Τρία παντρεμένα ζευγάρια καλούνται από την ψυχολόγο τους σε μια συνάντηση. Σταδιακά, θα βγάλουν στη φόρα τα άπλυτά τους με απροσδόκητες συνέπειες.
Τρίτη 13/08, 20:50 | Σινέ Ελληνίς
Σκηνοθεσία: Γκεράρντο Ερέρο
Σενάριο: Γκεράρντο Ερέρο | Ματίας Ντε Φεντερίκο
Εκθέσεις
The river | Voicing water | Αρχαιολογοικό μουσείο Θεσσαλονίκης
Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων.
The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας.
Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα.
Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.
Συντελεστές: Χριστίνα Νάκου / The river | Άννα Παγκάλου / Voicing Water | Ηχητικές συνθέσεις και ηχητικός σχεδιασμός εγκατάστασης The river Κατερίνα Τζεδάκη | Μελέτη φωτισμού εγκατάστασης The river Στέφανος Δρουσιώτης | Αρχιτεκτονική μελέτη εγκατάστασης The river Κωνστάντιος Δασκαλάκης | ΑΜΚΕ: Silent Ising
Έκθεση κειμηλίων στρατιωτικής ιατρικής | Πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης
Σκοπός της έκθεσης είναι η συγκέντρωση, η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η μελέτη και η παρουσίαση κειμηλίων που αναφέρονται στην ιστορία Στρατιωτικής Ιατρικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.
Η έκθεση περιλαμβάνει ιατρικά, φαρμακευτικά, οδοντιατρικά, νοσηλευτικά και κτηνιατρικά κειμήλια που μαρτυρούν την ιστορία και τη δράση του Υγειονομικού Σώματος στην Ελλάδα.
Τα κειμήλια της έκθεσης ανήκουν στη Συλλογή του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μέρος αυτών στη Συλλογή Βασιλείου Νικόλτσου. Η ιδέα για τη δημιουργία «Μουσείου Στρατιωτικής Ιατρικής» είχε εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά τελικά καμία προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.
Όταν ο Γενικός Αρχίατρος ε.α. Χρίστος Παπαγιάννης ανέλαβε την προεδρία της ΕΕΥΕΔ, ξεκίνησε και πάλι δυναμικά η προσπάθεια για τη δημιουργία «Μουσείου Στρατιωτικής Ιατρικής».
Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη 17ος – 20ός αιώνας | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.
Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.
Επίσης, αξιοποιεί και τεκμήρια από άλλους αρχειακούς φορείς, όπως είναι τα ΑΧΑΚ/ΙΑΜ, αντικείμενα της ιδιωτικής συλλογής του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου, όπως και την πλούσια βιβλιογραφική παραγωγή για το θέμα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και το τέλος του έτους. Όπως πάντα, η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε πολίτη.
Αθλητισμός και αδερφοσύνη | Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Η έκθεση, με τίτλο «Αθλητισμός και αδερφοσύνη», δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Απαρτίζεται από 24 φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που προβάλλουν στιγμιότυπα τόσο από ολυμπιακές διοργανώσεις όσο και από διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτυπώνοντας στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό. Επιτρέπει έτσι να αναλογιστούμε το πώς ο αθλητισμός διευκολύνει την επαφή, τον διάλογο, τη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Στη σύγχρονη εποχή ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, παροτρύνοντας τα έθνη να διακόψουν τις εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και ειρήνης. Για τους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή στις αξίες του Ολυμπισμού και να γιορτάσει ο πλανήτης τις στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης που βιώνουν οι αθλητές, οι ομάδες τους και το κοινό.
Η έκθεση «Αθλητισμός και αδερφοσύνη» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος θα την εγκαινιάσει μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Από τις 17 Απριλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης