Βράδυ Τρίτης με «UFO», «Vivid Arc» και «Φάλτσα Κεφαλής»

Από τη θεατρική παράσταση «Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά», έως το live των «Vivid Arc» και την έκθεση «Τα άνθη του καπνού»

Parallaxi
βράδυ-τρίτης-με-ufo-vivid-arc-και-φάλτσα-κεφ-380862
Parallaxi

Εικόνα: Κώστας Κωνσταντινίδης

Απόψε, η Θεσσαλονίκη, μας επιφυλάσσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα που καλύπτουν κάθε γούστο και διάθεση.

Φόρεσε το ζεστό σου παλτό, πάρε την παρέα σου και περάσετε το απόγευμά σας, επιλέγοντας ανάμεσα σε θεατρικές παραστάσεις, ένα live από ταλαντούχους μουσικούς, φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, ή σημαντικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

«UFO» | Θέατρο Αυλαία

Σε πανελλήνια πρεμιέρα η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί το θεατρικό έργο του Ivan Vyrypaev “UFO”, σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, τον Ιανουάριο του 2025, στο θέατρο Αυλαία για για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

“Φυσικά κανένας δεν με πιστεύει, αυτό είναι σαφές. Όταν λέω πως είχα επαφή με εξωγήινη ζωή, όλοι καταλαβαίνετε για τι με περνάνε.”

Εννέα άνθρωποι, απολύτως διαφορετικοί μεταξύ τους, από κάθε γωνιά του πλανήτη, καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία για την επαφή τους με εξωγήινη μορφή ζωής. Εννέα αναπάντεχες συναντήσεις που λειτουργούν ως αποκαλυπτικές εμπειρίες και αλλάζουν την αντίληψή τους για την πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας τις ζωές τους.

Με το “UFO”, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάεφ καταθέτει ένα έργο που, συνδυάζοντας χιούμορ και ευαισθησία, μάς αναγκάζει να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας, διευρύνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και καθησυχάζει τις μεταφυσικές αγωνίες μας.

Τρίτη 14/01, στις 21:15 | Θέατρο Αυλαία

«Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζεται με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Α.Τ.) και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς και παρουσιάζουν την παράσταση του έργου του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά» την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό με ελεύθερη είσοδο, σε διασκευή- σκηνοθεσία της Άννης Τσολακίδου και σε ιδέα- οργάνωση Γιολάντας Μπαλαούρα.

Συντελεστές:

  • Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άννη Τσολακίδου
  • Ιδέα-Οργάνωση: Γιολάντα Μπαλαούρα
  • Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Μαρία Ιακώβου
  • Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας/Προσανατολισμού: Λεία Αβραάμ
  • Μουσική Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Ελεωνόρα Καλαϊτσίδου
  • Κοστούμια: Κωνσταντίνος Τσιγαρός

Παίζουν:

  • Πελαγία Αγγελίδου, Γρηγόρης Αργυρόπουλος, Νίκος Αργυρός, Μαριάνθη Βλάχου, Σωκράτης Ζδράκας, Άννα Ιωαννίδη, Σύλια Κακολύρη, Άνιελ Κόλα, Θεοδώρα Κουτσομίχα, Φανή Μορόζοβα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπουριώτη, Νατάσα Μπρέντα, Χρίστος Νταρακτσής, Σταυρούλα Ντόβα, Ζένια Παπασυνεφάκη, Ραφαέλα Σαπρίκη, Μυρτώ Στοϊκοπούλου, Γιάννης Τσαμασλίδης, Φανή Τσικούρα, Ευδοκία Χασιώτη.
  • Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς.

Τρίτη 14/01, στις 20:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Vivid Arc» | Μικρή Σκηνή

Οι Vivid Arc, ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα επιχειρούν να εξερευνήσουν τον κόσμο της contemporary πειραματικής μουσικής με πρωτότυπες συνθέσεις.

Με τους: Σάββα Καραγιαννίδη συνθέτη και drummer, Theo Flores στο πιάνο και Δημήτρη Κυριακίδη στο βιμπράφωνο, θέλουν να σας προσφέρουν μια πρωτότυπη εμπειρία μέσα από το στυλ της μουσικής τους.

Τρίτη 14/01, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή

Συνάντηση-συζήτηση με τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης συναντά τη Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο γνωριμίας  της με τις Λέσχες Ανάγνωσης της πόλης. Προσκεκλημένος ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης σε μία συνάντηση – συζήτηση με αφορμή το νέο του βιβλίο «Φάλτσα Κεφαλής».

Τον συντονισμό θα κάνουν από κοινού η Γεωργία Μιχαήλ και  η Τζένη Μανάκη.

Τρίτη 14/01, στις 18:30 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Έκθεση «Μεταμορφώσεις-Σύννεφα-Βροχή» | CAN Christina Androulidaki Gallery

Το έργο του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) ζωντανεύει ξανά μέσα από την έκθεση “Μεταμορφώσεις – Σύννεφα – Βροχή“, που φιλοξενείται στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki έως τις 25 Ιανουαρίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει 15 σχέδια που δημιουργήθηκαν το 1961 στο Παρίσι και φωτίζει μια από τις πιο ποιητικές και ώριμες φάσεις της καριέρας του καλλιτέχνη.

Τρίτη 14/01 έως Παρασκευή 17/01, από τις 11:00-15:00, 17:00-20:00 και Σάββατο 18/01, από τις 11:00-16:00 | CAN Christina Androulidaki Gallery

Έκθεση «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση Ναυτικών χαρτών, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου».

Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια.

Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870). Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου.

Δευτέρα 13/12, Τρίτη 14/01, Πέμπτη 16/01 και Παρασκευή 17/01, από τις 09:00 έως τις 14:00, Τετάρτη 15/01, από τις 09:00 έως τις 20:00 και Σάββατο 11/01, από τις 10:00 έως τις 14:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Αίθουσα Α. Χαΐτογλου

«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Δευτέρα 13/01, Τρίτη 14/01, Τετάρτη 15/01 και Παρασκευή 17/01, από τις 08:00-15:00 και Πέμπτη 16/01, από τις 08:00-20:00 | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστέρια -Ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη εικαστική πρακτική». » | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

H διαπίστωση ότι ο γήινος κόσμος αποτελείται από τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το άγνωστο και αχανές διάστημα που τον περιβάλλει, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με νέες παραγωγές και εικαστικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και φοιτητές Σχολών και Τμημάτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με ολοκληρωμένα έργα και έργα σε εξέλιξη, επίσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών με φεστιβάλ, πολιτιστικούς οργανισμούς, εργαστήρια και καλλιτεχνικές πλατφόρμες –Video Art Miden, Ars Electronica, TILT platform– που προωθούν την ψηφιακή τέχνη και τα νέα μέσα.

Βίντεο προβολές με εργαλεία ΑΙ και στοιχεία 3D mapping projection, animation, ΑΙ και VR περιβάλλοντα, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις, QR codes και ηχητικά έργα κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης έως 28 Φεβρουαρίου | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Έκθεση «Τα άνθη του καπνού» | Ισλαχανέ

Η έκθεση χαρακτικών που αναφέρεται στα καπνά συνοδεύεται από μία έκδοση ποιημάτων και μελετών σχετικά με το θέμα, όπως και με ένα βίντεο που συνδημιούργησε η εικαστικός με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη.

Τα χαρακτικά, οι φωτογραφίες, τα εικαστικά έργα και οι εγκαταστάσεις της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου έχουν την ρίζα τους στα βιώματά της από την σπορά, την συγκομιδή και την επεξεργασία των καπνών στην γενέτειρά της. Η δημιουργία των εικαστικών και η συγγραφή των ποιημάτων, από διάφορους ποιητές, ήταν μια παράλληλη δημιουργία. Το βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη, το 2024, περιλαμβάνει 41 ποιήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημιουργού των εικαστικών της έκθεσης, και μελέτες σχετικές με αυτή την έκθεση.

Παράλληλα η Μαρίνα Προβατίδου με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη δημιούργησαν μια βίντεο αρτ ταινία που δίνει μια άλλη διάσταση στην εικαστική και συγγραφική σύλληψη, χρησιμοποιώντας το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας για να εμπλακεί βιωματικά ο θεατής τόσο με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού όσο και με τις εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Η ταινία θα προβάλλεται, σε λούπα, στον εκθεσιακό χώρο, ενταγμένη στις υπόλοιπες δημιουργίες.

Διάρκεια Έκθεσης: Έως 31 Ιανουαρίου 2025

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα