Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας
Μια εβδομάδα που υπόσχεται να μας προσφέρει στιγμές χαράς, ψυχαγωγίας και πνευματικής ανύψωσης. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε
Η εβδομάδα που αποχαιρετούμε την άνοιξη και καλωσορίζουμε το καλοκαίρι έφτασε. Και συνοδεύεται από εξαίσιες παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικά ραντεβού από άκρη σε άκρη σε όλη την πόλη.
Εμείς τα συγκεντρώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα διαβάσεις και να κάνεις τις επιλογές σου!
Θέατρο
«Από το γάμο στη χαρά τριάντα χρόνια δρόμος» είναι ο τίτλος της φετινής παράστασης του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης που θα γίνει στο θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2) τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρα 20.00. Η παράσταση -σε τρεις πράξεις- ξεκινά με ένα γάμο στο Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας το 1922 και καταλήγει σε ένα γάμο σε χωριό της Θεσσαλονίκης το 1955.
Το έργο πραγματεύεται με τρόπο συμβολικό τη σταδιακή ενσωμάτωση των προσφύγων από διάφορες περιοχές στον εθνικό κορμό. Παίρνουν μέρος 135 χορευτές, ηλικίας από 6 ως …76 χρόνων, ντυμένοι με ενδυμασίες Ανατολικής Ρωμυλίας, Ανατολικής Θράκης, Μακεδονίας, Πόντου, Μ. Ασίας και ευρωπαϊκές της δεκαετίας του 1950.
*Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 στις 20.00 | Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2) | Πληροφορίες 2310277431
“ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ” – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ “ΑΥΡΙΟ”
Η “Μικρή Σκηνή”, το νέο πολιτιστικό στέκι της πόλης μας, Επταλόφου 14, στην Κ. Τούμπα, έχει τη χαρά να υποδεχτεί τους Σταμάτη Γαρδέλη και Μαρία Κουταβά, στη μουσικοθεατρική παράσταση Bar Theater “Αύριο”, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, στις 21.30.
Αρχίζει η παράσταση! η φάρσα; η κομεντί;
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας ξερόλας, ένας αστροφυσικός, μια γυναίκα που κρύβεται, μια γυναίκα που δεν επικοινωνεί, ένας διευθυντής φυλακών, ένας σκηνοθέτης με την συνεργάτη του (ουπς σόρυ) βοηθό του και ένα βουβό μεν πρωταγωνιστικό δε ζευγαράκι; Είναι όλοι οι πολλαπλοί επτά που κρύβει ο καθένας μας μέσα του!
Στην παράσταση πείραμα “ΑΥΡΙΟ” οι θεατές- θαμώνες- ηθοποιοί- πότες, καλούνται να συμμετέχουν δια δραστικά στην διαμόρφωση μιας μελλοντικής παράστασης που σημειολογικά λαμβάνει χώρα στις μικτές πτέρυγες μιας φυλακής. Μια δίωρη καινοτόμος παράσταση, στημένη με την φιλοσοφία του bar-theater που διεγείρει το πνεύμα, απελευθερώνει τις αισθήσεις, χαρίζει γέλιο και συνειρμικά με την πάροδο της ώρας οδηγεί τον κάθε θεατή να ανακαλύψει τον χαρακτήρα που υπερισχύει περισσότερο μέσα του…Το “Αύριο” είναι ένα έργο που θα συγχρονίσει τα μαγνητικά πεδία από κάθε παράσταση και θα αναστείλει την προσπάθεια ισοπέδωσης της ατομικότητας.
Θέατρο, τραγούδι, γέλιο, προβληματισμός σε ένα έργο που δεν ακολουθεί την πεπατημένη ενός κλειστού θεατρικού χώρου αλλά καινοτομεί ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα σε Bar και κυκλώνει τους θαμώνες κάνοντας τους μέλη του θιάσου! Η τέχνη εξάλλου δεν περιορίζεται στα στενά όρια των τοίχων!
Κείμενο, σκηνοθεσία: Σταμάτης Γαρδέλης Παίζουν και τραγουδούν: Σταμάτης Γαρδέλης, Μαρία Κουταβά
*Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, στις 21.30 | Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα | Τιμή εισόδου: 10€ Κρατήσεις: 6944 503542
Εκθέσεις
Έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η έκθεση σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.
Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο Α.Π.Θ.
Ο καμβάς στον οποίο αναπτύσσεται το πρώτο μέρος της έκθεσης δημιουργείται από το εξαιρετικό σύνολο ζωγραφικών έργων του Σπύρου Παπαλουκά, σχετικό με τη διαδρομή του από την καταστροφή στη Μ. Ασία, στο Άγιο Όρος έως το 1926, χρονιά που ιδρύεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλάζει η μορφή της πόλης.
Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζώντων της καταστροφής της Σμύρνης από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) αποτυπώνουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών με συγκλονιστική αμεσότητα.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Ο Δημήτρης Μεσσίνης καταγράφει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω. Ο Χρήστος Αλαβέρας εμπνέεται από το έργο του Μεσσίνη και μεταγράφει εικόνες βίας και ξεριζωμών στο «Βαδίζοντας Ανάμεσα», μια μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση με κάρβουνο. Στα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα του 2015 και του 2016 στρέφει το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Κατσάγγελος με τις «Μαρτυρίες» του, προσκαλώντας ανθρώπους που τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη να ανακαλέσουν τις μνήμες των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Τέλος, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, “Third Kind”, παρουσιάζει το δυστοπικό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον μιας ανθρωπότητας ολότελα εκτοπισμένης από το γήινο περιβάλλον μετά από έναν πρωτόγνωρα μαζικό, πλανητικό «ξεριζωμό».
Συνεργαζόμενοι φορείς
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.), Τμήμα Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος», Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Κατσάγγελος, Δημήτρης Μεσσίνης, Χρήστος Αλαβέρας, Γιώργος Ζώης, Ιδιώτες συλλέκτες.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Ξεναγήσεις κοινού: Κυριακή 2 και 23 Απριλίου, 7 και 28 Μαΐου, 11 και 18 Ιουνίου στις 11:00. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.
*Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 έως 18 Ιουνίου 2023 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών | Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 14:00, Τετάρτη 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00