Life

«Ο αγώνας των τυφλών»: Ένα ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις των τυφλών

Πάνω από 15.000 τυφλοί, πολλοί από τους οποίους ήταν επαίτες, ξεσηκώθηκαν ζητώντας Ψωμί, Παιδεία και όχι Επαιτεία.

Parallaxi
ο-αγώνας-των-τυφλών-ένα-ντοκιμαντέρ-894120
Parallaxi

Η ταινία Ο Αγώνας των Τυφλών είναι ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει ένα πραγματικό γεγονός, την εξέγερση και τις κινητοποιήσεις των τυφλών, που αποφάσισαν να υψώσουν τη φωνή τους για να θέσουν ένα τέρμα στην καταπίεση και την εκμετάλλευσή τους από το Κράτος και τα φιλανθρωπικά κυκλώματα με αποκορύφωμα την κατάληψη του Οίκου Τυφλών.

Μέσα στο αγωνιστικό κλίμα της Μεταπολίτευσης, πάνω από 15.000 τυφλοί, πολλοί από τους οποίους ήταν επαίτες, ξεσηκώθηκαν ζητώντας Ψωμί, Παιδεία και όχι Επαιτεία. Με την κάμερα στο χέρι η σκηνοθέτρια παρακολούθησε για δύο χρόνια (1976-77) όλες τις φάσεις αυτής της κινητοποίησης, που έθεσε επί τάπητος τα προβλήματά τους και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν κάποια πρώτα βήματα για τη λύση τους.

Η ταινία αυτή, μέσα απ’ τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των γυρισμάτων, έγινε ένα μέρος αυτού του αγώνα, ένα όπλο στα χέρια των τυφλών. Απέναντί τους τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονταν, με διώξεις και πολλές δίκες (και εναντίον μερίδας του Τύπου που τους συμπαραστάθηκε) και η Αστυνομία. Ωστόσο η ταινία βοήθησε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των τυφλών και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό ρεύμα συμπαράστασης. Όπου κι αν προβλήθηκε, μεταξύ άλλων και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδείχθηκε ο κοινωνικός της χαρακτήρας και συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές από σημαντικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων από τους Ζαν Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Φελίξ Γκουαταρί, Μισέλ Φουκώ, Κώστα Γαβρά, Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Νίκο Πουλαντζά, Γιάννη Κόκκο, Μίκη Θεοδωράκη, Ρέι Τσαρλς κ.ά.

Ο Αγώνας των Τυφλών κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας 1977 FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου).

Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ όπως: το Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) (1978), στο Φεστιβάλ του Μανχάιμ (1978), στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (1978), στο Φεστιβάλ Ντέι Πόπολι (1978), στο Φεστιβάλ Λε Ζεμό (1978), στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1977) κ.ά. Αφιερώματα έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ταινία βρίσκεται από το 1980 στην ταινιοθήκη του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού.

Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Χώρα, σε Βλέπω», με αγγλικούς υπότιτλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ – ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: POSITIVE ΕΠΕ

Δείτε επίσης:

24ο ΦΝΘ: Όλα όσα πρέπει να απολαύσεις το πρώτο Σαββατοκύριακο!

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα