Αυτές είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες του 2016
Στις 10 Δεκεμβρίου ορίστηκε η απονομή των ευρωπαϊκών όσκαρ. Τότε θα ανακοινωθούν οι πρώτοι στις κατηγορίες Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ρόλων, Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Ντοκιμαντέρ, Μικρού μήκους και animation, όπως ψηφίστηκαν από τους περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 50 τον αριθμό φτάνουν οι υποψήφιες ευρωπαϊκές ταινίες […]
Στις 10 Δεκεμβρίου ορίστηκε η απονομή των ευρωπαϊκών όσκαρ. Τότε θα ανακοινωθούν οι πρώτοι στις κατηγορίες Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ρόλων, Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Ντοκιμαντέρ, Μικρού μήκους και animation, όπως ψηφίστηκαν από τους περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 50 τον αριθμό φτάνουν οι υποψήφιες ευρωπαϊκές ταινίες μυθοπλασίας. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές στην κατηγορίσ μεγάλου μήκους μυθοπλασίας: Το Chevalier της Αθηνάς – Ραχήλ Τσαγγάρη και το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Eνδιαφέρουσα λεπτομέρεια η παρουσία του Μάκη Παπαδημητρίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και των δύο ταινιών.
Yποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2016 (European Film Awards) εξασφάλισε και η ταινία η συμπαραγωγή της ΕΡΤ “Limbo” ( Future Filmmaker Award στο Palm Springs Shortfest 2016 και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Curtas Vila do Conde στην Πορτογαλία).
Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ παρον το ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό, «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος», της Μαριάννας Οικονόμου.
Τα Ευρωπαϊκά βραβεία ξεκίνησαν ως βραβεία Felix και καθιερώθηκαν ως τα Ευρωπαϊκά Όσκαρ, ενώ συγκεντρώνουν από το 1988 κάθε χρόνο τους καλύτερους τίτλους που ξεχώρισαν σε ευρωπαϊκά και μη φεστιβάλ και έχουν αποκλειστικά ευρωπαϊκή ταυτότητα
Ανάμεσα στις 50 υποψηφιότητες βρίσκουμε το υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Μια Απόφαση/ A war» του Τομπάιας Λίντχολμ, από τη Δανία το «Death in Serajevo» του Ντάνις Τάνοβιτς, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς, το «Elle» του Πολ Βερχόφεν, το «Florence: Φάλτσο Σοπράνο» του Στίβεν Φρίαρς, το βραβευμένο για το σενάριό του στις Κάννες «Graduation» του Κριστιάν Μουνγκίου, το ισλανδικό “Sparrows” του Rúnar Rúnarsson, τις “Σουφραζέτες της Σάρα Γκάβρον, την «Χουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το σουηδικό “Α man called ove” του Χάνες Χολμ,το βραβευμένο με Όσκαρ «Room» του Λένι Άμπραχαμ, το ρουμάνικο «Sieranevada» του Κρίστιαν Πούιου, την «Κομμούνα» του Τόμας Βίτενμπεργκ, το «The Unknown Girl» των αδερφών Νταρντέν και το ισπανικό “Τρουμαν” του Σέσκ Γκέι.