Τρίτη βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με θέατρο, Kayana Trio και «The Hellenic Mosaic»
Από τη φιλανθρωπική χριστουγεννιάτικη συναυλία των Αρσάκειων, έως την εικαστική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Η σημερνή πολιτιστική ατζέντα της Θεσσαλονίκης, υπόσχεται ένα βράδυ γεμάτο ψυχαγωγία, για εσένα και την παρέα σου.
Μια θεατρική παράσταση για την αξία του νερού στις ζωές μας, ένα live τριών ταλαντούχων μουσικών από το ΠΑΜΑΚ, αλλά και η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική συναυλία από τα Αρσάκεια, είναι μερικά από όσα θα μπορέσεις να βάλεις στο πρόγραμμά σου, για απόψε το βράδυ.
«απόΝερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Γιατί τελειώνει το καθαρό νερό;
Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που διψάει για παιχνίδι, για ζωή, για καθαρό νερό.
Kayana Trio Live | Μικρή Σκηνή
Η Μικρή Σκηνή, φιλοξενεί ένα ακόμη ταλαντούχο σχήμα από το ΠΑΜΑΚ, που θα μας κρατήσουν μουσική συντροφιά, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 21:00.
Μουσικοί:
- Δανάη Ρουμελιώτη (Ούτι)
- Λυδία Ρουμελιώτη (Κανονάκι)
- Φιλοθέη Αλεξάκη (Ούτι)
Τρίτη 10/12, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή
Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική συναυλία από τα Αρσάκεια | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης είναι μέλη των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ενός εκπαιδευτικού οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος της Ελλάδος.
Πιστά στο μεγάλο παιδευτικό και κοινωνικό έργο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και με αφορμή το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου για ειρήνη και αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων, τα Αρσάκεια Σχολεία διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία με τίτλο: «Την Άγια Νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη!»
Τρίτη 10/12, στις 19:00 | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Χαρτογραφόντας μια πόλη που αλλάζει | MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ)
Ένα νέο εγχείρημα για τη Θεσσαλονίκη με μοναδικά χαρακτηριστικά ξεκινά τη λειτουργία του και εγκαινιάζεται με την εκδήλωση «Χαρτογραφώντας μια πόλη που αλλάζει», την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στις 18:30, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ∆ΕΘ-Helexpo).
Το έργο: Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή «εγκυκλοπαίδεια» με θέματα που αφορούν τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δυναμική ψηφιακή πλατφόρμα με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και διαγράμματα για όλη την πόλη, από τις γειτονιές μέχρι το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και τη γύρω περιοχή. Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης θα συμβάλει στην παραγωγή νέας γνώσης για την πόλη μέσα από τη συστηματική οργάνωση και παρουσίαση τεκμηριωμένου υλικού, ενώ θα μοιράζεται αυτή τη γνώση τόσο με το εξειδικευμένο όσο και με το ευρύτερο κοινό με τρόπο προσιτό και συμπεριληπτικό. Στα χρόνια που έρχονται φιλοδοξεί να καταστεί μια αξιόπιστη πηγή έγκυρων πληροφοριών, μια πολύτιμη βάση για την πληροφόρηση των πολιτών και μια συμβολή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών για την πόλη.
Η εκδήλωση: Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την επίσημη παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης και μια ενδεικτική πλοήγηση στην πλατφόρμα του από τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που επιμελείται το έργο, Λουκά Τριάντη. Ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σταύρος Σπυρέλλης θα αναφερθεί στη διεθνή δικτύωση αντίστοιχων Ατλάντων, Atlas Global Network. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ένα πολυσυλλεκτικό πάνελ: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης θα μιλήσει για την πιθανή αξιοποίηση των δεδομένων του Άτλαντα στη χάραξη πολιτικής, ο ομότιμος καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Θωμάς Μαλούτας θα αναφερθεί στην εμπειρία από το αντίστοιχο εγχείρημα της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, η δημοσιογράφος Μυρτώ Τούλα θα παρουσιάσει την οπτική μιας νέας γενιάς που επιθυμεί αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα να ζήσει και να δημιουργήσει στην πόλη, ενώ η εκπρόσωπος της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και υπεύθυνη επανένταξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης Αναστασία Χαμαλίδου θα προσπαθήσει να φανταστεί τις χρήσεις του Άτλαντα από την κοινωνία των πολιτών. Συντονίζουν τα άλλα δύο μέλη της ομάδας επιστημονικής επιμέλειας, η διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χάρις Χριστοδούλου και η καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ Εύη Αθανασίου. Μετά τη συζήτηση, θα υπάρχει δυνατότητα για δικτύωση, γνωριμία και συζήτηση με το ανθρώπινο δυναμικό του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής και συγγραφείς του.
Οι φορείς: Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επιστημονικός εταίρος είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η υλοποίηση του έργου έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Τρίτη 10/12, στις 18:30 | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ∆ΕΘ-Helexpo, πλησίον νότιας εισόδου), Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ»
«The Hellenic Mosaic» : Το Μωσαϊκό της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Παράδοση, Τεχνολογία και Δημιουργία | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μια εκδήλωση που υπόσχεται να ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους σε ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ιστοριών, τεχνολογίας και τέχνης, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο του έργου «The Hellenic Mosaic»
Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Χηλής 12), θα παρουσιαστεί η πορεία του έργου, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον κάθε Έλληνα και την καθεμιά Ελληνίδα, αλλά και τις ελληνικές Κοινότητες να «συγγράψουν» μέσω μίας πλατφόρμας, την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα, να μοιραστούν μέσω μίας ψηφιακής φωτοθήκης ντοκουμέντων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, μαρτυρίες της ζωής τους, των προγόνων τους και της κοινότητάς τους) γνωστά και άγνωστα κομμάτια ιστορίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς διακεκριμένων ομιλητών, ενημερωτικές παρουσιάσεις και δημιουργικές δράσεις και θα κορυφωθεί με ζωντανές μουσικές εκτελέσεις, εμπνευσμένες από τα 200 χρόνια ελληνικής ιστορίας.
Τρίτη 10/12, στις 19:00 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» | Τελλόγλειο Ίδρυμα
Το εικαστικό ταξίδι του Μάρκου Καμπάνη που κρατά τρεις δεκαετίες αναδεικνύεται μέσα από 600 έργα που φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Η αναδρομική έκθεση «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός» εγκαινιάστηκε παρουσία του καλλιτέχνη την Τρίτη 19/11 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2025.
Σημειώνεται πως αρχικά, η έκθεση παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024). Στο Τελλόγλειο την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Νικόλαος Βιάνας και η Ραφαέλα Νίκα.
Τρίτη 10/12 | Τελλόγλειο ίδρυμα Α.Π.Θ.
Small things like this (2024) | Μακεδονικόν
Αυτό θα έπρεπε να είναι το Οσκαρ του Κίλιαν Μέρφι. Μία μεγαλειώδης ερμηνεία σ’ έναν χαμηλότονο ρόλο – ενός ασήμαντου αντι-ήρωα, που μπροστά σε όσα δεν μπορεί να κάνει, κάνει ό,τι μπορεί. Οπως κι η ταινία, δεν χρειάζεται μεγαλοστομίες. Εδώ πρωταγωνιστούν τα μικρά, τα σημαντικά, τα τεράστια…
Τρίτη 10/12, στις 18:00 & 19:45 | Μακεδονικόν