Un-Label: Μια παράσταση χωρίς ταμπέλες
Μια διαφορετική παράσταση απο καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, αντλεί έμπνευση από τη διαφορετικότητα, διευρύνοντας τα όρια της δημιουργικής έκφρασης
Μια αναπηρική καρέκλα περιγελά ένα κουτσό τραπέζι. Μια πεταλούδα και ένα δέντρο παγιδεύονται στον ιστό της αράχνης. Ανθρώπινα σώματα σπεύδουν να ανασυνταχθούν και να ενταχθούν σε γραμμές.
Μια διαφορετική παράσταση με τίτλο «L ─ Dο I need labels to love ?» παρουσιάζουν μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και ακροβάτες μικτών ικανοτήτων, της 27μελούς διεθνής ομάδας Un-Label στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία και αντλώντας έμπνευση από τη διαφορετικότητα διευρύνοντας τα όρια της δημιουργικής έκφρασης. Ρεαλισμός και ποίηση, χορός, μουσική και ακροβατικές ασκήσεις συνθέτουν την πρώτη διακαλλιτεχνική παραγωγή τέτοιου είδους, ενός έργου που όπως και στην ίδια του την ταυτότητα δεν χωράνε ταμπέλες και γενικεύσεις.
Η παράσταση δίνει την σπάνια ευκαιρία να την παρακολουθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής αφού υποστηρίζεται με ηχητική περιγραφή και υπέρτιτλους, ενώ ο χώρος εξασφαλίζει τη μετακίνηση για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Κώστα Λαμπρούλη ενώ ο συντονισμός του έργου ανήκει στη Λίσετ Ρόιτερ. Κύριο μέλημα της ομάδας Un-Label είναι να μεταδώσουν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό, κάνοντάς το να αντιληφθεί την πολυμορφία των ατόμων ως ευκαιρία έκφρασης, πλουραλισμού και καινοτομίας.
Παράλληλα, την ίδια μέρα με την παράσταση (30 Νοεμβρίου) θα λάβει χώρα διεθνές συμπόσιο με θέμα «Παραστατικές τέχνες χωρίς ετικέτες» στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).
Στο συμπόσιο αυτό, ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι, ο Παναγιώτης Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών του δήμου Λαρισαίων, ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και ο Παναγιώτης Κουντούρης, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΟΜΜΘ. Στόχος διοργανωτών και ομιλητών είναι να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός μεταξύ εκπροσώπων οργανισμών, φορέων και πολιτών με αντικείμενο την παραγωγή τέχνης από ομάδες καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, τα όρια της κοινωνικής ένταξης και τις προοπτικές των παραστατικών τεχνών ως φορέων κοινωνικής αλλαγής.
Την Τετάρτη επίσης θα διεξαχθούν και τρία εργαστήρια υπό τον συντονισμό των Στάιν Νίλσεν (Candoco Dance Company, Λονδίνο), των κωφών χορευτών Ντόντζι Νταγκμπάν & Μάικλα Κοσιακόβα (Un-Label, Κολονία) και Κώστα Λαμπρούλη (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα & Un-Label, Κολονία), και μία στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις σχέσεις πολιτικής και καλλιτεχνικών πρακτικών ένταξης. Η εκδήλωση θα υποστηρίζεται από μετάφραση στη νοηματική γλώσσα, ενώ ο χώρος διεξαγωγής θα είναι απολύτως προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία. Η συμμετοχή στις εργασίες του συμποσίου κοστίζει 8 € και προϋποθέτει την υποβολή αίτησης εγγραφής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
*Παράσταση: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), Τιμές Εισητηρίων 12 Ευρώ, 8 Ευρώ (μειωμένο) Συμπόσιο: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, 9:30 π.μ- 8:30 μ.μ (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ)