται τον πολιτισμό, αλλά και κυρίως πρέπει να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» σημείωσε η Άννα Μυκωνίου.

Εν αναμονή των αποφάσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το πως θα διεξαχθούν όλα τα πολιτιστικά δρώμενα, το Κέντρο Πολιτισμού δε σταματά τις δράσεις του. «Εμείς σαν Κέντρο Πολιτισμού εδώ και έναν χρόνο περίπου, έχουμε πραγματοποιήσει 55 live streamings μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook, αλλά και μέσα από μια πλατφόρμα γι΄αυτούς που δεν έχουν το συγκεκριμένο δίκτυο. Ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο προβολές», αναφέρει η κα Μυκωνίου.  «Οι σκέψεις μας όμως είναι στον ζωντανό πολιτισμό πως δηλαδή θα καταφέρουμε από τον Ιούνιο να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού και η δική μας η πρόταση είναι ότι πρέπει να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού! Πρέπει δηλαδή άμεσα να έχουμε ένα πρωτόκολλο για να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να μπορούμε να προγραμματίσουμε, γιατί για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε και να μπορέσουν να δημιουργήσουν και οι καλλιτέχνες μας, πρέπει εμείς να τους δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον σαν διοργανωτές, για να μπορέσουν αυτοί να δημιουργήσουν» προσθέτει η ίδια.

Πάσχα στην Έδεσσα με τον Γιάννη Κότσιρα

Η τελευταία διαδικτυακή δράση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη θα μεταδοθεί ανήμερα του Πάσχα.

Πρόκειται για μια δωρεάν συναυλία η οποία θα είναι από τα «μπαλκόνια» των καταρρακτών της Έδεσσας, χωρίς κοινό, με τον Γιάννη Κότσιρα και την ορχήστρα του σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Ένα τοπίο, το οποίο θα αναδειχτεί και καλλιτεχνικά με πολύ ιδιαίτερους φωτισμούς.

«Η συναυλία θα ξεκινήσει απόγευμα ώστε να καταγράψουμε και το ηλιοβασίλεμα, αλλά θα ολοκληρωθεί το βράδυ ώστε να μπορέσει το  κοινό να παρακολουθήσει αυτό το παιχνίδι του νερού και του φωτός, που νομίζω θα είναι μια μοναδική εμπειρία», ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού.

Η συναυλία δε μεταδίδεται τυχαία ανήμερα του Πάσχα, καθώς οι άνθρωποι του Κέντρου Πολιτισμού θέλουν να δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να επικοινωνήσει έστω και μέσω του online chat.

«Στόχος μας είναι να το δει όλη η Ελλάδα και να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ”ότι είναι άνοιξη, ότι ετοιμαζόμαστε, ότι είναι η τελευταία διαδικτυακή δράση και ότι περιμένουμε τον κόσμο από εδώ και πέρα στους χώρους πολιτισμού που πρέπει να ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”. Είναι μια δωρεάν διαδικτυακή δράση και ήδη μέσα σε ένα 24ωρο έχουν δηλώσει 1.000 άτομα ότι θα το δουν. Πιστεύω θα ξεπεράσουμε τις 20.000-30.000 κόσμου σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε η Άννα Μυκωνίου.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα