Η καλύτερη ατζέντα για το σαββατοκύριακο
Αυτό το σαββατοκύριακο σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και η ατζέντα έχει όλες τις εκδηλώσεις για εσένα για να τις ανακαλύψεις.
Kαλωσορίζουμε το καλοκαίρι με ένα σαββατοκύριακο γεμάτο από εξαίσιες παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη σε όλη την πόλη.
Βρες τις αγαπημένες σου, κλείσε τα εισιτήρια σου, καθάρισε το πρόγραμμα σου και ετοιμάσου για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο συναρπαστικές στιγμές!
Θέατρο
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην όπερα La Serva Padrona του Giovanni Battista Pergolesi την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 στις 20:00 στο θέατρο «Σοφία Βέμπο» στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, Μεγάλου Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι. Η κωμική όπερα σε δύο πράξεις La Serva Padrona (Η Υπηρέτρια Κυρά) παρουσιάζεται για μία μοναδική παράσταση, σε μία παραγωγή που αποτελεί σύμπραξη της Σχολής Μελοδραματικής και της Ορχήστρας Εφήβων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη σκηνοθεσία του καθηγητή Άκη Λαλούση και τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη. Πρόκειται για τη γνωστότερη λυρική δημιουργία του συνθέτη, ένα έργο κωμικό και ανάλαφρο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. Η διασκεδαστική υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τα καμώματα και την καπατσοσύνη μίας νεαρής γυναίκας, η οποία καταφέρνει από υπηρέτρια του σπιτιού, να γίνει η σύζυγος του οικοδεσπότη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
La Serva Padrona Μουσική: Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι Λιμπρέτο: Τζενάρο Αντόνιο Φεντερίκο
Πρωταγωνιστούν σπουδαστές της Σχολής Μελοδραματικής του Κ.Ω.Θ. από την τάξη του καθηγητή Άκη Λαλούση: Σερπίνα: Ελένη Δανιήλ (σοπράνο), Ουμπέρτο: Δημήτρης Φλάρης (Μπασοβαρύτονος), Βεσπόνε: Νικολέτα Λεονταρίδου , Τζένη Μόσχου (ηθοποιοί από την θεατρική ομάδα Novan)
Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Άκης Λαλούσης Ορχήστρα Εφήβων Κ.Ω.Θ. Μουσική διεύθυνση: Δημοσθένης Φωτιάδης Μουσική προετοιμασία: Κατερίνα Σακέττα Απόδοση – επιμέλεια ιταλικού κειμένου: Κατερίνα Βουτσινά Κινησιολογική επιμέλεια: Μέλπω Βασιλικού Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαυρίκος, Άκης Λαλούσης Μακιγιάζ – κομμώσεις: Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Κοστούμια: Κ.Θ.Β.Ε. Επιλογή σκηνικών και κοστουμιών: Άκης Λαλούσης Επιμέλεια έκδοσης μουσικού υλικού: Δημοσθένης Φωτιάδης
Παραγωγή: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
*Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 στις 20:00 | Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, Μεγάλου Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι | Είσοδος ελεύθερη
Εκθέσεις
Έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η έκθεση σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.
Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο Α.Π.Θ.
Ο καμβάς στον οποίο αναπτύσσεται το πρώτο μέρος της έκθεσης δημιουργείται από το εξαιρετικό σύνολο ζωγραφικών έργων του Σπύρου Παπαλουκά, σχετικό με τη διαδρομή του από την καταστροφή στη Μ. Ασία, στο Άγιο Όρος έως το 1926, χρονιά που ιδρύεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλάζει η μορφή της πόλης.
Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζώντων της καταστροφής της Σμύρνης από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) αποτυπώνουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών με συγκλονιστική αμεσότητα.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Ο Δημήτρης Μεσσίνης καταγράφει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω. Ο Χρήστος Αλαβέρας εμπνέεται από το έργο του Μεσσίνη και μεταγράφει εικόνες βίας και ξεριζωμών στο «Βαδίζοντας Ανάμεσα», μια μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση με κάρβουνο. Στα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα του 2015 και του 2016 στρέφει το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Κατσάγγελος με τις «Μαρτυρίες» του, προσκαλώντας ανθρώπους που τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη να ανακαλέσουν τις μνήμες των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Τέλος, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, “Third Kind”, παρουσιάζει το δυστοπικό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον μιας ανθρωπότητας ολότελα εκτοπισμένης από το γήινο περιβάλλον μετά από έναν πρωτόγνωρα μαζικό, πλανητικό «ξεριζωμό».
Συνεργαζόμενοι φορείς
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.), Τμήμα Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος», Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Κατσάγγελος, Δημήτρης Μεσσίνης, Χρήστος Αλαβέρας, Γιώργος Ζώης, Ιδιώτες συλλέκτες.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Ξεναγήσεις κοινού: Κυριακή 2 και 23 Απριλίου, 7 και 28 Μαΐου, 11 και 18 Ιουνίου στις 11:00. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.
*Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 έως 18 Ιουνίου 2023 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών | Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 14:00, Τετάρτη 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00