Agenda

To Πανελλήνιο Συνέδριο για το Δημόσιο Χώρο φτάνει στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημόσιος Χώρος+ καταφθάνει στην πόλη.

Parallaxi
to-πανελλήνιο-συνέδριο-για-το-δημόσιο-χώ-250309
Parallaxi

Ένα συνέδριο με θέμα επίκαιρο όσο ποτέ για την πόλη μας καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον Μάρτιο.

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στα αστικά περιβάλλοντα της χώρας και την κρισιμότητα επανενεργοποίησης ενός σχετικού διαλόγου, ανακοινώνει την διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Δημόσιο Χώρο που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2019 στην Θεσσαλονίκη και καλεί τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να υποβάλουν ανακοινώσεις και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Η έννοια του δημόσιου χώρου είναι πολύπλευρη. Σύμφωνα με τις διάφορες επιστημονικές οπτικές που παρουσιάστηκαν στο 1ο συνέδριο, η προβληματική του δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ότι αφορά τα κοινόχρηστα μέρη της πόλης παρά είναι αναγκαίο να διευρύνεται προκειμένου να περιλάβει διάφορες πτυχές της δημόσιας ζωής. Η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί συνεπώς, παράλληλα με την προβολή του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου που αφορά πλατείες, πάρκα, δρόμους, μικρότερους ή μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους, να στηρίξει και να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον αλληλοσυσχετισμό του χώρου με τα δημόσια πράγματα: τις αλλαγές στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τις νέες συμμετοχικές – κινηματικές πρακτικές, τους μετασχηματισμούς στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τις δημόσιες επικράτειες που παράγουν τα νέα ψηφιακά μέσα, τις πρωτοβουλίες της δημόσιας τέχνης.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πρώτος Άξονας: Αναθεωρήσεις του Δημόσιου Χώρου

Στη θεματική εμπίπτουν άρθρα που πραγματεύονται θεωρητικά ζητήματα του δημόσιου χώρου και της σχέσης του με τη δημόσια ζωή. Τα κείμενα που θα υποβληθούν μπορούν να ενσωματώνουν πολιτικές, κοινωνιολογικές, οικονομικές και θεσμικές πτυχές της προβληματικής του δημόσιου χώρου αλλά και οπτικές διερευνητικές της σχέσης δημόσια τέχνη – δημόσιος χώρος. Ενδεικτικές κατηγορίες θεμάτων είναι:

  • Κρίσεις, κοινωνικοπολιτικοί μετασχηματισμοί και η διαχείριση του δημόσιου χώρου
  • Μετατοπίσεις – αλλαγές στη σχέση δημόσιου – ιδιωτικού και η ανάδυση συλλογικών χώρων
  • Θεσμικά όρια και πλαίσιο προστασίας του δημόσιου χώρου
  • Φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και η ασφάλεια στο δημόσιο αστικό χώρο
  • Τέχνη στον δημόσιο χώρο, δημόσια τέχνη, καλλιτεχνικός ακτιβισμός

Δεύτερος Άξονας: Δημόσιος Χώρος και Κοινωνική Δυναμική

Η θεματική του δεύτερου άξονα επιχειρεί να προσεγγίσει όλα τα ζητήματα των διαφόρων επιπέδων σχεδιασμού και παραγωγής του δημόσιου χώρου, «από τα πάνω» ή «από τα κάτω», αναδεικνύοντας τον πολύπλευρο αλληλοσυσχετισμό του πραγματικού χώρου με το κοινωνικό – πολιτικό πεδίο. Η ενότητα προσφέρεται σε όσα άρθρα θα αναδείξουν εμπειρικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και σε όσα θα προσεγγίσουν θεωρητικά διαβουλευτικά – συμμετοχικά – κινηματικά θέματα προκειμένου να διαπραγματευτούν την ποικιλομορφία, την ένταση, την αποτελεσματικότητα και τελικά τον αντίκτυπό τους στην δημόσια σφαίρα της σύγχρονης αστικότητας. Ενδεικτικές ενότητες θεματικών είναι:

  • Διαβουλευτικοί μηχανισμοί, συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων
  • Συμμετοχικές πρακτικές σχεδιασμού, μεθοδολογίες – αποτελεσματικότητα
  • Κινήματα και συλλογικότητες αυτοοργάνωσης – κατάληψης του δημόσιου χώρου
  • Τρίτος τομέας, νέες μορφές συμμετοχής – κοινωνικής δράσης, κοινωνική καινοτομία

Τρίτος Άξονας: Δημόσιος Χώρος και Βιωσιμότητα

Η σημαντική απήχηση του περιβαλλοντικού κινήματος και η συνειδητοποίηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τα τελευταία χρόνια τους λόγους μιας σαφούς και ισχυρής τάσης μετασχηματισμού του προσανατολισμού των επιστημών του χώρου, της πρακτικής του σχεδιασμού και των υιοθετούμενων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, το ενδιαφέρον για υιοθέτηση ιδεών, τεχνολογικών καινοτομιών και εφαρμογών «λύσεων εμπνευσμένων από τη φύση» (Nature based Solutions) πολλαπλασιάζεται διαρκώς και αφορά πρώτιστα την ανάδειξη των δημόσιων χώρων ως των πολυτιμότερων πόρων των πόλεων. Στην ενότητα μπορούν να περιληφθούν άρθρα που αναφέρονται σε παραδείγματα σχεδιασμού τα οποία επαναπροσδιορίζουν το λειτουργικό και αισθητικό στίγμα των δημόσιων χώρων με βάση τις αειφορικές αντιλήψεις όπως και άρθρα που παρουσιάζουν σχεδιασμούς ή εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστημάτων εξοικονόμησης – ανακύκλωσης πόρων και παρεμφερή θέματα.

  • Περιβαλλοντικός σχεδιασμός – μελέτες περίπτωσης σχεδιασμού & εφαρμογών
  • Οικολογία του αστικού τοπίου. Οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις των οργανισμών με το περιβάλλον τους στο ανθρωπογενές ενδιαίτημα.
  • Nature based Solutions, καινοτόμα συστήματα
  • Εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιους χώρους
  • Συστήματα ανακύκλωσης – διαχείρισης απορριμμάτων και προϊόντων συντήρησης πρασίνου στους δημόσιους χώρους

Τέταρτος Άξονας: Διευρυμένος Δημόσιος Χώρος και νέα Ψηφιακά Μέσα

Ο θεματικός αυτός άξονας ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά μέσα καθορίζουν τη σχέση του ανθρώπου με το δημόσιο χώρο, δημιουργούν νέους χώρους δημόσιας δράσης και διάδρασης και λειτουργούν ως εργαλεία επαύξησης του δημοσίου χώρου. Τα άρθρα που θα υποβληθούν μπορούν να πραγματεύονται θέματα όπως:

  • Ψηφιακά εργαλεία όπως η Εικονική Πραγματικότητα, η Επαυξημένη Πραγματικότητα και η Μεικτή Πραγματικότητα (VR/AR/MR)
  • Δημόσιοι χώροι τεχνητής νοημοσύνης, cyberparks, τεχνολογικά πάρκα, customized robots / industrial robots
  • Διευρυμένος δημόσιος χώρος, μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ψηφιακές εφαρμογές, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών και ψηφιακή διακυβέρνηση
  • Χρήση των ψηφιακών μέσων στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, διαχείριση υλικών και ψηφιακοί τρόποι σχεδιασμού / κατασκευής, ρομποτική, full scale 3D printing

Πέμπτος Άξονας: Δημόσιοι Χώροι ως Συντελεστές Μετασχηματισμού των Πόλεων

Στον θεματικό άξονα μπορούν να περιληφθούν προσεγγίσεις στρατηγικού, πολεοδομικού ή του επιπέδου του αστικού σχεδιασμού που αφορούν περιπτώσεις αναδιάταξης – επαύξησης κοινοχρήστων χώρων – πράσινων υποδομών ή δικτύων και κυρίως περιπτώσεις χώρων μεγάλης κλίμακας ή χώρων μεγάλης σημασίας για το αστικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Στον άξονα εμπίπτουν επίσης τα αστικά δίκτυα (οδικοί άξονες, μέσα σταθερής τροχιάς κλπ.) ως δημόσιοι τόποι που συγκεντρώνουν την πυκνότερη χρήση στην λειτουργική καθημερινότητα της πόλης. Ενδεικτικές κατηγορίες θεμάτων είναι:

  • Θαλάσσια μέτωπα, παρόχθιες ζώνες
  • Εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, ανενεργές στρατιωτικές υποδομές και θέσεις και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις
  • Πρώην αεροδρόμια ή άλλες τεχνικές υποδομές και αστικά δίκτυα
  • Γραμμικά δίκτυα πρασίνου, περιαστικές ζώνες

Οργανωτική Επιτροπή: Παρασκευή Κούρτη, Πρόεδρος, Γιώτα Αδηλενίδου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αναστασία Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παρασκευή Ταράνη, Απόστολος Τζουβάρας, Βενετία Τσακαλίδου.

Όροι διεξαγωγής Συνεδρίου: Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν με ή χωρίς ανακοίνωση. Οι εισηγήσεις στο συνέδριο θα είναι πρωτότυπες, θεωρητικές και εφαρμοσμένες, και θα κριθούν ως περιλήψεις και πλήρη κείμενα από δύο κριτές, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Το συνέδριο θα λήξει με διατύπωση πορισμάτων από το σώμα των συνέδρων.

Κόστος συμμετοχής:

Σύνεδροι, εισηγητές (Προπτυχιακοί φοιτητές και νέοι μηχανικοί κάτω πενταετίας σύμφωνα με τον Α.Μ. ΤΕΕ): Ποσό έγκαιρης εγγραφής (έως 1η Σεπτεμβρίου 2018): 50,00 ευρώ Ποσό εγγραφής (μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2018): 70,00 ευρώ

Σύνεδροι, εισηγητές: Ποσό έγκαιρης εγγραφής (έως 1η Σεπτεμβρίου 2018): 90,00 ευρώ Ποσό εγγραφής (μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2018): 130,00 ευρώ

Τρόπος πληρωμής

Οι σχετικές πληροφορίες θα περιληφθούν στην 2η Ανακοίνωση του συνεδρίου

Η εγγραφή στο συνέδριο περιλαμβάνει: α) Τόμους πρακτικών, β) Φάκελο συμμετοχής, γ) Βεβαίωση παρακολούθησης και δ) Καφέ και γεύματα. Η καταβολή του παραπάνω ποσού πριν την έναρξη του συνεδρίου είναι προϋπόθεση για την προφορική παρουσίαση εισήγησης.

Κρίσιμες Ημερομηνίες:

Τελευταία ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 Γνωστοποίηση αποδοχής περιλήψεων: Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 Τελευταία ημερομηνία υποβολής πλήρους κειμένου: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 Γνωστοποίηση της κρίσης των πλήρων κειμένων: Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες: Οργανωτική Επιτροπή 2ου Συνεδρίου “Δημόσιος χώρος +” Τηλέφωνο επικοινωνίας 2310883121 / 2310228320 Email: publicspace2019@gmail.com

Για να δείτε την ανακοίνωση πατήστε ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα