Τον Ιούλη “πάρτε τα βουνά προσωπικά”!
Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μας πάει και αυτό το καλοκαίρι στα ορεινά, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου.
Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μας πάει και αυτό το καλοκαίρι στα ορεινά, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Πρόκειται βέβαια για το Vovousa Festival!
H θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς να λείπουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Η Βωβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός, για εκείνους που επιλέγουν τα βουνά και τα ποτάμια μακριά από τις πολύβουες αυγουστιάτικες παραλίες.
Γαντζωμένη στα 1000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η αιώνια σχέση της Βωβούσας με τα νερά και τα παρθένα δάση που τη περιτριγυρίζουν την καθιστούν ιδανικό προορισμό ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ με ορεινή θεματολογία. Καλοκαιρινά φεστιβάλ γίνονται παντού στην Ελλάδα, ορεινό όμως μόνο ένα. Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;
Τα εγκαίνια του φεστιβάλ γίνονται το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, ενώ η διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι από 28 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.
Τι θα δούμε στο φετινό Vovousa Festival;
Επειδή Φεστιβάλ Βωβούσας χωρίς κεντρικό θέμα δεν γίνεται, τα φώτα φέτος «πέφτουν» πάνω σε δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, στη γειτονική Αβδέλλα.
112 χρόνια πριν, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι αδελφοί Γιανάκης και Μίλτος Μανάκια, επέστρεφαν από το Λονδίνο στο χωριό τους έχοντας στις αποσκευές τους ένα «κουτί» που δεν είχε ξαναδεί κανείς κάτοικος της Αβδέλλας ή άλλου χωριού. Η κινηματογραφική μηχανή, μια Bioscope 300, των αδελφών Μανάκια στήθηκε απέναντι από τη γιαγιά τους την ώρα που ύφαινε στον αργαλειό κι έτσι ξεκίνησε με τις «Υφάντρες» μία μεγάλη και σημαντική πολιτιστική παραγωγή.
Χιλιόμετρα φιλμ, εμφανισμένου ή μη, συνάρπασαν κι ενέπνευσαν τους συγχρόνους τους ενώ πλέον λειτουργούν ως ερευνητικό εργαλείο για την κατανόηση των ηθών και εθίμων μίας εποχής αντιμέτωπης με αλλαγές, πολέμους, δημιουργία συνόρων. Μέσα από τις εικόνες των δύο αδελφών παρουσιάζεται μία ζωή που κυλά σε ρυθμούς ανθρώπινους, γύρω από ένα τραπέζι, με μια γυναίκα να ολοκληρώνει τις καθημερινές οικιακές δουλειές, μέσα από τα μάτια των αγωνιστών και κρατούμενων των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αδελφοί Μανάκια ήταν οι πρώτοι –και μοναδικοί στην χερσόνησο του Αίμου – ντοκιμαντερίστες που κράτησαν ζωντανές τις εξελίξεις στο πέρασμα των χρόνων.
Σε διάρκεια πέντε ημερών του Φεστιβάλ (28 Ιουλίου-1 Ιουλίου) μία ομάδα καλλιτεχνών, συγγραφέων και κινηματογραφιστών θα οργανώσουν εκδηλώσεις και δημιουργικά εργαστήρια, πάνω σε μια ιδέα του Σάκη Σερέφα, στα οποία ο κεντρικός προβληματισμός θα είναι: Τι είναι αυτό που κινητοποίησε το βλέμμα των αδελφών Μανάκια, σε μια εποχή όπου η κινηματογραφική τέχνη βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα; Τι είναι αυτό στο οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει σήμερα ώστε να αποτυπώσει τον χώρο γύρω του και τον καιρό του, σε μια εποχή όπου τα καταγραφικά τεχνολογικά μέσα αφθονούν και βρίσκονται πια στα χέρια του καθενός; Η μνήμη, ατομική ή συλλογική, είναι επινόηση και κατασκευή;
Εκτός από τον φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη και τους διακεκριμένους Έλληνες κινηματογραφιστές, Φώτο Λαμπρινό, Βασίλη Κεχαγιά, για τους αδελφούς Μανάκια θα συμμετάσχει και η Eliza Zdru, η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Manakia Brothers, Diary of a Long Look Back, που καταπιάνεται με το έργο των δύο αδελφών και τη διαβαλκανική συμβολή του. Μια συζήτηση που θα συντονίζει ο συγγραφέας κι εμπνευστής του αφιερώματος, Σάκης Σερέφας. Μια στρογγυλή τράπεζα υπό τον τίτλο «Στον ύπνο του παραμιλούσε γι’ αυτήν», φράση με την οποία ο Μίλτος Μανάκια μαρτυρεί πως ο αδελφός του Γιαννάκης ονειρευόταν συνεχώς, στον ύπνο και στον ξύπνιο του, να αποκτήσει μια κινηματογραφική μηχανή, από την πρώτη στιγμή που είδε κινηματογραφική ταινία στη ζωή του στα 1905 .
Παράλληλα, γύρω από το Αφιέρωμα θα «τρέξουν» μια φωτογραφική έκθεση από τη ζωή των δύο αδελφών, ένα εργαστήριο animation για μικρούς από τον Πάνο Καπίρη και την ομάδα Edu|shorts κι ένα multimedia εργαστήριο με τίτλο «Κιβωτός εικόνων» από τους Βασίλη Κεχαγιά και Στράτο Καλαφάτη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Συζήτηση: «Στον ύπνο του παραμιλούσε γι’ αυτήν»
20/04/2017 – Journal – Αδελφοί Μανάκια
«Στον ύπνο του παραμιλούσε γι’ αυτήν». Με αυτή τη φράση ο Μίλτος Μανάκια μαρτυρεί πως ο αδελφός του Γιαννάκης ονειρευόταν συνεχώς, στον ύπνο και στον ξύπνιο του, να αποκτήσει μια κινηματογραφική μηχανή, από την πρώτη στιγμή που είδε κινηματογραφική ταινία στη ζωή του στα 1905.
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ της ElizaZdru το προηγούμενο βράδυ, “THE MANAKIA BROTHERS. Diary of a long look back”, το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 10:00, στη Βωβούσα στήνεται ένα στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο θα καθίσουν οι ElizaZdru, Φώτος Λαμπρινός, Στράτος Καλαφάτης και Βασίλης Κεχαγιάς υπό τον συντονισμό του Σάκη Σερέφα.
Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το έργο των αδελφών Μανάκια και τη μετατροπή του παρόντος σε μνήμη μέσα από την εικονιστική του καταγραφή (φιλμ, φωτογραφία).
Οι συμμετέχοντες:
Σάκης Σερέφας: Ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Ακόμη, έχει γράψει μελέτες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, βιβλία για παιδιά και το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους Ρουλεμάν. Θεατρικά έργα του έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη.
Eliza Zdru: Η Eliza είναι πτυχιούχος των τμημάτων Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (MediaUniversity) & Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων (SNSPA). Ο κόσμος της όμως κινείται αδιάκοπα γύρω από τα ντοκιμαντέρ από το 2011, όταν και συμμετείχε στο AristotelesWorkshop. Η ταινία “THE MANAKIA BROTHERS. Diary of a long look back” είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Eliza. Η πρώτη της ταινία, “Songs for a Museum” (63’, 2013, παραγωγής της Mandragora, και συμπαραγωγής της Virafilms), είναι ένα road movie για τέσσερις 84χρονους πολυφωνικούς τραγουδιστές που έκανε πρεμιέρα το 2013 στο Astra Film Festival στη Sibiu της Romania. Το επόμενο της ντοκιμαντέρ, όπως και τα προηγούμενα δύο, θα γυριστεί κι αυτό στο δρόμο.
Φώτος Λαμπρινός: Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Μόσχα (1965-1970). Εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (ΕΙΡ, 1961-1963) και στο θέατρο (θίασος Δημήτρη Χορν, 1962-1964). Ερεύνησε διεξοδικά τα διεθνή κινηματογραφικά αρχεία παλαιών Επικαίρων, γεγονός που βοήθησε στη μετέπειτα παραγωγή της σειράς Πανόραμα του αιώνα, αλλά και στη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα χρηστικού αρχείου κινηματογραφικών τεκμηρίων (Επίκαιρα), στο υπουργείο Εξωτερικών (1997-2000). Σκηνοθέτησε δεκάδες ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων 100 ώρες του Μάη (1963-1964, με τον Δήμο Θέο) γύρω από τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, Επισκεφτείτε την Ελλάδα (Μόσχα, 1969), και για την ΕΡΤ Μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου (1976-1977), Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη (1980), Πανόραμα του αιώνα (με τον Λέοντα Λοΐσιο, 1982-1987), Σεργκέι Παρατζάνωφ (1989-1990), Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο (1992), Αναζητώντας τη Βερενίκη (1997-1999), Χούντα είναι. Θα περάσει; (2012-2013). Σκηνοθέτησε επίσης τις μεγάλου μήκους ταινίες Άρης Βελουχιώτης — Το δίλημμα (1981), Δοξόμπους (1987), Γλέντι γενεθλίων ή Μια βουβή βαλκανική ιστορία (1995), Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος (2007).
Έχει διδάξει «Σχέσεις κινηματογράφου και ιστορίας» στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1993-1996), Θεσσαλίας-Βόλου (2000-2002) και Πάντειο (2003). Χρημάτισε υπεύθυνος του προγράμματος της ΕΡΤ (2005-2007) για διεθνείς συμπαραγωγές ιστορικών ντοκυμανταίρ (HistoryDoc) και έχει δημοσιεύσει κείμενα για το ελληνικό και βαλκανικό σινεμά σε εκδόσεις του εξωτερικού (CentreGeorgesPompidou, 1995, και LaBiennale di Venezia, 2000) και του εσωτερικού (Ιστορία του νέου Ελληνισμού, τόμ. 6-10, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1993).
Στράτος Καλαφάτης: Ένας από τους πιο ταλαντούχους και αξιόλογους φωτογράφους της γενιάς του, πολυβραβευμένος και με πολλές εκθέσεις και εκδόσεις στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του πορεία. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως: Αρχέτυπες Εικόνες, Ημερολόγιο 1998 – 2002, Saga, Αρχιπέλαγος, Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 – 2002 (με πρόλογο του ChristianCaujolle – 2004) και Άθως – Τα χρώματα της πίστης (2014). Ο Στράτος Καλαφάτης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη μεγάλη φωτογραφική έκθεση FacesNow – EuropeanPortraitPhotographyfrom 1990, που περιόδευσε σε όλη την Ευρώπη.
Βασίλης Κεχαγιάς: Κριτικός Κινηματογράφου και μέλος της ΠΕΚΚ. Συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών ως πολιτιστικός συντάκτης και αρθρογράφος. Συνέγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Διετέλεσε για χρόνια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου.
Πρακτικές πληροφορίες: Πού: Βωβούσα Πότε: Κυριακή 30/7, 10:00
Προβολή: THE MANAKIA BROTHERS. Diary of a long look back
20/04/2017 – Journal – ElizaZdru, ΑδελφοιΜανακια
Μία μυστηριώδης φωτογραφία των προπάππων της Eliza Zdru στάθηκε ικανή αφορμή για να προκαλέσει ένα ταξίδι στην μνήμη και στην ιστορία του τόπου της. «Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε κάπου στο 1920 και μου έφερε στο νου δύο Βλάχους φωτογράφους, γνωστούς στην περιοχή εκείνη την περίοδο, τους Μίλτο και ΓιανάκηΜανάκια. Προσπαθώντας να επιβεβαιώσω την υπόθεσή μου πως οι προπάπποι μου, επίσης βλαχικής καταγωγής, φωτογραφήθηκαν πράγματι από τους αδελφούς Μανάκια, ξεκινώ ένα ταξίδι μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Ελλάδας, επιχειρώντας να αναδημιουργήσω την ιστορία δύο ανθρώπων που έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της περιοχής & αφιερώθηκαν στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, «αποτυπώνοντας» τις πιο δραματικές αλλαγές που ανασχημάτισαν τα Βαλκάνια στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα».
Ηταινία “THE MANAKIA BROTHERS. Diary of a long look back” είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Eliza. Η πρώτη της ταινία, “Songsfor a Museum” (63’, 2013, παραγωγής της Mandragora, και συμπαραγωγής της Virafilms), είναι ένα roadmovie για τέσσερις 84χρονους πολυφωνικούς τραγουδιστές που έκανε πρεμιέρα το 2013 στο AstraFilmFestival στη Sibiu της Romania. Η Eliza είναι πτυχιούχος των τμημάτων Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (MediaUniversity) & Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων (SNSPA). Ο κόσμος της όμως κινείται αδιάκοπα γύρω από τα ντοκιμαντέρ από το 2011, όταν και συμμετείχε στο AristotelesWorkshop. Το επόμενο της ντοκιμαντέρ, όπως και τα προηγούμενα δύο, θα γυριστεί κι αυτό στο δρόμο.
Σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Γρεβενών
Πρακτικές πληροφορίες: Πού: Βωβούσα Πότε: Παρασκευή 28/7, 21:00
Εργαστήριο: Κιβωτός Εικόνων
20/04/2017 – Journal – Αδελφοί Μανάκια, Εργαστήριο
Το έργο των αδελφών Μανάκια δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει αφορμή για τη δημιουργία δύο πολύ ενδιαφέροντων, παράλληλων εργαστηρίων. Στη Βωβούσα λοιπόν θα φιλοξενηθούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Φεστιβάλ ένα τετραήερο εργαστήριο φωτογραφίας, η «Κιβωτός εικόνων» με εμψυχωτή τον Στράτο Καλαφάτη κι ένα -επίσης τετραήμερο- κινηματογραφικό, η «Αποκρυπτογράφηση της μνήμης» με εμψυχωτή τον Βασίλη Κεχαγιά
Το υλικό (φιλμ και φωτογραφίες) των δύο εργαστηρίων -στο οποίο θα αποτυπώνεται η σημερινή σπαρταριστή πραγματικότητα στη Βωβούσα (οι άνθρωποι, οι ήχοι, ο χώρος)- συνοδευόμενο από προσωπικά αντικείμενα, ενθυμήματα και γραπτά σημειώματα των κατοίκων, θα κλειστεί σε ειδικό αεροστεγές κιβώτιο, την «Κιβωτό των Εικόνων», θα παραδοθεί με συμβολαιογραφική πράξη στον Δήμο Ζαγορίου και θα καταχωθεί σε ειδικό χώρο στο χωριό της Βωβούσας, με προορισμό να ανοιχτεί μετά από έναν αιώνα. Γιατί το ταξίδι του βλέμματος δεν σταματάει ποτέ.
Οι συντελεστές: Στράτος Καλαφάτης, Βασίλης Κεχαγιάς
Πρακτικές πληροφορίες: Πού: Βωβούσα Πότε: 29/07 – 01/08 & η τελετή παράδοσης την Τρίτη 01/08 στις 21:00 Ώρες: 11:00 – 14:00 Κόστος: 90€ για το εργαστήριο φωτογραφίας & 90€ για το εργαστήριο video (συμπεριλαμβάνει 3 γεύματα)
Κατεβάστε εδώ την φόρμα συμμετοχής για το εργαστήριο φωτογραφίας κι εδώ για τη φόρμα συμμετοχής για το εργαστήριο βίντεο. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή & αποστολή της στο [email protected] μαζί με το αποδεικτικό της τραπέζης με θέμα μηνύματος «ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ».
Αριθμός λογαριασμού: Κιβωτός Εικόνων (φωτογραφία) Τιμή εργαστηρίου: 90€ (συμπεριλαμβάνει 3 γεύματα) Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Καλαφάτη ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ STILLANDMOVING ΑΜΚΕ Αρ. λογ.: 5049075789588 IBAN: GR9301720490005049075789588 BIC: PIRBGRAA
Αποκρυπτογράφηση της μνήμης (βίντεο) Τιμή εργαστηρίου: 90€ (συμπεριλαμβάνει 3 γεύματα) Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Κεχαγιά ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ STILLANDMOVING ΑΜΚΕ Αρ. λογ.: 5049075789588 IBAN: GR9301720490005049075789588 BIC: PIRBGRAA
Δείτε όλες τις πληροφορίες για το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια εδώ
Το Vovousa Festival 17 όμως έχει πολλά ακόμη, δείτε εδώ τα εργαστήρια & τις εκδηλώσεις!
Αυτό το καλοκαίρι, #πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά!