Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Θέατρο, απολαυστικές εκδηλώσεις και πολύ μουσική μας υπόσχεται και αυτή η εβδομάδα στην πόλη. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις βρίσκονται στην ατζέντα!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-1017751
Parallaxi

Βρες τις αγαπημένες σου εκδηλώσεις, κλείσε τα εισιτήρια σου και απόλαυσε μια εβδομάδα γεμάτη συναρπαστικές στιγμές!

Θέατρο

Το τσίρκο του Τσέχωφ

Η θεατρική ομάδα νέων “Άγιος Πορφύριος ο Μίμος” θα παρουσιάσει το έργο “Το τσίρκο του Άντον Τσέχωφ” βασισμένο στα μονόπρακτα-διηγήματα του Α. Τσέχωφ και σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικόλτσιου.

10,18 Ιουνίου 2023 με διπλή παράσταση σε κάθε μέρα στις 18:00 και ώρα 21:00 στο θέατρο Προκόπειο του Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου Καλαμαριάς (Καραμαούνα 29).

Αντί για εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Καλαμαριάς.

Πλοκή:

– Μπορεί ένα απλό αθώο φτέρνισμα να καταφέρει να κλέψει την παράσταση; – Μπορούν τα λακουβάκια στα μάγουλα να ημερεύσουν μια άγρια αρκούδα; – Μπορεί η Αγάπη που ψάχνει κανείς…να βρίσκεται ακριβώς μπροστά του; Όταν η αδικία και η εξαπάτηση δεν πληρώνονται με ρούβλια.. μήπως εκφράζονται με το τραγούδι; – Πως θα καταφέρει ένας πνιγμός να ενταχθεί στις θαλάσσιες υπηρεσίες ψυχαγωγίας; – Μπορεί ο εγωισμός στην αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων να επιφέρει ένα αίσιο τέλος; – Πως θα καταφέρει ένας υπάλληλος να υψώσει το ανάστημα του στον προϊστάμενο του; Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Έξι νούμερα μοναδικά εμφανίζονται στο τσίρκο του Τσέχωφ. Ετοιμαστείτε να τα δείτε από κοντά;

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία : Γιάννης Νικόλτσιος Βοηθοί σκηνόθετες: Άγγελος Μόσχου & Γιωργός Δαμιανίδης Φωτισμοί/ ήχος: Γιάννης Πουλατσίδης Σκηνικά: Όλη η ομάδα Επιμέλεια κειμένων προγράμματος: Αχιλλέας Κουκουρίκος & Σοφία Σταμπουλή Επιμέλεια αφίσας : Έφη Αποστόλου, Ηλίας Φασούλας & Γιώργος Δαμιανίδης Στίχοι Τραγουδιών: Ελευθερία Πετεινίδου, Μαρία Βακαλοπούλου & Νίκη Δεδούση Χορογραφίες : Ελευθερία Πετεινίδου, Δέσποινα Γκρίτζου & Γιώργος Δαμιανίδης Μεταποίηση ρούχων: Μαρία Μόσχου-Λιάντη

Παίζου οι ηθοποιοί:

Στρατηγός-υπουργός: Γιάννης Νικόλτσιος Τσερντικώφ: Άγγελος Μόσχου Σύζυγος Τσερντικώφ : Ελισάβετ Μπόμπα Κυρία Μπρασίλχοφ : Αναστασία Στατσεβιτς Λούκα : Ελευθερία Πετεινίδου Έλενα Ιβάνοβα Ποπόβα : Σοφία Σταμπουλή Γκριγκόρι Στεπάνοβιτς Σμιρνόφ: Γιώργος Δαμιανίδης Στίτσκιν : Αχιλλέας Κουκουρίκος Αγάπη Γκριγκόριεβνα : Έφη Αποστόλου Κυρία: Μαρία Βακαλοπούλου Τζούλια: Ελευθερία Πετεινίδου Αλήτισσα : Αναστασία Στατσέβιτς Αστυνομικός : Αχιλλέας Κουκουρίκος Κυρία : Ελισάβετ Μπόμπα Ιβάν Βασίλιεβιτς Τσιουμπούκοφ: Ηλίας Φασουλάς Στεπάν Στεπάνοβνα Λομόφ : Μαρία Βακαλοπούλου Ναταλία Στεπάνοβνα: Δέσποινα Γκρίτζου Μίμοι: Γιώργος Δαμιανίδης, Σοφία Σταμπουλή, Δέσποινα Γκρίτζου, Ηλίας Φασουλάς

*Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στις 18:00 και στις 21:00 | Προκόπειο θέατρο πολυδύναμο (Καραμαούνα 29) | Είσοδος ελεύθερη (Αντί για εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Καλαμαριάς) | τηλ. επικοινωνίας: 6942597107

One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης

Το One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης λαμβάνει χώρα σε Δημαρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σκέψη πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ότι άτομα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με θεσμικές μορφές της δημοκρατίας, μπαίνουν σε μέρη όπου παίρνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και προτείνουν μια εναλλακτική πρακτική της δημοκρατίας μέσα σε αυτά. Συμβάλλουν έτσι στην ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού φαντασιακού σχετικά με το τι είναι δημοκρατία και πώς θέλουμε να την ασκούμε ως πολίτες.

Η παράσταση ξεκινά τη διαδρομή της από την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, και θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του ’23, ο στόχος του One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης να πειραματιστεί με τρόπους ενεργοποίησης του Δήμου μέσα από την τέχνη, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και σημαντικός.

Το One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης αποτελεί την τρίτη φάση της καλλιτεχνικής έρευνας της δημιουργού για τη σχέση τέχνης και δημοκρατίας. Μετά την Αναλογική Καμπάνια που επικεντρώθηκε στην πρακτική του δημόσιου λόγου, και το Languages of the Unheard που πειραματίστηκε με τη γλώσσα των διαδηλώσεων, αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η ενσώματη προσέγγιση της πρακτικής της συνέλευσης.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο One Three Some – Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης, το κοινό μαζί με τρεις ηθοποιούς φτιάχνει τη δική του συνέλευση πολιτών ακολουθώντας ένα κείμενο που του δίνεται στην αρχή της παράστασης. Το κείμενο αναθέτει «ρόλους» (του ομιλητή, του ακροατή, του συντονιστή κ.α.) στα μέλη της συνέλευσης, δίνοντας τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ή να πουν (ή ακόμη και να αρνηθούν να κάνουν ή να πουν, αν το θέλουν). Μέρος του κειμένου αφήνεται ανοιχτό, δίνοντας χώρο στα συμμετέχοντα άτομα να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική μας συνύπαρξη. Μέσα από τη δομή ενός παιχνιδιού, η συνέλευση οδηγείται βήμα-βήμα σε ένα συλλογικό προβληματισμό σχετικά με την πρακτική του συνέρχεσθαι και την προσωπική́ μας στάση σε αυτή. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του σώματος στην πολιτική, η συμμετοχική αυτή παράσταση διερευνά το πώς ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τοποθετούμε το σώμα μας σε σχέση με άλλα σώματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε και δρούμε πολιτικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, δημιουργία: Δανάη Θεοδωρίδου Καλλιτεχνική-δραματουργική υποστήριξη: Μπετίνα Παναγιωτάρα Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, και 42 θεατές Σχεδιασμός σκηνικών και κοστουμιών: Μάγδα Δήμου Σύμβουλοι δραματουργίας: Lara Barsacq, Rudi Laermans, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά

*Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στις 19:00 | Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α1) | Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

Μουσική

TRIO MANDILI live in Thessaloniki

*Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 21:00 | στο υπαίθριο μικρό θέατρο, στον λόφο με το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, στη Θέρμη 

Έκθεση «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου Με την υποστήριξη: ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, Δήμος Βελιγραδίου, Generali

*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 14 Ιουνίου 2023 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου») | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα η έκθεση σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.

Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο Α.Π.Θ.

Ο καμβάς στον οποίο αναπτύσσεται το πρώτο μέρος της έκθεσης δημιουργείται από το εξαιρετικό σύνολο ζωγραφικών έργων του Σπύρου Παπαλουκά, σχετικό με τη διαδρομή του από την καταστροφή στη Μ. Ασία, στο Άγιο Όρος έως το 1926, χρονιά που ιδρύεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλάζει η μορφή της πόλης.

Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες επιζώντων της καταστροφής της Σμύρνης από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) αποτυπώνουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών με συγκλονιστική αμεσότητα.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον. Ο Δημήτρης Μεσσίνης καταγράφει με τον φακό του τις δραματικές συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων εκτοπισμών σε Κόσοβο, Αφγανιστάν, Σεράγεβο, Ειδομένη, Λέσβο και Κω. Ο Χρήστος Αλαβέρας εμπνέεται από το έργο του Μεσσίνη και μεταγράφει εικόνες βίας και ξεριζωμών στο «Βαδίζοντας Ανάμεσα», μια μνημειακών διαστάσεων εικαστική σύνθεση με κάρβουνο. Στα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα του 2015 και του 2016 στρέφει το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Κατσάγγελος με τις «Μαρτυρίες» του, προσκαλώντας ανθρώπους που τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη να ανακαλέσουν τις μνήμες των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Τέλος, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, “Third Kind”, παρουσιάζει το δυστοπικό, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον μιας ανθρωπότητας ολότελα εκτοπισμένης από το γήινο περιβάλλον μετά από έναν πρωτόγνωρα μαζικό, πλανητικό «ξεριζωμό».

Συνεργαζόμενοι φορείς

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.), Τμήμα Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος», Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Μουσείο Μπενάκη, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Κατσάγγελος, Δημήτρης Μεσσίνης, Χρήστος Αλαβέρας, Γιώργος Ζώης, Ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ξεναγήσεις κοινού: Κυριακή 2 και 23 Απριλίου, 7 και 28 Μαΐου, 11 και 18 Ιουνίου στις 11:00. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

*Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 έως 18 Ιουνίου 2023 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών | Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 14:00, Τετάρτη 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00

“No woman΄s land” Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας/ Αγιορειτική Εστία -Princeton Univercity

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, παρουσιάζουν από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929.

Λίγα λόγια για το φωτογραφικό αρχείο και την έκθεση:

Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι. Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton. Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη.

Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφηση κάλυψη ενός τόπου μοναδικού, μυστηριώδους και αναλλοίωτου στον χρόνο. Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάζονται από το υπέροχο φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο, γεγονός που τους οδηγεί να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

*25 Μαΐου έως 16 Σεπτεμβρίου 2023 | Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00 & Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00 & Σάββατο: 09:00 – 14:00 | Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης: τηλέφωνο 2310263308

“KATI 9” Γεωργία Καρύδη – Τρεις Γέφυρες

Μια χαλαρή σύνοψη των έργων και του αρχείου ήχου σχεδιασμένου για περφόρμανς της Γεωργίας Καρύδη. Στο έργο της την απασχολεί πολύ το πεδίο οικειότητας που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο θεατή και τη δημιουργική διαδικασία. Το υλικό ανασυντίθεται και μεταγράφεται υπό τη συμβολική φράση «Free Things», όπως ελεύθερα πράγματα με την επιθυμία εστίασης σε όλα τα ενδιάμεσα, αχρησιμοποίητα, αόρατα, μη εμπορικά, μη καταχωρημένα, που εν δυνάμει μπορούν να απελευθερώνουν και να δημιουργούν ανεξερεύνητες δυνατότητες. Παράλληλα εργάζεται πάνω στο ίδιο θέμα με μία ομάδα εφήβων του μεταβατικού σχολείου πρόληψης του ΚΕΘΕΑ δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ μαζί τους. Στον χώρο του Apodec θα εκτεθούν τρία κεραμικά έργα, μία μεταξοτυπία με φιλμ στο χέρι σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα και ένα ηχητικό έργο διάρκειας 60' που θα ακούγεται συνεχώς στα ηχεία.

Η Γεωργία Καρύδη είναι εικαστικός, μουσικός και περφόρμερ, της οποίας τα έργα / «live sets» επικεντρώνονται στην ακρόαση, τις φωνητικές ιδιότητες και τις συνθέσεις μεταξύ των μέσων και των ειδών τέχνης. Εργάζεται με ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς, ήχο και λεκτικές παρτιτούρες. Έχει δουλέψει εκτενώς με την ανθρώπινη φωνή στην περφορμανς με την επιθυμία, σε λόγια της Elke Auer, να κατανοηθεί το ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της ύπαρξης μιας γυναικείας φωνής στον κόσμο.

*Εγκαίνια Πέμπτη 01/06/2023 στις 20:00 | Διάρκεια έκθεσης διάρκεια από 01/06/23 έως 21/06/23 | Τετάρτη & Παρασκευή 16:30 – 20:30 Σάββατο 12:00 – 15:30 | Apodec, Βεροίας 4, Θεσσαλονίκη

«ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ»

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία. Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, o oποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

α΄ «ΦΟΙΝΙΞ»: Νομίσματα, Μετάλλια,  δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδεςκαι «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό. Σημαντικό στοιχείο η επανάχρηση και η ανακύκλωση που συντείνει στην κυκλική οικονομία.

β΄ «ΑΓΩΝ»: Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

*Εγκαίνια Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19:00  | Διάρκεια έκθεσης: 8/6 – 17/9 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | Είσοδος ελεύθερη | Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου

Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τί θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη (εγκαίνια: Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, 19:00).

Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Στην έκθεση εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι. σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων, μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη που λειτουργούν συνδετικά.

Στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή: οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα ταξίδια, οι προσωπικές ιστορίες με τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και τις βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός. Παράλληλα, ιστορίες αφηγούνται την ίδρυση εικαστικών σχολών, μελέτες για την εκ βάθρων ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή μνημείων που δεν έγιναν ποτέ· περιγράφουν στολές εργασίας που θα άλλαζαν τις ζωές αυτών που τις φορούσαν· διηγούνται επεισόδια σκληρής λογοκρισίας συχνά με τραγικό τέλος για τους δημιουργούς, ακολουθούν εσωτερικές αναζητήσεις και ταξίδια του μυαλού με δύσκολο τέλος, και πολλά άλλα.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένες ιστορίες αυτής της εποχής που έμεινε στην ιστορία της τέχνης ως Ρωσική Πρωτοπορία, μιας εποχής που δεν υπήρξε ποτέ εξάλλου μονοδιάστατο ή ενιαίο κίνημα και που διέσωσε -κυριολεκτικά και καθόλου μεταφορικά- από τη λήθη ο Γιώργος Κωστάκης. Αντίθετα, η έκθεση αποκαλύπτει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές αυτής της περιόδου, επιδιώκοντας να αποτελέσει σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 και συστήνει εκ νέου στο κοινό τη Συλλογή Κωστάκη μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

*Διάρκεια έκθεσης από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 56430 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

“Μια φωτογραφία, μια ιστορία ΙΙ, Δρόμοι”

Το Τμήμα της Δημιουργικής Γραφής του Πολιτιστικού Κέντρου “Βαβυλωνία” με τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Out of Focus  διοργανώνουν έκθεση με θέμα : “Μια φωτογραφία, μια ιστορία ΙΙ, Δρόμοι”. Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο της Λέσχης ,στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Αγνώστου Στρατιώτου 3.
*8-13 Ιουνίου στις 8.00μμ | Ώρες: 8.00μμ-10.00μμ καθημερινές και το  Σαββατοκύριακο 11.00πμ-1.00μμ και 8.00μμ-10.00μμ | Λέσχη , κέντρο Θεσσαλονίκης, Αγνώστου Στρατιώτου 3

CraftHub, Investigating craft practices across Europe

Στον εμβληματικό Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, υποδεχόμαστε 7 Ιουνίου-21 Ιουνίου 2023 τη διεθνή έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe». Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών που βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους. Μοιράζονται μέσω της έκθεσης τη σύλληψη και τη δημιουργία αντικειμένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και εφαρμογών κεραμικής, κοσμήματος, ραπτικής, γλυπτικής, υφαντικής και μεικτών τεχνικών. Η επιλογή των έργων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα.

Η έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18:30 σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από την ΟECON Group, υπό την επιμέλεια των Βασίλη Καρκατσέλη και Εβίτας Σταύρου, θα πλαισιωθεί με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες και διαδραστικά δωρεάν εργαστήρια (Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος, Εργαστήριο κατασκευής πιλήματος-feltingprocess), σκιτσορεπορτάζ, ξεναγήσεις στην έκθεση και την περιοχή καθώς  και liveart παρουσιάσεις, στις οποίες θα διερευνηθούν οι στόχοι και ο αντίκτυπος του έργου Crafthub σε τρία σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα: κυκλική οικονομία, κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση.

Τα έργα εκτέθηκαν ήδη σε Ιταλία και Γερμανία, και μετά την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν στην Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουαλία και Νορβηγία. Την παραγωγή της έκθεσης ανέλαβαν η CUBE Ngo και το CrafTopia Hub, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing του Νομού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μοναδική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Crafthub, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe και είναι μια σύμπραξη εννέα ευρωπαϊκών οργανισμών από διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, όλοι αφοσιωμένοι στο όραμα της προώθησης της χειροτεχνίας σε νέο κοινό, νέες αγορές, υποστηρίζοντας παράλληλα ανερχόμενους δημιουργούς. Το έργο Crafthub γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος για την χειροτεχνία, την κληρονομιά, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την πρακτική, τα υλικά, την καινοτομία και τον πειραματισμό της. Η συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έδωσε τη δυνατότητα να παραδώσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης υλικών, καλλιτεχνικές διαμονές, εργαστήρια ενδυνάμωσης ανερχόμενων κατασκευαστών, δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο, συνεντεύξεις δημιουργών, μία περιοδεύουσα έκθεση, ένα συνέδριο, ένα φεστιβάλ και πολλά άλλα.

Η έκθεση με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζεται με τοπικά τεχνουργήματα από τις χώρες υποδοχής, για να επιδείξει την εξαιρετική δεξιοτεχνία των περιοχών και τις δυνατότητες για τοπική ανάπτυξη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι εξής δημιουργοί: F01 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΙΑΝΑ F02 ΑΝΑΤΟΛΙΤΟΥ ΓΙΩΤΑ F03 ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ F04 ΒΕΡΒΕΡΗ ΜΕΡΟΠΗ F05 ΒΛΑΧΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ F06 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΓΑΛΙΔΗΣ F07 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΛΙΑ F08 ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ F09 ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΛΥΔΙΑ F10 ΚΑΪΝΑΡΟΥ ΑΝΝΑ F11 ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ F12 ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ ΑΝΝΑ F13 ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ F14 ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ F15 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ F16 ΛΑΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ F17 ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΟΥ ΚΑΛΙΡΡΟΗ F18 ΜΕΣΑΝΤΕΡ ΝΤΟΡΟΤΕ F19 ΜΠΑΡΜΠΑ ΕΛΕΑΝΑ F20 ΠΑΠΑΤΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ F21 ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ F22 ΡΑΠΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ F23 ΣΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ F24 ΣΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ F25 ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΒΙΤΑ F26 ΤΙΦΤΙΚΤΣΟΓΛΟΥ ΖΕΦΗ F27 ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΘΗΝΑ F28 ΧΟΨΟΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται σε οθόνες, οπτικοακουστικό υλικό από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος και μίνι συνεντεύξεις Ελλήνων δημιουργών.

*Εγκαίνια Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 18:30 | Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 21 Ιουνίου 2023 | Η είσοδος είναι ελεύθερη | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονικη | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη 10:00-20:00 | τηλ. επικοινωνίας: 2314054506 | Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηριών και δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Έκθεση Μελετών του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο ΜΠΠΜ

Ο Δήμος Παύλου Μελά διοργανώνει Έκθεση Μελετών του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων για τη Διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, από τις 14 έως τις 23 Ιουνίου 2023, ώρες 12.00 – 20.00, στο Ισόγειο Φουαγιέ της Σκηνής Σωκράτης Καραντινός, στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, την Πέμπτη 15 Ιουνίου και ώρα 18.00, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Η είσοδος στην Έκθεση και στην τελετή των εγκαινίων είναι ελεύθερη. Η Έκθεση είναι μια συνέργεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά και του Αυτοτελούς Τμήματος Επικοινωνίας -Δημοσίων Σχέσεων – Διαφάνειας – Διοικητικής Βοήθειας. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τους ελεύθερους χώρους του ΜΠΠΜ.

Ο Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2021, και αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 τ.μ. που εντοπίζονται γεωγραφικά ως ακολούθως: Περιοχή 1 «Η Μνήμη», επισημαίνεται και πλαισιώνεται από την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων στρατωνισμού Α2 και Α3 του πρώην στρατοπέδου, 43.061 τ.μ. Περιοχή 2 «Τo Θέαμα», βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο, 7.500 τ.μ. Περιοχή 3 «Η Περιπέτεια», νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη, 11.500 τ.μ.

Ο δήμος Παύλου Μελά απευθύνθηκε στον κλάδο των επαγγελματιών του σχεδιασμού της χώρας προκειμένου ο πλούτος των ιδεών, η εμπειρία και οι γνώσεις τους να αποτελέσουν ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων, να εμπλουτίσουν, να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων, καθώς και τις προσπάθειες συγκρότησης της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου. Ο διαγωνισμός που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο ολοκληρώθηκε με την απονομή επτά (7) συνολικά βραβείων. Το αντικείμενο του διαγωνισμού για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο ΜΠΠΜ αποτελεί αναμφίβολα αξιόλογο τεχνικό έργο διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, υπερτοπικού και ιστορικού χαρακτήρα, σημαντικής δημόσιας ωφέλειας, με ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

*Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 18:00, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών | Διάρκεια έκθεσης 14 έως τις 23 Ιουνίου 2023 | ώρες λειτουργίας 12.00 – 20.00 | τοποθεσία έκθεσης: Ισόγειο Φουαγιέ της Σκηνής Σωκράτης Καραντινός, στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη | Η είσοδος στην Έκθεση και στην τελετή των εγκαινίων είναι ελεύθερη

Εκδηλώσεις

Στέλιος Αγγελούδης: Συζητάμε για τη Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού

Η “Ομάδα για την Θεσσαλονίκη” και ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης διοργανώνουν εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 20.00 στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Πάρκου Εποχών Νέας Παραλίας (στο ύψος της Σχολής Τυφλών) με θέμα τη Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού.

Η “Ομάδα για την Θεσσαλονίκη” σας περιμένει για να μιλήσετε για τα πολλά πρόσωπα του πολιτισμού της πόλης, περιγράφοντας τη νέα σχέση του με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Συζητούν:

Νίκος Αβδελλάς, Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.), επίτιμος δικηγόρος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ζερβουδάκης, συνθέτης – ερμηνευτής, Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικών Βόρειας Ελλάδας Αρετή Κονδυλίδου, αρχαιολόγος – Κοινωνική ανθρωπολόγος Θούλη Μισιρλόγλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιολάντα Μπαλαούρα, ηθοποιός Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος, συγγραφέας Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος Σύνθια Σάπικα, δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος

*Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 20.00 | στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Πάρκου Εποχών Νέας Παραλίας

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

1ο Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής – Καλαμαριά 2023. Στο επίκεντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος πάλι η Καλαμαριά!

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.ΚΑ διοργανώνει το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής – Καλαμαριά 2023. Το Συμπόσιο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Athlos, όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν από κοντά 35 διεθνώς αναγνωρισμένους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, από 28 διαφορετικές χώρες, κυρίως Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική, να δημιουργούν ζωντανά τα νέα τους έργα, τα οποία με την σειρά τους θα εκτεθούν κατά την τελετή λήξης του συμποσίου στις 18 Ιουνίου στη Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής – Καλαμαριά 2023 θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα νέα έργα που θα δημιουργήσουν οι φιλοξενούμενοι συμμετέχοντες του Συμποσίου θα δωριστούν στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς (Κ.Ε.Δ.ΚΑ), ώστε να δημοπρατηθούν και με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν κοινωφελείς δράσεις προς τους δημότες ή για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στην Καλαμαριά.

*Έκθεση 13-18 Ιουνίου Ώρες Προσέλευσης: ΤΕΤ – ΣΑΒ: 10:30 – 13:30 & 17:30 – 19:30, ΚΥΡ: 10:30 – 13:30 | Hotel Athlos Δίπλα από το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο Μίκρας ΤΚ 551 32, Καλαμαριά, Ελλάδα | Τελετή Λήξης 18 Ιουνίου | Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού Κομνηνών 58, ΤΚ 551 32, Καλαμαριά, Ελλάδα | Ώρα Προσέλευσης: 19:30

«Η εικόνα του Εβραίου στο ελληνικό θέατρο»

Εγκαταστάσεις – Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

17.00 Έναρξη εργασιών και χαιρετισμοί

·         Λίλα Καρακώστα, Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

·         Στέλλα Λάββα, Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

·         Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

·         Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας):     «Χριστός Πάσχων»

 Συνεδρία Ι

«Η εικόνα του Εβραίου στο ελληνικό θέατρο» – συντονίζει ο Γιώργος Αντωνίου (Έδρα Εβραϊκών Σπουδών Α.Π.Θ.)

17.30 Θανάσης Κουτσογιάννης (Δρ Θεατρολογίας): «Ο τύπος του Εβραίου στο ελληνικό θέατρο σκιών»

17.45 Ξένια Ελευθερίου (Επιστ. Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης): «Η θεατρική δραστηριότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης» 

18.00 Κώστας Μιχαλάκης (Ερευνητής): «Τα πάθη των Εβραίων του Γιώργου Κοτζιούλα: Όταν ένα ευαίσθητο πνεύμα συνάντησε μια τραγωδία»

18.15 Τατιάνα Λιάνη (Δρ Συγκριτικής Γραμματολογίας): «Η εικόνα του Εβραίου στο ελληνικό θέατρο: μία επισκόπηση»

18.30 – 19.00: Συζήτηση 

19.00 – 19.30 Διάλειμμα – Μπουφές

Συνεδρία ΙΙ

19.30 – 21.00 Ανοιχτή συζήτηση – συντονίζει η Τατιάνα Λιάνη

«Η εικόνα του Εβραίου στο χαρτί και στη σκηνή: μια συζήτησ με τους δημιουργούς»

Συμμετέχουν:

Λέων Ναρ (Συγγραφέας: Δεν σε ξέχασα ποτέ)

Παντελής Μπακατσέλος (Φοιτητής σκηνοθεσίας: Πλατεία Ελευθερίας: Parking μνήμης)

Μιχάλης Ρέππας-Θανάσης Παπαθανασίου (Συγγραφείς: Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, Το παιχνίδι του δολοφόνου) (σε μαγνητοσκόπηση)

Έλενα Σταματοπούλου (Σκηνοθέτρια: Η σκιά που δεν δρόσισε τους προγραμματισμένους στον χαμό)

Δανάη Τανίδου (Συγγραφέας: Η χρυσή πόλη)

Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας: Μένγκελε, ZyklonBLebensraum)

Χριστίνα Χατζηβασιλείου (Σκηνοθέτρια: Το κρεβάτι του Γιώργου Ιωάννου)

και ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

21.00-21.30 Μπουφές

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Θεσσαλονικιών Εβραίων στο Άουσβιτς: Τέχνη και μνήμη, που πραγματοποιούνται με την οικονομική στήριξη του Γερμανικού Προξενείου.

*Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 17:00 – 21:30 | Θέατρο Κλειώ, Τμήμα Θέατρου ΑΠΘ, Εγνατία 122 | Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό

KIDS FUN FESTIVAL

Το ραντεβού με τη διασκέδαση αλλάζει ημερομηνία.

Λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων τo φεστιβάλ για το παιδί και την οικογένεια, το Kids Fun Festival, μεταφέρετε την Κυριακή 18 Ιουνίου. Το Kids Fun Festival, που πραγματοποιείται υπέρ των σκοπών του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, θα φιλοξενηθεί στους καταπράσινους κήπους του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki, από τις 11:00 μέχρι τις 19:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Το Kids Fun festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

*Κυριακή 18 Ιουνίου από τις 11:00 μέχρι τις 19:00 | Hyatt Regency Thessaloniki | Είσοδος ελεύθερη

3η Γαστρονομική Συνάντηση Παραδοσιακής Μαγειρικής Δήμου Παύλου Μελά

Η Γαστρονομική Συνάντηση Παραδοσιακής Μαγειρικής, ένας σπουδαίος θεσμός της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και του Τμήματος Δομών Υγείας & Τρίτης Ηλικίας που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2018 από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας, συνεχίστηκε στις 10 Μαΐου 2019 στην Πλατεία Εδέσσης της Τερψιθέας Σταυρούπολης, διοργανώνεται για 3 η φορά στο Πάρκο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, στις 6:30 το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου σας προσκαλούν στην εκδήλωση – γιορτή των παραδοσιακών γεύσεων που προσφέρει όμορφες στιγμές τόσο στις κυρίες της τρίτης ηλικίας που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όσο και στα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, αλλά και στο σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών που θα επιβραβεύσουν τις διαγωνιζόμενες με το χειροκρότημά τους.

Η συμμετοχή της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος με τους έμπειρους σεφ κριτές, προσθέτουν κύρος στην οργάνωση του διαγωνισμού μαγειρικής. Συμμετέχουν τα μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Παύλου Μελά, το Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ θα διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία πρώτη: παραδοσιακές χορτόπιτες συνταγή με βάση το ζυμάρι, χορταρικά, τη φέτα και οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας τους. Κατηγορία δεύτερη: Παραδοσιακό πιάτο με γεμιστά ορφανά συνταγές με ρύζι και μυρωδικά. Κατηγορία τρίτη: Παραδοσιακό πιάτο με κεφτεδάκια χορταρικών συνταγές με βάσει τα διάφορα χορταρικά και μυρωδικά.

*Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, στις 18:30 | Πάρκο Κρύας Βρύσης Πολίχνη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα