«Τουρκία, Ρωσία και Νέοι» στο φετινό 10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης
Μια εξαιρετική ευκαιρία για όσα απασχολούν τη γειτονιά μας στο Ολύμπιον.
Μετά από δύο χρόνια, το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης επιστρέφει στη πόλη για τη 10η έκδοσή του, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 10:00 π.μ. – 3:00 μ.μ, στο Ολύμπιον στην Αριστοτέλους, αρθρωμένο σε τρεις θεματικές ενότητες:
Τουρκία, πόλεμος στην Ουκρανία και μια μεγάλη έρευνα για το τι πιστεύουν οι νέοι σήμερα. Ο τίτλος του φετινού Συμποσίου είναι «Οι νέοι σε έναν ταραγμένο κόσμο: μεταξύ γεωστρατηγικών συγκρούσεων και καθημερινής ζωής».
Πρώτο θέμα συζήτησης του Συμποσίου: η Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν. Το 2023 είναι έτος εκλογών για την Τουρκία. Το καθεστώς που έχει οικοδομήσει ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι απειλείται για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Με τον επίσημο πληθωρισμό να πλησιάζει το 90% κατατρώγοντας το λαϊκό εισόδημα και την τουρκική αντιπολίτευση να κάνει προσπάθειες να συνασπιστεί, ο Ερντογάν έχει στρέψει το βλέμμα του εκτός συνόρων: εξομάλυνση των σχέσεων του με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου για ρευστότητα, λεονταρισμοί εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για την τόνωση του εθνικού αισθήματος και, τέλος, επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ για να πολώσει και να διασπάσει την αντιπολίτευση. Τέσσερις ειδικοί, οι τρεις από την ίδια την Τουρκία, με μεγάλη εμπειρία, θα αποκωδικοποιήσουν τη Στρατηγική του Ερντογάν και κατά πόσο αυτή θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία.
[…] ενώ η αντιπολίτευση καθυστερεί την ανάδειξη του δικού της προεδρικού υποψηφίου, εντείνονται οι τακτικοί χειρισμοί του Τούρκου προέδρου με στρατηγικό στόχο τον κατακερματισμό των δυνάμεων της αντιπολιτεύσεως. – Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης
Τη σκυτάλη θα πάρει το πάνελ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: “Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία;”. Με τη βοήθεια πέντε κορυφαίων αναλυτών, όπως η διευθύντρια του Κέντρου Ρωσικών Σπουδών του Χάρβαρντ, δυο αντιφρονούντες Ρώσοι δημοσιογράφοι που ζουν στο Λονδίνο, ένας Γερμανός πολιτικός και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, το δεύτερο πάνελ του Συμποσίου θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα: Για ποιο λόγο εισέβαλε η Ρωσία; Γιατί αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη; Ποιες οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής και πως μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος;
Η άτακτη υποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν το 2021, εκλήφθη από τη Μόσχα ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εξω-ΝΑΤΟϊκούς τους εταίρους από επιθέσεις. – Alexandra Vacroux
Εννιά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία αντεπιτίθεται, η Δύση έχει συσπειρωθεί και εξοπλίζει το Κίεβο, πληρώνοντας ωστόσο βαρύ τίμημα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό.
Το αποτέλεσμα του πολέμου, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης, θα είναι η απομόνωση της Ρωσίας για πολλά χρόνια – Andrei Soldatov
Σκοπός του φετινού Συμποσίου δεν είναι μόνο η ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούν την Τουρκία του Ερντογάν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο τρίτο και τελευταίο πάνελ του Συμποσίου θα παρουσιαστεί μία αποκλειστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νέους και νέες ηλικίας 18-30 ετών, και αναδεικνύει τα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Η έρευνα της Metron Analysis, μιας κορυφαίας ελληνικής εταιρείας έρευνας και ανάλυσης της κοινής γνώμης, αποτυπώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η νέα γενιά το μέλλον της χώρας, τις συνθήκες ζωής της, την εθνική/ευρωπαϊκή της ταυτότητα, την πολιτική κουλτούρα αλλά και τη στάση της απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συζητήσουν ο διευθυντής της Metron, Στράτος Φαναράς, ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Παύλος Τσίμας και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Καιρίδη.
Το Συμπόσιο διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος μαζί με το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer και με την υποστήριξη του American College of Thessaloniki και της εφημερίδας «Η Καθημερινή», υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Συμπόσιο θεσπίστηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Διαχρονικά, στόχος του είναι η δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου όπου συζητούνται οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου και προάγεται η εξωστρέφεια της πόλης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.thessalonikisymposium.org