«Το μέλλον είναι εδώ»… και στη Θεσσαλονίκη (5/12)
«Το μέλλον είναι εδώ»… και στη Θεσσαλονίκη Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Πώς ένα μουσείο επανεξετάζει τον ρόλο του και τον κύριο προγραμματισμό του, και πώς ανανεώνει το κοινό του; Πώς μπορεί ένα μουσείο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προσελκύσει νέο κοινό χωρίς να παρεκκλίνει από το αρχικό του όραμα; Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι που […]
«Το μέλλον είναι εδώ»… και στη Θεσσαλονίκη
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Πώς ένα μουσείο επανεξετάζει τον ρόλο του και τον κύριο προγραμματισμό του, και πώς ανανεώνει το κοινό του; Πώς μπορεί ένα μουσείο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προσελκύσει νέο κοινό χωρίς να παρεκκλίνει από το αρχικό του όραμα; Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι που διοικούν τα μουσεία τι αποτελεί ουσιαστική ανάπτυξη για τον οργανισμό τους;
Η τέταρτη ετήσια ημερίδα για τις μουσειακές πρακτικές, με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: εξελίσσοντας τη στρατηγική, τον προγραμματισμό και την επικοινωνία μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών», μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10:00.
Την ημερίδα, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, διοργανώνουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κίνηση των 5 Μουσείων, Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σχετικά με το σκεπτικό της ημερίδας, μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα στεγάζονται συχνά σε επιβλητικά κτήρια που μοιάζουν ανέγγιχτα από οποιαδήποτε πίεση για αλλαγή. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο – τα μουσεία δημιουργήθηκαν μέσα από κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, και υπόκεινται στις αλλαγές των δυνάμεων αυτών.
Μια από αυτές είναι η τεχνολογία. Πριν από λίγα χρόνια, όταν διοργανώθηκε η πρώτη από αυτές τις ημερίδες, το Metropolitan διέθετε πλήρη ιστοσελίδα, αλλά η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν περιορισμένη. Σήμερα είναι πρωτοπόρο στη διαδικτυακή επικοινωνία με το κοινό. Από την άλλη μεριά είναι ο οικονομικός παράγοντας. Τα μουσεία κοστίζουν. Από πού προέρχονται, όμως οι πόροι και τι καλύπτουν; Ο στρατηγικός σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει τα πολιτιστικά ιδρύματα σε ευημερία;
Στην ημερίδα επαγγελματίες των μουσείων, ανεξάρτητοι επιμελητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία συζητούν για τον σχεδιασμό του μουσείου του μέλλοντος.
Θα μιλήσουν οι: Cynthia Round (Αντιπρόεδρος Τμήματος Μάρκετινγκ και Εξωτερικών Σχέσεων, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης), Susan Sellers (Επικεφαλής Τμήματος Σχεδιασμού, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης), Ηλιάνα Φωκιανάκη (Επιμελήτρια και Ιδρύτρια της State of Concept Gallery), Ματούλα Σκαλτσά (Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας, τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ), Φάνης Βάρβογλης (Σύμβουλος Στρατηγικής, Μέλος ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Μπάμπης Μητσιόπουλος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Altervision ΑΕ), Μαρία Τσαντσάνογλου (Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) και Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού).
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία και η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα τηρηθεί, ωστόσο, σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 376300 (εσωτ. 3113) έως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 (ώρες 10.00-16.00).
Δείτε το Πρόγραμμα ΕΔΩ
*5/12, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης”, Λεωφόρος Στρατού 2, Ώρα: 10.00-17.00