300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας

300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας / 300: Rise of an Empire του Νόαμ Μούρο με τους Σάλιβαν Στέιπλετον, Έβα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθισον, Ροντρίγκο Σαντόρο, Κάλαν Μάλβεϊ, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Τζακ Ο’ Κόνελ, ΆντριουΤίερμαν, Ίγκαλ Νάορ, Άντριου Πλίβιν Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την παγκόσμια επιτυχία […]

Parallaxi
300-η-άνοδος-της-αυτοκρατορίας-19826
Parallaxi
300-rise-of-an-empire.jpg

300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας / 300: Rise of an Empire

του Νόαμ Μούρο με τους Σάλιβαν Στέιπλετον, Έβα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθισον, Ροντρίγκο Σαντόρο, Κάλαν Μάλβεϊ, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Τζακ Ο’ Κόνελ, ΆντριουΤίερμαν, Ίγκαλ Νάορ, Άντριου Πλίβιν

Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την παγκόσμια επιτυχία “300”, το νέο κεφάλαιο της επικής ταινίας εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον) επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Στη ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας”, συναντάμε τον Θεμιστοκλή και τον ελληνικό στόλο ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του “Θεού Βασιλιά” Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Έβα Γκριν), της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού.

«Μόνον οι θεοί μπορούν να νικήσουν τους Έλληνες», ακούγεται στην ταινία. Ρήση που μπορεί να γεμίσει με εθνική περηφάνεια τους περισσότερους από τους φαν της πρώτης ταινίας, που χωρίς αμφιβολία περιμένουν με αγωνία και την δεύτερη.

Και φυσικά κανείς νοήμων άνθρωπος δεν περιμένει να μάθει την ελληνική ιστορία ούτε διαβάζοντας ένα κόμικ ούτε παρακολουθώντας την κινηματογραφική του μεταφορά. Το σενάριο τοποθετείται στην χρονική περίοδο λίγο πριν τη μάχη των Θερμοπυλών, προχωρά με τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο και καταλήγει στην μεγάλη ήττα των Περσών κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου διεξήχθη σχεδόν παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών, είναι θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή. Να θυμηθούμε ότι οι Πέρσες ξεκίνησαν, υπό την ηγεσία του Ξέρξη Α’, εισβολή στην Ελλάδα, με στόχο να αποκαταστήσουν το γόητρο τους μετά την ήττα από τους Αθηναίους στον Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής πρότεινε στους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στους στενούς χώρους των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου.

Αυτο είναι το βασικό ιστορικό πλαίσιο της ταινίας που ο αρχικός τhw τίτλος -πολύ σωστότερα- υποτίθεται ότι θα ήταν “Xerxes”, αφού αναφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην ιστορία του ξέρξη και τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες. Ο συγγραφέας Ζακ Σνάιντερ, όμως, έκανε μερικές προσθήκες και αλλαγές και μετέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόσωπο του Θεμιστοκλή και έπικεντρώθηκε στη ναυμαχία του Αρτεμισίου. Μαζί με τις Θερμοπύλες οι μικρότερες αυτές μάχες οδήγησαν στην τελική νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στην μεγάλη ήττα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Επίσης δίνεται βάρος στη σχέση του Θεμιστοκλή με την Αρτεμισία. Οι Πέρσες, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, δεν έπρεπε να είχαν πολεμήσει στη Σαλαμίνα, καθώς θα είχαν τακτικό μειονέκτημα στα στενά της, λόγω του μεγέθους των πλοίων τους. Ο Ηρόδοτος, στο βιβλίο Ουρανία, αναφέρεται στο συνέδριο που έγινε πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας, στο οποίο μόνο η Αρτεμισία τάχθηκε κατά της ιδέας για ναυμαχία στην Σαλαμίνα, λέγοντας τα εξής:

“Αυτή είναι η συμβουλή μου για σένα: μην δώσεις μάχη στη θάλασσα. Οι άνδρες τους είναι ανώτεροι από τους δικούς μας στη θάλασσα όπως οι άνδρες είναι ανώτεροι των γυναικών […] Θα πρέπει να σου εξηγήσω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον αντίπαλο. Αν δεν επιτεθείς αλλά κρατήσεις τον στόλο στην ακτή, ή αν επιτεθείς στην Πελοπόννησο, δέσποτα, θα πετύχεις τους στόχους σου χωρίς κόπο. Δεν θα μπορέσουν οι Έλληνες να σου αντισταθούν πολύν καιρό, θα σκορπιστούν και θα γυρίσουν στις πόλεις τους. Δεν έχουν προμήθειες σε αυτό το νησί, όπως με πληροφόρησαν, ούτε είναι φυσικό, αν στείλεις στρατό στην Πελοπόννησο, να μείνουν εδώ όσοι κατάγονται από εκεί ούτε να ναυμαχήσουν για τους Αθηναίους. Αν όμως αποφασίσεις να δώσεις ναυμαχία, φοβάμαι ότι θα κακοπάθει ο στόλος αλλά και ο στρατός συγχρόνως”.

Trivia

1. Ο Ροντρίγκο Σαντόρο που υποδύεται τον Ξέρξη περνούσε 6 ώρες τη μέρα στο δωμάτιο του μακιγιάζ. 2. Επειδή στην ταινία ο Ξέρξης παρουσιάζεται ως ένας γίγαντας, ο Ροντρίγκο Σαντόρο δεν είχε σχεδόν καθόλου επαφή με το υπόλοιπο καστ και γύρισε όλες τις σκηνές μόνος του μπροστά στο γνωστό green-screen δωμάτιο. 3. Η Εύα Γκριν (Αρτεμισία) γυμναζόταν 4 ώρες καθημερινά επί 3 μήνες πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. 4. Το μότο της ταινίας “Προτιμάμε να πεθάνουμε όρθιοι στα πόδια μας παρά να ζήσουμε πεσμένοι στα γόνατα” δεν είναι αρχαία ελληνική ρήση αλλά αποδίδεται στον μεξικανό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα που είπε την ατάκα σε πρώτο ενικό πρόσωπο.

Ηρωική μουσική υπόκρουση, ακατάπαυστη δράση, βίαιες σκηνές μάχης με το αίμα να ρέει άφθονο, στυλιζαρισμένη εικόνα με φίλτρα σέπια και μια 3D εκδοχή που χρειάζεται απαραίτητα τη σκοτεινή οθόνη για να αναδειχτεί. Όπως και στην πρώτη ταινία «300» του 2006, τότε που ο τίτλος αφορούσε άμεσα την ιστορία της ταινίας καθώς αναφερόταν στην μάχη των Θερμοπυλών και των 300 του Λεωνίδα, η πρώτη υλη για την ταινία είναι και εδώ το σκοτεινό graphic novel του Frank Miller.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα