Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Ο νέος χρόνος μας υποδέχεται γεμάτος θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, δρώμενα και εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-953656
Parallaxi

Ο νέος χρόνος μας υποδέχεται γεμάτος θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, δρώμενα και εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους!

Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:

Θέατρο

«Κάποιος να με προσέχει» στο Θέατρο Αυλαία

Το συναρπαστικό έργο του Frank McGuinness Κάποιος να με προσέχει (Someone who’ll watch over me), παρουσιάζεται από 11 Νοεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη, σε παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Ερμηνεύουν ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πήτερ Ράντλ.

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Αμερικανός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι; Το ξέρετε; Όχι ε;… Λοιπόν. Όλοι μπορούν να φανταστούν γιατί είχαν βρεθεί σ’ αυτό το κελί αλλά κανένας, εκτός από αυτούς τους τρεις, δεν μπορεί να φανταστεί γιατί είχαν βρεθεί στο Λίβανο…»

Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

«Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες», λέει ο Φρανκ Μακγκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. «Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους… Ήθελα να είναι ένα έργο για το ‘εδώ και τώρα’ αυτών των τριών ανθρώπων, για το πώς επιβιώνουν, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής τους. Μια πολύ βαθειά αγάπη εξελίσσεται ανάμεσα στους τρεις άντρες. Μια αγάπη που δεν τους τρομάζει και δεν θέλουν να την αποφύγουν. Καθώς είναι καρφωμένοι στο πάτωμα και φυλακισμένοι, η εξάρτηση μεταξύ τους εντείνεται και η απώλεια του ενός θα γίνει απόλυτα τρομαχτική για τον άλλον.»

Η ιστορία μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές. Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας). Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Συντελεστές

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου / Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου / Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη / Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος / Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου / Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης / Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ / Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας

Ερμηνεία:

Αντίνοος Αλμπάνης / Δημήτρης Μάριζας / Πήτερ Ραντλ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών, καθώς περιλαμβάνει γυμνές σκηνές

*Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Σάββατο στις 21:00, Παρασκευή στις18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00 | Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ) | Εισιτήρια: Παρασκευή: 16€ κανονικό, 14€ φοιτητικό, ανέργων, Σάββατο & Κυριακή: 17€ κανονικό, 15€ φοιτητικό, ανέργων | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου & ticketservices

«Έντα Γκάμπλερ» | Θέατρο Τ

Η «Έντα Γκάμπλερ» ένα από τα κορυφαία έργα του δραματουργού Ερρίκου Ίψεν έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τ, στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 και θα ολοκληρώσει το ταξίδι του, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.

Την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» στο θέατρο Τ, σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή. Συνομιλώντας με το σήμερα, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Κόρη του Στρατηγού Γκάμπλερ, η Έντα είναι μια γυναίκα με δυναμική ανατροφή και προσωπικότητα.

Έχοντας χάσει τον έρωτα της ζωής της και τον έρωτα για τη ζωή, όταν ο πατέρας της πεθαίνει, επιλέγει να κάνει έναν συμβατικό γάμο για να επιβιώσει. Γρήγορα και οδυνηρά, η επιλογή της αυτή την οδηγεί στο τέλμα μιας ασήμαντης ζωής, την οποία περιφρονεί αλλά είναι ανίκανη να αλλάξει.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η Έντα Γκάμπλερ αποφασίζει να «αποχωρήσει» από τον ανδροκρατούμενο και καθωσπρέπει κόσμο, επαναστατώντας ενάντια στον ασφυκτικό κλοιό του γάμου και της οικογένειας που περιορίζει τη γυναικεία ελευθερία.

Συντελεστές: Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου | Μουσική: Πρόδρομος Καραδελόγλου | Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα | Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης | Βοηθοί σκηνοθέτιδας: Χαρίκλεια Ζαγοριανού – Άντυ Αντωνίου | Βοηθός σκηνογράφου: Αριάνα Νίκου | Φωτογραφίες – Video παράστασης – Trailer: Χρήστος Κυριαζίδης

Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Χριστίνα Δαγκάκη, Λίλα Παντελίδου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ιωάννης Καμπούρης

Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη) | Πληροφορίες: 2310 854 333 | Παραστάσεις όλο τον Ιανουάριο (έως Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023) | Ημέρες παράστασης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη | Διάρκεια 105 λεπτά |  Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων | Κάθε Τρίτη Γενική Είσοδος 10€ | Ατέλειες κάθε Δευτέρα & Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας | Προπώληση Viva.gr | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 . 

«Όποιος Θέλει να Χωρίσει να Σηκώσει το Χέρι του» στο Βασιλικό Θέατρο

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο του θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από το αρχικό του ανέβασμα, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία.

Μια κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία αναδεικνύει μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο ίδιος ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια. Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία. Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους. Η συνέχεια επί σκηνής… στο Βασιλικό Θέατρο.

Λιγα λόγια για το έργο

Ο γάμος της Κικής διαλύεται ξαφνικά, όταν ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της την απατά κατ’ εξακολούθηση. Ο γάμος της Νατάσας, που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, αναβάλλεται λόγω αμφιβολίας. Ένας πρώην εραστής εμφανίζεται, ένα ανομολόγητο πάθος είκοσι χρόνων αποκαλύπτεται, ερωτικά μηνύματα αποστέλλονται μέσω ίντερνετ… και ένα σπίτι πλημμυρίζει. Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής, και όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η ανάγκη για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, που όσο δύσκολες και αν είναι, ο συγγραφέας καταφέρνει να τις αναδείξει μέσα από την κωμική τους διάσταση.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης / Σκηνικά: Δανάη Πανά / Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος / Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Μαριάννα Πουρέγκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Γιώργος Παπαδάκος (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)

* Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη

*Πρεμιέρα: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έως 08 Ιανουαρίου 2023 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00  | Βασιλικό Θέατρο | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr

ΚΘΒΕ: Τα «Τρελά Βατράχια» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Μια ταλαντούχα, νέα δημιουργός, η Mélody Mourey, με sold οut παραστάσεις έργων της στο Παρίσι και με υποψηφιότητες και διακρίσεις στα Βραβεία Molière, σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ το έργο της με τον ελληνικό τίτλο

Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, ένα έργο, ταυτόχρονα κωμικό και τραγικό, με φόντο μια αληθινή ιστορία που είναι ωστόσο άγνωστη στο ευρύ κοινό, θα παρουσιαστεί, σε μετάφραση Γιώργου Βουδικλάρη, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μετά από 7 χρόνια δημοσιογραφίας στο περιοδικό γενικού πολιτισμού L’éléphant, η Mélody Mourey έγραψε και σκηνοθέτησε τα «Τρελά βατράχια» (με περισσότερες από 500 παραστάσεις και 3 υποψηφιότητες για τα βραβεία Molières). Το δεύτερο έργο της, La Course des Géants (4 υποψηφιότητες στα βραβεία Molières), περιοδεύει αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Max Tallent, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Auzou.

«Τρελά βατράχια» ή ένα απίστευτο τέχνασμα για να ξεφύγoυν από τους Ναζί. Στην Πολωνία αναπτύχθηκε το εμβόλιο κατά του τύφου, και στην Πολωνία του 1940 ένας γιατρός και ο καλύτερός του φίλος επινόησαν ένα έξυπνο σχέδιο γύρω από αυτό το εμβόλιο για να αποτρέψουν την απέλαση των κατοίκων ενός χωριού από το ναζιστικό καθεστώς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Γιώργος Βουδικλάρης / Σκηνοθεσία: Mélody Mourey / Σκηνογράφος: Hélie Chomiac / Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Δανάη Πανά / Μουσική: Simon Meuret / Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Νίνα Δίπλα / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξιος Τζίμας / Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνάκος (Ναζί 1/Σταθμάρχης/Τηλεφωνήτρια/Κάτοικος χωριού), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Ανασταζί Λαζόφσκι), Κορίνα Βασιλοπούλου (Ταχυδρόμος/ Κάτοικος χωριού/Αλμπέρ), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Τερέζα/ Οκτάβ/ Χίτλερ), Στέλιος Καλαϊτζής (Ευγένιος Λαζόφσκι), Θάνος Κοντογιώργης (Λοχαγός Στάϊνμαν), Εύη Κουταλιανού (Σερβιτόρα/ Μαντλέν/ Κάτοικος χωριού), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Άννα Λαζόφσκι ), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μίσα/ Ναζί 2), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρεμπέκα Λάσκι/ Κάτοικος χωριού), Θάνος Φερετζέλης (Σταν Ματούλεβιτς), Γιάννης Χαρίσης (Αφηγητής)

*Από 26 Οκτωβρίου έως 05 Ιανουαρίου | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00, Κυριακή στις 19:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Διάρκεια: 100 λεπτά (χωρίς διάλλειμα) | Εισιτήρια: από 8€ | Προπώληση: ntng.gr, viva.gr, 11876 | Πληροφορίες & κρατήσεις στο τηλ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

“Πράγα” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

«Ελάχιστοι τολμούν να δουν, αν και πολλοί κοιτάζουν»

Το γέλιο, η συγκίνηση και οι μεγαλύτερες αλήθειες που «κρύβουν» οι ανθρώπινες σχέσεις… πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πράγα» του Javier de Dios (Χαβιέρ δε Διός), που έκανε πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου.

Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

Οι διαχρονικοί προβληματισμοί που απασχολούν όλα τα ζευγάρια, στο πέρασμα του χρόνου, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας είναι δοσμένοι αριστοτεχνικά με ένα χιούμορ που προκαλεί αυθόρμητο γέλιο αλλά και συγκίνηση. Οι θεατές λίγο πριν μπουν στο φουαγιέ, όπου παρουσιάζεται το έργο, αντιλαμβάνονται την ατμόσφαιρα καθώς η είσοδος του θεάτρου είναι κατάλληλα διαμορφωμένη και αποτελεί προπομπό του πρωτότυπου και εντυπωσιακού σκηνικού.

«Σημασία έχει να αγαπάς»

Συντελεστές Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ / Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου / Εικαστική εγκατάσταση- Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη / Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος / Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη / Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Θεοφίλου / Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Σόνια – Μαρία Καϊτατζή / Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι) Με το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορεί ολόκληρο το έργο του Χαβιέρ δε Διός σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων:  Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00 έως 08 Ιανουαρίου 2023 | Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη) | Εισιτήρια από 8€ | Προπώληση: viva.gr. 

Ήρα Κατσούδα “MINIMAL” στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Μετά την επιτυχία της παράστασης «Για Γυναίκα καλή είναι» και μια συνεχόμενη sold out χρονιά, η Ήρα Κατσούδα επιστρέφει με την τρίτη solo παράσταση της, το «MINIMAL», την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της, η Ήρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά από τη ζωή της και να την κρατήσει με τα απολύτως απαραίτητα, σε minimal επίπεδα. Όμως η διάσπαση προσοχής που έχει, μια ομηρία που λαμβάνει χώρα στον νιπτήρα της, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα Ιερά Ζώα, οι τοξικές σχέσεις, οι θεωρίες συνομωσίας, ο Νομός Ηλείας και πολλά ακόμα, δεν την αφήνουν να τα καταφέρει. Ο Μινιμαλισμός ή Τέχνη του ελάχιστου, είναι καλλιτεχνικό ρεύμα, με εφαρμογή κυρίως την γλυπτική και την ζωγραφική, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1960. Και αυτό από μόνο του δεν έχει καμία σχέση με την παράσταση.

Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το 2017 παρουσίασε την σόλο της stand up comedy παράσταση «Xωρίς Γλουτένη» και το 2019 την δεύτερη με τίτλο «Για γυναίκα, καλή είναι». Έχει παρουσιάσει διάφορες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων τελετές απονομής των βραβείων ΕΒΓΕ (2019, 2020), TEDx, καθώς και την τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2018). Συμπαρουσίασε με τον Σπύρο Μαργαρίτη την εκπομπή «Το Δίκτυο» στην ΕΡΤ2. Δημιουργός του Podcast “ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ” που συμπαρουσιάζουν με την Δ. Νικητέα. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο Γάμος», ενώ έχει εργαστεί για χρόνια στον χώρο της διαφήμισης ως Copy Writer. Σπούδασε Οικονομικά (Α.Π.Θ.), κλασσική μουσική, χορό και υποκριτική.

*Παράσταση: Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, 21:30 | Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Παιδική Σκηνή

«Γκάρης, το Μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο

«Πετάει ο γάιδαρος»; Ναι απαντούν, με ενθουσιασμό, κάθε Κυριακή μικροί και μεγάλοι που παρακολουθούν την παιδική παράσταση του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης καταφέρνει και γίνεται υπερήρωας, με μπέρτα όπως ο Σούπερμαν. Μπορεί να πετάξει όταν του το ζητάει ένα άλλο ζώο που πραγματικά έχει μεγάλη ανάγκη, να βρεθεί σε ένα μακρινό τόπο! «Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο Γκάρης που μιλάει, με τον πιο διασκεδαστικό και μελωδικό τρόπο, για την ενσυναίσθηση και στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς στο κοινό.

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ την οποία έχουν ήδη παρακολουθήσει πολλά σχολεία μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.

Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

«Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».

Συντελεστές

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη / Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος / Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης / Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη / Μουσική: Δημήτρης Μαραμής / Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς / Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας / Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης / Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής / Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης / Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά / Ειδικές κατασκευές: Βαγγέλης Κουρούπης / Ειδικές κατασκευές: Άννα-Μαρία Βάσιακ / Ειδικές κατασκευές: Σοφία Πιπερίδου / Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη (Φουρνάρισσα, Πεπίτα, Προβατίνα), Λευτέρης Αγγελάκης (Λούφας, Σκύλος), Πελαγία Αγγελίδου (Τζούλη Αρχισυντάκτρια, Κουκουβάγια), Μάνος Γαλανής (Φούρναρης, Γουρούνι, Κυρ Μέντιος), Ελένη Γιαννούση (Γκριζούλα, Δημοσιογράφος 2), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Μάρα Μαλγαρινού (Γατόνια, Κότα 2), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γκάρης), Μαρία – Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Κότα 1, Δημοσιογράφος 1), Δημήτρης Σακατζής (Μαέστρος ο αφηγητής), Εύη Σαρμή (Τασούλα, Αλεπού), Ευανθία Σωφρονίδου (Ροδούλα, Κότα, Κατσίκα, Αρουραία), Ελευθερία Τέτουλα (Κυρία Γεωργία, Λαγός), Γιάννης Τσάτσαρης (Κυρ Θοδωρής, Αυτιάς, Αφεντικό)

* και Μομώ Βλάχου (έκτακτη αντικατάσταση από 10 ως 13/11/22)

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30 Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00

*Παραστάσεις από 11 Δεκεμβρίου έως 02 Απριλίου 2023 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30 & Κυριακή στις 11:00  | Βασιλικό Θέατρο | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr

“Ο γαργαληστής” στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

«Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν»

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΑΙΛΑΙΑ, υποδέχεται τη νέα χρονιά με το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, ο γαργαληστής, έρχεται την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Ο γαργαληστής με την κόκκινη καρό του τσάντα, ζωντανεύει με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…

Λίγα λόγια για το έργο Η ιστορία του γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν επι σκηνής: Νίκη Αναστασίου, Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αλέξης Τσιάμογλου, Σοφία Φραγγή Ακορντεόν & μαντολίνο: Λυδία Ανεστοπούλου

*Παράσταση: Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00 | Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr | Διάρκεια: 60 λεπτά | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, 546 21 / Πλατεία ΧΑΝΘ | Τηλέφωνο: 2310 230013

«Ο Καραγκιόζης Άι Βασίλης» Σκιοθέατρο Αγάπιος Αγαπίου στο Θέατρο Αυλαία

Μέρες γιορτινές και ο Καραγκιόζης με την οικογένειά του περνάνε όμορφα και ….χορτάτα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όλα πάνε καλά μέχρι που εμφανίζονται οι απρόβλεπτοι Καλικάντζαροι… Κρύβουν τον Άι Βασίλη μαζί με τα δώρα σε μια σπηλιά. Όλοι προσπαθούν να τον ελευθερώσουν. Και αρχίζει η περιπέτεια….

Τελικά ο Καραγκιόζης ντύνεται Άι Βασίλης και μοιράζει τα δώρα στα παιδιά. Το έργο διανθίζεται με παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Συντελεστές Κείμενο-Σκιοθεσία: Αγάπιος Αγαπίου / Μουσική: Παραδοσιακά κάλαντα / Συμμετέχουν: Γιάννης Χρηστίδης / Video art: Παντελής Ασήκογλου / Φιγούρες: “Σκιοθέατρο”

*Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 & 8 Ιανουαρίου 2023 στις 13:30 | Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ) | Εισιτήρια: 8€ γενική είσοδος, 7€ ομαδικό (8 άτομα+) | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου & ticketservices.gr

“Αδέσποτα” στη Μικρή Σκηνή

H ομάδα Hippo παρουσιάζει τη νέα της διαδραστική παράσταση με τίτλο «Αδέσποτα». Ένα θεατρικό έργο γραμμένο από τους Φώτη Δούσο, Αλέξανδρο Ράπτη και Καλλιόπη Φύκαρη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με θέμα τα αδέσποτα ζώα και την ευαισθησία απέναντί τους. Μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, χιούμορ και συγκίνηση.

Η Υπόθεση Ο Δήμαρχος θέλει να ετοιμάσει την πόλη του ώστε να δεχτεί το βραβείο της Πιο Καθαρής Πόλης από την ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί με τον γραμματέα του καταστρώνουν το καλύτερο σχέδιο εξυγίανσης και καθαρισμού της πόλης. Το μόνο εμπόδιο στην τελειοποίηση του σχεδίου του είναι τα αδέσποτα της πόλης τα οποία άθελά τους τη βρωμίζουν.

Τι συμβαίνει όταν τα αδέσποτα ζωάκια διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν όταν οι αρχές της πόλης αποφασίζουν να τα ξεφορτωθούν;

Λίγα Λόγια για το Έργο Τα Αδέσποτα είναι ένα ευφάνταστο σύγχρονο παραμύθι για παιδιά που αφηγείται την ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου και μιας αδέσποτης γάτας στον αγώνα τους να επιβιώσουν μέσα σε αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. Τα θέματα του έργου έχουν πολυπρισματική αντιμετώπιση καθώς βλέπουμε παράλληλα και τις προσπάθειες των αρχών της πόλης να τη διατηρήσουν καθαρή και αψεγάδιαστη. Οι  προσπάθειες διατήρησης της καθαριότητας έρχονται σε σύγκρουση με την ύπαρξη των αδέσποτων και τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται μια υπέρβαση για να δοθεί λύση. Ανάμεσα στα παραστασιακά κομμάτια του έργου μπαίνουν εμβόλιμα δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργώντας έτσι για τους μικρούς θεατές μια πλούσια βιωματική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Οι παιδαγωγικοί στόχοι της παράστασης προσβλέπουν στην ανάπτυξη και προώθηση του φιλοζωικού αισθήματος και την ενίσχυση της οικολογικής σκέψης και συμπεριφοράς μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό προς όλα τα έμβια όντα. Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη ζωντανή μουσική και την ιδιαίτερη κινησιολογία, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα.

Κείμενο: Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης, Καλλιόπη Φύκαρη Ιδέα: Σίσσυ Ιγνατίδου Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου Μάσκες: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Διάκου Οργάνωση Παραγωγής – Φωτογραφίες – Trailer: Αλέξανδρος Ράπτης Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση Παραγωγή: Hippo Theatre Group

Παίζουν: Δάφνη Μουτζίκου, Βιβή Τσόρμπα

*Παράσταση: Κυριακή 8 Ιανουαρίου | Ώρα: 12:00 | Γενική είσοδος: 7€ | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Θεσσαλονίκη) | Κρατήσεις θέσεων: 694 450 3542

Μουσική

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται το 2023 με το αριστούργημα του Καρλ Ορφ ‘Carmina Burana’, την εντυπωσιακή καντάτα που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικότερα μουσικά έργα του 20ου αιώνα. Συμπράττουν σπουδαίοι λυρικοί τραγουδιστές, όπως η σοπράνο Alina Wunderlin, ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, καθώς και πέντε χορωδίες της πόλης. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Martin Lebel.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το διάσημο ‘La valse’ του Μωρίς Ραβέλ, που ο δημιουργός του χαρακτήρισε ως ‘μία αποθέωση του βιεννέζικου βαλς’ και το έγραψε πάνω στις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θέλοντας να υπενθυμίσει σε όλους τη χαρά της ζωής και να διαλύσει οριστικά με τη λάμψη του το σκοτάδι του πολέμου πάνω από την ανθρωπότητα.

Τα ‘Carmina Burana’ είναι μία συλλογή μεσαιωνικών ποιημάτων και τραγουδιών του 13ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων της Άνω Βαυαρίας. Ο τίτλος δόθηκε κατά την έκδοσή τους το 1847 και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘Κοσμικά Άσματα’. Πρόκειται για στίχους αρνησίθρησκων και αφορισμένων μοναχών, καθώς και περιπλανώμενων τροβαδούρων της εποχής, που λάτρευαν τη διασκέδαση, το κρασί, τον έρωτα και τη φύση. Η τυχαία ανακάλυψή τους από τον Καρλ Ορφ οδήγησε στη σύνθεση της τριλογίας ‘Θρίαμβοι’, με πρώτο της μέρος την περίφημη καντάτα ‘Carmina Burana’, αποτελούμενη από 25 τραγούδια της συλλογής, που εναλλάσσονται χωρίς παύση μεταξύ τους σε ένα καθηλωτικό τελικό αποτέλεσμα.

Μία παραγωγή της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Lebel Σοπράνο: Alina Wunderlin Κόντρα Τενόρος: Νικόλας Σπανός Βαρύτονος: Διονύσης Σούρμπης

Συμμετέχουν: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Διδασκαλία: Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου

Φωνητικό Σύνολο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. Διδασκαλία: Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου

Χορωδία ‘Γιάννης Μάντακας’ Α.Π.Θ. Διδασκαλία: Εριφύλη Δαμιανού

Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Διδασκαλία: Εριφύλη Δαμιανού

Korrepetitor χορωδιών: Ελπίδα Τσάμη

* Παράσταση: Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023 | Ώρα 19:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου) | Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 30€, Πλατεία: 25€, Θεωρεία/Εξώστης: 20€, Μειωμένο: 15€ | Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.tsso.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, ΑμεΑ, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

Πάνος Βλάχος live στο WE

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου o Πάνος Βλάχος στο WE σε μια γιορτινή συναυλία! Θα εκτελεστούν τραγούδια από τον νέο – τέταρτο – προσωπικό δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει από το Ogdoo Music Group το προσεχές διάστημα. (ΔΕΝ) υπόσχομαι λαϊκό πρόγραμμα, εκτός αν το ζητήσετε. Ο Πάνος Βλάχος μαζί με τους συνεργάτες του έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αγαπημένα ελληνικά, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές από το ξένο ρεπερτόριο. Η παράστασή όμως δεν έχει μόνο τραγούδι. Κείμενα εμπνευσμένα από τον ίδιο, ενώνουν τα κομμάτια και μας προσφέρουν χαρά, αισιοδοξία και γέλιο! Παρέα του μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών, ο Βάιος Πράπας στις κιθάρες και το τραγούδι, ο Γιάννης Δίσκος στα πνευστά, ο Δημήτρης Καζάνης στο βιολί, ο Αλέξανδρος Κούρος στα πλήκτρα και τα τύμπανα και η Αντωνία Τσολάκη στο μπάσο

*Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 | Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Η συναυλία ξεκινά στις 22.00. |Εισιτήρια: Προπώληση 10€ (περιορισμένος αριθμός) | Υπόλοιπη Προπώληση & Ταμείο: 12€ | Προπώληση viva.gr | Πολυχώρος WE (hard copies) (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη)

Εκθέσεις

«CONNECTED» στο NOESIS

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Διάρκεια έκθεσης: 12 Απριλίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) |Εισιτήρια: 5€ ενηλίκων, 4€ μειωμένο

Έκθεση “1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ” στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Στις 27 Δεκεμβρίου 2022 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου ‘Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) υποδέχεται από τις 19 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023 την έκθεση με τίτλο «1822-1895 : Από τον Λουί στον Παστέρ», η οποία διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Μέσα από έντεκα πίνακες παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του Λουί Παστέρ, ορισμένες στιγμές της προσωπικής του ζωής, εστιάζοντας στη σημασία της επιστημονικής του κληρονομιάς.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του χημείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, Δευτέρα και Τετάρτη από τις 13:30 έως τις 17:00.

Από τις 16 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη για προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων με εργαστήρια που θα οργανώσει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ.

Για πληροφορίες και εγγραφές: Καρόλ Περετό, υπεύθυνη πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας τηλ. 2310821231 (135) και mail: [email protected] Η έκθεση είναι στα γαλλικά και ένα έντυπο στα ελληνικά θα είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες.

*Διάρκεια έκθεσης από 19 Δεκεμβρίου 2022 έως 16 Φεβρουαρίου 2023 | Δευτέρα και Τετάρτη απο 13:30 έως 17:00 | Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) | Είσοδος Ελεύθερη

Έκθεση «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου Με την υποστήριξη: ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, Δήμος Βελιγραδίου, Generali

*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 14 Ιουνίου 2023 |Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου») | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση ζωγραφικής των καλλιτεχνικών εργαστήριων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία»

Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) και τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Δυτικού Τομέα Ψυχικής Υγείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Τοπία Ψυχής», την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στις 7.30 μ.μ.

Η έκθεση αποτελείται από έργα που δημιούργησαν ασθενείς του Ψ.Ν.Θ., οι οποίοι συμμετέχουν στα 2 καλλιτεχνικά εργαστήρια που λειτουργούν εντός του Νοσοκομειακού Ιδρύματος. Η ζωγραφική δε χρησιμοποιείται απλά ως θεραπευτική απασχόληση αλλά ως μέσο έκφρασης και ως εργαλείο δημιουργίας κι επικοινωνίας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που έργα τους εκτίθενται. Οι καλλιτέχνες των εργαστηρίων έχουν συμμετάσχει σε εικαστικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και έχουν συνεργαστεί με διάφορους κρατικούς φορείς και συλλόγους, όπως όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αλατζά Ιμαρέτ του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Δήμο Παύλου Μελά κλπ. Δάσκαλος και καθοδηγητής των δημιουργών στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας των εργαστηρίων ο γνωστός Θεσσαλονικιός ζωγράφος, Σώτος Ζαχαριάδης.

Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων του Ιδρύματος, που μετρά ήδη 8 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Ένας χώρος ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δημιούργημα του ζεύγους Αναστάσιου και Τιτίκας Αρβανιτάκη, οι οποίοι αντιδρώντας στην αδρανοποίηση των πνευματικών αξιών και δυνάμεων, αποφάσισαν να διαθέσουν οικονομικούς πόρους αλλά και προσωπική εργασία στη δημιουργία ενός κληροδοτήματος για το κοινό και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, χωρίς εισροή κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων σχετικών επιδοτήσεων. Σκοπός του είναι να προσφέρει ένα πεδίο διαλόγου κι ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο χώρο του πνεύματος και της τέχνης μέσω της διοργάνωσης ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της πλατείας Άθωνος και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 11.00 – 15.00 και κάθε Τετάρτη και απόγευμα 18.00 – 21.00.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» 2310 221289 Σώτος Ζαχαριάδης 6947230984

*Εγκαίνια: Πέμπτη 03 Νοεμβρίου στις 19:30 και έως 03 Ιανουαρίου 2023 | Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» (Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη) | Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα- Παρασκευή: 11:00 – 15:00 & Τετάρτη και απόγευμα 18:00 – 21:00

Έκθεση «Στην ίδια πόλη. Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» Τρίτος κύκλος: Εμπόριο, επιχειρηματικότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια. Τα εγκαίνια του γ΄ κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο τρίτος κύκλος έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση. Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας. Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους λιγότερα γνωστά έγγραφα, όπως συμφωνητικά εκμετάλλευσης ορυχείων και μεταλλείων, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχε στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα.

Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.

*Εγκαίνια: Σάββατο 03 Δεκεμβρίου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 03 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Απριλίου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή στις 08:30-15:30

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).

Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 21 Μάιου 2023).

Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».

Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ

Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη

Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη

*Διάρκεια έκθεσης: 05 Ιουνίου 2022 έως 21 Μάιου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Πέμπτη 12:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά

«Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος.

Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023.

Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών.

Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα.

Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη των εκθέσεων θα είναι δωρεάν την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Estelle Sohier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Συνεπιμέλεια έκθεσης – συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης Μουσειογραφικός σχεδιασμός – Οπτική ταυτότητα: Kottage Design Agency

*Διάρκεια Έκθεσης: 08 Σεπτεμβρίου έως 12 Φεβρουαρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης | Ελεύθερη είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων 11:00 – 21:00

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στα μουσεία MOMus

Με βασικές αξίες και κανόνες που προκύπτουν από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων πολιτισμικής, γεωγραφικής και πολιτικής φύσης, εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες συνθέτουν το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Πιστεύοντας ότι η τέχνη διευρύνει την κατανόηση του κόσμου, η φετινή διοργάνωση δεν επιδιώκει μόνο να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με νέες διεκδικήσεις και οράματα, φιλοδοξεί να γίνει μια πράξη επικοινωνίας με τον κόσμο, μια πράξη δικαιοσύνης και ελευθερίας, εμπιστοσύνης και προοδευτικής σκέψης.

Για άλλη μια φορά, φορείς, ιδρύματα, ομάδες και ιδιώτες συνδράμουν και υποστηρίζουν το πρόγραμμα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023, οι χώροι του MOMus, μουσεία και μνημεία της πόλης θα φιλοξενήσουν έργα περισσότερων από 100 σύγχρονων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης.

Οι ίδιοι μέσα από τα ατομικά ή και συλλογικά τους έργα θέτουν ερωτήματα για τα συστήματα με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής. Η φαντασία που διατρέχει τα έργα τους αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για τη δυνατότητα να φανταστεί ο καθένας μας διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος.

Με τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα» η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στρέφει το ενδιαφέρον στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η διοργάνωση διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου 2022, κορυφώνεται στις 4 Μαρτίου 2023 με την έναρξη της κεντρικής έκθεσης και ολοκληρώνεται με νέες παραγωγές στις 21 Μαΐου 2023.

*Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου έως 21 Μαΐου | Μουσεία MOMus | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εικαστική έκθεση Άρι Γεωργίου «punctuscontrapunctum» στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ώρα 6 μμ, στην Γκαλερί ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Τσιμισκή 52 η έκθεση punctuscontrapunctum του Άρι Γεωργίου με έργα προερχόμενα από τρεις ενότητες των τελευταίων χρόνων.

Πρόκειται για μια τριλογία τριών δωδεκαμελών ενοτήτων, “St Dominic’s Preview”, “Tronches” και “Szczot B.D.”, όπου, με εικονογραφική / σχεδιαστική γραφή και με χειρονομίες αυτοσχεδιασμών, στιγμάτων και ιχνών, φθόγγων και σιωπών, οργανώνονται ποικίλα εικαστικά δοκίμια, αφαιρετικά και αφηρημένα, αποδίδοντας με σαφήνεια ένα διαχρονικό πλαίσιο στοχασμού.

Όπως επισημαίνει η ιστορικός της Τέχνης Θάλεια Στεφανίδου,

«Σε αυτή την τριλογία παραλλαγών, μετατοπίσεων, αποδράσεων, επιλογών και αποκλίσεων, η επινόηση, το εύρημα, το τέχνασμα, η ιδιόμορφη σατιρική διάθεση, η παρωδία, το τυχαίο και όλα όσα αξιοποιεί το φαντασιακό οργανώνουν ένα modus operandi, που τείνει στην ολοκλήρωση ενός μυστικού κώδικα με μια, στην κυριολεξία, συρραφή λέξεων όπου προτείνεται και το κλειδί ερμηνείας: punctuscontrapunctum, ― στίξη / αντίστιξη―σαν μία γεφύρωση στα κενά που δημιουργούνται στην συνδυαστική λογικής και φαντασίας, εκεί ακριβώς, ανάμεσα στις έννοιες, την μέθοδο και το βίωμα».

*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2023 | Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00 έως 20:00, Τετάρτη & Σάββατο: 12:00 έως 15:00. 

Terra Mater / Ode to My Family στη Sofa Bed Gallery

Η Sofa Bed Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Terra Mater / Ode to My Family, μιας φωτογραφικής εγκατάστασης του Marco Castelli. Οι επισκέψεις επιτρέπονται ΜΟΝΟ κατόπιν κράτησης! Για πληροφορίες, στείλτε e-mail στο [email protected]

TERRA MATER / ODE TO MY FAMILY

Οι λέξεις δεν είναι από τη φύση τους κατάλληλες για να αγκαλιάσουν οποιαδήποτε έστω και θολή έννοια του χρόνου, και πέρα από όλο τον λόγο που γίνεται σήμερα γύρω από την έννοια της οικογένειας, η αληθινή της φύση ανήκει στο μη ανιχνεύσιμο ίχνος που αφήνουμε μέσα στους αιώνες και στη σχέση μας με τον ίδιο τον χρόνο: τίποτα άλλο δεν μπορεί να επεκτείνει την αντίληψη του εφήμερου όπως οι εύθραυστες εικόνες των μη βιωμένων αναμνήσεων, δίνοντας παράλληλα στέρεα μια συναισθηματική αναγνώριση της παρούσας θέσης που είμαστε σε θέση να τραβήξουμε στο κάδρο της ζωής. Το Terra Mater είναι μια ωδή σε αυτή την ευρεία έννοια της οικογένειας, πολύ πέρα από έναν απλό δεσμό αίματος: μια αέναη ανταλλαγή ανθρώπινων συνδέσεων, μια λυρική μεταφορά της αγάπης ως ενότητα του χώρου και αμοιβαία κατανόηση, μια καθημερινή πρακτική που τρέφεται σταθερά από τη λέμφο και τη μετρική μιας αρκαδικής ποιμενικής. Τα λόγια δεν είναι κατάλληλα για να αγκαλιάσουν οποιαδήποτε έστω και θολή έννοια της οικογένειάς μου, και γι’ αυτό επέλεξα τις εικόνες. Για την Terra Mater, έκλεισα τα μάτια μου πίσω από το σκόπευτρο και έβαλα την καρδιά μου μπροστά τους. Το Terra Mater ξεχάστηκε για 10 χρόνια και είναι το καλύτερο έργο της ζωής μου. Αφιερώνω το Terra Mater στη Nora Anni. Είθε το φως αυτών των λόφων να φωτίζει πάντα το μονοπάτι σου.

ABOUT SOFA BED GALLERY Η Sofa Bed Gallery είναι φιλόξενη. Η Sofa Bed Gallery δίνει ένα προσωρινό σπίτι σε φίλους. Η Sofa Bed Gallery είναι η ελευθερία στην οικειότητα. Η Sofa Bed Gallery είναι απλώς μια γκαλερί, αλλά πιο άνετη.

*Διάρκεια Έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 με 5 Ιανουαρίου 2023 | Ώρα: 19.00 | Στη Sofa Bed Gallery (secret location), Thessaloniki | Οι επισκέψεις γίνονται ΜΟΝΟ κατόπιν κράτησης! Για πληροφορίες στείλτε e-mail στο [email protected] 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα