Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Μία εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις αρχίζει - Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε τις επόμενες μέρες.

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-997854
Parallaxi

Το τριήμερο έφτασε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!

Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:

Θέατρο

«Ο Επιθεωρητής» στο Βασιλικό Θέατρo

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, η κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία είναι η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, που θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Απριλίου.

«Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές / Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας / Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας / Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη / Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου / Κίνηση: Στεφανία Σωτηροπούλου / Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου / Βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου / Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά, Δανάη Πανά / Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη / β΄ Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης 2023): Γούναρης Τάσος / Βοηθός φωτιστή (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης 2023): Τσομπάνη Εύα

Διανομή:

Μαίρη Ανδρέου (πόρνη, υπάλληλος πανδοχείου, καλεσμένη) / Νεφέλη Ανθοπούλου (πόρνη, δασκάλα πιάνου, γυναίκα του σιδερά, καλεσμένη) / Χαρά Γιώτα (χορεύτρια, καλεσμένη) / Δημήτριος Δανάμπασης (Μίσκα – υπηρέτης του Επάρχου) / Μαρία Ελευθεριάδη (Μαρία Αντόνοβνα – κόρη του Επάρχου) / Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Κρίστιαν Γκύμπνερ – γιατρός Γερμανός) / Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπίνσκι- Εισοδηματία) / Στέλιος Καλαϊτζής (Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν – Διευθυντής του ταχυδρομείου) / Κωστής Καπελλίδης (θαμώνας, υπάλληλος πανδοχείου, καλεσμένος) / Άγγελος Καρανικόλας (θαμώνας, υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, καλεσμένος) / Δημήτρης Καρτόκης (Αμός Φιοντόροβιτς Λιάπκικν – Δικαστής) / Γιώργος Καύκας (Αντόν Αντόνοβιτς- Έπαρχος σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας), / Κοκκινοπούλου Φαίη (Άννα Aντρέγιεβνα – Γυναίκα του Έπαρχου) / Νικόλας Μαραγκόπουλος (Αρτέμι Φιλίπποβιτς Ζεμλιάνκα – Επίτροπος Κοινωφελών Ιδρυμάτων) / Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θαμώνας, Πανδοχέας, Αστυνομικός, Καλεσμένος) / Δημήτρης Μορφακίδης (Λούκα Λούκιτς Χλοπόφ- Επόπτης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) / Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπίνσκι- Εισοδηματίας) / Στέφανος Πίττας (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, Καλεσμένος) / Μιχάλης Σιώνας (Ποιητής, Αστυνομικός, Καλεσμένος) / Γιάννης Σύριος (Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ: «ο επιθεωρητής», Κατώτερος δημόσιος υπάλληλος στην Πετρούπολη) / Θεοφανώ Τζαλαβρά (Τραγουδίστρια, Καλεσμένη) / Χρήστος Τσάβος (Οσίπ- Ο φίλος του Χλιεστακώφ) / Γιάννης Τσιακμάκης (Σβιστούνωφ- Διευθυντής της αστυνομίας) / Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πόρνη, Γυναίκα Χλοπόφ, Γριά εμπόρισσα)

*Πρεμιέρα: Παρασκευή 07 Απριλίου στις 21:00 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, έως 30 Απριλίου | Βασιλικό Θέατρο | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: ntng.gr, viva.gr, τηλ 11876

«Ο κατα φαντασίαν ασθενής» στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μολιέρου, θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στo Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Πρόκειται για μια αξεπέραστη μουσική κωμωδία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια αλλά και για μια επετειακή παράσταση, καθώς φέτος συμπληρώνονται 350 χρόνια από το θάνατο του Μολιέρου, του πιο πολυδιαβασμένου και πολυπαιγμένου Γάλλου συγγραφέα, που δεν είναι μόνο επίκαιρος, αλλά ανήκει σε όλες τις εποχές.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο o Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης (9, 10, 18, 19, 22, 23 & 24/3), σε διπλή διανομή με τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο (11, 12, 15, 16, 17, 25, 26, 29, 30 & 31/3).

Για τον Απρίλιο Αστέριος Πελτέκης (1, 2, 5, 6, 7, 22, 23, 26, 27, 28/4) Γρηγόρης Παπαδόπουλος (8, 9, 19, 20, 21, 29, 30/4)

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αργκάν υποφέρει. Η υγεία του έχει κλονιστεί και οι γιατροί δοκιμάζουν πάνω του όλες τις θεραπείες της επιστήμης τους με σκοπό να τον απαλλάξουν από τις ασθένειές του. Είναι όμως ο ασθενής πράγματι ασθενής; Είναι οι γιατροί αληθινοί γιατροί και, άραγε, είναι η ιατρική επιστήμη, πραγματική επιστήμη; Ο Μολιέρος μέσα από τη διάσημη αυτή κωμωδία, θέτει σε αμφιβολίατα κίνητρα και τις προθέσεις τόσο του ασθενή όσο και των γιατρών και σχολιάζει τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως αυτά ανιχνεύονται πίσω από τους χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους. Έτσι, οι ήρωές του αποκαλύπτονται μέσα στην πεζή ανθρώπινή τους διάσταση: μικροί, φοβισμένοι, εγωιστές, αδύναμοι. Βαθύτερα κίνητρα και επιδιώξεις θα ξεσκεπαστούν και οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποκαλυφθούν μέσα στην αλήθεια τους αλλά και μέσα στη φαυλότητά τους.

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» παρουσιάστηκε το 1673. Ο Μολιέρος, ήδη άρρωστος και απογοητευμένος από την ιατρική επιστήμη, την απορρίπτει ολοκληρωτικά στο τελευταίο του αυτό έργο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ο ίδιος πεθαίνει αφού καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του Αργκάν μόλις τέσσερις φορές.

Στο ΚΘΒΕ η τελευταία αυτή κωμωδία του μεγάλου κλασικού, ανεβαίνει για τέταρτη φορά. Ο υποχονδριακός και αρρωστοφοβικός Αργκάν θα αναμετρηθεί ξανά με τις φοβίες του, τον εγωισμό του, καθώς και την ανάγκη του για έλεγχο της ζωής. Μιας ζωής γλυκιάς μέσα στις ανέσεις της, που όμως καμία αυθεντία δεν μπορεί να της διασφαλίσει το αύριο.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης / Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής / Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου / Μουσική: Νίκος Κυπουργός / Επιμέλεια κίνησης: Ηλέκτρα Καρτάνου / Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου / Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή / Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη / Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Αστέριος Πελτέκης (Αργκάν, σε διπλή διανομή), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Αργκάν, σε διπλή διανομή), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Τουανέττα), Φιόνα Γεωργιάδη (Αγγελική), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μπελίνα), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κλεάνθης), Πέρης Μιχαηλίδης (Κύριος Διαφουαρούς), Δημήτρης Διακοσάββας (Θωμάς Διαφουαρούς), Θάνος Κοντογιώργης (Βεράλδος), Αντώνης Αντωνάκος (Κύριος Μπονφουά, Κύριος Φλεράν), Νίκος Καπέλιος (Κύριος Πυργκόν), Γλυκερία Ψαρρού (Λουίζα)\

Χορός νοσοκόμων: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Νατάσσα Δαλιάκα, Ζωή Ευθυμίου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Ελένη Μισχοπούλου, Βιβή Μιτσίτσκα

Μουσικοί επί σκηνής: Ανδρονίκη Δονουκαρά (βιολί), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Ιάσων Μπλέτσας (πιάνο), Βασιλική Ρουσομάνη (τσέλο)

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, έως 14 Μαΐου | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: ntng.gr , viva.gr, 11876

«Εχθροί. Μια ερωτική ιστορία» στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών

Το έργο του νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ – Μπάσεβις Σίνγκερ Εχθροί, μια ερωτική ιστορία, που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε θεατρική διασκευή Ρόι Χεν, μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Στάθη Λιβαθινού, θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Μαρτίου. Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.

Ο Στάθης Λιβαθινός έχει συνεργαστεί ξανά με το ΚΘΒΕ, το 2009, όπου σκηνοθέτησε το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε μια εμπνευσμένη παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς και τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου. Επίσης, το καλοκαίρι του 2016, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Εθνικό Θέατρο και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

Λίγα λόγια για το έργο «Χέρμαν… Δεν φταίμε εμείς. Ο κόσμος γύρω μας έγινε κομμάτια κι εμείς είμαστε τα θραύσματα.»

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.

Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.

Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς / Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός / Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου / Μουσική- Εκτέλεση: Δημήτρης Μαραμής / Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου / Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης / Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη / Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη / Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Πάνος Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ταμάρα), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Νίκος Τσολερίδης (Οδηγός), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς)

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00, έως 30 Απριλίου | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Εισιτήρια: από 7€ | Προπώληση: ntng.gr, viva.gr

«Μηχανή Κάφκα» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση, μετά από τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2023, επιστρέφει με την «Μηχανή Κάφκα» σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Μια παράσταση βασισμένη Στη Σωφρονιστική αποικία του Franz Kafka. Το σπουδαίο έργο, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του το 1916 στο Μόναχο, ανεβαίνει θεατρικά από 21 Απριλίου στον ιδιαίτερο χώρο του Goethe-Institut / Ινστιτούτο Γκαίτε.

Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της οδού Βασιλίσσης Όλγας 66 αποτελεί έναν ανοιχτό τόπο γνώσης, συνάντησης και διαπολιτισμικού διαλόγου, που στέγαζε από το 1929 την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση ανεβάζει τη νέα της θεατρική παραγωγή, για πρώτη φορά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεών του Goethe-Institut Thessaloniki.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το «Γράμμα στον πατέρα» επιστρέφει στα γραπτά του Franz Kafka, εμπνεόμενος αυτή τη φορά από τη «Σωφρονιστική αποικία». Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, τρία σώματα – ο αξιωματικός, ο στρατιώτης και ο κατάδικος – παρουσιάζουν σε δυο Ευρωπαίες επισκέπτριες ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα βασανιστηρίων που εγγράφει στο σώμα του κατάδικου, επί δώδεκα ώρες, την ποινή του μέχρι θανάτου. Οι δυο εκπρόσωποι του Δυτικού Πολιτισμού θα παραστούν μάρτυρες στη ζωντανή εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εκείνες, αν και, ευαισθητοποιημένες απέναντι στο θέαμα της βίας, παραμένουν αδρανείς και προστατευμένες, υπερασπιζόμενες με κάθε κόστος την αιμοσταγή αθωότητα τους, αφού «η εμπλοκή σε ξένες υποθέσεις δημιουργεί πάντοτε προβλήματα».

Μια παράσταση – θέαμα που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του τρώγοντας pop corn, ως ηδονοβλεψία της βίας.

Συντελεστές:

Διασκευή – Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης / Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Στέλιος Βραχνής / Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης / Μουσική: Άρης Παραπούρας / Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος / Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ /

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Ζγούρι, Απόστολος Λινάρδος. Χαρά Σβάνου, Μαίρη Λιόλιου

*Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πρεμιέρα Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 21:00 έως 22 Μαΐου (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:00) |  Διάρκεια παράστασης: 70’ | Εισιτήριο: 12€ γενική είσοδος | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ | Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6970623600, 6949150750

«ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ»

Μη χάσετε την πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση «Τέλειοι Ξένοι», στο Θέατρο Κολοσσαίον». Ελάτε να ανακαλύψετε την αλήθεια για τις σχέσεις και τη φιλία, σε μια βραδιά γεμάτη θέαμα και συναισθήματα!

Λίγα λόγια για το έργο

Eπτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας «ελεύθερος», συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική.» Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο.

Το έργο «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ», με τις ξεκαρδιστικές ανατροπές και τις απρόσμενες εξελίξεις του, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και έχει γίνει επίσης πολύ επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία.

Συντελετές:

Μετάφραση – Απόδοση Ελεονώρα Μελέτη, Σκηνοθεσία Πέτρος Λαγούτης & Γιώργος Πυρπασόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Λυδία Σγουράκη, Γιώργος Χρανιώτης

*Παρασκευή, 21 & 28/4, στις 21:00 Σάββατο, 22 & 29/4, στις 18:00 & στις 21:00 Κυριακή, 23 & 30/4, στις 18:00 & στις 21:00 | Εισιτήρια: Ζώνη Α 25€, Ζώνη Β 20€, Ζώνη Γ 15€  | Προπώληση: viva.gr 

Dark Vanilla Jungle του Philip Ridley

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία, η οποία συνεχίζεται, στο Θέατρο Φούρνος στην Αθήνα, το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Philip Ridley, Dark Vanilla Jungle σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου, έρχεται για δύο παραστάσεις στις 25 και 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης 2023 που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Λίγα Λόγια για το έργο:

Το Dark Vanilla Jungle είναι ένας καθηλωτικός γυναικείος μονόλογος που φέρνει στο προσκήνιο την κακοποίηση και τη βία που δέχεται ένα κορίτσι από το περιβάλλον του, οδηγώντας το σε οριακές καταστάσεις όπου το όνειρο γλιστρά στη σκληρότητα της πραγματικότητας. Επί σκηνής, η Παναγιώτα Μπιμπλή μεταμορφώνεται στην ηρωίδα του Ridley, Άντρεα, και μοιράζεται μια ιστορία σκοτεινή αλλά γνώριμη σε όλες και όλους: ένα έφηβο κορίτσι με βαθιά ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί, δέχεται βία και κακοποίηση από την οικογένειά της, τον άντρα που ερωτεύεται, οικείους και αγνώστους, που της αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα και την ψυχή. Πόσο μπορείς να «καμουφλάρεις», όπως λέει η Άντρεα, τα πράγματα για να τα αντέξεις; Και τι αποτύπωμα αφήνει μια οδυνηρή εμπειρία της εφηβικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου;

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβαρέσου.

Συντελεστές:

Κείμενο: Philip Ridley/ Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Βαρβαρέσος/ Βοηθός Σκηνοθέτη – Δραματουργός: Ιωάννα Λιούτσια/ Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου/ Μουσική – Ήχος: Yellow Garden/ Σχεδιασμός φωτισμών: Γεωργία Τζο Τσελεπή/ Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή/ Trailer: Βασίλης Καλέμος/ Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου/ Μητέρα Άντρεα (Τραγούδι): Μαριάννα Παπαθανασίου

Παίζει η ηθοποιός: Παναγιώτα Μπιμπλή

*Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 25 Απριλίου στις 21:00 και Τετάρτη 26 Απριλίου στις 20:00 | Χώρος: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη | Σημαντικό: Μετά από την παράσταση της Τετάρτης 26/4, θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με ζητήματα βίας και κακοποίησης ανηλίκων, την οποία θα συντονίσει η κ. Αντωνία Τσιριγώτη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας. | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητών, ΑμεΑ, ατέλειες) | Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices.gr | Αγορά εισιτηρίων από το ταμείο: Μόνο με μετρητά, καθώς το θέατρο δεν διαθέτει POS | Διάρκεια παράστασης: 110’ Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6979 686 492

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕτης Σοφίας Αδαμίδου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης στην Αθήνα και τις εξαιρετικές κριτικές που τη συνόδευσαν την περίοδο που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το έργο της Σοφίας Αδαμίδου – που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού – ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη, από την Τετάρτη 26 Απριλίου για 10 μόνο παραστάσεις.

Τη σκηνοθεσία, τη διασκευή & τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου, η Κάτια Γκουλιώνη. Ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Αντώνη και τον Θοδωρή Ξηντάρη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου / Σκηνοθεσία-Διασκευή & Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου / Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης / Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας / Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου / Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Στο ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη, στο ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.

Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης

Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00 Κυριακή: 19:00 από 26 Απριλίου έως 7 Μαΐου | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Εισιτήρια: Α΄ ζώνη πρώτη σειρά 25€ κανονικό: 18€, Φοιτητικό, ΑμεΑ και ομαδικά 15€ | Διάρκεια: 75 λεπτά | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & viva.gr 

Μουσική

International Jazz Day 2023 – Jazz Oasis – Jazz Aura

Στα βήματα της Άνοιξης, το πραγματικό μεταμορφώνεται σε κάτι μαγικό, καθώς το άρωμα της τζαζ θα πλημμυρίσει την πόλη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ. Φέτος, η εκπρόσωπος της International Jazz Day Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Καλέτσαρη προσκαλεί το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια ζωντανή αλληλεπιδραστική εμπειρία την Πέμπτη 27 Απριλίου, ώρα 21.15 στον πολυχώρο του café Deseo, Πλαστήρα 43 & Αναξιμάνδρου.

Η φετινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ θα οδηγήσει το κοινό σε μία όαση μυστηρίου που αναδύεται μέσα από την μουσική τζαζ του film noir, ενώ στη συνέχεια το ακροατήριο θα απολαύσει την αύρα κλασικών συνθετών που υπήρξαν προπομποί της τζαζ μουσικής.

Η Αλεξάνδρα Καλέτσαρη μέσα από έρευνα και το προσωπικό της πρίσμα σχεδιάζει μια εμπειρία «Jazz Oasis – Jazz Aura» για όσους είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν συναισθήματα και σκέψεις, και να γευτούν καλλιτεχνικές ωσμώσεις με μια μυστηριώδη χροιά. «Μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το παρελθόν», τονίζει η διοργανώτρια, «και οι μνήμες που μας έχουν εμποτίσει βαθιά θα βγούνε στην επιφάνεια για να προχωρήσουμε με καλύτερες προδιαγραφές στο μουσικό μέλλον».

Η βραδιά θα κλείσει με ήχους τζαζ και πιο μοντέρνας εκδοχής, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων με αφορμή τις συγκεκριμένες εισηγήσεις.

H φετινή εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα πριν λίγο καιρό στα Τέμπη.

Επίσης τιμάται η μνήμη προσώπων που έδωσαν το στίγμα τους στο μουσικό στερέωμα, στον πολιτισμό και κυρίως στην τζαζ σκηνή: Πάνος Ηλιόπουλος (παραγωγός του 9.58fm ΕΡΤ3), Νίκος Καπηλίδης (ντράμερ), Γιώργος Μπαράκος (εμπνευστή jazz club), Wayne Shorter (σαξοφωνίστας), Ahmad Jamal (πιανίστας, συνθέτης), Dusko Gojkovic (τρομπετίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής), Ryuichi Sakamoto (συνθέτης, πιανίστας, παραγωγός, ηθοποιός).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Nee Hu.M.A.Ns Business Club – Όμιλος Νέων Επιστημόνων & Επαγγελματιών Ελλάδος.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

  • Χαιρετισμός – Η Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ: Γενική αναφορά στον θεσμό (διάρκεια 10’)
  • «Η τζαζ μουσική μέσα από τα film noir» (διάρκεια: 30’)
  • «Κλασσικοί συνθέτες με αποχρώσεις τζαζ μουσικής» (διάρκεια: 20’)
  • Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κάτω από ήχους τζαζ και μετα-τζαζ εποχής  (διάρκεια 30’)
  • Ευχαριστίες

Έρευνα, παρουσίαση, καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη

Συντελεστές:

Μετάφραση κειμένων: Δημήτρης Καλέτσαρης, Art Graphic Designer: Άρης Σομπότης, Φωτογράφος event: Γιώργος Πυρπιλής

*Πέμπτη 27 Απριλίου στις 21:15 | café Deseo, Πλαστήρα 43 & Αναξιμάνδρου | Είσοδος Ελεύθερη

“LITTLE PETER AND THE BAD NEWS” στη Μικρή Σκηνή

Η “Μικρή Σκηνή”, είναι το νέο πολιτιστικό στέκι της πόλης μας, Επταλόφου 14, στην Κ. Τούμπα, που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο ήδη από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του και παρουσιάζει την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στις 21.30, τους “Little Peter and the Bad News” σε μια συναυλία “From the heart”.

Το μουσικό σχήμα “Little Peter and The Bad news” δημιουργήθηκε το έτος 1990 στη Θεσσαλονίκη, με επιρροές από τους μεγάλους καλλιτέχνες της Rock&Roll μουσικής των 50s, 60s όπως Fats Domino, James Booker Professor Long Hair, Jerry Lee Lewis κ.ά. Είναι από τις πιο γνωστές και πιο αυθεντικές μπάντες της πόλης μας, με πλούσιο ρεπερτόριο πρωτότυπων συνθέσεων και ιδιαίτερων ενορχηστρώσεων αξέχαστων Rock n’ Roll και Boogie Woogie μελωδιών. Με συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της πόλης μας -και όχι μόνον- το μουσικό αυτό σύνολο έχει στα τριάντα χρόνια της πορείας του εμφανισθεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας, ψυχαγωγώντας, συγκινώντας τους ακροατές και μεταφέροντας τους νοερά στα μουσικά πλατό των δεκαετιών του ‘50 και του ΄60.

Μουσικοί:

Little Peter – Πιάνο, Φωνή Κώστας Χασιώτης – Μπάσο Stergios Koias – Τύμπανα Μιχάλης Γιαγλής – Κιθάρα Oleg Chaly  – hammond organ

*Παρασκευή 28 Απριλίου στις 21.30 | Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα | Τιμή εισόδου: 5€ | Κρατήσεις: 6944 503542

Εκθέσεις

Έκθεση «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου Με την υποστήριξη: ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, Δήμος Βελιγραδίου, Generali

*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 14 Ιουνίου 2023 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου») | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).

Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 21 Μάιου 2023).

Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».

Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ

Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη

Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη

*Διάρκεια έκθεσης: 05 Ιουνίου 2022 έως 21 Μαΐου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Πέμπτη 12:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στα μουσεία MOMus

Με βασικές αξίες και κανόνες που προκύπτουν από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων πολιτισμικής, γεωγραφικής και πολιτικής φύσης, εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες συνθέτουν το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Πιστεύοντας ότι η τέχνη διευρύνει την κατανόηση του κόσμου, η φετινή διοργάνωση δεν επιδιώκει μόνο να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με νέες διεκδικήσεις και οράματα, φιλοδοξεί να γίνει μια πράξη επικοινωνίας με τον κόσμο, μια πράξη δικαιοσύνης και ελευθερίας, εμπιστοσύνης και προοδευτικής σκέψης.

Για άλλη μια φορά, φορείς, ιδρύματα, ομάδες και ιδιώτες συνδράμουν και υποστηρίζουν το πρόγραμμα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023, οι χώροι του MOMus, μουσεία και μνημεία της πόλης θα φιλοξενήσουν έργα περισσότερων από 100 σύγχρονων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης.

Οι ίδιοι μέσα από τα ατομικά ή και συλλογικά τους έργα θέτουν ερωτήματα για τα συστήματα με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής. Η φαντασία που διατρέχει τα έργα τους αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για τη δυνατότητα να φανταστεί ο καθένας μας διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος.

Με τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα» η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στρέφει το ενδιαφέρον στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η διοργάνωση διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου 2022, κορυφώνεται στις 4 Μαρτίου 2023 με την έναρξη της κεντρικής έκθεσης και ολοκληρώνεται με νέες παραγωγές στις 21 Μαΐου 2023.

*Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2022 έως 21 Μαΐου 2023 | Μουσεία MOMus | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

«Ιχνηλάτες της Φύσης» στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο» εμπνευσμένο από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια. Στον «βιοδυναμικό κήπο» οι επισκέπτες βιώνουν την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.

Ο Kiril Prashkov στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» (Natural Modernism) μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των P. Mondrian, K. Malevich, M. Duchamp, R. Magritte και A. Calder χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο και άχυρο. Με αυτή την φορμαλιστική αλλοίωση που επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, τα έργα, αποκτούν μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα, μεταφράζουν την εικαστική γλώσσα και εν τέλει επιδρούν στην ίδια την πρόσληψή τους από τον θεατή.

Η έκθεση συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» που παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του μουσείου από τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία αποτυπώνεται η θεωρία του ρώσου εικαστικού και μουσικού Μιχαήλ Ματιούσιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ότι η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε.

Καλλιτέχνες/έχνιδες: Αικατερίνη Γεγησιάν,  Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Kiril Prashkov

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου

Υποστηρικτής έκθεσης: BIOS AGROSYSTEMS

*Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2022 έως 21 Μαΐου 2023  | MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)

«Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του.

Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Νέες ερμηνείες σε παλιά ευρήματα από την αρχαία Όλυνθο

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό τέσσερα μπρούντζινα σκεύη, τα οποία βρέθηκαν σε οικίες της αρχαίας Ολύνθου κατά την ανασκαφή της πόλης από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1928-1938) και περιλαμβάνονται στη δημοσίευση του 1941 από τον διευθυντή της ανασκαφής, καθηγητή D.M. Robinson.

Και τα τέσσερα χρονολογούνται στον 5ο-4ο αι. π.Χ. Τα τρία από αυτά περιγράφονται στη δημοσίευση του 1941 ως «φιάλη (bowl) με ιδιόμορφο και όχι πολύ καλαίσθητο σχήμα», ως «κύπελλο με ψηλό πόδι» (goblet) και ως «σουρωτήρι», αντίστοιχα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως και τα τρία αποτελούν θυμιατήρια. Το τέταρτο σκεύος, μία ομφαλωτή φιάλη που φυλασσόταν στην αποθήκη του μουσείου ως «άγνωστης προέλευσης», ταυτίσθηκε πρόσφατα με μία φιάλη από οικία της Ολύνθου που επίσης περιλαμβάνεται στην ίδια δημοσίευση.

Υπό το πρίσμα της νέας προσέγγισης, και τα τέσσερα σκεύη που βρέθηκαν σε σπίτια της Ολύνθου, μπορούν με ασφάλεια να συσχετιστούν με την οικιακή λατρεία, η οποία εκδηλωνόταν μεταξύ άλλων με την καύση θυμιάματος και την τέλεση σπονδών προς τιμήν θεών, ηρώων και νεκρών. Μέσα από την επανερμηνεία, την ταύτιση και τη συντήρηση των παλιών αυτών ευρημάτων εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την άσκηση της ιδιωτικής λατρείας σε μία πόλη όπως η Όλυνθος, στην οποία δεν έχουν εντοπιστεί δημόσια ιερά, αν και αποτελεί την καλύτερα ερευνημένη πόλη της κλασικής εποχής στη Μακεδονία.

Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

*Διάρκεια έκθεσης: 01 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

Ατομική έκθεση Έκτορα Μαυρίδη «bits and pieces between two songs» στη Λόλα Νικολάου Art Gallery

Είναι πρωί, ο καλλιτέχνης μπαίνει και κλείνει την πόρτα στο εργαστήριό του. Ετοιμάζει πηλούς, στερεώνει επιφάνειες, βάζει να ακούσει το The Chain των Fleetwood Mac και ανάβει το φλόγιστρό του.

Κάπου ανάμεσα στο τραγούδι αυτό -και σε κάθε επόμενο- ο Έκτορας Μαυρίδης καταπιάνεται με αυτό ακριβώς που απασχολεί την καλλιτεχνική του εργασία εδώ και δεκαετίες: διερευνά και μετατοπίζει τα όρια της κεραμικής, εξωθεί τις δυνατότητες των υλικών και των επεμβάσεών του σε αυτά, διαπερνά και σχηματίζει επιφάνειες, αποδέχεται σεμνά αλλά και ατρόμητα τη δυναμική επέμβαση του τυχαίου κατά τη δημιουργική διαδικασία.

Στη νέα του ατομική έκθεση στη Λόλα Νικολάου Art Gallery, ο Μαυρίδης μάς προσκαλεί σε νέα δημιουργικά μονοπάτια, με ένα σύνολο έργων που έρχεται να συμπληρώσει και να αναδείξει μια πολυετή αλλά και πολυδιάστατη δημιουργική έρευνα που αποδημεί την κεραμική όπως την ξέρουμε.

Ο Μαυρίδης σταθερά αναιρεί καλλιτεχνικές βεβαιότητες και στερεότυπα, εξωθεί τις αντοχές των υλικών, αφήνοντας πίσω του τον κόσμο του ψημένου πηλού και εντέλει κατορθώνει να κινείται με ευχέρεια ανάμεσα σε ποικίλα καλλιτεχνικά και θεωρητικά πεδία, ανάμεσα σε κόσμους που μπορεί να μοιάζουν και ασύμβατοι. Στην ερώτηση, αν είναι εννοιολογικός καλλιτέχνης, περφόρμερ ή κεραμίστας, η απάντηση είναι, απλή, ξεκάθαρη και σαφής: είναι όλα αυτά.

Κι έτσι, στην έκθεση αυτή, δεν παρουσιάζονται απλώς έργα του· παρουσιάζονται οι άοκνες και ανήσυχες οπτικές του, οι πειραματισμοί του με τα υλικά, τις φόρμες και τις έννοιες. Βλέπουμε γλυπτά, αλλά και «εκμαγεία» τους, αμέτρητες εκδοχές της υπόστασής τους, να εκκινούν νέους εννοιακούς διαλόγους· φωτογραφίες εργασίας, υαλωμένους σβώλους· επιτοίχιες ζωγραφικές συνθέσεις σε κεραμικό χαρτί, που μεταμορφώνονται με επεμβάσεις και πρακτικές της κεραμικής παρά της ζωγραφικής και καίγονται, σκουριάζουν, αλλάζουν όψη και υφή λιγότερο ή περισσότερο ελεγχόμενα, πάντως σίγουρα ελεύθερα.

Όλες αυτές οι πολυδιάστατες γλυπτικές και δημιουργικές οπτικές τού Μαυρίδη επιτυγχάνουν εντέλει να είναι στην ουσία τους καταστάσεις πάντα ανοιχτές σε νέες ερμηνείες. Κατορθώνουν να αναιρούν, να «σπάνε την αλυσίδα» όσων νομίζουμε ότι (ανα)γνωρίζουμε -κάπου μεταξύ τραγουδιών, βεβαιοτήτων, επινοήσεων και εμπειριών.

Κείμενο: Αρετή Λεοπούλου-ιστορικός της τέχνης

*Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2023 | Λόλα Νικολάου Art Gallery (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) |  Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Τετάρτη & Σάββατο: 12:00 -15:00 

Έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», η οποία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9:00.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.

Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από τον τρόπο που υπέγραφε η καλλιτέχνης τα έργα της και αντανακλά τις τρεις γλώσσες, τις τρεις χώρες, εντέλει τις τρείς πόλεις της μονιμότερης διαμονής της, Αθήνα-Βενετία-Παρίσι, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου της. «Η Ιωάννα Σπητέρη ανήκει στη γενιά που έζησε τον πόλεμο, την κατοχή και τη διασπορά. Βιωματικές αναφορές μιας εποχής που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μνήμη και την ευαισθησία της, αναζητώντας την εθνική της ταυτότητα στον διεθνισμό της σύγχρονης τέχνης. Κουβαλώ-ντας μέσα της το αταβιστικό στοιχείο της Σμυρναίικης καταβολής της με την ευρύτερη έννοια της προσαρμοστικότητας και του διεθνισμού η Ιωάννα δεν δυσκολεύτηκε να φτιάξει πολλές φορές τη ζωή της από την αρχή –Αθήνα-Βενετία-Παρίσι-Αθήνα κερδίζοντας μέσα από την πραγματικότητα μιας γεμάτης από εμπειρίες ζωής, την καλλιτεχνική της ωριμότητα» (Μαρία Κοτζαμάνη, Αθήνα, Πολύπλανο 1980). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο. Ήδη στα πρώιμα έργα της φαίνεται το κύριο στοιχείο που την ξεχωρίζει: η διαίσθηση του όγκου και η σωστή σχέση με τον χώρο που την οδηγεί σε μια μνημειώδη αντίληψη της γλυπτικής (René de Solier).

Διακρίνονται δύο διαφορετικές περίοδοι στη δουλειά της. Στην πρώτη (Βενετία 1958-1963) δουλεύει το σίδερο με την τεχνική της οξυγονοκόλλησης. Αιχμηρά σχήματα, με έντονο δυναμισμό και εκφραστικότητα, μορφές φαινομενικά επιθετικές, φανερώνουν μια εσωτερική αγωνία μεταμορφώνοντάς τη σε φάσεις μιας πλαστικής τραγωδίας (Γ. Μουρέλος). Στο Παρίσι (1963-1976) η δουλειά της μεταμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα, στα υλικά, στη μορφολογία, στη γενική αντίληψη της γλυπτικής. Αφετηρία της, η σχέση γλυπτικής-αρχιτεκτονικής. Γεωμετρική σαφήνεια, απλοποίηση, δομικά στοιχεία οδηγούν σε άπειρους συνδυασμούς, χωρίς μηχανική επανάληψη. Εφευρετικότητα, φαντασία, ποιητική σχέση με τον χώρο, συχνά και τη χρηστικότητα, δίνουν τη δυνατότητα στον θεατή να γίνει συμμέτοχος και συνδημιουργός, να παίξει μαζί τους. Κύριο στοιχείο επιπλέον στη φάση αυτή είναι το χρώμα, πολύ χρώμα, απόλυτα συνυφασμένο με τη γλυπτική φόρμα, χωρίς να την ανταγωνίζεται, προτείνοντας τη θετική πλευρά της ζωής, μια εγκάρδια προσφορά για ανθρώπινη επαφή. Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της Τώνης Σπητέρης, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν μαζί στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 μια μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στην νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), που είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ. 32) και στο e-shop του Ιδρύματος (https://bit.ly/3RBhu5l).

*Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 04 Ιουνίου 2023 | Τελλόγλειο Ίδρυμα | Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00-14:00, Τετάρτη: 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-18:00 | Τηλ. υποδοχής: 2310247111

Έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η έκθεση σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.

Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο Α.Π.Θ.

Ο καμβάς στον οποίο αναπτύσσεται το πρώτο μέρος της έκθεσης δημιουργείται από το εξαιρετικό σύνολο ζωγραφικών έργων του Σπύρου Παπαλουκά, σχετικό με τη διαδρομή του από την καταστροφή στη Μ. Ασία, στο Άγιο Όρος έως το 1926, χρονιά που ιδρύεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλάζει η μορφή της πόλης.

Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζώντων της καταστροφής της Σμύρνης από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) αποτυπώνουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών με συγκλονιστική αμεσότητα.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Ο Δημήτρης Μεσσίνης καταγράφει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω. Ο Χρήστος Αλαβέρας εμπνέεται από το έργο του Μεσσίνη και μεταγράφει εικόνες βίας και ξεριζωμών στο «Βαδίζοντας Ανάμεσα», μια μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση με κάρβουνο. Στα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα του 2015 και του 2016 στρέφει το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Κατσάγγελος με τις «Μαρτυρίες» του, προσκαλώντας ανθρώπους που τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη να ανακαλέσουν τις μνήμες των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Τέλος, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, “Third Kind”, παρουσιάζει το δυστοπικό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον μιας ανθρωπότητας ολότελα εκτοπισμένης από το γήινο περιβάλλον μετά από έναν πρωτόγνωρα μαζικό, πλανητικό «ξεριζωμό».

Συνεργαζόμενοι φορείς

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.), Τμήμα Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος», Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Κατσάγγελος, Δημήτρης Μεσσίνης, Χρήστος Αλαβέρας, Γιώργος Ζώης, Ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ξεναγήσεις κοινού: Κυριακή 2 και 23 Απριλίου, 7 και 28 Μαΐου, 11 και 18 Ιουνίου στις 11:00. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

*Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 έως 18 Ιουνίου 2023 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών | Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 14:00, Τετάρτη 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00 

ΕΡΩΛΙΘΙΚΑ – Φίλιππος Άγγελος Βαλεράς

Η αγάπη για την τέχνη της γλυπτικής και το μάρμαρο είναι αυτή που χαρακτηρίζει το έργο του Φίλιππου Βαλερά, στο μεγαλύτερο μέρος του. Όντας γοητευμένος από τα διάφορα είδη των μαρμάρων, από το χρώμα τους, την σκληρότητα τους, την διαφάνεια τους ακόμη και από την μυρωδιά τους, θέτει πάντα ως προτεραιότητα του την ανάδειξη του μοναδικού τους χαρακτήρα με σεβασμό. Ταυτόχρονα η ίδια του η ζωή και τα βιώματα του είναι το ορυχείο από το οποίο εξορρύσει, σαν άλλος λατόμος, την θεματική και τις μορφές του. Έτσι γεννιούνται τα ερωλιθικά, σαν ένα μικρό αντάμωμα της σκέψης και της δημιουργίας με την άχρονη δύναμη της πέτρας. Η γλυπτική για τον Βαλερά ανάγεται σε μια ποιητική των αισθήσεων, μέσω της οποίας ο ίδιος λαξεύει την προσωπική του αισθαντική και η γλυπτική δίνει στην ύπαρξη του ένα αναφές χάδι. Αυτό το χάδι το αναφές, το ανείπωτο, το αόρατο, που μάς δίνει η τέχνη κάθε φορά που τυχαία την συναντάμε.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Φίλιππος Άγγελος Βαλεράς γεννήθηκε το 1998. Παιδιόθεν ασχολήθηκε με την γλυπτική μαθητεύοντας δίπλα στον πατέρα του. Την περίοδο 2016-2021 σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο Ά Εργαστήριο Γλυπτικής. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, σε ένα διεθνές συμπόσιο γλυπτικής και έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

*Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 21.04.23 στις 19:30 | Επιμέλεια Τένια Μενεγάκη | Διάρκεια: 21.04.23 – 09.05.23 Τρίτη & Παρασκευή 16:00 – 20:30, Σάββατο 11:30 – 15:30 | Apodec Βεροίας 4, Θεσσαλονίκη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ στη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή

Η συλλογή της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή έγινε ευρύτατα γνωστή χάρη στην  εγκυρότητά της στον τομέα της ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής. Διαμορφώθηκε με μίτο την έρευνα του Στέλιου Λυδάκη πάνω στους Έλληνες ναΐφ ζωγράφους και εμπλουτίστηκε περαιτέρω χάρη στην ικανότητα της Πόλλυς Κολλιαλή, που είναι ο ιθύνων νους της συλλογής, να ανιχνεύει αφανείς δημιουργούς.

Ωστόσο, η ανήσυχη και πολυσχιδής προσωπικότητα της Πόλλυς Κολλιαλή αποτυπώνεται καλύτερα σε ένα άλλο τμήμα της συλλογής, αυτό της σύγχρονης τέχνης. Εδώ, ο αντισυμβατικός χαρακτήρας της, η υποκειμενική της ματιά και οι θαρραλέες επιλογές της έχουν ως αποτέλεσμα ένα γοητευτικό, δροσερό σύνολο έργων με κέντρο βάρους στους νέους εικαστικούς.

Στην παρούσα έκθεση, που αποτελεί ένα πολύ περιορισμένο αλλά αντιπροσωπευτικό υποσύνολο της συλλογής, νέοι εικαστικοί συναναστρέφονται με εμβληματικούς καλλιτέχνες.  Έργα διαφορετικών εποχών και ύφους συγκροτούν ένα αναπάντεχα ενδιαφέρον, άναρχο σύνολο. Καθώς η επιμελητική πρόθεση είναι η υπογράμμιση των χαρακτηριστικών της συλλογής, υιοθετήθηκε μια εσκεμμένη συσσώρευση, σαν κολάζ τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι μια ανοικτή έκθεση, η οποία ωθεί τον θεατή να βασιστεί αποκλειστικά στη δική του ικανότητα πρόσληψης και αξιολόγησης. Μια έκθεση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πεδίο παρατήρησης, ελεύθερων συσχετισμών, νοηματοδότησης και ερμηνείας οπτικών ερεθισμάτων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αλέξανδος Αβρανάς, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Νίκος Αλεξίου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κωστής Βελώνης, Χρήστος Βενέτης, Ζωή Γαϊτανίδου, Απόστολος Γεωργίου, Στηβ Γιαννάκος, Πάρις Γιαχουστίδης, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γύζης, Γιώργος Γυπαράκης, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Γιώργος Ζογγολόπουλος, Λίνα Θεοδώρου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Νίκος Καναρέλης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πέγκυ Κλιάφα, Αθηνά Κουμπαρούλη, Γιώργος Λάππας, Παναγιώτης Λουκάς, Τάσος Μαντζαβίνος, Νίκος Μόσχος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Ράνια Μπέλλου, Βένια Μπεχράκη, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Απόστολος Ντελάκος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου, Τάσος Παυλόπουλος, Άγγελος Πλέσσας, Άρτεμις Ποταμιάνου,  Ράνια Ράγκου, Ηλίας Σιψάς, Takis (Βασιλάκης), Δημήτρης Τζαμουράνης, Θανάσης Τότσικας, Παύλος Τσάκωνας, Παντελής Χανδρής, Χρύσα (Βαρδέα), Λάμπρος Ψυρράκης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Μανταλίνα Ψωμά.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάχη Πεσματζόγλου, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος

*Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19:30 έως 25 Μαΐου| Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Είσοδος Ελεύθερη 

“Η ποιητική των Εικόνων”

*Εγκαίνια Τετάρτη 26/4 στις 19:30 | Εικαστικό Κέντρο “ΗΛΙΟΣ”, Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού | Δευτέρα έως Παρασκευή 14:30 – 21:00 & Σάββατο 11:00 – 13:00 έως 17/5

Εκδηλώσεις

Γνωριμία με τα Drones 1 – Ασημένια φτερά

Για μαθητές Δ΄ Δημοτικού μέχρι Α΄ Γυμνασίου

Επίπεδο 1: Γνωρίζουμε τα Drones και τις εφαρμογές τους

Τα drones ή στα ελληνικά «Συστήματα μη επανδρωμένων Αεροσκαφών» είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της τεχνολογίας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και αυξάνουν συνεχώς καθώς εξελίσσονται. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωριμία με τα Drones 1 – Ασημένια φτερά» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ειδικά drones ως εκπαιδευτικό εργαλείο, διδάσκουμε βασικές δεξιότητες και γνώσεις σε παιδιά 10-13 ετών (Δ’ Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου).

Σε επίπεδο τεχνικών γνώσεων τα παιδιά: • Μαθαίνουν έννοιες φυσικής και μηχανολογίας, που σχετίζονται με την πτητική ικανότητα των drones. • Μαθαίνουν βασικά στοιχεία για το νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη χρήση των drones στην Ελλάδα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. • Μαθαίνουν πώς να χειρίζονται ένα drone μέσα από μια σειρά δοκιμασιών ακρίβειας, ταχύτητας και δεξιοτεχνίας> • Μαθαίνουν να προγραμματίζουν, σχεδιάζοντας και εκτελώντας ένα σχέδιο πτήσης βάσει κάποιου σεναρίου.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από τον Χρήστο Λιάμπα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ, Δάσκαλο Ρομποτικής και Drones.

Σε επίπεδο γενικών δεξιοτήτων, το πρόγραμμα εστιάζει στις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται σε μικρές ομάδες, ώστε να εντοπίζουν και να επιλύουν προβλήματα. Επίσης, ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν το προσωπικό στοιχείο του κάθε μέλους της ομάδας, επινοώντας μια λύση διαφορετική από αυτές των άλλων ομάδων.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε έναν βασικό πυλώνα: το παιχνίδι. Τα drones είναι το κατάλληλο εργαλείο, ώστε να δώσουμε στα παιδιά όλες τις παραπάνω δεξιότητες και γνώσεις, χωρίς να χρειαστεί να τους τις διδάξουμε, αρκεί να παίξουμε.

Διαδικασία εξασφάλισης συμμετοχής 1. Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής. 2. Τρόποι πληρωμής: – Ηλεκτρονική πληρωμή. Γίνονται δεκτές όλες οι χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες VISA, Mastercard. – Συμπλήρωση της φόρμας στο ΝΟΗΣΙΣ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και πληρωμή στο ταμείο κατά τις ώρες λειτουργίας του (Τρίτη έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, Σάββατο 11:30 – 18:00, Κυριακή 11:30 – 18:00). 3. Εξασφάλιση οριστικής συμμετοχής: Η οριστική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής και τη λήψη επιβεβαιωτικού email.

*Ημερομηνίες: Κυριακή 30/4, 7/5, 14/5/2023 | Ώρα: 17:00 – 18:30 Κόστος: 60€ | Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Βιβλιοπαρουσίαση – «Στο κάτω μέρος των ανθρώπων» του Χρήστου Τζιώκου

*Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 24 Απριλίου στις 20:00 | To Pikap Kato Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη | Είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης

Παρουσίαση βιβλίου ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ

Στα Οικονομικά, υπάρχει ένα κεφάλαιο που μιλάει διεξοδικά για το ευκαιριακό κόστος. Στα αγγλικά, oppurtunity cost. Το ευκαιριακό κόστος ορίζει πως αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι, τότε αυτομάτως πρέπει να απορρίψεις κάτι άλλο. Και πως παίρνεις αυτή την απόφαση; Μετρώντας φυσικά το κόστος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας. Αν κάτι μας δίνει ευχαρίστηση, τότε το oppurtunity cost είναι μεγάλο και ως εκ τούτου το αναλαμβάνουμε με χαρά.

Αυτό είναι μόνο μία απάντηση στην ερώτηση «γιατί ένας λογιστής γράφει ένα βιβλίο που δεν μιλάει μόνο για τη λογιστική;», αφού το oppurtunity cost της συγγραφής ενός βιβλίου είναι το κόστος που ανέλαβε ο ίδιος με μεγάλη χαρά. Όλα ξεκίνησαν ένα χιονισμένο βράδυ, συνεχίστηκαν και εκτυλίχτηκαν σε ένα μπαρ της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας σε 50 ιστορίες που μπλέκουν τον ρεαλισμό με τη μυθοπλασία και μιλούν για τη Λογιστική, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιχειρηματικότητα, τη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, την ηγεσία, την επιτυχία, τις αξίες. Ίσως τελικά η Λογιστική βρίσκεται μέσα στη ζωή μας, περισσότερο απ΄ότι φανταζόμαστε. Δεν νομίζετε; Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε μόνοι σας παρέα με τις σελίδες του βιβλίου.

Ο Στάθης Ρούσσος σε ένα βιβλίο που ξεπερνά τα «όρια» της λογιστικής και αγγίζει το πλαίσιο της αυτοβελτίωσης, προσθέτει αποφθέγματα που ίσως φανούν χρήσιμα στον αναγνώστη, αφαιρεί τον δοκιμιακό λόγο που θα περιμέναμε από έναν επιστήμονα, πολλαπλασιάζει τις συμβουλές και τα «μαθήματα ζωής» και διαιρεί τα στάδια της επίπονης διαδικασίας που απαιτεί η δημιουργία μιας επιχείρησης.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7), στις 19.00, οι καλεσμένοι των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Δημήτρης Γούλιας Επιμελητής βιβλίου «Άνθρωπος 4.0» / Οικονομικός Αναλυτής ΣΕΒΕ, Χαρούλα Χριστοδούλου Αναπληρώτρια Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου, Ειρήνη Κόντρα Coach, Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Αντιπρόεδρος Marketing Club Greece, Χριστίνα Κανατάκη, Δημοσιογράφος, Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και Διευθύντρια του GRTIMES, Μαρία Σαμολαδά.

*Τρίτη 25 Απριλίου στις 19:00 ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους) | Είσοδος ελεύθερη | Πληροφορίες: Ιωάννα Δανδέλια (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας) | τηλ. 6932319422

 Παρουσίαση βιβλίου τέχνη και ιδεολογία στη νεότερη Σερβία – εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Τέχνη αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο κατανόησης της ιστορίας λαών και κρατών. Η Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και ερευνητικό ενδιαφέρον στη χρήση της Τέχνης και της Λογοτεχνίας για την προβολή, της εθνικής ταυτότητας, αφιερώνει το νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μια εκτενή παρουσίαση ζωγραφικών εικόνων από τη σέρβικη τέχνη, σε μια προσπάθεια κατανόησης της πορείας του σερβικού έθνους στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της σχέσης του με τους γείτονες του.

Στο βιβλίο αναλύεται η δύναμη των εικόνων σε μία κατεξοχήν αγροτική κοινωνία, όπως ήταν η Σερβία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα με το συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων της να είναι αναλφάβητο. Επιπρόσθετα, ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ιστορία της Σερβικής τέχνης και θα κατανοήσει τους μηχανισμούς εκείνους που επικρατούσαν σε όλη την Ευρώπη για τη δόμηση της εθνικής συνείδησης, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την τέχνη. Για το βιβλίο θα συζητήσουν την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 18.30, οι: Μαρία Τσαντσάνογλου (Διευθύντρια MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη), Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Καθηγήτρια ΒΣΑΣ Παν. Μακεδονίας), Άρης Στυλιανού (Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), Γιώργος Τούλας (Δημοσιογράφος) και η συγγραφέας Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια, ΒΣΑΣ Παν. Μακεδονία, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ.

Την συζήτηση θα συντονίσει η Διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννα Δανδέλια.

*Τετάρτη 26 Απριλίου στις 19:00 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Είσοδος ελεύθερη | Πληροφορίες: Σταυρούλα Μαυρογένη (συγγραφέας) τηλ. 6978022834 Ιωάννα Δανδέλια (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας) τηλ. 6932319422

‘Οσα Είπαμε Παλιά Ισχύουν (ένα ταξίδι στα Βοδενά του Μάρκου Μέσκου)

Προβολή Ντοκιμαντέρ Όσα Είπαμε Παλιά Ισχύουν του Θάνου Λαμπρόπουλου.

Θα μιλήσουν οι: ο Βασίλης Παππάς, η Ιωάννα Ναούμ, και ο Κώστας Δεσποινιάδης

*Παρασκευή 28 Απριλίου στις 20:30 | Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών Βαλαωρίτου 20 Θεσσαλονίκη | Είσοδος ελεύθερη 

“Γυναίκα στην πόλη” στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι γυναίκες του συνδυασμού “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη”  και ο υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, σας προσκαλούν την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στις 18:00, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τη “Γυναίκα στην πόλη”.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας που ζει και κινείται στην πόλη και θα αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας, οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Θα μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες και βιώματα:
Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος
Κατερίνα Ραμματά, Παιδοχειρουργός
Μίνα Φιλιοπούλου, Δικηγόρος, Ειδική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “Αχτίδα”
Χριστιάνα Μητσικούδη, Δημοσιογράφος
Σοφία Σπανίδου, Δικηγόρος
Σοφία Σκαμπαρδώνη, Διοικητική Υπάλληλος ΕΡΤ
*Τετάρτη 26 Απριλίου στις 18:00 | Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

Piandaemonium στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα δέκα του χρόνια και παρουσιάζει σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σχήμα Piandaemonium, μία ορχήστρα πιάνων με 6 πιάνα και 12 πιανίστες. Σπουδαία συμφωνικά έργα μεταγράφονται για το σύνολο και συνδιαλέγονται αρμονικά με πρωτότυπα έργα Ελλήνων συνθετών, δημιουργώντας μία ιδιότυπη παλέτα, μουσικών τάσεων, στυλ και ηχοχρωμάτων. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Prokofiev, συναντά τη μουσική πρωτοτυπία του Ανισέγκου και οι δημοφιλείς Ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα τη Jazz σουίτα του Αναδολή.

Πρόγραμμα:

Σ. Τσιλιγκιρίδης Νέο έργο για 6 πιάνα – 12 πιανίστες, G. Fitkin Line για 6 πιάνα – 6 πιανίστες, Ν. Σκαλκώτας 3 Ελληνικοί χοροί για 6 πιάνα – 6 πιανίστες (μεταγραφή Θ. Κοτεπάνος), J. Cage 4’33’’ για 6 πιάνα και 12 πιανίστες, 4 Μινιατούρες για 6 πιάνα – 12 πιανίστες, Ν. Αναδολής Old jazz memories για 6 πιάνα – 12 πιανίστες, Α. Ανισέγκος Styx για 6 πιάνα – 12 πιανίστες, S. Prokofiev Ρωμαίος και Ιουλιέτα – The Piandaemonium Suite για 6 πιάνα – 12 πιανίστες

Διευθύνει: ο Διονύσης Παντής

Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μια ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Το μοναδικό πιανιστικό σχήμα Piandaemonium ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αρχικά αποτελούνταν από την ίδια και έντεκα πρώην μαθητές της. Στην εικοσαετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς, ενώ έχει εμφανιστεί με επιτυχία στο ΑΠΘ, το Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017.

*Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Απριλίου στις 20:30 | Σχολικές παραστάσεις: Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28 Απριλίου στις 9:30 & στις 11:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Εισιτήρια: Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15 €, Ζώνη Γ: 10 € | Προπώληση: viva.gr | Τηλ. Επικοινωνίας: 231895938-9

“Το τελευταίο σημείωμα ” προβολή ταινίας του Παντελή Βούλγαρη

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς θα προβάλει την ταινία του μεγάλου μας σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη, “Το τελευταίο σημείωμα ” Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Παντελής Βούλγαρης.

Για την ταινία και το έργο του σκηνοθέτη της θα μιλήσει ο Περικλής Χούρσογλου, καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σκηνοθέτης.

Για το ιστορικό πλαίσιο και τα πραγματικά γεγονότα (την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή) στα οποία βασίζεται το κινηματογραφικό έργο θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, αφυπ. καθηγητής του ΑΠΘ, ιστορικός.

*Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 19.00 | Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ | Είσοδος Ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα