Η απάντηση του καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία μετά την εισβολή Χρυσαυγιτών σε έκθεσή του
Μέλη της Χρυσής Αυγής μπήκαν επιθετικά στην αίθουσα τέχνης Remezzo στην Αρετσού και ζήτησαν από τον καλλιτέχνη να κατεβάσει τα έργα του.
Για μια “προσπάθεια εξόντωσης της τέχνης από την πολιτική” κάνει λόγο ο καλλιτέχνης από τη Βόρεια Μακεδονία, στην έκθεση του οποίου εισέβαλε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στην Καλαμαριά, Θεσσαλονίκης
Στη δήλωση που απέστειλε ο καλλιτέχνης, δηλώνει πως θέλει να ξεχάσει το περιστατικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι νιώθει ευγνώμων για την υποστήριξη που έλαβε από τον κόσμο.
Ολόκληρη η δήλωση του καλλιτέχνη:
Το να είσαι δημιουργός σήμερα -είτε πρόκειται για το να ζεις στον δικό σου κόσμο, με ένα ατομικό σενάριο, είτε για το να ζεις το δικό σου όνειρο με κινήσεις που απευθύνονται ευρέως στον κόσμο- δεν είναι απλό.
Ζούμε σε μια εποχή πανδημιών, πολέμων, οικονομικών αναταραχών και γενικότερα αναδιάρθρωσης του πλανήτη γη. Όλοι μας εμπλεκόμαστε σε αυτές τις αλλαγές, κάποιοι λιγότερο από άλλους. Δυστυχώς, όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαίτερα εμάς, τους καλλιτέχνες. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, ανθρώπους χωρίς σύνορα. Με την τέχνη μου πάντα αναζητούσα νέα, ανεξερεύνητα τοπία, έτσι ώστε και οι ομορφιές τους να αντηχούν μέσα από τους πίνακές μου.
Το τελευταίο περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια της έκθεσής μου στη γκαλερί του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, είναι για μένα μια αφορμή να απευθυνθώ στο κοινό. Δηλαδή, η πολιτική, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, προσπάθησε να εξοντώσει την τέχνη.
Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω καμία ανάγκη να χρησιμοποιώ την πολιτική ως μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης. Ακόμα και χωρίς αυτό, η τέχνη μου έχει ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Οι πινελιές μου είναι αρκετές, είναι πιο συναρπαστικές, πιο δυνατές, πιο δυνατές. Γι’ αυτό θέλω να ξεχάσω αμέσως το περιστατικό, γιατί όλα τα υπόλοιπα που σχετίζονται με την έκθεση άφησαν μια καλή ανάμνηση: η φιλοξενία των διοργανωτών – του Δήμου Καλαμαριάς, οι καθημερινές συναντήσεις με τους επισκέπτες, τους συναδέλφους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας.
Θέλω ειλικρινά να τονίσω την επαγγελματική αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών μας και ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Γενικού Προξένου της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, κ. Dejan Djucic, ο οποίος έκανε τα πάντα για να νιώσω εγώ και η σύζυγός μου ασφαλείς. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που έλαβα και εξακολουθώ να λαμβάνω από ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτών και γενικότερα από το μακεδονικό, ελληνικό και παγκόσμιο κοινό που στάθηκε δίπλα στην τέχνη.