Agenda

Η καλύτερη ατζέντα για το σαββατοκύριακο

Εκδηλώσεις, εκθέσεις και πολύ μουσική, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις σε ένα σαββατοκύριακο γεμάτο εκπλήξεις!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-για-το-σαββατοκύρι-1019988
Parallaxi

Αυτές τις μέρες η πόλη θα πλημμυρήσει από πολιτισμό και αγάπη. Πάρε στυλό και σημείωσε όσα σε ενδιαφέρουν και δεν πρέπει να χάσεις.

Θέατρο

«ΣΙΩΠΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ» – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

Ένα λυρικό παραμύθι που μεταφέρει στο βασίλειο της Μουσικής την αγαπημένη ιστορία του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα Καινούρια ρούχα του Βασιλιά», μέσα από τη μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού και το έξυπνο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά.

Αυτή η «μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους», όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο συνθέτης, μπλέκει, με πολλή φαντασία, χιούμορ αλλά και σάτιρα, τη κλασική ιστορία με την σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, εισάγοντας παράλληλα το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής.

Το λυρικό αυτό παραμύθι παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου ανανεωμένο, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, oλοκαίνουργια σκηνογραφία, και εμπλουτισμένα κοστούμια ενώ ο Νίκος Κυπουργός έχει αναλάβει να φρεσκάρει και το περιεχόμενο του και να το εμπλουτίσει μουσικά σε διάρκεια.

Ειδικά για τις παραστάσεις του Επταπυργίου και στοχεύοντας στην γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής, πριν από κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται διαδραστικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δεκάλεπτο παιδαγωγικό δρώμενο, οι βασικές έννοιες της μουσικής και της όπερας, καθώς και η δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης ενός νέου μουσικού έργου.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία του συνθέτη Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης / Αλέξανδρος Πουρλουκάκης Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς Φωτισμοί: Σαράντος Ζουρντός

Βασιλιάς: Αλέξανδρος Τζοβάνι Μούσα: Ελένη Δημοπούλου Μουσικός: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος Αυλικοί και Νότες: Αναστασοπούλου Αναστασία-Σοφία, Κονδυλίδου Μαρία, Κοντού Γιώτα, Μιχαηλίδου Κωνσταντίνα, Μπαξεβανίδου Βασιλική, Τσαλίκη Κική Χατζηκαλημέρη Καλλιπάτειρα

Σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ

*21-22-23 Ιουνίου στις 21:15 | Φρούριο του Επταπυργίου

Χθες βράδυ στο μετρό από το εργαστήρι του «θέατρο εΦ»

Το θεατρικό εργαστήρι του «θέατρο εΦ» παρουσιάζει μία μικρή ιστορία: «Χθες βράδυ στο μετρό». Μία όμορφη συνάντηση στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στις 20, 21, 22 και 23 Ιουνίου στις 21:00 στον «Κήπο του Ήχου».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιωργής Σφυρής

Κείμενο: Νατάσα Ρουστάνη

Ηθοποιοί: Χρήστος Βασματζόγλου, Νίκος Γκούνας, Μαίρη Κουτλή, Θεοκτίστη Μαρινοπούλου, Μελπομένη Μελετλίδου, Σοφία Σίμου, Βασίλης Τραγουλιάς

*20, 21, 22 και 23 Ιουνίου | Ώρα: 21:00 | Χώρος: «Κήπος του Ήχου», νέα παραλία Θεσσαλονίκης

Παιδική Σκηνή

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΛΕΜΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΡΕΜΜΥΔΩ

Η πιο αγαπημένη παιδική παράσταση ταξιδεύει και φέτος το καλοκαίρι!

Το Θέατρο του Βορρά παρουσιάζει το αγαπημένο μουσικό παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη «Ο πρίγκιπας Λεμόνης». Μια διαδραστική παράσταση, με τα πολυαγαπημένα τραγούδια του Πρίγκιπα Λεμόνη! Τα παιδιά, γνωρίζουν από κοντά το Λεμόνη και την Κρεμμύδω που μιλούν για τη δύναμη της αγάπης!

Πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, μουσική και χορός με τα αγαπημένα μας τραγούδια σε μια παράσταση που το γέλιο και η αγάπη γεμίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων!

Για μια μοναδική παράσταση στο θερινό Ελληνίς την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 7:00μ.μ.

*Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 7:00μ.μ. | θερινό σινεμά Ελληνίς (Λεωφόρος Στρατού 11) | Τιμή εισιτήριου: Γενική είσοδος 8 ευρώ/ Προπώληση: Στο ταμείο του Ελληνίς και στο viva.gr /Εισιτήρια πληρώνουν τα παιδιά από 1,5 ετών και άνω | Τηλ επικοινωνίας: 231 028 0828

Μουσική

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Μονή Λαζαριστών -«Έξω Καρδιά!»

Το 9ο Φεστιβάλ Δάσους 2023 φιλοξενεί την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, στην καλοκαιρινή συναυλία της με τίτλο: «Έξω Καρδιά!», που θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, μετά από αναβολή λόγω εθνικού πένθους, στη Μονή Λαζαριστών σε νέα ημερομηνία , την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Μία διαφορετική μουσική συνάντηση, ένα κρεσέντο χαράς, με ιδιαίτερες εκπλήξεις όπου απολαμβάνουμε με τη μοναδική Άλκηστη Πρωτοψάλτη να ερμηνεύει τα ωραιότερα τραγούδια της, που αποτελούν σταθερή αξία στο χρόνο.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σε μία συνάντηση «Εξω καρδιά!»

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα φέρει το παρελθόν και το παρόν σε μία μουσική ισορροπία προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινό της, που αποδεδειγμένα πλέον ανήκει σε τρεις διαφορετικές γενιές!

*Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:30 | Μονή Λαζαριστών

Πάνος Βλάχος στο Θέατρο Κήπου 

Ο Πάνος Βλάχος πέρασε ωραία στη Θεσσαλονίκη. Θα πάει και το καλοκαίρι λέει.. Ο Πάνος Βλάχος για πρώτη φορά στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη. Τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει.. Σάμπως το περιμέναμε; Ούτε το περιμέναμε ούτε το σχεδιάζαμε. Θα πει τραγούδια του λέει, θα έχει μπαλέτα λέει.. Σάββατο 24 Ιουνίου θα βγει στις 21:00 νταν λέει. Έτσι λέει..

Μουσική διεύθυνση: Βάιος Πράπας

Τύμπανα: Αλέξανδρος Κούρος

Μπάσο: Αντωνία Τσολάκη

Πλήκτρα: Θανάσης Μάντζαρης “Sven”

Σαξόφωνο: Φοίβος Μποζάς

Τρομπόνι: Χρήστος Σπηλιόπουλος

Παραγωγή : Ιmaginart & Love Light Productions

*Σάββατο 24 Ιουνίου στις 21:00 | Θέατρο Κήπου

Τρεις μέρες, τρεις συναυλίες

23 Ιουνίου στις 21:00: Caldera Trio: Τηλέμαχος Ρουδνικλής (κιθάρα), Παύλος Σπυρόπουλος (μπάσο), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα) https://www.youtube.com/watch?v=VDK39a984o4
24 Ιουνίου στις 21:00: Completion: Γιώργος Σιδηρόπουλος (πιάνο), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα, ηλεκτρονικά)
25 Ιονίου στις 20:00: Northern Lights: Χρήστος Σιδηρόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα, ηλεκτρονικά) https://www.youtube.com/watch?v=zyV70bn7YMM&t=1s 
*Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 | Στέκι ΕΔΕΜ, Ηπείρου 4, Άγ. Παύλος | Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Εκθέσεις

Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ (EUROKINISSI/POOL/ΓΙΑΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη νέα έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης».

«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), από τις 15 Ιουνίου έως τις 08 Οκτωβρίου 2023.

Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του.

Ο χάρτης με όλα τα σημεία που βρέθηκε και κάλυψε εμπόλεμες συρράξεις και κρίσεις ο Γιάννης Μπεχράκης, μαζί με τα τεχνικά μέσα που αποτυπώνουν το πέρασμα της φωτογραφίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, video με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις του ίδιου, κείμενα που αναπλαισιώνουν τις φωτογραφικές του λήψεις, όλα αυτά επιδιώκουν να συνθέσουν και να εκφράσουν αυτό που χαρακτήριζε την εργασία του διαχρονικά: τη λιτότητα της σύνθεσης, την εκφραστική αμεσότητα, την επιλογή της στιγμής, τον σεβασμό στην ακεραιότητα του γεγονότος.

*Διάρκεια έκθεσης από 15 Ιουνίου έως 8 Οκτωβρίου | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Σταχτοπούτες του κόσμου»

Ο μύθος της Σταχτοπούτας είναι πανάρχαιος και απαντά σε πολλούς πολιτισμούς. Συνήθως η αφήγηση περιλαμβάνει ένα υπόδημα που αρχικά χάνεται και στη συνέχεια αποτελεί σημάδι αναγνώρισης της όμορφης και άξιας πλην αδικημένης κοπέλας. Άλλες φορές το παραμύθι εστιάζει στην οικογένεια όπου μια κακιά αδερφή σε σύμπραξη με μια κακιά μητριά ή μια δεύτερη κακιά αδερφή τελικά πληρώνουν για τις αδικίες προς την πρωταγωνίστριά μας. 

Η ιστορία της Ροδόπης, της οποίας η αχυρένια παντόφλα αρπάχτηκε από έναν αετό ενώ εκείνη έπαιρνε το μπάνιο της, η περιπέτεια της Γιε Ξιαν, της Κινέζας Σταχτοπούτας, που βρήκε παρηγοριά στην παρέα ενός χρυσού ψαριού, η ινδονησιακή εκδοχή με τις δυο αδερφές Κόκκινο Κρεμμύδι και Σκόρδο, η ιστορία της Ταμ και της Καμ από το Βιετνάμ, η ινδιάνικη εκδοχή με την κοπέλα που καθόταν δίπλα στη φωτιά και το Αόρατο Πλάσμα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές παραλλαγές της ιστορίας έγιναν αφορμή για 7 δημιουργούς κόμικς της Θεσσαλονίκης να εικονογραφήσουν τη δική τους εκδοχή της Σταχτοπούτας.

Η «The Basket Gallery», ολοκληρώνοντας τον κύκλο της πρώτης της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Αστραφτερά διαμάντια και μαγικά άχυρα»,  παρουσιάζει τις  «Σταχτοπούτες του κόσμου». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Σταύρος Κιουτσιούκης, Ανέστης Μαυρομμάτης – Παρασίδης, Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής, Μανώλης Φραγγίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:00 στους χώρους της «The Basket Gallery» (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36, περιοχή Αντιγονιδών). Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στο χώρο σκιτσογραφική δράση (sketch-event) κατά την οποία ο Σταύρος Κιουτσιούκης θα σκιτσάρει το κοινό ως πρωταγωνιστή στους μύθους της Σταχτοπούτας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου. Στη συνέχεια η γκαλερί θα κλείσει τις πόρτες της για το καλοκαίρι και θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο με νέα, μεγάλη έκθεση και σειρά παράλληλων δράσεων για όλη τη χρονιά.

*Τρίτη 21 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου | «The Basket Gallery» (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36, περιοχή Αντιγονιδών

«Εικόνες του άλλου μας εαυτού»-Η ζωή στην πόλη μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

«…η φωτογραφική μηχανή έγινε για μένα γέφυρα με την πόλη, με τη ζωή, με το χρόνο. Με πήγε στην παιδικότητά μου…», Ματίνα

Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή και με την καθοδήγηση του γνωστού φωτογράφου Νίκου Πηλού, ο οποίος τους βοήθησε να δουν πέρα από τον φωτογραφικό φακό, περιπλανήθηκαν στην πόλη της Αθήνας αποτυπώνοντας τη ζωή σε αυτή. Κατέγραψαν αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν, να ελπίζουν, αυτά που τους κινούν το ενδιαφέρον, παρουσιάζοντάς μας την πόλη μέσα από τη δική τους, μοναδική οπτική.

Δέκα χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της «σχεδίας», παρουσιάζονται από την Τρίτη 20 Ιουνίου και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες. 

Το υλικό που δημιουργήθηκε συνθέτει μια μοναδική κοινωνική καταγραφή: για την Ελλάδα της κρίσης, για εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά, για τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται. Από αυτό το υλικό, ο Νίκος Πηλός επέλεξε και συνδύασε τα έργα από οκτώ ανθρώπους της «σχεδίας» που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε έκθεση την άνοιξη του 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και η ζωή όλων έχει αλλάξει πολύ και απρόβλεπτα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, όμως, είναι η δύσκολη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που βιώνουν οικονομικές και κοινωνικές αντιξοότητες. Η έκθεση αυτή παραμένει επίκαιρη, όσο και αποτύπωμα της εποχής που πρωτοπαρουσιάστηκε και η οποία στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Φωτογράφοι: Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης, Αλέξανδρος Νάνος, Ματίνα Πασχάλη, Ιουλία Συμεωνίδου, Γιάννης Φωκάς.

*Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 20 Ιουνίου – Τετάρτη 12 Ιουλίου |Ώρες λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Σιωπηλή συμμετρία: Η έκθεση φωτογραφίας που μεταμορφώνει την καθημερινότητα

Η σχολή φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης Photoglobe παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Σιωπηλή συμμετρία”, στην Αίθουσα Τέχνης Remezzo της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου 2023.

“Η Σιωπηλή συμμετρία είναι πολύ περισσότερο από μια απλή φωτογραφική έκθεση,” όπως αναφέρει η διευθύντρια της Photoglobe και επιμελήτρια της έκθεσης, Βασιλική Ελευθερίου. Αποτελεί την καταγραφή της προσωπικής και καλλιτεχνικής πορείας των μαθητών της Photoglobe. Κάθε φωτογραφία αποτελεί μια ιστορία, μια στιγμή, ένα συναίσθημα. Είδωλα, αντανακλάσεις, πραγματικό και φανταστικό, δεμένα άρρηκτα μεταξύ τους.

Η έκθεση αναδεικνύει την δουλειά των σπουδαστών της Photoglobe, καταγράφοντας την προσωπική και καλλιτεχνική τους πορεία. Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε αυτές τις ιστορίες και να αφεθείτε στην μαγεία της φωτογραφίας. Η “Σιωπηλή συμμετρία” είναι η απόδειξη ότι η φωτογραφία δεν είναι απλά μια τέχνη, αλλά ένας τρόπος ζωής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στις 7 μ.μ., προσφέροντας σε όλους τους φίλους της φωτογραφίας την ευκαιρία να απολαύσουν την εκπληκτική δουλειά των σπουδαστών της Photoglobe. Σας καλούμε να γίνετε μέρος αυτής της αξέχαστης εμπειρίας και να εμπνευστείτε από την μαγεία της φωτογραφίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Brian Gokas , Marine Janashvill, Αλεξάνδρα Φιλιππίδου, Ανθούλα Πατσινακίδου, Άννα Μπλατσιώτη, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, Βαρβάρα Σενγκιέργκη, Βασιλική Ζαφειρίου, Γιώργος Κατσούλας, Γιώργος Κουρεξίδης, Γιώργος Ορφανού, Γιώργος Ραμπότας, Εύα Καρατζιώλη, Ευγενία Σαρρή, Ηλίας Μαυρομάτης, Θεανώ Σαρησάββα, Ιωάννα Βασιλειάδου, Ιωάννης Παπαγιάννης, Κατερίνα Γκεσούλη, Κλαίρη Ζήση, Κυριάκος Σαλτσίδης, Κωνσταντίνα Χαλκίδου, Μαρία Αλιχανίδου, Μαρία Καραμπίδου, Μαρία Ραπτίδου, Αναστασία Ρούμπου, Ξανθίππη Βασιλειάδου, Βασιλική Πάτκου, Σμαρώ Σαχινίδου, Αθανασία Καρακινάρη, Σοφία Καραϊορδανίδου, Σοφία Λιούτα, Στέλιος Γρίμπας, Στέλιος Λουπίδης, Στεφάνου Ιωάννα, Χρήστος Αραμπατζής και Χριστίνα Δεληγιάννη.

*Εγκαίνια έκθεσης 21 Ιουνίου, Διάρκεια έκθεσης: 20-25/6 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από Τρίτη έως Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ.| Αίθουσα Τέχνης Remezzo (Καλαμαριά)

«Visualbility»

Το Thessaloniki Pride και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην ομαδική εικαστική έκθεση «Visualbility», που συνδιοργανώνουν από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα Allatini – Daussault του Γαλλικού Ινστιτούτου, στα πλαίσια του 11ου Thessaloniki Pride.

Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητας, μέσα από 44 διαφορετικά εικαστικά έργα.

Ο Αλέξανδρος Καπετάνου σημειώνει στο κείμενο της έκθεσης:

Από τον Διαφωτισμό και την κήρυξη της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 έως σήμερα, ο γαλλικός πολιτισμός αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη διεκδίκηση και την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας τα φώτα του μέχρι και σήμερα, σε σύγχρονες μορφές τους, σε διαφορετικές εκτάσεις και προεκτάσεις κοινωνικών αγώνων, αλλά και σε νέες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού.

Με το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης να καθίσταται πάντα επίκαιρο και διαχρονικό, καίριο ζήτημα που τίθεται στην εποχή μας αποτελεί η υποστήριξη του αναφαίρετου δικαιώματος της ισονομίας, της ισότητας, της θεσμικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλα τα άτομα.

Στις μέρες μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να μη βρίσκονται σε καθολική ισχύ και να μην είναι δεδομένα για όλους τους ανθρώπους. Μια καίρια προέκταση των δικαιωμάτων που στερούνται κοινωνικές ομάδες, αποτελεί αυτή του δικαιώματος ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η ανάγκη εξάλειψης των αφορισμών και των διακρίσεων που υφίστανται, των βίαιων και ρατσιστικών συμπεριφορών και ιδεολογιών που ανέχονται, οδηγεί στην αναζήτηση μιας συμπεριληπτικής καθημερινότητας για όλα, μέσα από μια κοινωνία ανοικτή, θετική, με διάθεση κατανόησης, αφουγκρασμού και εξέλιξης.

Η παρούσα ομαδική εικαστική έκθεση, φιλοξενεί έργα ατόμων που υποστηρίζουν την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και πιστεύουν στη συμπερίληψη, προχωρώντας με καλλιτεχνικούς προβληματισμούς και πειραματισμούς στη δημιουργία σύγχρονων εικαστικών τοπίων. Έννοιες όπως η φόρμα, η τονικότητα, η αναπαράσταση, τα πλούσια εικαστικά εργαλεία και ο ακτιβισμός, απαντώνται στα έργα της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης: Καπετάνου Αλέξανδρος

Επιμέλεια αφίσας: Κυριαφίνη Κατερίνα, Δερμάτης Γιάννης

*Διάρκεια έκθεσης: 19-24 Ιουνίου | Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 22:00, Σάββατο 11:00 – 14:00 | Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α)

Έκθεση ‘‘55 Αφές Πηλού’’ στο Μουσείο Προσφύγων

Το Galigalidis Ceramics Art Studio παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμικής τέχνης ‘‘55 Αφές Πηλού’’ στο Μουσείο Προσφύγων, από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου 2023. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήρι κεραμικής, Galigalidis Art. Πενήντα πέντε ζευγάρια χέρια εκπροσωπούνται από αντικείμενα φτιαγμένα από πηλό, το ταπεινό υλικό που ασταμάτητα προσφέρει μαθήματα. Με διαφορετικές τεχνικές, θερμοκρασίες ψησίματος και είδη υάλωσης κάθε ένα έργο είναι ξεχωριστό. Στο σύνολο τους όμως, αποκαλύπτουν το μεγάλο φάσμα από τις δυνατότητες του πηλού και τα πολλά πρόσωπα της κεραμικής. Ο εικαστικός διάλογος δεν σταματάει εκεί, καθώς την έκθεση θα συνοδέψουν παράλληλες δράσεις με δωρεάν εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

*Διάρκεια έκθεσης 18-24 Ιουνίου | Μουσείο Προσφύγων, Έβρου 49, Συκιές 

“No woman΄s land” Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας/ Αγιορειτική Εστία -Princeton Univercity

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, παρουσιάζουν από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929.

Λίγα λόγια για το φωτογραφικό αρχείο και την έκθεση:

Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι. Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton. Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη.

Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφηση κάλυψη ενός τόπου μοναδικού, μυστηριώδους και αναλλοίωτου στον χρόνο. Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάζονται από το υπέροχο φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο, γεγονός που τους οδηγεί να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

*Διάρκεια έκθεσης έως 16 Σεπτεμβρίου 2023 | Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00 & Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00 & Σάββατο: 09:00 – 14:00 | Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης: τηλέφωνο 2310263308

«Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Μέχρι την Κυριακή 9 Ιουλίου θα έχει την ευκαιρία το κοινό να επισκεφτεί την έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», την οποία έχουν θαυμάσει περισσότερα από 6.200 άτομα, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δια ζώσης ή διαδικτυακά, συμμετέχοντας στις ξεναγήσεις κοινού και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η έκθεση, αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η έκθεση σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.

Στο πρώτο μέρος αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά (που απέκτησε πρόσφατα το Τελλόγλειο), σχετικό με τη διαδρομή του από την καταστροφή στη Μ. Ασία, στο Άγιο Όρος έως το 1926, χρονιά που ιδρύεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλάζει η μορφή της πόλης. Επίσης, έργα άλλων καλλιτεχνών τις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο Α.Π.Θ., παρουσιάζονται στον χώρο. Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζώντων της καταστροφής της Σμύρνης από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) αποτυπώνουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών με συγκλονιστική αμεσότητα.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Ο Δημήτρης Μεσσίνης καταγράφει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω. Ο Χρήστος Αλαβέρας εμπνέεται από το έργο του Μεσσίνη και μεταγράφει εικόνες βίας και ξεριζωμών στο «Βαδίζοντας Ανάμεσα», μια μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση με κάρβουνο. Στα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα του 2015 και του 2016 στρέφει το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Κατσάγγελος με τις «Μαρτυρίες» του, προσκαλώντας ανθρώπους που τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη να ανακαλέσουν τις μνήμες των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Τέλος, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, “Third Kind”, παρουσιάζει το δυστοπικό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον μιας ανθρωπότητας ολότελα εκτοπισμένης από το γήινο περιβάλλον μετά από έναν πρωτόγνωρα μαζικό, πλανητικό «ξεριζωμό».

Συνεργαζόμενοι φορείς: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς, Τμήμα Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος», Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Κατσάγγελος, Δημήτρης Μεσσίνης, Χρήστος Αλαβέρας, Γιώργος Ζώης, Ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

*Διάρκεια έκθεσης μέχρι 9 Ιουλίου | Ωράριο εκθεσιακού: ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 9:00-14:00, ΤΕ 9:00-14:00 & 17:00-21:00, ΣΚ 10:00-18:00, ΔΕ κλειστά | Τελλόγλειο Ίδρυμα

«ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ»

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία. Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, o oποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

α΄ «ΦΟΙΝΙΞ»: Νομίσματα, Μετάλλια,  δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδεςκαι «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό. Σημαντικό στοιχείο η επανάχρηση και η ανακύκλωση που συντείνει στην κυκλική οικονομία.

β΄ «ΑΓΩΝ»: Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

*Διάρκεια έκθεσης: 8/6 – 13/9 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τί θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη (εγκαίνια: Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, 19:00).

Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Στην έκθεση εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι. σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων, μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη που λειτουργούν συνδετικά.

Στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή: οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα ταξίδια, οι προσωπικές ιστορίες με τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και τις βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός. Παράλληλα, ιστορίες αφηγούνται την ίδρυση εικαστικών σχολών, μελέτες για την εκ βάθρων ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή μνημείων που δεν έγιναν ποτέ· περιγράφουν στολές εργασίας που θα άλλαζαν τις ζωές αυτών που τις φορούσαν· διηγούνται επεισόδια σκληρής λογοκρισίας συχνά με τραγικό τέλος για τους δημιουργούς, ακολουθούν εσωτερικές αναζητήσεις και ταξίδια του μυαλού με δύσκολο τέλος, και πολλά άλλα.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένες ιστορίες αυτής της εποχής που έμεινε στην ιστορία της τέχνης ως Ρωσική Πρωτοπορία, μιας εποχής που δεν υπήρξε ποτέ εξάλλου μονοδιάστατο ή ενιαίο κίνημα και που διέσωσε -κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά- από τη λήθη ο Γιώργος Κωστάκης. Αντίθετα, η έκθεση αποκαλύπτει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές αυτής της περιόδου, επιδιώκοντας να αποτελέσει σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 και συστήνει εκ νέου στο κοινό τη Συλλογή Κωστάκη μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

*Διάρκεια έκθεσης από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 56430 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

Εικόνες του άλλου μας εαυτού

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, 19:30 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη | Είσοδος ελεύθερη

‘‘Living in-between’’ Exhibition

Στα πλαίσια του Refugee Week Greece, το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει την εικαστική έκθεση με τίτλο Living in-between κάτω από τη φετινή θεματική του φεστιβάλ που είναι η «συμπόνια». Ένας συνδυασμός καλλιτεχνών που ασχολούνται με το προσφυγικό σε εικαστικό πλαίσιο αλλά και καλλιτέχνες που έχουν οι ίδιοι προσφυγικό background, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του T.A.F. / the art foundation από την Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023.

Το Refugee Week Greece είναι ένα φεστιβάλ υπό την καθοδήγηση της κοινότητας, το οποίο είναι πλήρως προσβάσιμο σε όλους. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και τις αξίες της ισότητας και της διαφορετικότητας και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ισότητα ευκαιριών για τους διοργανωτές, τους οργανισμούς και το κοινό που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μας. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να γιορτάσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητά μας και να αναγνωρίσουμε την αξία της συμβολής κάθε ατόμου. Πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υποστηρίζονται στην προσπάθειά τους να βρίσκουν μια πλατφόρμα έκφρασης και για το λόγο αυτό παράγουμε και προωθούμε παραστάσεις και εγκαταστάσεις για καλλιτέχνες της διασποράς, παρέχοντάς τους, τους απαραίτητους πόρους για να φέρουν την τέχνη τους σε ένα δεκτικό και υποστηρικτικό κοινό και προετοιμάζοντάς τους να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη σε άλλα μέρη του κόσμου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για Θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και των προγραμμάτων ένταξης του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, του Παιδικού Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης, με την υποστήριξη της Legrand Greece.

Συμμετέχουν: Clemence B.T.D. Barret Etienne Bruce Γρηγορία Βρυττιά Rahmat Ahmadi Sirkhane Darkroom Tetiana Hneniuk Todd Rigos Βιργινία Χρηστάκου Γιάννης Τυροβολάς

Επιμελήτριες: Ειρήνη Ρούμπη & Αλεξάνδρα Μαλακασιώτη

Compass Films Πρόγραμμα Προβολών

Επιμέλεια Ναταλία Γκάλγκου και Γεωργία Κορόση *Οι ταινίες υποβάλλονται από το ευρύ κοινό μετά από ανοιχτή πρόσκληση κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2023 και μέσω συνεργασιών με συνεργαζόμενους οργανισμούς.

Δευτέρα 19 Ιουνίου: Εγκαίνια Έκθεσης ‘’Living in-between’’ | 19.00 – 22.00 Έναρξη του φεστιβάλ Compass Films με βίντεο σε επανάληψη από τους Humanitarians in Action

Τρίτη 20 Ιουνίου: Hope Away from Home : Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με το UNHCR Greece , τις προσφυγικές κοινότητες και τους συνεργάτες “Living in-between” εικαστική έκθεση (1 ος όροφος) | 12.00 – 21.00 Makers Market (ισόγειο) | 18.00 – 21.00 Refugees Speaking to Refugees, ανοιχτή συζήτηση για την ενδυνάμωση και τη συμπεριληπτικότητα των γυναικών | 18.00 – 19.30 Προβολή ταινιών & Συζήτηση με το UNHCR & KARPOS, Compass Films | 19.30 – 21.00 Film 1: The Making Of Storytelling Lab (6:30) σε συνεργασία με KARPOS Film 2: Small Worlds (4:52) σε συνεργασία με KARPOS Film 3: Life Long Day (3:43) σε συνεργασία με KARPOS Film 4: Only My Voice (11:27) σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Myriam Rey (Υποβολή μέσω Open Call) &άλλες Δραστηριότητες για Όλους | 21.00 – closing

Τετάρτη 21 Ιουνίου: Compass Films – Προβολή ταινιών & Συζήτηση με Ντίνα Τζιώρα, εκπρόσωπο του British Council και Άντυ Θεοχάρη, εκπρόσωπο του Global Girl Media | 19.00 – 21.00 Film 1: The Fear of Fear (2:14) σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Elie Fahed Film 2: Neither Here Nor There (6:25) σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Amna και τον Jawed Taiman (Υποβολή μέσω Open Call) Film 3: Nowhere (22:52) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συβούλιο Film 4: The Place That is Ours (12:40) σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Dorothy Allen-Pickard (Υποβολή μέσω Open Call) Film 5: Arin (10:44) σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Mizgin Arslan (Υποβολή μέσω Open Call) Film 6: Little Mother (5:42) σε συνεργασία με τη Global Girl Media και τον κινηματογραφιστή Atta Brimo (Υποβολή μέσω Open Call) Film 7: Settl El Donia σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Elie Fahed

Πέμπτη 22 Ιουνίου: Εργαστήρια αυτοφροντίδας για άτομα που εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα |13.00 – 14.30 σε συνεργασία με EEA Grants Κλείστε θέση στέλνοντας email στο refugeeweeekgreece@gmail.com Compass Films – Προβολή ταινιών & Συζήτηση με Μιχάλη Κατσούρη, Βέρα Ιωνά Παπαδοπούλου, Αλεξία Τσούνη και Γιώργο Τσούρο (Solidarity Now) | 19.00 – 21.15 Σε συνεργασία με το Balkan Can Kino Film 1: Wall of Shame (32:18) σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Κατσούρη Film 2: In the right place (28:14) σε συνεργασία με τον Sam Van Zoest Film 3: I woke up 18! (13:16) σε συνεργασία με το Solidarity Now και την Βέρα Ιωνα Παπαδοπούλου Film 4: Back To Life (30:00) σε συνεργασία με την Αλεξία Τσούνη

Παρασκευή 23 Ιουνίου: Generation Outside Afghanistan – παρουσίαση του βιβλίου Silent Scream της Farida Ahmadi, ιδρύτριας της ΜΚΟ Global Happiness, και στη συνέχεια ομιλία για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν (ομιλητές: η ζωγράφος Manila Mohammadi, οι ακτιβίστριες Karima και Hana Ganji, η Ιωάννα Νησιρίου ιδρύτρια του We Need Books, η Ξένια Πασσά πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Ervin Sehou από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι εκπρόσωποι της Generation Outside Afghanistan Χρύσα Μπότση, Mohammed Mirzay και Κωνσταντίνος Καμπουράκης). | 14.00 – 16.00 Ελεύθερη είσοδος

Compass Films – Προβολή ταινιών & Συζήτηση με Θοδωρή Παναγόπουλο και τους Balkan Beyond Borders | 19.00 – 21.00 Film 1: A Horse Has More Blood Than a Human (19:51) σε συνεργαία με το London Migration Film Festival και τον κινηματογραφιστή Abolfazl Talooni Film 2: A year in exile (19:00) σε συνεργασία με το London Migration Film Festival και τον κινηματογραφιστή Malaz Usta Film 3: My Own Personal Lebanon (15:44) σε συνεργασία με το Balkan Beyond Borders και τον κινηματογραφιστή Θοδωρή Παναγόπουλο Film 4: Dark Light (25:42) σε συνεργασία με το Balkan Beyond Borders και την Klaudia Pashnjari

Σάββατο 24 Ιουνίου: Compass Films – Προβολή ταινιών & Συζήτηση με τη κινηματογραφίστρια | 19.00 – 21.00 Film 1: Playing With Fire (1h 30min) σε συνεργασία με τη κινηματογραφίστρια Αννέτα Παπαθανασίου

Κυριακή 25 Ιουνίου: Compass Films – Προβολή ταινιών & Συζήτηση με τον Freddie Atta | 17.30 – 18.30 Samos on Fire film (18:00) Ζωντανή μουσική από τη μπάντα UBUNTU σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Freddie Atta

Στο πλαίσιο του Compass Films θα παρουσιάσουμε επίσης μια σειρά ταινιών που θα προβάλλουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε επανάληψη: Δευτέρα 19 (19:00 – 22:00), Τρίτη 20 (12:00 – 14:00) και Τετάρτη 21/06 (12:00 – 17:00): Compass Films – Humanitarians in Action Film 1: Voices in the Shadows σε συνεργασία με MetaDRASI Film 2: The Suitcase σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα των παιδιών Film 3: Unaccompanied Minors σε συνεργασία με τους Γιατρούς του κόσμου Film 4: Diaries from the field σε συνεργσία με MSF Film 5: The Travel σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου

Πέμπτη 22 (12.00 – 17.00), Παρασκευή 23 (12.00-13.00), Σάββατο 24 (12.00- 17.00) και Κυριακή 25/06 (12.00-15.00): Compass Films – Women in Forced Migration (Υποβολή μέσω Open Call ) Film 1: Only My Voice σε συνεργασία με τη κινηματογραφίστρια Myriam Rey Film 2: Little Mother σε συνεργασία με Global Girl Media και Atta Brimo Film 3: Penaber σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Ramazan Kilic Film 4: Escape to Justice σε συνεργασία με Global Girl Media και την Ανδριάννα Θεοχάρη Film 5: Yana’s Story σε συνεργασία με Amna και την κινηματογραφίστρια Marta Kasztelan Film 6: Waiting in an Endless Line σε συνεργασία με Global Girl Media και τον κινηματογραφιστή Mahmonir Shirzard Film 7: Aryan: a Refugee Journey during COVID 19 σε συνεργασία με Global Media Girl και την κινηματογραφίστρια Aryan Ashori

*Διάρκεια: 19.06 – 25.06.23 | Ώρες Λειτουργίας: 12.00-20.00 | Διεύθυνση: T.A.F. / the art foundation | Νορμανού 5, Μοναστηράκι

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΑΣ MOMusContemporary

Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που παρουσιάζεται από τις 22 Ιουνίου έως τις 08 Οκτωβρίου 2023, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος. Τα έργα τέχνης των συλλογών του Μουσείου αποκαλύπτονται σε χρόνο μέλλοντα και συνεχίζουν να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω εκθέσεων, δημοσιεύσεων και έρευνας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξερευνούν τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις και τις κρυφές πτυχές της κοινωνικο-υλικής ιστορίας μας. Χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα του παρόντος και κάνοντας εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες για το μέλλον, οι μνήμες του παρελθόντος ανακαλούνται, εκτίθενται και ερμηνεύονται εκ νέου.

Στην έκθεση «συμμετέχουν» επίσης έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου των Ξύδη, Απέργη και Ίολα, με ειδική σήμανση που τα ενώνει με τη θεματική του Μέλλοντος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη περιήγηση για τον επισκέπτη.

Καλλιτέχνες Λένα Αθανασοπούλου, Περικλής Αλκίδης, Έφη Αμανατίδου, Στήβεν Αντωνάκος, Βασίλης Βασιλακάκης, Αναστάσιος Βελούδης, Franck Bragigand, Ξάνθιππος Βύσσιος, Anton Cetin, Άρις Γεωργίου, Νίκος Γιαννόπουλος, Κρις Γιανάκος, Βάσω Γκαβαισέ, Λυδία Δαμπασίνα, Ingo Duennebier, Electros (Μπάμπης Βέκρης), Όπυ Ζούνη, Davos Hanich, Jerzy Grabowski, Francisco Infante – Nonna Goriunova, Νίκος Κεσσανλής, Alain Kirili, Κώστας Κουλεντιανός, James Lane, Michael Lasuchin, Erwan Mahéo, Μίλτος Μανέτας, Θανάσης Μανούσης, Στέφανος Μιχαηλίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Katinka Niederstrasse, Xavier Noiret – Thomé, Ζάφος Ξαγοράρης, Παντελής Ξαγοράρης, Wolfgang Oppermann, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ναυσικά Πάστρα, Άρης Προδρομίδης, Azat Sargsyan, Δανάη Στράτου, Νάκης Ταστσιόγλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Γιώργος Τούγιας, Παντελής Χανδρής, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Βιβέττα Χριστούλη, Χρύσα (Βαρδέα), Yang Yongliang

Επιμέλεια Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός της τέχνης – επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός της τέχνης – επιμελήτρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός Loopo Studio

Ξεναγήσεις Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό, στις 29 Ιουνίου & 06, 13, 20, 27 Ιουλίου, στις 18:00, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2310 240002 (εσωτ.1)

*22 Ιουνίου – 08 Οκτωβρίου 2023 | MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Έκθεση Φωτογραφίας με 100 συλλεκτικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Έκθεση Φωτογραφίας της Συλλογής του διακεκριμένου δημοσιογράφου Γιάννη Καμπούρη με 100 επιλεγμένες φωτογραφίες του Ντίνου Χριστιανόπουλου από την καθημερινότητα του.

Η Έκθεση Φωτογραφίας λειτουργεί καθημερινά από την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στον Ισόγειο χώρο του Μεγάρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Αγγελάκη 13 με θέμα της έκθεσης: Πως βίωνε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος την καθημερινότητα.

”Η εν λόγω έκθεση, αποτελεί φόρο τιμής στον κορυφαίο λογοτέχνη της πνευματικής Θεσσαλονίκης, καταξιωμένο ποιητή, διαπρεπή διανοητή και προσωπικό μου φίλο” δηλώνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Καμπούρης και συμπληρώνει ”ευλαβική δηλονότι προσφορά από τα βάθη της ψυχής μου, για όσα εξαίσια κείμενα χάρισε ως διαρκή παρακαταθήκη στη δική μας γενιά και παραχώρησε αφειδώλευτα στους επιγενόμενους.”

Τρία χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του, σηματοδοτούν ατελείωτες ώρες περισυλλογής, όλων όσοι αποτελούσαμε τον στενό φιλικό του κύκλο, ενώ καταγράφουν – ταυτόχρονα με το έλλειμμα της πρωτοποριακής και ασυμβίβαστης σκέψης του – και την απομείωση μιας τρυφερότητας μοναδικής, που έκρυβε επιμελώς μέσα του για τους Συνανθρώπους του.

Λίγα λόγια για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931 – Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2020) ήταν Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Το πραγματικό όνομα του λογοτέχνη είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης και καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

*Διάρκεια Έκθεσης από 19 έως 28 Ιουνίου 2023 | Ώρες λειτουργίας καθημερινά 09:00 με 14:00 και 19:00 με 21:00 | Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Αγγελάκη 13

Εκδηλώσεις

11ο Thessaloniki Pride 2023- Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης: «Ανήκω σε Μένα»

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και φέτος, πιστό στο ραντεβού του κάθε Ιούνιο. Το 11ο Thessaloniki Pride μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, κορυφώνεται το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 με τη μεγάλη πορεία υπερηφάνειας, η οποία φέτος θα ξεκινήσει από τη Νότια Πύλη της ΔΕΘ στην πλ. ΧΑΝΘ (και όχι από το Λευκό Πύργο ως συνήθως), καθώς το φετινό Pride αποτελεί και ένα είδος πρόβας για το πολυαναμενόμενο EuroPride 2024 που θα φιλοξενηθεί του χρόνου στην πόλη μας.

Με κεντρικό σύνθημα «ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ», το Thessaloniki Pride θέλει να αναδείξει το ζήτημα της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καθημερινά δεχόμαστε παρατηρήσεις και σχόλια για το ντύσιμο, την έκφραση φύλου, την εμφάνιση, τα κιλά μας, για το τι φύλο είμαστε, για το αν θα πρέπει να κάνουμε σεξ ή οικογένεια και με ποια άτομα, για το αν και πώς θα επέμβουμε στο σώμα μας και πολλά άλλα. Ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το σώμα μας μας ανήκει και ότι η τελική απόφαση για όλα όσα μας αφορούν είναι δικιά μας.

Όπως είναι γνωστό, το Thessaloniki Pride αποτελεί μια σύμπραξη πολλών φορέων (της κοινωνίας των πολιτών, δημόσιων και ιδιωτικών). Φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι να διευρύνει τις συνεργασίες του, ειδικά ενόψει του επερχόμενου EuroPride 2024, οπότε η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμες για να υποδεχτούν το μεγάλο και διεθνούς εμβέλειας αυτό γεγονός και να στείλουμε το μήνυμα και ευρύτερα ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι μια πανανθρώπινη αξία, που αφορά κάθε άτομο, κάθε τομέα, κάθε κοινωνία κι όχι μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Σάββατο 24 Ιουνίου στις 18:00 | Νότια Πύλη της ΔΕΘ | Είσοδος ελεύθερη | Για τις παράλληλες εκδηλώσεις δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

cover book

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Έσοπτρον, διοργανώνουν ένα διαδραστικό εργαστήριο με θέμα «Πώς να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητα που κρύβεται μέσα σου», με αφορμή το βιβλίο «Σουσάμι άνοιξε» του συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/41syxtH

Link βιβλίου: https://bit.ly/3VXaSAo

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Σουσάμι άνοιξε»: Η μαγική φράση του Αλή Μπαμπά περιλαμβάνει τη λέξη-κλειδί για να αποκαλύψεις και τον δικό σου δημιουργικό θησαυρό: «Άνοιξε» τις ιδέες σου στον ψηφιακό κόσμο.

Αυτό το βιβλίο δεν περιέχει συμβουλές, λύσεις και συνταγές επιτυχίας, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν. Ο µόνος τρόπος που λειτουργεί στη ζωή, είναι να τα μάθεις όλα µόνος σου από την αρχή, µε τον δύσκολο τρόπο: µε δοκιμές και λάθη. Εδώ περιέχονται μερικές ιδέες, δυνατότητες και πρακτικές που πριν από ελάχιστα χρόνια δεν υπήρχαν, καθώς γεννήθηκαν μέσα στην ψηφιακή εποχή. Ιδέες που θα σου δείξουν απλά έναν άλλον τρόπο να σκεφτείς και να δημιουργήσεις.

Η δημιουργικότητα ξεκινά από μέσα σου, περνάει από το διαδίκτυο, αναμιγνύεται µε την ευφυΐα άλλων ανθρώπων και καταλήγει ξανά σε σένα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Φαρσάρης ασχολείται ενεργά με τα ψηφιακά Κοινά και την ελευθερία του Διαδικτύου. Γεννήθηκε το 1973 στην Ιεράπετρα Κρήτης. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και θεατρική γραφή στο Εργαστήρι Πυροδότησης του Θεάτρου Πορεία. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής. Έχει δημιουργήσει την Ανοικτή Βιβλιοθήκη και συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού Fractal.

*Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 12:00 | Ιανός, Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7 

Συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς στο 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το 42ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023, μας υποδέχεται στη Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη, στην Παραλία του Λευκού Πύργου και το καλοκαίρι του 2023, για να κάνουμε τις βόλτες μας με ένα βιβλίο στο χέρι, από την Παρασκευή 23 Ιουνίου έως και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023.

Ένα ακόμη καλοκαίρι που λέμε Ναι στη φιλαναγνωσία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα