Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Συγκίνηση στην επανένωση των θραυσμάτων μετά από 200 χρόνια

Έγινε η οριστική επανένωση των τριών θραυσμάτων από τα γλυπτά του Παρθενώνα που αποδόθηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού

Parallaxi
γλυπτά-παρθενώνα-συγκίνηση-στην-επαν-988257
Parallaxi

Έγινε η οριστική επανένωση των τριών θραυσμάτων από τα γλυπτά του Παρθενώνα. Αποδόθηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού σε μία συγκινητική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα προέρχονται από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα, επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού, στο μνημείο στο οποίο ανήκουν.

Στο Μουσείο Ακρόπολης, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, η επανένωση έγινε χάρη στη σοβαρή και ουσιαστική εργασία όλων όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, τόσο από την Αγία Έδρα και τα Μουσεία του Βατικανού, όσο και από την ελληνική πλευρά, το Μουσείο Ακρόπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

Τα τρία θραύσματα επέστρεψαν μετά από περισσότερο από δυο αιώνες στην πατρίδα τους, σε μία τελετή που έγινε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου, Επισκόπου Brian Farrell, καθώς και άλλων εκπροσώπων της Αγίας Έδρας, της καθ. Barbara Jatta, διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού, του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα