Πολιτισμός

«Ιερή Τέχνη»: Ένα ντοκιμαντέρ για τους θησαυρούς του Βυζαντίου

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και η Αγιορειτική Εστία συνδιοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου, με τίτλο: «Ιερή Τέχνη», σήμερα το απόγευμα

Parallaxi
ιερή-τέχνη-ένα-ντοκιμαντέρ-για-τους-898404
Parallaxi

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και η Αγιορείτική Εστία συνδιοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου, με τίτλο: «Ιερή Τέχνη», την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο Δ΄ του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Το ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη» ακολουθεί τη διαδρομή της Βυζαντινής εικονογραφίας εκ των έσω. Σύγχρονοι εικονογράφοι – ζωγράφοι και θεωρητικοί της Βυζαντινής τέχνης επιχειρούν μια αναφορά στις εμβληματικές στιγμές της Βυζαντινής εικονογραφίας: Οι απαρχές της και τα υπέροχα έργα της Κομνήνειας αλλά και της Παλαιολόγειας περίοδου. Τα αριστουργήματα του «Πανσέληνου» στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους. Η Κρητική σχολή και το έργο του Θεοφάνη του Κρητικού στη Μονή Αναπαυσά των Μετεώρων και στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Το εμβληματικό έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά, και η συγγραφή της «Ερμηνείας της Ζωγραφικής Τέχνης». Η Ναζαρινή περίοδος, η Λαϊκότροπη εκδοχή και η τομή που επέφερε ο Φώτης Κόντογλου στην εικονογραφία. Ένα υπέροχο ταξίδι στον ανεξάντλητο κόσμο και τους θησαυρούς της Βυζαντινής εικονογραφίας.

Ο Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης εξηγεί στην Parallaxi:

“Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιερή Τέχνη», είναι μια δημιουργία του Πάνου Καρκανεβάτου και Μουσική, Γιώργου Ανδρέου. Συμμετέχουν σημαντικότατοι εικονογράφοι, ζωγράφοι και θεωρητικοί της Βυζαντινής τέχνης, οι οποίοι επιχειρούν μια αναφορά σε εμβληματικές στιγμές της Βυζαντινής εικονογραφίας από τις απαρχές της. Αποτελεί ένα ταξίδι στον ανεξάντλητο κόσμο και τους θησαυρούς της Βυζαντινής εικονογραφίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά και στο τέλος θα γίνει κουβέντα με τους συντελεστές της ταινίας, κι άλλων αξιότιμων ατόμων και ελπίζουμε πως θα προκύψει μια δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και πολλοί εκ των φοιτητών και φοιτητριών μας, που θα είναι παρόντες. Θα ήταν χαρά να παρευρεθούν όσοι περισσότεροι γίνεται από όλη την πόλη, ώστε να δουν τον χώρο του πανεπιστημίου, να μάθουν για τις δράσεις μας και να γνωρίσουν ανθρώπους της σχολής μας”.

Στην ερώτηση, για τους λόγους που η Θεολογική σχολή στηρίζει τέτοιες δράσεις, ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως:

“Η παρούσα εκδήλωση έρχεται στη συνέχεια άλλων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν δύο χρόνια προβλήθηκε «Ο Άνθρωπος του Θεού» και είχαν έρθει οι συντελεστές, η σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί. Φέτος προβάλαμε την ταινία της Εύας Νάθενα την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη,  και πάντα η σχολή μας προσπαθεί να συνδιαλέγεται με τον πολιτισμό, διότι ο κόσμος του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας δεν είναι μόνο ένας κόσμος δογμάτων και κανόνων, αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός. Είναι ένας κόσμος που δημιουργήθηκε με την συμβολή και επιστημόνων και καλλιτεχνών. Άρα προσπαθούμε με αυτές τις δράσεις μας να αποκαλύψουμε το σύνολο της Ορθόδοξης Ιδεολογίας και των Ορθοδόξων Χριστιανικών σπουδών προκειμένου ο κόσμος να κατανοήσει αυτό το τεράστιο δημιούργημα που ονομάζεται Βυζάντιο και ό,τι ακολουθεί μετά από αυτό και φτάνει μέχρι το σήμερα.  Δηλαδή το σύνολο του κόσμου της Ορθοδοξίας, τα μνημεία του πολιτισμού και τον πλούτο της”.

Πρόγραμμα

18:30 – 18:40, Χαιρετισμοί: Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Γλυκερία Χατζούλη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αγιογραφίας-Εκκλησιαστικής Μικροτεχνίας και Συντήρησης Έργων Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας, Τρύφων Τσομπάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, υπεύθυνος του Αγιογραφείου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.

18:40 – 18:45, Αναφορά στο έργο του σκηνοθέτη από την Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ ΑΠΘ.

18:45 – 20:05, Προβολή του ντοκιμαντέρ.

20:05 – 20:45, Συζήτηση με την συμμετοχή των: Πάνου Καρκανεβάτου, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Ιερομονάχου Λουκά Ξενοφωντινού, Παναγιώτη Υφαντή, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι ακόλουθοι ζωγράφοι – αγιογράφοι (αλφαβητικά): Δημοσθένης Κ. Αβραμίδης, Ιερομόναχος Αναστάσιος από το κελλί του Διονυσίου του εκ Φουρνά, Βασιλική Θ. Αργυροπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, π. Σταμάτης Σκλήρης, Δημήτρης Χατζηαποστόλου, Νίκος Χονδρογιάννης. Συμμετέχουν, επίσης, οι ακόλουθοι ομιλητές: Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού, Harvard University, Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, Θεολόγος, Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος | Μουσική: Γιώργος Ανδρέου | Κείμενα Voice Over: Γιώργος Μυλωνάς, Πάνος Καρκανεβάτος | Φωτογραφία-Μοντάζ: Πάνος Καρκανεβάτος |  Βοηθός μοντάζ – Συμπληρωματικές λήψεις: Βασίλης Καραφυλλίδης. Σύμβουλος Παραγωγής: Μάρκος Καμπάνης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα