23 ταινίες που θα σου χαρίσουν αυτόν τον χορό

Ποιες θα καταφέρουν να σε σηκώσουν από τον καναπέ σου και να σε οδηγήσουν στην πίστα;

Κατερίνα Μουράτογλου
23-ταινίες-που-θα-σου-χαρίσουν-αυτόν-τον-770521
Κατερίνα Μουράτογλου

Ποια ήταν η τελευταία φορά που χόρεψες;  Σε πάρτι, σε λάτιν μπαρ, σε μαθήματα σχολής χορού ή μόνος/η στο σπίτι σου; Είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που βάζουν τη μουσική στη διαπασών και πρωταγωνιστούν στο δικό τους βίντεο κλιπ συνοδευόμενοι από καμιά πενηνταριά φανταστικούς back dancers;

Παρακάτω θα βρεις μια αναδρομή σε ταινίες που θα σου θυμίσουν τον μοναδικό αυτόν τρόπο έκφρασης, γυμναστικής, και κοινωνικοποίησης: τον χορό.

Διευκρίνιση! Οι ταινίες χορού διαχωρίζονται με μια πολύ λεπτή γραμμή από τα μιούζικαλ (ξέρεις, αυτές τις ταινίες στις οποίες η πλοκή διακόπτεται αλλά και αναδεικνύεται επειδή οι πρωταγωνιστές ξεσπάνε ξαφνικά σε τραγούδια και χορούς).

Ενώ οι ταινίες που θα συναντήσεις παρακάτω έχουν ως βασικό συστατικό, ως θέμα τον χορό.

Ποιες θα καταφέρουν να σε σηκώσουν από τον καναπέ σου και να σε οδηγήσουν στην πίστα;

The Red Shoes (1948)

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Hans Christian Andersen η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί στα σταθμό στη δημιουργία του είδους. Με τη Moira Shearer να πρωταγωνιστεί πάνω σε δύο πουέντ και τους Michael Powel και Emeric Pressburger να σκηνοθετούν την ταινία, μπορείς με ευκολία να την προσθέσεις στις κλασσικές ταινίες που πρέπει να δεις.

Saturday Night Fever (1977)

Με πρωταγωνιστή τον θρυλικό John Travolta, ο Πυρετός το Σαββατόβραδο έφερε στις οθόνες  μας την ντίσκο τόσο σαν κίνημα μουσικής και χορού όσο και σαν κοσμοθεωρία. Το κοινό και οι κριτικοί καταβρόχθισαν και επευφημούν μέχρι και σήμερα την ταινία, ντυμένη μουσικά από τους Bee Gees και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.

Flashdance  (1983)

Γεμάτη iconic σκηνές για τους λάτρεις των ταινιών χορού, το Flashdance κατέχει δικαίως μια θέση στη λίστα. Η Alex Owens (Jennifer Beals) μέσα από τις αντισυμβατικές κινήσεις της ψάχνει τον τρόπο να βάλει το πραγματικό της πάθος στη ζωή της. Η ταινία μας χάρισε επίσης το διαχρονικό «She’s a Maniac» του Michael Sembello.

White Nights (1985)

Αν έχεις ακούσει για έναν γνωστό χορευτή μπαλέτου τότε πιθανότατα αυτός θα είναι ο Mikhail Baryshnikov, ο οποίος και πρωταγωνιστής στη συγκεκριμένη ταινία μαζί με τον Gregory Hines και την Isabella Rossellini. To White Nights περιέχει αρκετά βιογραφικά στοιχεία του Baryshnikov και μένει στην ιστορία για την σκηνή με τις 11 συνεχόμενες pirouettes (στροφές σε απλά ελληνικά).

Dirty Dacing (1987) και Dirty Dancing: Havana Nights (2004)

Απλώς σας θυμίζουμε την πιο γνωστή ταινία με χορό αλλά και προτείνουμε την δεύτερη της συλλογής. Διαφορετικοί συντελεστές και ηθοποιοί, ίδιο πάθος για τους λάτιν χορούς. Παρόλα αυτά ο Patrick Swayze κερδίζει τα βλέμματα και στην δεύτερη ταινία με την guest εμφάνισή του.

Billy Elliot (2000)

Η απόλυτη ιστορία του ‘ακολούθα τα όνειρά σου’.  Ο βρετανός ηθοποιός Jamie Bell ενσαρκώνει τον εντεκάχρονο Billy που αψηφάει τις αντιρρήσεις του πατέρα του και βρίσκεται το μόνο αγόρι σε μαθήματα μπαλέτου. Σημαντικό ζήτημα της ταινίας αποτελούν τα στερεότυπα και η αυτόματη (και λανθασμένη) εικασία σχετικά με την σεξουαλικότητα των αντρών χορευτών μπαλέτου.

Footloose (1984) και Footloose (2011)

Φαντάσου να ζεις σε μια πόλη όπου ο χορός απαγορεύεται. Η αρχική ταινία αλλά και το remake της  27 χρόνια μετά μας υπενθυμίζουν ότι ο χορός είναι για κάποιους κάτι περισσότερο από τρόπος έκφρασης , είναι τρόπος ζωής. Μπορεί οι νέοι να είναι αυτοί που αψηφούν την απαγόρευση του χορού σύντομα όμως όλη η πόλη συνειδητοποιεί πόσο απαραίτητο είναι να κουνιέσαι στον ρυθμό της μουσικής που και που.

Center Stage (2000), Center Stage: Turn It Up (2008) και Center Stage: On Pointe (2016)

Μοιάζει με τριλογία αλλά δεν είναι ακριβώς. Είναι περισσότερο μια οικογένεια ταινιών που την ενώνει η ενσωμάτωση μοντέρνων στοιχείων στο κλασσικό μπαλέτο. Με κάποιους ηθοποιούς να ξαναεμφανίζονται στις οθόνες μας , όπως ο Peter Gallagher και ο γνωστός ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος Kenny Wormald, η ιστορία των νέων χορευτών που αναταράσσουν τα συνηθισμένα, αναβιώνει με το πέρασμα των χρόνων και ξαναειπώνεται πιο σύγχρονη κάθε φορά στις οθόνες μας.

Step Up (2000), Step Up 2: The Streets (2008), Step Up 3D (2010), Step Up Revolution (2012) και Step Up: All In (2014)

To Step Up αποτελεί πλέον franchise. Σε αυτό οφείλουν την δημοτικότητά τους πολλοί ηθοποιοί όπως ο Channing Tatum, η Jenna Dewan, η Alyson Stoner και ο Adam Sevani. Τα hip hop τραγούδια αλλά και οι χορογραφίες ήταν must στα πάρτι των δύο προηγούμενων δεκαετιών. Οι ταινίες προκαλούν ανάμεικτες κριτικές με την ανάμειξη διαφόρων ειδών χορού και την τελική χορευτική αναμέτρηση να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Save the Last Dance (2001)

Μια εκδοχή του χιλιοειπωμένου μύθου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά αυτή τη φορά η διαμάχη επικεντρώνεται στο «Hip Hop vs. Μπαλέτο» με φόντο τα κοινωνικά και φυλετικά στρώματα του Σικάγο. Οι συγκρούσεις, οι οντισιόν και οι δραματικές υποπλοκές δεν λείπουν ούτε από αυτήν την ταινία.

Shall We Dance? (2004)

Tι παραπάνω από τον Richard Gere και την Jennifer Lopez να στροβιλίζονται στο παρκέ μπορούμε να ζητήσουμε από μια ταινία χορού; Όταν προσθέσεις και την Susan Sarandon στο cast η ταινία γίνεται ακαταμάχητη.  Άλλωστε η Jennifer θα μπορούσε να πείσει τον οποιοδήποτε να ξεκινήσει μαθήματα χορού.

Take the Lead (2006)

Μήπως θα σας ενδιέφεραν μαθήματα ballroom χορών από τον Antonio Banderas; Η ταινία βασίζεται στην ζωή και τη δράση του Pierre Dulaine ιδρυτή της μεθόδου Dulaine και των Dancing Classrooms, ενός προγράμματος υποστήριξης μαθητών δημοτικού μέσω του χορού.

First Position (2011)

Το πάθος για το χορό είναι ανεξάρτητο από γεωγραφικές συντεταγμένες και ηλικίες. Οι ιστορίες έξι νεαρών χορευτών από κάθε γωνιά του πλανήτη ξεδιπλώνονται σε αυτήν την ταινία καθώς εκείνοι προετοιμάζονται για το Youth America Grand Prix, και προσπαθούν να κατακτήσουν μια θέση στον χώρο του μπαλέτου.

Dancer (2016)

Μια αυτοβιογραφία ταινία για τον χορευτή μπαλέτου Sergei Polunin και την δύσκολη σταδιοδρομία του. Ακολουθούμε τον Ουκρανό χορευτή στο ταξίδι του στο χώρο του αυστηρού μπαλέτου αλλά και στην επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του ως freelancer χορευτής.

Suspiria (2018)

To Suspiria αποτελεί την νέα γενιά του Black Swan (2010). Ως απόγονος του Suspiria (1977) το remake συνδυάζει για άλλη μια φορά τον χορό με τον τρόμο. Καθώς οι ανεξήγητες εξαφανίσεις των χορευτών της ακαδημίας χορού Markos δημιουργούν στους θεατές την μία απορία μετά την άλλη δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την ακόμα μια εξαιρετική εμφάνιση της Tilda Swindon.

Δείτε επίσης:

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα