Kάλεσμα νέων καλλιτεχνών στο πρόγραμμα Space Mark του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX

Προσφέρει σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες επαγγελματική κατάρτιση, δίνοντας δυνατότητα έκθεσης για πρώτη φορά σε επαγγελματικό πλαίσιο

Parallaxi
kάλεσμα-νέων-καλλιτεχνών-στο-πρόγραμμ-1088573
Parallaxi

Το πρόγραμμα Tale of X Cities του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX.gr καλεί νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες με έδρα την Θεσσαλονίκη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Space Mark που περιλαμβάνει:

  1. Έκθεση δύο καλλιτεχνών που θα επιλεγούν από επιτροπή ειδικών.
  2. Επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων σε όσους ενδιαφέρονται, χωρίς διαδικασία επιλογής.

Το Space Mark προσφέρει σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες επαγγελματική κατάρτιση, δίνοντας δυνατότητα έκθεσης για πρώτη φορά σε επαγγελματικό πλαίσιο, και παρέχοντας επιμόρφωση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το οικοσύστημα της σύγχρονης τέχνης και με την ένταξη και την εξέλιξη στον χώρο.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και η προβολή του έργου νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, η συμβολή στην ενίσχυση της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής και στην εδραίωση επαγγελματικού πλαισίου για τους καλλιτέχνες.

Οι ενδιαφερόμενοι —τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών ή ενεργοί στην καλλιτεχνική σκηνή χωρίς ατομική έκθεση στο ενεργητικό τους— καλούνται να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής (στα Αγγλικά) ως τις 10 Δεκεμβρίου 2023 μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος. Διεθνής επιτροπή ειδικών θα επιλέξει τους δύο καλλιτέχνες των οποίων η δουλειά θα παρουσιαστεί στην γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2024, υπό την επιμέλεια της Λυδίας Χατζηιακώβου (επιμελήτριας του ArtBOX και του Tale of X Cities). Για τη συμμετοχή στην έκθεση, το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη εξόδων παραγωγής και αμοιβή, τεχνική υποστήριξη στο στήσιμο και προβολή.

Ταυτόχρονα, όσοι υποβάλουν αίτηση συμμετοχής θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν επιμόρφωση με θέμα την διαμόρφωση πορείας στο χώρο της σύγχρονης τέχνης γενικά και στην πρακτική της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή ειδικά — μιας πρακτικής που αναδύεται όλο και περισσότερο στην διεθνή καλλιτεχνική σκηνή και που είναι η καρδιά του Tale of X Cities.

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής: https://www.x-cities.net/spacemark.html

Φόρμα υποβολής πρότασης: https://docs.google.com/forms/d/e/ 1FAIpQLSf_OlADI9cxlz0D4nLkDHUcurlGU7U6g2ynkf5mHzGCC2231w/viewform

Χρονοδιάγραμμα:

Υποβολή προτάσεων: ως 10 Δεκεμβρίου 2023

Επιλογή προτάσεων: Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: Αρχές 2024 (ακριβείς ημερομηνίες και πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα)

Έκθεση: Μάρτιος-Απρίλιος 2024

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TALE OF X CITIES

Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις τρεις χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες ωφελούμενους σε 20 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Οι δράσεις του Tale of X Cities περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργήσουν δικά τους έργα και δράσεις (βίντεο, φωτογραφία, podcast, performance, εγκαταστάσεις, συνεργατικές, συμμετοχικές και συλλογικές δραστηριότητες), καθώς και δημόσιες συμμετοχικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις τους. Τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς παρουσιάζονται σε ένα υβριδικό, αποκεντρωμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις και στο διαδίκτυο.

Η επιμελήτρια: Λυδία Χατζηιακώβου – ArtBOX.gr

Η Λυδία Χατζηιακώβου είναι επιμελήτρια. Από το 2004 συνεργάζεται σταθερά με το ArtBOX (www.artbox.gr) — έναν εναλλακτικό, πειραματικό οργανισμό κοινωνικής καινοτομίας μέσω της τέχνης, που αναπτύσσει και επιμελείται project σύγχρονης και δημόσιας τέχνης, μη τυπικής εκπαίδευσης και ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού.

Αποστολή του ArtBOX είναι η διερεύνηση του ρόλου της τέχνης ως παράγοντα κοινωνικής αλλαγής βάσει μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, σε διάλογο με φορείς της δημιουργικής βιομηχανίας και κοινότητες. Εισάγει λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για την παραγωγή πολιτισμού με τη συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού. Είναι ένα εργαστήριο εφαρμοσμένης δημιουργικότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λύδια Χατζηιακώβου σχεδιάζει, επιμελείται και συντονίζει project που δίνουν έμφαση στην τέχνη για την κοινωνκή αλλαγή και τη σχέση μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας και που φέρνουν σε επαφή κοινότητες, καλλιτέχνες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα παραδείγματα είναι το “The New New” – Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας της ΔΕΘ-Helexpo (2014-2018) του οποίου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, και το πρόγραμμα “Artecitya”. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο” του Goethe-Institut Thessaloniki το οποίο επιμελήθηκε και συντόνισε (www.artecitya.gr) . Το διάστημα 2017-2019 επιμελήθηκε και διαχειρίστηκε το πρόγραμμα LABattoir που υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.labattoir.org) . Μεταξύ 2020-21 επιμελήθηκε το Common Lab, ένα project του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αριστείας του Goethe-Institut (www.commonlab.info) . Από το 2020, είναι μέλος της επιμελητικής ομάδας του Freiraum, μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, της συμμετοχής στα κοινά, της εκπαίδευσης και της μάθησης, που ξεκίνησε από το Goethe-Institut (www.freiraumfestival.eu). Το 2020 και το 2021 συνεπιμελήθηκε, συντόνισε και φιλοξένησε το υβριδικό φεστιβάλ της πλατφόρμας Freiraum, το οποίο περιελάμβανε ζωντανό διαδικτυακό συνέδριο και έκθεση, καθώς και αρκετές εκδηλώσεις σε φυσικούς χώρους σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτήν την περίοδο, επιμελείται το πρόγραμμα Tale of X Cities, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και πάνω από 20 φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, στην ανάπτυξη του κοινού με άξονα την συμπερίληψη και στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής πολιτισμού (www.x-cities.net).

Στο ArtBOX η Λυδία Χατζηιακώβου συνεργάζεται με τον ιδρυτικό διευθυντή, Χρήστο Σαββίδη, και τον διευθυντή έρευνας Δρ. Σωτήριο Μπαχτσετζή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Tale of X Cities ξεκίνησε το 2021 με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX. Υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων φορέων και πολιτών.

Οργάνωση-Υλοποίηση- Συντονισμός

Goethe-Institut Thessaloniki

ArtBOX

Εταίροι του προγράμματος (https://www.x-cities.net/partners.html)

Γενική Διεύθυνση

Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)

Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση ArtBOX.gr – Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου

Υπεύθυνη Εργαστηρίων Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Οπτική επικοινωνία Γιώργος Παπαλεξάνδρου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ๏ E-mail: [email protected] ๏ Σταθερό: 2310 88 96 11 (Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος) ๏ Web: www.x-cities.net https://www.facebook.com/TaleofXCities,

https://www.instagram.com/tale_of_xcities/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα