Θεσσαλονίκη

25o ΦΝΘ: Ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους Tσιγγάνους της Ν. Αλικαρνασσού

Παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο ΦΝΘ

Parallaxi
25o-φνθ-ντοκιμαντέρ-με-πρωταγωνιστές-το-981702
Parallaxi

Η ταινία – ντοκιμαντέρ “Ο,τι λες για μένα –  Εverything you say about me – Oti Vakeresa Mange” της Ευαγγελίας Γούλα, με πρωταγωνιστές τους Tσιγγάνους Νέας Αλικαρνασσού , κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  και είναι υποψήφια για το ανεξάρτητο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα που απονέμεται σε ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ταινία θα προβληθεί στις 9 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα “Τζον Κασαβέτης”.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μακροχρόνια έρευνα (2017-2021),  σε πανελλήνια κλίμακα, στο πλαίσιο του κινηματογράφου παρατήρησης, που στοχεύει να προβάλει τη ζωή και τις προσωπικές ιστορίες των Ρομά του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού. Κεντρικός άξονας της ταινίας είναι η ιστορία και η περιπλάνηση της μεγαλύτερης οικογένειας των Ρομά που διαμένουν  στον εν λόγω καταυλισμό, οι οποίοι φύγανε από την Πελοπόννησο το 1974 και  φυγαδεύτηκαν στην Κρήτη εξαιτίας μια βεντέτας.

Η ταινία εστιάζει στην προσωπικότητα  του θρυλικού πατριάρχη της οικογένειας αυτής, που σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε  να αποκοπεί από τα «τείχη» της τσιγγάνικης νομαδικής ζωής, να μορφωθεί και να ενταχθεί  στο αστικό πλαίσιο και μοντέλο ζωής, και τελικά να τα χάσει όλα εξαιτίας των στερεοτύπων της ίδιας του της κοινότητας.

‘’Οι Τσιγγάνοι -σημειώνει η σκηνοθέτις πάντοτε αποτελούσαν ένα διαφορετικό κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας αλλά παρόλο που γύριζαν και ζούσαν στις περιφέρειες των κοινωνιών, θα λέγαμε ότι ήταν λειτουργικά ενταγμένοι και χρήσιμοι.

Έτσι έβρισκαν μεροκάματα σε αγροτικές δουλειές, εμπορεύονταν προϊόντα και ζώα σε πανηγύρια, διασκέδαζαν τον κόσμο με την μουσική κ.α. Από το 1980 και έπειτα, οι περιθωριοποιημένες κοινότητες που δεν ακολούθησαν την βιομηχανική επανάσταση, συγκεντρώθηκαν σε καταυλισμούς με αποτέλεσμα η «γκετοποίηση» αυτών των ανθρώπων σταδιακά να ενισχυθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις η απουσία μέριμνας από την πολιτεία και η γενικευμένη ονομασία «Ρομά» για όλες τις ομάδες από τις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα κοινά στοιχεία των Ρομά με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και να διαστρευλωθεί η εικόνα της τσιγγάνικης ταυτότητας. Σήμερα η εικόνα που έχουμε για τους  Ρομά είναι μια εικόνα «βρόμικων» ανθρώπων, ποτισμένη με στερεότυπα. Με την ταινία αυτή, στόχος μου είναι η ανάδειξη της αθέατης πλευράς αυτών των ανθρώπων, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την προσωπική τους ταυτότητα έναντι της εθνοτικής.

Παρόλο που για τους Ρομά έχουν γίνει πολλές ταινίες, η ταινία αυτή επιχειρεί να επανεξετάσει με τολμηρό τρόπο θέματα της κουλτούρας και της ζωής τους, μέσα από μια υποκειμενική καλλιτεχνική ματιά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια δυνατή και ανθρώπινη ιστορία, εστιάζοντας αυτή φορά σε χαρακτήρες μιας οικογένειας, απογυμνώνοντάς τους από την εθνοτική και στερεοτυπική ταυτότητα’’.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΥΛΑ

Συμπαραγωγή ΒΙΚΥ ΑΡΒΕΛΑΚΗ

Πρωτότυπη μουσική ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Δ/νση Παραγωγής ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ

Animation ΕΛΕΝΗ ΜΙΛΤΣΗ

Εκτέλεση παραγωγής CYCLOS FILM.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα