Τρία εξαιρετικά γαστρονομικά events στην πόλη

Πάρε την ατζέντα σου και σημείωσε όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Parallaxi
τρία-εξαιρετικά-γαστρονομικά-events-στην-π-832481
Parallaxi

Τρία μοναδικά events γαστρονομίας σας περιμένουν να τα απολαύσετε τις επόμενες μέρες στην πόλη. Εμείς στη Parallaxi συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε:

#1 21ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, πρόκειται να διεξαχθεί η 21η διοργάνωση του Διαγωνισμού που πραγματοποιείται ανελλιπώς και θεωρείται από τους Έλληνες παραγωγούς ως η κορυφαία δράση για το κρασί στην Ελλάδα.

Στο πλευρό μας όλοι οι φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ), οι περιφερειακές ενώσεις οινοποιών αλλά και οι συνάδελφοι-οινοποιοί από την Κύπρο.

Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο. 

Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. 

Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς, έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχουν ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. 

Στα 5 τραπέζια των γευστικών δοκιμών και βαθμολόγησης των οίνων και των αμπελοοινικών αποσταγμάτων που λαμβάνουν μέρος στον φετινό Διαγωνισμό, συμμετέχουν 4 κριτές και 1 πρόεδρος ο οποίος φέρει τον τίτλο παγκόσμιας αξίας, master of wine ή master sommelier.

Ακόμη σε κάθε τραπέζι, ο Διαγωνισμός έχει φροντίσει να παρίσταται και ένας εκπαιδευόμενος γευσιγνώστης-κριτής, προκειμένου να δημιουργηθεί φυτώριο ειδικών και έμπειρων δοκιμαστών.

Πρόεδρος του Διαγωνισμού ο Έλληνας master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία προσωπικότητα του χώρου με παγκόσμιας εμβέλειας αποδοχή και εκτίμηση. 

Στην οργανωτική επιτροπή και την ομάδα υποστήριξης του Προέδρου του Διαγωνισμού, συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Χημείο του Κράτους, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τον ΣΕΑΟΠ, τις ενώσεις οινολόγων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα του 21ου ΔΔΟΑΘ θα δημοσιευθούν αμέσως μετά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, τα βραβευμένα κρασιά του Διαγωνισμού, θα φέρουν στη φιάλη τους το αντίστοιχο αυτοκόλλητο μετάλλιο όπου σύμφωνα με τις κατηγορίες είναι:  το καλύτερο κρασί του Διαγωνισμού,, τα κρασιά που έχουν αποσπάσει βαθμολογία για χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο και οι δικές κατηγορίες.

Η επίσημη τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό,  κανονισμό, τον τρόπο διεξαγωγής του, τους χορηγούς και τη διοργάνωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr 

#2 Sushi Night: Ένας Ιάπωνας στη Μεσόγειο με Συνδυασμούς από την ελληνική παράδοση

Ο chef του Thria Τασιούλας Δημήτρης παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα Shushi Menu βασισμένο σε υλικά και συνταγές από την Ελληνική Παράδοση.

SIDE DISHES

Σαλάτα με τρυφερά φύλλα, βινεγκρετ από εσπεριδοειδή, τόνο κιτρινόπτερο και αχλάδι ποσέ. 14€

Ομελέτα ατμού με πεταλίδες και γυαλιστερές 15€

Σκουμπρί ψημένο σε παλαιωμένο ξυδι Δράμας , με ταρτάρ από ντομάτα ψητή και νερο από αγγούρι 15€

MAKI ROLLS URAMAKI -(INSIDE OUT)

BEACH ROLL (Μπλέ καβούρι θεσσαλονίκης /αλμύρα/κρίταμος / Σουσάμι) 15€

RAINBOW MEDITERRANEAN ROLL (Βασιλικό καβούρι /Κολιός/Τόνος / Λαβράκι/φρούτα της θάλασσας και φυκια) 21€

SMOKED ELL ROLL  (Καπνιστό χέλι χαλκιδικης/παντζάρι σε 2 υφες/ σύγκλινο μάνης) 17€

HOSOMAKI

BAKALIAROS ROLL (Φρέσκος Μπακαλιάρος, μους αμυγδάλου, πίκλα από φρεσκο κρεμμυδάκι /Αυγά Χελιδονόψαρου) 17€

VEGGIES ROLL TOURLOU (Μελιτζάνα/Κολοκυθάκι/Πιπεριά/κρέμα τυριού/Ρόκα /Σχοινοπρασο) 11€

SPICY TUNA ROLL (Πικάντικος Τόνος /Pop corn Αμάρανθου, Αγγούρι) 14€

SHRIMP ROLL (Γαριδα τηγανιτή/ μαγιονέζα σχοινόπρασο/αλμυρη μαρμελάδα φράουλα/ Καπνιστή σάλτσα) 16€

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Τόνος Αγιορείτικος με κρέμα από αγγινάρες ψημένες στη σχάρα και τσιπς από ρίζα λαγόχορτου 24€

NIGIRI THE GREEK (2 τμχ) με

Τόνο 9 € Μπαρμπούνι 8 € Χελι 8 € Καπνιστό Σκουμπρί 7 € Μοσχαρίσιο μάγουλο 9 €

ΠΟΙΚΙΛΙΑ SASHIMI (Τόνος /Λαυράκι /Σφυριδα / Καραβιδες ) 25€ Sashimi Τόνος 10 € Sashimi Σφυριδα 12€ Sashimi Λαυράκι 8 € Sashimi Καραβιδας 18 € Τηλ κρατήσεων 2310821120

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

#3 Online masterclass “Xinomavro: Love or Hate?”

Το Ξινόμαυρο δεν είναι μόνο μία πολυδιάστατη και πολυδυναμική ποικιλία, είναι ένας ολόκληρος κόσμος που ανοίγεται σε κάθε γουλιά και καλεί αυτόν που το γεύεται σε ένα μαγικό ταξίδι εξερεύνησης.

Το Ξινόμαυρο δεν είναι ποικιλία που μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει με χαλαρότητα. Είναι σοβαρό, χωρίς όμως να είναι απροσπέλαστο. Ίσως για κάποιους δεν είναι ελκυστικό από την αρχή, αλλά είναι βέβαιο πως όσο το γνωρίσεις, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι το πόσο συναρπαστικό είναι. Και τότε γοητεύεσαι, για πάντα!

Στο διαδικτυακό masterclass “Xinomavro: Love or hate?” θα γνωρίσουμε την ποικιλία μέσα από μία σειρά διαφορετικών εσοδειών και στυλ, από διαχρονικές και νέες ετικέτες των “Οινοποιών Βορείου Ελλάδος”.

18 μονοποικιλιακά Ξινόμαυρα, από τις πλαγιές του Ολύμπου στις υπώρειες του Μενοίκιου Όρους και από το οροπέδιο του Αμυνταίου στα παράλια της Θεσσαλονίκης, θα μας βοηθήσουν να ξεδιπλώσουμε τις πτυχές της ποικιλίας και να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα. Καθοδηγητής στο masterclass ο Konstantinos Lazarakis MW.

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” και το WSPC – The place to study wine, spirits, coffee and beverages συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το online masterclass “Xinomavro: Love or Hate?”.

Το online masterclass απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές και επαγγελματίες.

Οι συμμετέχοντες με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους (συμπλήρωση φόρμας και εξόφληση χρημάτων), θα λάβουν εγκαίρως το πακέτο γευσιγνωσίας (wine tasting kit) από το WSPC, με τα 18 φιαλίδια, σουπλά και πληροφορίες.

Επιβεβαίωση της συμμετοχής, κατόπιν ολοκλήρωσης της εγγραφής, θα σταλεί στους συμμετέχοντες με οδηγίες για τη διαδικτυακή σύνδεση.

Ώρες masterclass: 19:00-21:00 Αριθμός ατόμων: έως 55 Κόστος συμμετοχής: 50€ Τη φόρμα και όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή θα βρείτε στον σύνδεσμο: shorturl.at/lEHRZ

Η φόρμα εγγραφών θα είναι ανοιχτή έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία αποστολής των πακέτων γευσιγνωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα