Agenda

Τρεις ιδέες για κοντινές δράσεις στην εξοχή

Τρεις ωραίες δράσεις έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο για να σε φέρουν πιο κοντά στην φύση! 

Parallaxi
τρεις-ιδέες-για-κοντινές-δράσεις-στην-825036
Parallaxi

Τρεις ωραίες δράσεις έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο για να σε φέρουν πιο κοντά στην φύση! Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε δράσεις που που δεν πρέπει να χάσεις το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

#1 Απελευθέρωση πουλιών στο Καλοχώρι

Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης. Φέτος -όπως και πέρσι- λόγω COVID-19, η γιορτή δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση πολλών ατόμων στο μικρό χώρο του παρατηρητηρίου.

Αντ’ αυτού, θα γιορτάσουμε τη Γιορτή Πουλιών συμβολικά με μία απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί.

Η «Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Η δράση αυτή θα γίνει επίσης στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου Flamingo Run, ο οποίος διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου. Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα συμμετέχει στην εκδήλωση με ενημερωτικό σταντ και ξεναγήσεις στον υγρότοπο για τους συμμετέχοντες.

*Στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί.

#2 Αστροπορία στον Όλυμπο

Η κορυφαία εταιρεία υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, Hikers Thessaloniki, κάνει την πρώτη Αστροπορία στο Βουνό των Θεών, τον Όλυμπο.

Ξεκινώντας το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη, φτάνουμε στην Βροντού Πιερίας και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Από εκεί εισερχόμαστε στο μονοπάτι με κατεύθυνση προς Μπαρμπαλά. Περνώντας την πέτρινη πύλη, ανηφορίζουμε στο λόφο, ακριβώς πάνω από το ρέμα, ανάμεσα σε πουρνάρια και αριές. Πίσω μας καθ’ όλη σχεδόν τη διαδρομή, η θέα του πιερικού κάμπου και του Θερμαΐκού κόλπου. Από εδώ μπορούμε επίσης να θαυμάσουμε τη βόρεια πλευρά των ψηλών κορυφών του Ολύμπου.

Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορία, φτάνουμε σε υψόμετρο 1005 μέτρων και στο καταφύγιο «Κρεβάτια». Εδώ κάνουμε την τελική μας στάση για να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα πριν ξεκινήσουμε την ουρανογραφία. Στο ξέφωτο, απλώνουμε τα στρωματάκια μας και μαθαίνουμε για τους μύθους γύρω από τους αστερισμούς, τα σημαντικότερα άστρα και τους οδοδείκτες, καθώς και τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ουρανό ώστε να προσανατολιστούμε στο βουνό. Με το τηλεσκόπιό μας, παρατηρούμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ουράνια σώματα, πριν ανάψουμε τους φακούς μας και ξεκινήσουμε το δρόμο της επιστροφής.

Η εμπειρία της νυχτερινής πεζοπορίας είναι ασύγκριτη και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, ειδικά σε ένα τόσο συγκλονιστικό βουνό όπως είναι ο Όλυμπος.

*Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ, Σάββατο 2 Οκτώβριου στις 4:00, κόστος συμμετοχής είναι €20/ άτομο

#3 Πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση ορεινού τρεξίματος στο ιστορικό χωριό Λιβάδι του Ν.Θεσσαλονίκης με τίτλο Leivadi Trail, την Κυριακή 10-10-2021. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντολογική ανησυχία ενόψει της απόφασης επαναλειτουργίας του λατομείου μαρμάρων στην περιοχή φτέρη μια ανάσα μόλις από την πλατεία του χωριού.

Περιλαμβάνει 2 διαδρομές: – Διαδρομή Leivadi trail 17,6χλμ – Περιπατητική διαδρομή Leivadi trail 4χλμ

1. Περιγραφή διαδρομής Leivadi trail 17,6χλμ:

Η μεγάλη διαδρομή ξεκινάει από υψόμετρο 850 μέτρων. Με αφετηρία το Ηρώον και διασχίζοντας τη πλατεία του χωριού κατευθυνόμαστε προς δασικό χωματόδρομο ανηφορικό με κατεύθυνση στο παραδοσιακό ξωκκλήσι της Παναγίας. Συνεχίζουμε για περίπου 1200 μέτρα, με μέτρια ανηφορική κλίση, σε δασοσκεπή χωματόδρομο και στρίβουμε δεξιά. Συνεχίζοντας, κατηφορίζουμε για 600 μέτρα περίπου και στρίβουμε δεξιά όπου συναντούμε για 600 μέτρα περίπου το πρώτο μονοπάτι της διαδρομής. Συνεχίζουμε και εισερχόμαστε σε ένα κομμάτι περίπου 3 χιλιομέτρων που αποτελούσε μέρος του παλιού μονοπατιού των κατοίκων του Λιβαδίου προς Ζαγκλιβέρι και κατευθυνόμαστε αντίστροφα προς το χωριό. Στην παλιά παραδοσιακή πηγή, ονόματι Πηγάδι, στα 5,5 χιλιόμετρα, υπάρχει ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας με ισοτονικό και νερό.

Φεύγοντας από εκεί και σε 200 περίπου μέτρα βγαίνουμε σε δασικό χωματόδρομο όπου κατευθυνόμαστε για περίπου 5χλμ περιμετρικά στο πίσω μέρος του βουνού. Στο 11ο χλμ περίπου υπάρχει ο δεύτερος σταθμός με ισοτονικό, νερό, coca cola και σνακ. Μπαίνουμε σε ένα κατάφυτο μονοπάτι όπου για 300 περίπου μέτρα υπάρχει κοινή πορεία ανάβασης και κατάβαση, επιλέγοντας τη δεξιά στροφή κι ανηφορίζουμε. Σε απόσταση περίπου 3χλμ φτάνουμε στην κορυφή καλογερικό σε υψόμετρο 1010 μέτρων περίπου, όπου τα τελευταία 300 μέτρα πριν την κορυφή έχουν κλίση 10% με 15%. Κατηφορίζουμε από την κορυφή και σε εναλλασσόμενο δάσος από δρυς και οξιές φτάνουμε από το αριστερό τώρα μέρος στον κοινό σταθμό τροφοδοσίας όπου είναι και ο τελευταίος. Διασχίζουμε αριστερά άσφαλτο και σε περίπου 700 μέτρα στρίβουμε δεξιά από το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Διασχίζουμε τον άσφαλτο για περίπου ένα χιλιόμετρο στην περιοχή Τσαΐρια και κατηφορίζουμε προς τον τερματισμό όπου έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το χωριό από μία άλλη πλευρά του, φθάνοντας στον πολυπόθητο τερματισμό.

2. Περιγραφή περιπατητικής διαδρομής Leivadi trail 4χλμ

Από την κοινή αφετηρία στο Ηρώον του χωριού θα ξεκινήσει και η περιπατητική διαδρομή 4χλμ στις 11:00 π.μ. Η διαδρομή ξεκινάει και περνάει την πλατεία του χωριού και στη συνέχεια κατευθύνεται σε ανηφορικό χωματόδρομο για περίπου 300 μέτρα. Στρίβουμε αριστερά όπου διαβαίνουμε το δασικό δρόμο ο οποίος οδηγεί σε 1,5χλμ περίπου στο προσκύνημα της Αγίας Κυριακής. Προτού φθάσουμε εκεί και κατά μήκος της διαδρομής στα δεξιά μας, περνάμε το παραδοσιακό ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Οι περιπατητές του κομματιού αυτού θα διαπιστώσουν στο διάβα τους δεξιά και αριστερά τεράστιες καστανιές όπου σ’αυτή τη περιοχή υπάρχουν άφθονες. Το κάστανο, αποτελούσε τροφή των κατοίκων στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Στο μετόχι της Αγίας Κυριακής η θέα από τα περίπου 900 μέτρα του Θερμαϊκού είναι φανταστική. Κατεβαίνουμε για περίπου 1200 μέτρα και συναντάμε την άσφαλτο όπου για 1200 μέτρα περίπου έχοντας την ευκαιρία να ατενίσουμε πετρόκτιστες κατοικίες και φυσικό περιβάλλον σαν σε καμβά, τερματίζουμε. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν καλαίσθητη αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής και μετάλλιο.

Παραλαβή Αριθμών: Η παραλαβή των αριθμών των αθλητών θα γίνει την Κυριακή 10/10/2021 στην αφετηρία (Γραμματεία διοργάνωσης) μεταξύ 08:30 π.μ. έως 09:30 π.μ..

*Περισσότερες πληροφορίες και Εγγραφές ΕΔΩ, Κυριακή 10/10/2021 στις 8:30 π.μ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα