Η Βικτόρια Χίσλοπ στην Parallaxi: «Φοβάμαι για τις γυναίκες στην Αμερική, μετά την εκλογή Τραμπ»

Η Βρετανίδα συγγραφέας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως ambassador του project "Agora"

Ιωάννα Μπαντή
η-βικτόρια-χίσλοπ-στην-parallaxi-φοβάμαι-για-1239025
Ιωάννα Μπαντή

“Φοβάμαι για τις γυναίκες στην Αμερική”, απάντησε σε ερώτηση της Parallaxi, η Βρετανίδα συγγραφέας, η οποία βρίσκεται αυτή τη περίοδο στην πόλη, στο ρόλο της ambassador για το project του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, “Agora”, αναφερόμενη στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Green Room του Ολύμπιον.

“Σκέφτομαι πολύ συχνά την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του παρελθόντος της και τη φαντάζομαι ως την ιδανική πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία συμβίωναν με τόσο δημιουργικό τρόπο, χριστιανοί ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι και εβραίοι μαζί. Ερχόμενη σε αυτό το φεστιβάλ, μου προέκυψε η σκέψη, πόσο σημαντικό είναι να έχουμε αυτή τη διαπολιτισμική συνεργασία. Γίνεται ένας όμορφος παραλληλισμός με το βιβλίου μου “Το Νήμα”. Είναι σαν να υπάρχει ένα νήμα το οποίο ενώνει όλους εδώ, με έναν κοινό στόχο . Η προσωπική μου σχέση με τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ στενή. ”

Το μήνυμα πολλών από τις ταινίες που παρακολούθησα, αφορούσε στην “ταυτότητα” και τη διαδικασία εύρεσης του εαυτού, ως μονάδα και δεν επικεντρώθηκε καμία από όσες είδα, στον περιορισμό λόγω φυλής ή τόπου προέλευσης.”

“Όλες οι ιδέες νέων δημιουργών που συναντήσαμε, χαρακτηρίζονται από πολύ πάθος”

Ως ambassador της Αγοράς στην 65η διοργάνωση, η Βικτόρια Χίσλοπ προωθεί τις σημαντικές διεργασίες, μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον κομβικό ρόλο της Αγοράς.

“Είμαι ενθουσιασμένη που θα είμαι φέτος η ambassador της Αγοράς, και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την ευκαιρία να γνωρίσω και να ενθαρρύνω τους ανερχόμενους δημιουργούς. Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καλής ταινίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η διαδικασία της δημιουργίας μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και τρομακτική. Είμαι πολύ χαρούμενη που υποστηρίζω τον στόχο της Αγοράς να διευκολύνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μελλοντικών κινηματογραφιστών”, είχε σημειώσει η αγαπημένη συγγραφέας σε παλαιότερη δήλωση.

Το project “Agora”, στοχεύει στην γνωριμία και σύμπραξη μεταξύ νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου του κινηματογράφου, που αποσκοπούν σε μια συνεργασία και δημιουργία ενός έργου, το οποία θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη και να κάνει το ντεμπούτο του σε φεστιβάλ και διοργανώσεις.

“Υπήρξαν πολλοί εκδότες που απέρριψαν το βιβλίο, ζητώντας μου να αφαιρεθεί το στοιχείο της λέπρας. Εγώ τους απαντούσα: Όχι, αντίο”

Η συγγραφέας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πολυαγαπημένο βιβλίο “Το Νησί“, το οποίο μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση τη σεζόν 2010-2011, έχοντας κερδίσει ένα συντριπτικό ποσοστό των τηλεθεατών και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Όπως ανέφερε, όμως, την περίοδο που απευθυνόταν σε εκδότες, οι περισσότεροι της έλεγαν το εξής: “Μας αρέσει η ιστορία αγάπης και το γεγονός ότι παρουσιάζεται το νησί της Κρήτης, αλλά μήπως να παραλείψουμε το κομμάτι της αρρώστιας της λέπρας;”

Η ίδια απαντούσε: “Όχι, αντίο”

“Φοβάμαι για τις γυναίκες στην Αμερική”

Στην ερώτηση που της έκανε η parallaxi: “Σε ένα TedX που είχατε μιλήσει προ δεκαετίας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, είχατε αναφέρει πως φοβόσασταν, ως συγγραφέας, τις κριτικές. Αν σας ρωτούσαμε σήμερα, τι φοβάστε, τι θα απαντούσατε;” , η ίδια δήλωσε καταγγελτικά: “Είμαι σχεδόν σίγουρη, πως αν με ρωτούσε εχθές, η απάντησή μου θα ήταν πολύ διαφορετική και αναφέρομαι προφανώς στην εκλογή του Τραμπ, ως πρόεδρο της Αμερικής. Ό,τι συμβαίνει εκεί, επηρεάζει τη Μεγάλη Βρετανία και έπειτα όλο τον κόσμο. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της πολιτικής, αλλά ολόκληρης της κουλτούρας. Φοβάμαι για τις γυναίκες στην Αμερική“.

*Κεντρική φωτογραφία: Motion Team / Γιάννης Στεφανίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα