Αυτά είναι τα δυνατά ξένα χαρτιά και η ελληνική παρουσία στην 69η Berlinale

Ανταπόκριση από το φεστιβάλ κινηματογράφου Berlinale.

Parallaxi
αυτά-είναι-τα-δυνατά-ξένα-χαρτιά-και-η-ε-407670
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Λέξεις: Ορέστης Ανδρεαδάκης

Πολύ ισχυρή είναι, φέτος, η ελληνική παρουσία στην 69η Berlinale, ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά αναμένονται στη Γερμανική πρωτεύουσα και υπόσχονται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φεστιβάλ.

Οι σκηνοθέτες Σύλλας Τζουμέρκας, Μαριάννα Οικονόμου, Κωνσταντίνος Σαμαράς, Ελίνα Ψύκου, Θάνος Αναστόπουλος αλλά και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιανης, συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ, προβάλλουν τις ταινίες τους σε διάφορα προγράμματα και παρουσιάζουν μελλοντικά τους σχέδια.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», η οποία θα παρουσιαστεί αύριο, Σάββατο, στο Πανόραμα του φεστιβάλ, συνδυάζει το αστυνομικό θρίλερ με την ταινία τρόμου. Δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργαζόμενη σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών, θα δουν τις ζωές τους να αλλάζουν όταν μια παράξενη αυτοκτονία γίνεται αφορμή για βίαιες αναταραχές στην επαρχιακή πόλη όπου ζουν. Πρωταγωνιστούν οι: Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κατερίνα Χέλμη.

Η Μαριάνα Οικονόμου έχει ετοιμάσει το ντοκιμαντέρ, «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», μια διαφορετική ματιά σε ζητήματα βιολογικής καλλιέργειας, διατροφής αλλά και εμπορίου, με έντονο χιούμορ και εναλλακτική άποψη. Οι… «ντομάτες» διαγωνιζονται για το βραβείο ντοκιμαντερ της Berlinale, ενώ αμέσως μετά θα προβληθούν και στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του περσινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο.

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την ταινία του, «Μαγικό Δέρμα» στην εβδομάδα κριτικής του φεστιβάλ. Μια ιστορία «αέναης μεταμόρφωσης», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μπαλζάκ, με μοντέρνα αισθητική και φιλοσοφικές ανησυχίες. Πρωταγωνιστούν οι: Χάρης Φραγκούλης, Άνθη Ευστρατιάδου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Τζένη Θεωνά, Γιάννης Μπέζος, Χάρης Ρώμας, Μπέτυ Αρβανίτη.

Η Ελίνα Ψύκου θα μεταφέρει στο Βερολίνο τo καινούργιο της πρότζεκτ, «Κληρονομικοί φόβοι και άλλες περιπτώσεις», ελπίζοντας να βρει υποστηρικτές και συμπαραγωγούς. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μωσαϊκό παράξενων χαρακτήρων, ο καθένας εκ των οποίων ψάχνει για το δικό του θαύμα. Το φιλμ θα παρουσιαστεί στην Berlinale Directors του Co-Production Market του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον σκηνοθέτη Θάνο Αναστόπουλο και την ταινία του, «Home Away». Τόσο ο ίδιος όσο και οι παραγωγοί του, είναι προσκεκλημένοι του εμπορικού τμήματος του Φεστιβάλ Βερολίνου, προκειμένου να παρουσιάσουν εκεί το πρότζεκτ τους.

Επίσης ο παραγωγός, Γιώργος Τσούργιανης, ένας από τους παραγωγούς του «Κυνόδοντα», θα βρίσκεται στο Βερολίνο με την ταινία, «Ο θρύλος των τριών αδελφών», του Εμίν Αλπέρ. Από τις ταινίες με ελληνική παρουσία, είναι η μόνη που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό διεκδικώντας τη Χρυσή Άρκτο. Είναι η ιστορία τριών φτωχών κοριτσιών από την επαρχιακή Ανατολία, που υιοθετούνται από μεγαλοαστικές οικογένειες και, μετά από πολλά χρόνια, ξανασυναντιούνται στο πατρικό τους. Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου.

Στο φετινό φεστιβάλ, όμως, το οποίο άνοιξε χθες, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, τις πύλες του και θα ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα με την απονομή των βραβείων, αναμένονται μερικά από τα πια μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο μεγάλος Κινέζος σκηνοθέτης, Ζανγκ Γιμού («Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια», «Ο δρόμος για το σπίτι» «Ήρωας»), πρωτεργάτης του κινήματος νέων κινηματογραφιστών, «Πέμπτη Γενιά», φέρνει στη Berlinale το νέο του φιλμ με τίτλο, «Ένα δευτερόλεπτο». Η ταινία αφηγείται την ερωτική ιστορία ανάμεσα σ’ έναν παθιασμένο κινηματογραφόφιλο και μια άστεγη γυναίκα που ταξιδεύει χωρίς προορισμό. Στο ρόλο της τελευταίας, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του σκηνοθέτη, Ζανγκ Ζιγί.

Η Πολωνή σκηνοθέτις, Ανιέσκα Χόλαντ, καταθέτει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, βασισμένη στις εμπειρίες του δημοσιογράφου, Γκάρεθ Τζόουνς, που ενέπνευσαν τον Τζορτζ Όργουελ να γράψει τη θρυλική, «Φάρμα των ζώων». Το «κύριος Τζόουνς» είναι μια συναρπαστική καταβύθιση στο σταλινικό σύμπαν της Σοβιετικής Ένωσης, των αρχών της δεκαετίας του ’30.

Αλλά και η αειθαλής Γαλλίδα σκηνοθέτις, Ανιές Βαρντά, στα 91 της, επιστρέφει με καινούργιο ντοκιμαντέρ. Το αυτοβιογραφικό, «H Ανιές από τη Βαρντά», καταγράφει μια διαδρομή που ξεκινάει από το Παρίσι και φτάνει ως το Πεκίνο, παρουσιάζοντας τα βιώματα αυτής της τόσο σημαντικής δημιουργού, το σκηνοθετικό της όραμα αλλά και την καλλιτεχνική της μέθοδο, τη «σινέ-γραφή» της, όπως την ορίζει η ίδια.

Επίσης, ο Τούρκος κινηματογραφιστής, Φατίχ Ακίν, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, έρχεται να σοκάρει με μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της φετινής διοργάνωσης. Το «Το Χρυσό Γάντι» καταγράφει τη φονική διαδρομή ενός διαβόητου δολοφόνου κατά συρροή, που σκορπούσε τον τρόμο στο Αμβούργο της δεκαετίας του ’70. Βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, το φιλμ του Φατίχ Ακίν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Berlinale.

Την ώρα δε, που το «σκοπιανό» δημιουργεί ακόμα τριγμούς, η σκηνοθέτις από τη γειτονική χώρα, Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, διαγωνίζεται με την τελευταία της ταινία, «Ο Θεός υπάρχει, το όνομα της είναι Πετρούνια». Το φιλμ εξελίσσεται ανήμερα των Θεοφανείων, όπου μια άνεργη νεαρή γυναίκα, αψηφώντας τις αντιδράσεις θυμωμένων ανδρών, αστυνομικών και παπάδων, βουτάει στα κρύα νερά για να πιάσει τον σταυρό.

Τέλος, δυο μεγάλες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίες δε βρίσκονται πια στη ζωή, ξαναζωντανεύουν μέσα από δύο πολυαναμενόμενες ταινίες.

Το «Μαριγκέλα», μιλάει για τη ζωή και τους αγώνες του Βραζιλιάνου συγγραφέα, πολιτικού και επαναστάτη, Κάρλος Μαριγκέλα, τον οποίο δολοφόνησε η στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας, το 1969. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Βάγκνερ Μούρα και στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον μουσικό, Σέου Χόρχε.

Παράλληλα, οι οπαδοί της αγαπημένης τραγουδίστριας, Αρίθα Φράνκλιν, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ γι’ αυτήν. Όταν το 1972 η Φράνκλιν αποφάσισε να ερμηνεύσει μια σειρά από γκόσπελ ύμνους σε μια εκκλησία βαπτιστών του Λος Άντζελες, ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν και ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης, Σίντνεϊ Πόλακ. Το υλικό που τράβηξε από εκείνη την τελετή, δεν είχε δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας, μέχρι που ο παραγωγός του Άλαν Έλιοτ (και σκηνοθέτης της ταινίας, «Εκπληκτική χάρις»), αποφάσισε να το αποκαταστήσει και να το χαρίσει τώρα, στους θαυμαστές αυτής της σπουδαίας ερμηνεύτριας.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα