Κι όμως, υπάρχει μία μπάντα νέων στη Σίνδο που την ξέρουν μέχρι την Αυστραλία

Μία ορχήστρα της Θεσσαλονίκης που μετράει 45 μέλη νέων μουσικών, ετοιμάζεται για μία ακόμα μεγάλη συναυλία, λίγο πριν φύγει καλεσμένη στην Ιταλία - Ας την γνωρίσουμε καλύτερα

Γιώργος Σταυρακίδης
κι-όμως-υπάρχει-μία-μπάντα-νέων-στη-σίν-992331
Γιώργος Σταυρακίδης

Η προοπτική των νέων ανθρώπων που ακόμα σηκώνονται από τον καναπέ του σπιτιού τους, ντύνονται και πηγαίνουν να μάθουν ή να παίξουν μουσική σε μία ορχήστρα ή μία μπάντα, παραμένει συγκινητική, ειδικά σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει βάλει τα παιδιά σε άλλους δρόμους, ίσως και λιγότερο ομαδικούς και εξωστρεφείς.

Μία τέτοια ορχήστρα βρίσκεται στη Σίνδο από το 1984, μεγαλώνοντας πολλές γενιές ανθρώπων που με θέληση και αγάπη για την τέχνη, διαμόρφωσαν μία ιδιαίτερη κατάσταση στην περιοχή που όχι μόνο συντηρεί την μουσική, αλλά την γιγαντώνει και της δίνει κι άλλες διαστάσεις, αφού η φήμη της δεν έχει περιοριστεί στα σύνορα της Σίνδου – ούτε καν στα σύνορα της χώρας – αλλά φτάνει μέχρι πολλές χώρες του εξωτερικού που την καλούν συχνά.

Αρχικά,  ως φιλαρμονική Σίνδου και αργότερα ως Ορχήστρα Νέων Σίνδου, όταν την ανέλαβε ο μαέστρος Μίλτος Πολυχρονίδης, σπουδαίες παραστάσεις και διαφορετικές δραστηριότητες την κατατάσσουν στα σπουδαία μουσικά σχήματα της χώρας, με συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και με την συμμετοχή πολλών μελών και ερμηνευτών που πάντα, στήριζαν την πορεία της Ορχήστρας που αποτελεί τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης.

Έχει δώσει παραστάσεις στα πλαίσια του προγράμματος Youth for Europe στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Έχει λάβει μέρος στο φεστιβάλ Βέλιγκραντ της Βουλγαρίας. Συμμετείχε στις Διεθνείς Εκδηλώσεις της Μελβούρνης Αυστραλίας, με την ονομασία «Melbourne International Youth Festival Music and Dance 1997». Τον Ιούλιο του 98 έδωσε συναυλίες στο ετήσιο φεστιβάλ της Λευκάδας και την ίδια χρονιά διοργάνωσε τη Διεθνή Συνάντηση Νεανικών Ορχηστρών (Marching and Concert Band Festival). Το καλοκαίρι του 99 έδωσε παραστάσεις σε πόλεις της Ουγγαρίας.

Το Σεπτέμβριο του 2002 συμμετείχε σε διεθνές διαγωνισμό στο PIEVE DI BONO της Ιταλίας και τον Ιούλιο του 2004 έλαβε μέρος σε διεθνές Φεστιβάλ στο CHEB της Τσεχίας. Το Μάρτιο του 2005 συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Παραλίμνι της Κύπρου, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στο Spira Festival που έγινε στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Diffwinds στο Λουξεμβούργο όπου κέρδισε το 1ο βραβείο και τον Ιούλιο του 2007 στο Φεστιβάλ Σουκοβόλα της Πολωνίας.

Τον Οκτώβριο του 2008 κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια στο Διεθνές Φεστιβάλ MOR της Ουγγαρίας. Από το 2009 έως το 2012 συμμετείχε ανελλιπώς στο Ζύθος Φεστιβάλ στη πόλη της Θεσσαλονίκης . To 2012 και 2013 έδωσε παραστάσεις στο Mediterranean Cosmos, ενώ το 2016 συµµετείχε στο Portaras Wind Band Festival στην Κύπρο και το Νοέµβριο συµµετείχε σε εκποµπή του τηλεοπτικού σταθµού ALPHA. Τον Ιούλιο του 2018 συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στην πόλη Cinsternino της Νότιας Ιταλίας. Την περίοδο της πανδημίας, είχε μία σημαντική διαδικτυακή δράση, ενώ τώρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία νέα παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 22 Απριλίου στις 21.00

«Είναι το Movies in Concert το 2 και το ονομάσαμε D.N.A. από τις λέξεις Dance, Notes, Anima, δηλαδή από τον ρυθμό που έγινε μουσική, η μουσική μπήκε στο σώμα και έγινε χορός και μετά έθρεψαν την ψυχή. Αυτή ήταν η σκέψη μας για να δώσουμε κάτι άλλο» αναφέρει ο μαέστρος Μίλτος Πολυχρονίδης στην συζήτηση μας, ενώ μιλώντας για όσα ετοιμάζουν, αναφέρει πως  «Επιλέξαμε κάποια έργα κινηματογραφικά από τον αμερικάνικο κινηματογράφο αλλά και τον ευρωπαϊκό και έτσι φτιάξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι με την Ορχήστρα Νέων Σίνδου και με την Ομάδα χορού Jazz Theater Dance J.M.M. Επίσης, θα έχουμε μαζί μας τρεις τραγουδιστές, την  Εύη Σιαμαντά, ο Γιώργος Περίν και η Κική Τσαλίκη. Επίσης, έχουμε έξτρα σολίστ βιολί, την Δέσποινα Σκέντου. Είναι μία διαφορετική παράσταση και χαίρομαι που πάει πολύ καλά. Φανταστείτε άνοιξε η προπώληση την προηγούμενη Δευτέρα και έχουν μείνει περίπου άλλα 80 διαθέσιμα.»

Πόση δουλειά χρειάστηκε για να γίνει αυτό το πρόγραμμα;

Είχε πάρα πολλή δουλειά και ακόμα συνεχίζουμε, μέχρι και την τελευταία στιγμή είμαστε όλοι στις πρόβες. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά βέβαια σε εμάς. Ένα κομμάτι της ζωής μας είναι αυτό και πρέπει να το δουλεύουμε πολύ για να μπορέσει να προχωρήσει. Δεν υπάρχει τελεία σε εμάς. Υπάρχει μία άνω τελεία και συνεχίζουμε. Τα παιδιά εκπαιδεύονται συνέχεια, πηγαίνουμε από μία παράσταση σε κάποια άλλη. Δηλαδή τώρα, ετοιμάζουμε αυτό, τελειώνει, ετοιμαζόμαστε για Ιταλία επειδή είμαστε καλεσμένοι σε ένα Φεστιβάλ και τον Αύγουστο έχουμε το Διεθνές Φεστιβάλ που γίνεται στη Σίνδο. Συνεχώς λοιπόν είμαστε σε μία κίνηση.

Είναι πολλές οι φορές που έχετε βγει με την μπάντα και έξω από τη χώρα

Έχουμε φτάσει μέχρι Αυστραλία. Αυτές οι επισκέψεις, συνήθως είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πλέον μας έχουν μάθει στην Ευρώπη και μας καλούν συνεχώς. Η Αυστραλία ήταν ένα διαφορετικό κομμάτι επειδή γεννήθηκα εκεί και υπήρχε μία επικοινωνία τότε και έτσι προέκυψε.

Εσείς αναλάβατε την μπάντα το 1993. Πώς ήταν αυτά τα τριάντα χρόνια που ηγείστε αυτού του σχήματος;

Μερικές φορές κάνω μία αναδρομή πίσω να δω πώς ξεκίνησε. Ήταν ένα πειραματικό σχήμα το οποίο υπήρχε ως φιλαρμονική και ήταν περιορισμένη η λειτουργία του. Μετά το ανέλαβα εγώ και ξεκίνησα τα πράγματα τελείως από την  αρχή. Έτσι σιγά σιγά άρχισε να χτίζεται και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Είναι εύκολο να διατηρηθεί μία μπάντα νέων;

Έχει τα προβλήματα του. Δηλαδή, παιδιά που περνάνε σε μια άλλη πόλη να σπουδάσουν, αναγκάζονται να σταματήσουν. Βέβαια, το ευτύχημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά είναι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχουμε παιδιά που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, 35άρηδες ή 40άρηδες που εξακολουθούν να έρχονται και μάλιστα, κάποιοι βάζουν και τα παιδιά τους. Να πω ένα παράδειγμα για μαθήτριας μου, που όταν ήρθε ήταν εννέα χρονών και σήμερα είναι 39 και είναι ακόμα μαζί μας. Δηλαδή, υπάρχει μία παράδοση με την ορχήστρα εδώ στη Σίνδο η οποία καλά κρατεί. Γιατί, είναι μία ορχήστρα ποικίλης μουσικής, έχει διάφορα στοιχεία. Παίζουμε από συμφωνική μέχρι jazz και από ροκ μέχρι μουσική κινηματογράφου.

Πώς είναι στην εποχή μας η συναναστροφή με τα νέα παιδιά;

Ευτυχία μπορώ να πω πως είναι! Ξέρετε, η ορχήστρα είναι μία μικρή κοινωνία, όπως είναι ένα χωριό. Έχει τον εξυπνάκια του, έχει τον φιλόσοφο, έχει τα πάντα δηλαδή, όπως μία μικρή ελληνική κοινωνία. Κι αυτό ξέρετε, κάνει τα παιδιά να δένονται μεταξύ τους κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κι έχουν κι έναν κοινό σκοπό, ένα κοινό στόχο.

Ποιος είναι ο σκοπός της μπάντας σας;

Υπάρχουν μερικές αρχές. Όταν είμαστε μέλη, πρέπει να είμαστε μέλη. Συμμετέχουμε στα πάντα. Βέβαια, μερικές φορές υπάρχουν δυσκολίες για κάποιον και δεν μπορεί, αλλά ο χρόνος αναπληρώνεται. Αυτό που λέω πάντα, είναι να έχουν όλοι αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και να είναι εξωστρεφείς.

Πόσα μέλη έχει σήμερα η μπάντα;

Οργανικά μέλη είναι κοντά στα 45. Είναι μία μεγάλη ορχήστρα. Συνήθως στις παραστάσεις βγαίνουμε κοντά στα 40 άτομα επειδή δε χωράμε όλοι πάντα, κάτι που θα γίνει και στην παράσταση που ετοιμάζουμε για το Μέγαρο.

Πώς είναι για εσάς όλο αυτό να το συγχρονίσετε και να το διευθύνετε;

Κλείνω τα μάτια και πάει, αλλά ευτυχώς πάει. Γιατί ξέρουν οι μουσικοί μου ότι η διεύθυνση η δική μου δεν είναι ίδια ποτέ και τις περισσότερες φορές αυτοί ακολουθούν εμένα. Αυτό δηλαδή που θέλω να δώσω.

Σε μία μπάντα τόσο «φτιαγμένη» και δεμένη, πόσο εύκολο είναι να μπει ένα νέο παιδί που δεν έχει ιδέα από όλο αυτό;

Γενικά, είναι ανοιχτή η μπάντα στα νέα παιδιά. Όποιος έρθει, ακολουθεί το πρόγραμμα. Κάποιος που είναι τελείως ανίδεος από μουσική, θα χρειαστεί κοντά στα τρία χρόνια. Θεωρία, σολφέζ και μετά με το ατομικό το όργανο και όταν είναι έτοιμος μπαίνει στην ορχήστρα. Να φανταστείτε ότι έχω αιτήσεις πάρα πολλές για φέτος, που όμως δεν μπορούμε να τους πάρουμε όλους. Δεν χωράμε. Παιδιά που, άλλα κάνουν τις σπουδές τους στα Ωδεία και άλλα που δεν έχουν καμία γνώση.

Είστε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, πείτε μου τι γίνεται εκεί;

Το Φεστιβάλ γίνεται προς τα τέλη Αυγούστου και μετράει 24 διοργανώσεις, κι αν δεν είχαμε τα δύο χρόνια παύσης του κορονοϊού θα μετρούσαμε 26. Είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ που φιλοξενεί πάρα πολλούς μουσικούς και θεωρείται από τα ποιοτικότερα της Ευρώπης. Είναι νομίζω το μοναδικό φεστιβάλ που είναι σε παγκόσμια δίκτυα όπως η IFEA και το WASBE και κάθε χρόνο τα σχήματα που έρχονται προσπαθούν να βρουν έναν διαφορετικό τόνο. Είναι δημιουργικό γιατί κάθε χρόνο έχουμε καινούρια πράγματα να δείξουμε, όχι μόνο συναυλιακά αλλά και στις τελετές έναρξης και λήξης που κάνουμε κάθε φορά. Όλο αυτό, φανταστείτε πως προετοιμάζεται έξι με εφτά μήνες πριν την ολοκλήρωση του.

Καλλιτεχνικά, νιώθετε πως έχει στηριχτεί η μπάντα από την Θεσσαλονίκη;

Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο και δεν είναι μόνο για εμάς, είναι γενικότερο το κακό. Δηλαδή, τα σχήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη είναι αξιόλογα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη προβολή αυτών των σχημάτων. Δεν υπάρχει στήριξη που την χρειάζεται ένα σχήμα, είτε αυτό είναι μουσικό, είτε θεατρικό. Εμείς, έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες στη Θεσσαλονίκη αλλά όπως συμβαίνει και σε άλλα σχήματα και αξιόλογους καλλιτέχνες της πόλης, ό ,τι καταφέρνουμε το κάνουμε μόνοι μας. Είναι μία ψαροκώσταινα τελικά η Θεσσαλονίκη. Κάποια γίνονται, αλλά δεν είναι όσα θα έπρεπε να είναι.

Νομίζω ωστόσο πως παίρνετε χαρές

Εννοείται παίρνω και η μεγαλύτερη χαρά είναι η διαδρομή φτάνοντας μέχρι εδώ. Θα μπορούσα να τα παρατήσω πολλές φορές αλλά δεν το κάνω γιατί είναι το μόνο που έχει μείνει στην περιοχή μας και έχει μία διεθνή εμβέλεια

MOVIES IN CONCERT D.N.A. | Σάββατο 22 Απριλίου στις 21.00

Μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση, μία περιπλάνηση στον κόσμο του κινηματογράφου, γεμάτη φως  μουσική, τραγούδι και χορό!  Ένα μαγικό ταξίδι μέσα από ταινίες που σημάδεψαν τις ζωές όλων μας, δίνοντας τους ακόμη περισσότερο χρώμα. Ζωή, βγαλμένη θαρρείς από ταινία…. ή ακόμη καλύτερα κινηματογρά- φος…όπως λέμε ζωή!

Συμμετέχουν: Ομάδα χορού Jazz Theatre Dance J.M.M | Ορχήστρα Νέων Σίνδου Δήμου Δέλτα (Sindos Concert Band )

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Πολυχρονίδης | Σκηνοθετική Επιμέλεια: Δημήτρης Βαλσαμίδης | Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης, Κώστας Καφαντάρης, Κατερίνα Μπογιατζή, Εύη Κουρσαράκου, Αναστασία Δίγκα | Τραγούδι: Εύη Σιαμαντά , Γιώργος Περίν, Κική Τσαλίκη | Σολίστ: Δέσποινα Σκέντου, βιολί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα