Agenda

Τρεις δωρεάν διαλέξεις διακεκριμένων προσώπων να μην χάσεις στη Θεσσαλονίκη

Σπουδαία πρόσωπα στην πόλη.

Parallaxi
τρεις-δωρεάν-διαλέξεις-διακεκριμένω-380796
Parallaxi

Διακεκριμένα στον χώρο τους πρόσωπα δίνουν διαλέξεις αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη έκαστο σε δύο εκ δια μέτρου διαφορετικές θεματικές ωστόσο με πολύ ενδιαφέρον.

Από την μία ο Juhani Pallasmaa, αρχιτέκτονας και θεωρητικός της αρχιτεκτονικής έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και δίνει δύο διαλέξεις επάνω σε δύο διαφορετικές θεματικές. Από την άλλη ο Γρηγόρης Σίμος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας θα μιλήσει για την κατάθλιψη εξηγώντας τους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισής της.

Ο JUHANI PALLASMAA για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο:Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, ο Φιλανδός Juhani Pallasmaa (Γιούχανι Πάλασμα, γεν. 1936), έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η διάλεξή του είναι μια μοναδική ευκαιρία για γνωριμία με το πολυσχιδές έργο του, που εκτείνεται από την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό έως το βιομηχανικό και το graphic design. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία & live streaming ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

*Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΩΡΙΣ ΣΑΛΤΙΕΛ Μ2)

Διάλεξη «Κατάθλιψη: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση» του Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή, Καθηγητή Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας Γρηγόριου Σίμου

Πως αναγνωρίζουμε την εμφάνιση της κατάθλιψης; Είναι απλά λύπη ή κινδυνεύω από κατάθλιψη; Και πως την αντιμετωπίζουμε; Στη σύγχρονη εποχή, λόγω και της οικονομικής κρίσης υποβόσκει περισσότερο η κατάθλιψη; Επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική μας υγεία, αυξάνονται οι αγχώδεις διαταραχές και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων; Κινδυνεύουμε να παραμείνουμε σε αυτή την καταθλιπτική κατάσταση ή θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον δημιουργία και ελπίδα, πέρα από ψυχοπαθολογία;

Ο Γρηγόρης Σίμος είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πρόγραμμα της Β Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία Maudsley και Royal Bethlem σε θέματα Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, Θεραπείας Σεξουαλικών Διαταραχών και Συζυγικής Θεραπείας, καθώς και των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Διετέλεσε μέλος της British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP), πιστοποιήθηκε από την BABCP ως Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής και ήταν μέλος της United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP).

Μετεκπαιδεύτηκε, επίσης, και στη Γνωστική Θεραπεία στο Center for Cognitive Therapy του καθηγητή Aaron T. Beck στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των Η.Π.Α. Το 1996 προσκλήθηκε και έγινε Ιδρυτικό Μέλος της Academy of Cognitive Therapy, από την οποία πιστοποιήθηκε ως Διπλωματούχος Γνωστικός Θεραπευτής, καθώς και αργότερα ως Εκπαιδευτής / Επόπτης (Trainer / Consultant) της Γνωστικής Ψυχοθεραπείας. To 2008-2011 εκλέχθηκε και υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της International Association of Cognitive Psychotherapy-IACP ως International Representative. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ, 1994), Πρόεδρός της και Υπεύθυνος του Πιστοποιημένου από την EABCT Τριετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη ΓΣΨ. Είναι και ο ίδιος πιστοποιημένος ΓΣΨ θεραπευτής από την EABCT.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

*Διάλεξη στο πλαίσιο του Γ΄ κύκλου του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης. 

Διάλεξη στο ΑΠΘ του αρχιτέκτονα και θεωρητικού της αρχιτεκτονικής JUHANI PALLASMAA με τίτλο: TWELVE THEMES IN MY DESIGN WORK – INTERPLAY OF THOUGHT AND FORM

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων με ιδιαίτερη χαρά προσκαλεί στην διάλεξη του αρχιτέκτονα και θεωρητικού της αρχιτεκτονικής JUHANI PALLASMAA με τίτλο: TWELVE THEMES IN MY DESIGN WORK – INTERPLAY OF THOUGHT AND FORM.

O Juhani Pallasmaa έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία μέσα από το πολυαισθητηριακό και υπαρξιακό βίωμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Design στο Ελσίνκι, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (νυν Πανεπιστήμιο του Aalto) και διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής στην ίδια πόλη. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και προσέφερε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια σε πολυάριθμα πανεπιστήμια σε Ευρώπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Έχει βραβευθεί και τιμηθεί τόσο για το συγγραφικό όσο και για το αρχιτεκτονικό του έργο στη Φινλανδία και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Pritzker από το 2008 ως το 2014 και αναγορεύθηκε πέντε φορές επίτιμος διδάκτωρ στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

*Η διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα